نحوه دادرسی جرائم مالیاتی :
دادرسی مالیاتی چیست ؟
اموری که مودی مالیاتی برای حل اختلافات مالیاتی خود با اداره مالیات انجام میدهد دادرسی مالیاتی تلقی میشود.
چرخه دادرسی روند قانونی کردن دادرسی مالیاتی است. که این چرخه شامل مراحل مختلف زیر است:
1- اداره امور مالیاتی مربوطه
2- هیئت حل اختلافات مالیاتی
3- شورای عالی مالیاتی
4- هیئت سه نفره وزارت اقتصاد و دارایی
5- دیوان عدالت اداری
مرحله اول
این مرحله مذاکره بین مودی و اداره مالیاتی است. طبق قانون موجودی به مدت ۳۰ روز مهلت دارد مدارک خود را به اداره امور مالیاتی تحویل دهد و تعدیل در مالیات را درخواست کند اکثر پرونده های مالیاتی در این مرحله به پایان میرسند اداره امور مالیاتی هم از زمان مراجعه به مدت ۳۰ روز زمان دارد که به شکایت مودی رسیدگی کند، اگر در این مرحله به توافق برسند مراتب در برگه تشخیص مالیاتی مودی درج میشود و به امضای رئیس مالیاتی مربوط میرسد و در صورتی که
اداره امور مالیاتی اعتراض را وارد نداند مراتب در برگ تشخیص مالیاتی ذکر شده و به مرحله بعدی یعنی هیئت حل اختلاف مالیاتی ارجاع داده خواهد شد.
مرحله دوم :
در این مرحله اداره امور مالیاتی هیئت حل اختلاف تشکیل داده و زمان آن را به مودی ابلاغ میکند.
این هیئت در حضور قاضی، نماینده سازمان امور مالیاتی و نماینده اتحادیه، صنف پوشاک تشکلهای حرفهای به نمایندگی از مودی تشکیل میشود. پرونده مالیاتی مودی در این هیئت بررسی شده و رای صادر میشود اگر مودی به رای صادره تمکین کند برگ قطعی صادر شده ملاک پرداخت مالیات است و روند دادرسی مالیاتی به پایان میرسد اما در صورت اعتراض مودی ظرف مدت سی روز پس از صدور حکم میتواند شکایت خود را به شورای عالی امنیت مالیاتی ارجاع دهد.
مرحله سوم :
شورای عالی مالیاتی رای صادر شده در مورد پرونده مودی از سوی هیئت حل اختلافات مالیاتی را پس از سپری کردن تشریفات قانونی و بدون مدنظر بودن ماهیت پرونده، بررسی کرده و سرانجام رای را نقض یا تایید میکند.
اگر رای صادر شده رد شود پرونده به اداره مالیاتی ارجاع شده و در یک هیئت حل اختلاف دیگر بررسی میشود. در صورتی مورد تایید قرار گیرد شکایت مودی به مرحله بعدی چرخه دادرسی مالیاتی یعنی هیئت سه نفره ارجاع میشود .
مرحله چهارم :
در صورتی که مشکل مودی در سه مرجع قبلی حل نشود شکایت وی در هیئت ۳ نفری وزارت اقتصاد بررسی میشود این هیئت متشکل از سه نفر است که وزیر امور اقتصادی و دارایی آنها را تعیین میکند پس از بررسی پرونده رای مربوطه صادر میگردد.
مرحله پنجم :
در این مرحله مودی از طریق اختیار وکیل دادگستری شکایت خود را از سازمان امور مالیاتی در این دیوان مطرح میکند و تا سه ماه پس از تاریخ صدور رای میتواند شکایت خود را از سازمان امور مالیاتی تسلیم دیوان عدالت اداری کند البته وی میتواند پس از صدور رای از هیئت حل اختلاف به دیوان عدالت اداری رجوع کند .
قانونگذار برای اجرای قانون مالیاتی در ماده 278 قانون مالیاتهای مستقیم بیان نموده است که با در خواست رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در هر استان و شهرستان دادسرا و دادگاه تخصصی رسیدگی به جرایم مالیاتی تشکیل شود تا بتوان در این گونه پروندهها به نتایج مطلوب و سریع رسید.
منظور از سال مالی
سال مالی از 1 فروردین هر سال آغاز و آخر اسفند همان سال پایان مییابد. اما در مورد اشخاص حقوقی که سال مالی آن ها با اساسنامه مالیاتی تطبیق پیدا نمینماید، درآمد سال مالی آن ها به جای سال مالیاتی اساس محاسبه قرار میگیرد.
مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی
ضابطه گذار سال مالی را تعریف نموده است و حداکثر تا پایان 4 ماه شمسی پس از سال مالی به مودیان مالیاتی جهت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مهلت داده است.
به عبارت دیگر مودیان مالیاتی تا 31 تیر ماه سال آینده مهلت جهت تسلیم اظهارنامه مالیاتی دارند.
بخشودگی جرایم مالیاتی
زمانی مبحث
بخشودگی جرایم مالیاتی مطرح می شود که افراد حقیقی یا حقوقی مبلغ زیادی را بایستی به عنوان
جرایم مالیاتی به سازمان مالیاتی کشور پرداخت نمایند. گاهی مبلغ این جرایم به حدی زیاد است که عملا شرکت های مقروض دچار نوعی بحران مالی می شوند. از این رو قوانین مالیاتی کشور در پی وضع قوانینی بر آمده است که بتوان مالیات را از این شرکت ها اخذ نمود و یا بتوان فرصتی دوباره به این شرکت ها داد. یکی از قوانین سازمان مالیاتی کشور در چنین شرایطی بخشودگی مالیاتی است.
تمام یا قسمتی از
جرم مالیاتی مقرر بنا به درخواست مودی بخشوده خواهد شد. البته این درخواست با توجه به خوش حسابی مودی در
پرداخت مالیات سنوات گذشته و همچنین موافقت سازمان امور مالیاتی بستگی دارد. پس بخشودگی تمام یا بخشی از مالیاتهای سنگین به دو مورد بستگی دارد؛ یک خوش حسابی مودی و دوم موافقت سازمان مالیاتی کشور که باعث نوعی جریان دوباره فعالیت شرکتها و فعالان اقتصادی میباشد. البته لازم به یادآوری است که شرکت سازمان مالیاتی هر ساله به دلایلی چون؛ حمایت از بخش های صنعتی و تولیدی و سایر سایر بخشهای اقتصادی و حمایت از فعالان اقتصادی تصمیماتی را در خصوص
بخشودگی مالیاتی و
جرایم مالیاتی اتخاذ و اجرا مینماید.
وکیل جرایم مالیاتی و مشاور مالیاتی
با توجه به حجم زیاد پروندههای مالیاتی و تشکیل دادسرا و دادگاه ویژه و تخصصی در زمینه امور مالیاتی بهتر است قبل از هر عملی در پروندههای مالیاتی با موضوع
جرایم مالیاتی و فرار مالیاتی از
مشاوره حقوقی و وکالت وکیل امور مالیاتی بهرهمند شوید تا در روند رسیدگی به پرونده به نتیجه موفق برسید.
کارشناسان سازمان کار مالیاتی در صورتیکه مدارکی که اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی ارائه میدهند به درستی تدوین شده باشند و تخلفی در محاسبه فرم نگرفته باشد و قانون لازم جهت ثبت دفاتر و اظهارنامهها و… پیش روگیری شده باشد، محاسبات مذکور را میپذیرند و مالیات را اینگونه با توجه به مبلغ مذکور دریافت مینمایند.
در نحوه محاسبه و میزان مبلغ مالیات پرداختی گاها اشتباهاتی رخ میدهد که باعث وارد شدن ضرارت مالی هنگفتی به اشخاص مقتضی میگردد. از آنجایی که
وکیل مالیاتی بر قانون مالیات ، بخش نامهها، آیین نامهها و… اشراف کامل دارد و میتواند مشاورههای دقیق و صحیحی در باب نحوه صحیح پر کردن اظهارنامههای مالیاتی و معافیتهایی که ضابطه برای مودیان در عقیده گرفته است عرضه دهد. به همین دلیل برای جلوگیری از این گونه ضررات مالی و پشیمانی حتما از
وکیل جرايم مالیاتی مشاوره کافی بگیرید. چرا که وکیل متخصص امور ثبتی با تجربیات خود در این زمینه میتواند به بهترین نحو ممکن از
حقوق موکل خود دفاع کند.