زن به واسطه ازدواج، از یک سری حقوق مالی و غیر مالی برخوردار میگردد. حقوق مالی زن عبارتند از مهریه،
نفقه، اجرت المثل، نحله و هر آن چیزی که ممکن است مرد به عنوان شرط ضمن پذیرفته باشد.
نحله چیست؟
در لغت به معنی بخشش و در اصطلاح حقوقی، مبلغی است که دادگاه بر طبق شرایطی تعیین میکند که مرد باید به زن بپردازد.
نحله یک حق مالی است که بر عهده شوهر قرار دارد و تنها در شرایط خاصی به زن تعلق میگیرد.
در قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق بند ب تبصره ۶ که نسخ نشده است چنین آمده است: « با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و تربیت فرزندان بر اساس وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش (دریافت نحله) برای زوجه تعیین مینماید و مرد باید آن را بپردازد. »
به همین دلیل اگر مرد بخواهد همسر خود را طلاق دهد، زوجه میتواند با توجه به سالهای زندگی مشترک برای همه فعالیتهایی که در منزل زوج انجام داده، با در نظر گرفتن وضعیت مالی مرد دستمزد بگیرد.
تعیین مقدار نحله
در وهله اول شاید به نظر برسد که چون نحله یک نوع بخشش و هدیه میباشد و در عرف اینگونه است که خود شخص هدیهدهنده مبلغ وکیفیت هدیه را مشخص میکند، در پرداخت نحله هم همین شرایط باشد که خود زوج مشخص نماید که چه میزان مبلغی را میخواهد از باب هدیه به همسرش در زمان طلاق پرداخت نماید. در صورتی که طبق قانون اینگونه نیست.
مرد نمیتواند قبل از تعیین مبلغ نحله توسط قاضی دادگاه، مبلغی خود خواسته را به عنوان نحله بپردازد بلکه باید قاضی با توجه به زمان زندگی مشترک، کارهای زوجه و وسع مالی مرد مبلغ و مقدار نحله را تعیین کند.
به طور کلی اگر عدم سازش و دادخواست طلاق از جانب زن باشد، امکان دریافت نحله وجود ندارد. همچنین در صورتی که زن اجرت المثل را دریافت کرده باشد، امکان گرفتن نحله وجود ندارد.
نحله در طلاق توافقی
از آنجایی که نحله به معنای بخشش هست، زوجه تنها زمانی میتواند در طلاق توافقی مبلغی به عنوان نحله از زوج خود دریافت کند که برسر این موضوع توافقی صورت گرفته باشد. این توافق امکان دارد در هنگام عقد نکاح یا در موقع جدایی انجام شود.
به زن ناشزه نحله تعلق میگیرد؟
به زنی که از شوهر خود تمکین نکند؛ زن ناشزه گفته میشود. به دلیل نشوز و عدم تمکین برخی از حقوق مالی زن از جمله نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت از بین میرود. شوهر ابتدا باید ناشزه بودن زن را در دادگاه ثابت کند. با این حال تحت شرایطی امکان دارد که نحله حتی با وجود نشوز به زن تعلق بگیرد.
شباهت و تفاوت نحله و اجرت المثل
اجرت المثل: حق الزحمه کارهایی است که زن در منزل شوهرش انجام داده اما وظیفه ای در خصوص انجام آن ها نداشته است . در این حالت زن مستحق دریافت اجرت المثل میباشد مگر آنکه قصد انجام رایگان این کارها را داشته باشد که اثبات این موضوع بر عهده شوهر است.
نحله: همانطور که آن را تعریف کردیم در واقع یک بخشش از جانب شوهر بوده و لازم نیست حتما زن بابت دریافت آن کاری انجام داده باشد ، به نوعی این یک بخشش بلاعوض است.
- تنها زمانی نحله به زن تعلق میگیرد که امکان تعلق گرفتن اجرت المثل وجود نداشته باشد . بنابراین در صورتی که اجرت المثل به زن تعلق گرفته باشد ، دیگر نوبت به پرداخت نحله نمیرسد.
به عبارت دیگر نحله و اجرتالمثل هر دو جز حقوق مالی هستند و زن تنها مستحق یکی از آنها خواهد بود و در نتیجه اگر به پرداخت نحله حکم داده شود، اجرتالمثل به او تعلق نخواهد گرفت.
-
شباهت نحله و اجرت المثل، هر دو در زمان طلاق از طرف مرد و بدون عذر موجه به زن تعلق میگیرد.
-
شباهت دیگر، قبل از اجرای صیغه طلاق میتوان نسبت به دریافت این حقوق اقدام کرد و لازم نیست که بعد از طلاق پرداخت شود.
-
از شباهت نحله و اجرتالمثل، هردو در صورتی قابل مطالبه هستند که دادخواست طلاق از سوی زن نبوده باشد.
-
تفاوت نحله و اجرت المثل در آن است که میزان اجرت المثل را کارشناس تعیین میکند در صورتی که برای تعیین نحله نیازی به نظر کارشناس نبوده و قاضی با توجه به وسع مالی زوج و سالهای زندگی و موارد دیگر مقدار آن را تعیین میکند.