وکالتنامه حق طلاق زن
دی ۱۹, ۱۴۰۱شکایت از سارق گوشی
دی ۱۹, ۱۴۰۱
فرار مالیاتی به عنوان یکی از مشکلات نظام اقتصادی محسوب میشود. این جرم به معنی آن است که فرد تمام یا بخشی از درآمد خود را پنهان میکند و از ارائه گزارش درست امتناع میکند تا مالیات کمتری بپردازد. با این نوع عمل غیررسمی که او انجام میدهد، مالیات خود را از چشم مقامات دولتی و مالیاتی کشور دور نگه میدارد.
فرار مالیاتی معمولاً راحتتر از دیگر فعالیتهای غیرقانونی و هنجار شکنانه در بین شرکتها و افراد، قابل اثبات است بنابراین قابلپیشبینی است که بیشتر اتفاق بیفتد. دولت میتواند کلاهبرداران مالیاتی را به جرم فرار از پرداخت مالیات محکوم کند و به پرداخت جریمه وادارد. پرداخت مالیات باید بر اساس اصول و زمان مشخص تعیین شده اداره مالیات باشد. همان طور که پرداخت مالیات در تمامی کشورها جزو اصول مهم شهروندی و جهت رفاه عمومی قرار داده شده است.
پرداخت مالیات
پرداخت مالیات بر اساس قانون، تکلیف شهروندان محسوب میشود. البته بسته به اینکه مالیات، مستقیم یا به صورت مالیات غیرمستقیم باشد، پرداخت آن، متفاوت خواهد شد. به این دلیل که مالیاتهای غیرمستقیم همچون مالیات بر ارزش افزوده، اصولا هنگام خرید کالاها و خدمات، از مصرف کنندگان دریافت میشود و نیازی نیست که به صورت جداگانه پرداخت شوند. در مالیاتهای مستقیم، پرداخت مالیات، الزامی و اجباری است. تکلیف شهروندان به پرداخت مالیات، در قانون مالیاتهای مستقیم مورد پیشبینی قرار گرفته است. گاهی برخی از شهروندان با تمسک به روشهای گوناگون، از مسئولیت و تکلیف پرداخت مالیات، شانه خالی کرده و به این ترتیب ممکن است جرایم مالیاتی رخ دهد، البته در مواردی، قابل مجازات و تعقیب کیفری نیز هستند.
در پرداخت مالیات، به نحوی که تمام افراد و شرکتهایی که در بند مالیات قرار میگیرند موظفاند تمام مالیات خویش را بپردازند، در غیر اینصورت مبلغ مالیات افزایش مییابد و یک اخطاریه به شرکت ابلاغ میشود. در صورتی که شرکت باز هم نسبت به این موضوع بیاعتنایی کند جریمه نقدی افزایش مییابد و حتی در مواردی منجر به پلمپ شرکت تجاری میگردد.
اگر در انجام امور مربوط به مالیات به مشکل برخورد کرده اید، سریعا با اخذ وکیل پایه یک دادگستری این مشکلات خود را با او در میان بگذارید تا وکیل تجاری اداری راه حلی مناسب پیدا کند.
فرار مالیاتی
فرار مالیاتی به این معناست که شخصی که به صورت قانونی، موظف و مکلف به پرداخت مالیات است، اما با توسل به انواع راهها و روشهایی که ظاهرا قانونی هم هستند، از پرداخت مالیات، شانه خالی کرده یا اینکه به میزانی کمتر از آنچه که باید، مالیات بپردازد.جرم فرار مالیاتی به جرمی گفته میشود که شخص برای فرار از دادن مالیات، به مدارک خلاف واقع استناد کرده یا ظرف سه ماه، اظهارنامه ارائه نکند. بسیاری از شرکتها به دلیل عدم پرداخت به موقع مالیاتهای خود، دچار نوسان اقتصادی شدهاند و تمام سرمایه آنان دچار تزلزل شده است.
مجازات جرم فرار مالیاتی برای اشخاص حقیقی، مجازات تعزیری درجه 6 و برای اشخاص حقوقی، ممنوعیت از فعالیت یا صدور اسناد تجاری است. از طریق سامانه گزارش فرار مالیاتی در سایت سازمان امور مالیاتی، میتوان این جرم را گزارش و پیگیری کرد.
فرار مالیاتی شامل تمام ارکان نظام و سازمانهای مربوطه است و چنانچه هر یک از ارگانها رسمی و غیررسمی مالیات خود را پرداخت نکنند، دچار عواقب حقوقی میشوند.
جرم فرار مالیاتی در قانون
بر اساس ماده 201 قانون جرم فرار مالیاتی: هرگاه مودی مالیاتی با قصد فرار از پرداخت مالیات، از روی علم و عمد، به ترازنامه و حساب سود و زیان یا به دفاتر، اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات، ملاک عمل هستند و برخلاف حقیقت، تهیه و تنظیم شدهاند، استناد کند یا برای سه سال متوالی، از تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه و حساب سود و زیان خودداری کند، علاوه بر جریمهها و مجازاتهای مذکور در قانون مالیاتهای مستقیم، از تمامی بخشودگیها و معافیتهای مالیاتی نیز محروم میشود.
درنتیجه جرم فرار مالیاتی، به جرمی گفته میشود که مودی مالیاتی با استناد به انواع روشهای فرار مالیاتی، مالیات خود را نپرداخته یا اصلا اظهارنامه مالیاتی، تنظیم و ارائه نکند. مودی به شخصی گفته میشود که مطابق قانون به پرداخت مالیات مکلف شده است.
*
مودی مالیاتی باید قصد فرار از پرداخت مالیات داشته و نسبت به جرم فرار مالیاتی، علم و اطلاع داشته باشد؛ در غیر این صورت، جرم فرار مالیاتی محقق نخواهد شد. لذا دو رکن مهم جرم فرار مالیاتی، وجود علم و عمد نسبت به ارتکاب این جرم است و در غیر این صورت، مجازات جرم فرار مالیاتی، بر مرتکب قابل اعمال نخواهد بود.
اخیرا ، با توجه به حجم بالای فرار مالیاتی در کشور ، سامانهای برای گزارش جرم فرار مالیاتی که سازمان امور مالیاتی کشور است راه اندازی شده که افراد ، از طریق این سامانه ، میتوانند اقدام به گزارش جرم فرار مالیاتی نمایند .
انواع فرار مالیاتی
دسته بندی فرار مالیاتی به گونهایست که انواع روشها و تلاشهای غیرقانونی که شخص از پرداخت مالیات در آن سر باز زند که در همه روشها فرد، مجرم بوده و میبایست مجازات گردد.
بر اساس قانون اگر فرد با قصد فرار از پرداخت مالیات و با آگاهی از این کار، مرتکب رفتارهای زیر شود، جرم فرار مالیاتی تحقق پیدا میکند:
اولین دسته: افرادی که سود و زیان شرکت را پنهان میکنند.
- اگر به ترازنامه و حساب سود و زیان یا دفاتر اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات ملاک عمل هست و برخلاف حقیقت تنظیم شده است، استناد نماید.
- اگر فعالیتهای خود را طوری قلمداد نماید که گویا مشمول معافیت مالیاتی بوده است.
- استفاده از منزل به عنوان دفتر کار
- به اشتراک گذاشتن داراییها و درآمدها با افراد مطمئن و معتمد
دومین دسته: مدیرانی که سود خالص و حقوق بگیران شرکت را مخفی میکنند.
- اگر برای سه سال متوالی، اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه و حساب سود و زیان ارائه نکند.
- نصب نکردن کارتخوان یا استفاده از کارت بانکی اشخاص دیگر برای مجهول ماندن مبلغ دریافتی، که جز تخلفات محسوب میشود.
دسته سوم: شرکتهایی که مدارک جعلی به کارشناسان مالیاتی نشان میدهند.
- اگر مانع از آن شود که مأموران مالیاتی که به عنوان بازرس مالیاتی مکلف به انجام این امور هستند، به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی خود او یا اشخاص ثالث دسترسی داشته باشند.
- اگر مأمور وصول یا کسر مالیات پرداخت کنندگان دیگر باشد و این وظیفه را در مواعد مقرر قانونی انجام ندهد.
دسته چهارم: حسابدارانی که آمار و ارقام را دست کاری میکنند
- در صورتی که فعالیت اقتصادی و درآمد خود را مخفی کند.
- اگر معاملات و قراردادهای خود را به نام دیگران تنظیم کند یا معاملات و قراردادهای اشخاصی که موظف به پرداخت مالیات هستند را برخلاف واقع به نام خود تنظیم نماید.
- اگر از کارت بازرگانی اشخاص دیگر برای فرار مالیاتی استفاده نماید.
- قراردادها و معاملات تجاری خود را به صورتی تنظیم کنند که به نام دیگران باشد
- تاسیس شرکت کاغذی، شرکتی که صرفا بر روی کاغذ و اسناد و مدارک، باقی مانده و فعالیتی در رابطه با موضوع ثبت شده آن انجام نشده
قانون با تمام خاطیان به شدت برخورد میکند، این مورد برای قانونگذار تا حدی مهم میباشد که گاهی منجر به تعطیلی شرکتها هم میشود، پس بهتر است قبل انجام چنین اعمال ناشایستی فکری به عواقب کار خود کنیم.
- اظهار نمودن مبلغ درآمد سال قبل در اظهارنامه مالیاتی سال جاری
نصب نکردن دستگاه کارتخوان
تعداد زیادی از پزشکان، فروشندگان، وکیلها و ...، برای پرداخت نکردن مالیات، دستگاه خودپرداز نصب نمیکنند. همچنین ممکن است از کارت بانکی شخص دیگری استفاده کنند. یعنی مجبور است که وجه نقد بپردازد یا اینکه مبلغ را به کارت بانکی شخصی غیر از مودی خود پرداخت کند. این موارد، تخلفاتی هستند که برای پرداخت نکردن مالیات توسط فرد صورت میگیرند.
نصب دستگاه کارتخوان برای افرادی که مبلغ را به صورت مستقیم دریافت میکنند، الزامی شده است. فرد باید همه بیماران، فروشها، قراردادهایی که منعقد میکند را به طور دقیق در کارپوشه خود ثبت کند. به این ترتیب دریافتیهایی که داشتهاند به طور دقیق مشخص میشود. این موضوع تا حدودی سبب کاهش تخلفات مالیاتی خواهد شد. افراد متخلف ترفندهای دیگری را نیز به کار میگیرند تا این عمل مجرمانه شکل بگیرد. در واقع تخلفهای راجع به مالیات متأسفانه از طریق راههای مختلفی انجام میشوند.
انواع گروهها در حال فرار مالیاتی
آمار و ارقام درباره فرارهای مالیاتی این گروه گوناگون است طی آخرین اظهار نظر از سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۲۸ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی وجود دارد.
- پزشکان
- ثروتمندان
- بازیگران و هنرمندان
- مالکان مسکنهای خالی از سکنه
- مدیران شرکتها
- اصناف
فرار مالیاتی در ایران به طور میانگین سهم ۱۱ درصدی از تولید ناخالص داخلی داشته است.
اما مطالعات و بررسیهای انجام شده نشان میدهد رقمی بالاتر از این مقدار فرار مالیاتی وجود دارد.
جرم فرار مالیاتی پزشکان
سازمان امور مالیاتی اعلام کرده که تا مهر ماه ساماندهی کارتخوان برای پزشکان را عملی کرده است. پزشکانی هم که تا مدت زمان تعیین شده نسبت به اجرای قانون ممانعت کنند، از نظر سازمان امور مالیاتی فرار مالیاتی محسوب میشوند و طبق قانون با آنان برخورد جدی خواهد شد. در عین حال کسانی که تا پایان مهر ماه قانون را اجرا نکنند، جریمه شده و دو درصد از درآمدشان به عنوان جریمه مطالبه خواهد شد و این جریمه نیز غیر قابل بخشش است.
همچنین سازمان امور مالیاتی صریحا اعلام کرده است که بعد از اتمام مهلت تعیین شده، مردم میتوانند در صورت نبودن کارتخوان در مطب یک پزشک، به شماره ۱۵۲۶ اطلاع دهند تا پیگیری و برخوردهای لازم از سوی سازمان انجام پذیرد.
جرم فرار مالیاتی اشخاص حقیقی
هر شخص یا شرکت مجازات فرار مالیاتی متفاوتی دارد. اگر اشخاص حقیقی که مجاز به پرداخت مالیات هستند آن را پرداخت نکنند موظف به حبس بیش از شش ماه تا دو سال خواهند شد. علاوه بر حبس طبق قانون مقداری هم باید جزای نقدی پرداخت کنند.
در اینگونه موارد شلاق از ۳۴ ضربه تا ۷۴ هم خواهند داشت. این افراد از حقوق اجتماعی به مدت شش ماه تا ۵ سال محروم شده و این محکومیت قطعی در رسانهها هم منتشر خواهد شد. افراد همچنین مشمول پرداخت مالیات و حتی جریمه نقدی نیز خواهند شد. همچنین این افراد موظف هستند ضرری که به دلیل عدم پرداخت مالیات به دولت وارد شده است را نیز پرداخت کنند.
تفاوت فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی
فرار مالیاتی
: یک نوع تخلف از قانون به حساب می آید. وقتی که یک مؤدی مالیاتی از ارائه گزارش درست در مورد درآمدهای حاصل از کار یا سرمایه خود که موظف به پرداخت مالیات می شود ، ممانعت می کند ، یک نوع عمل غیر رسمی انجام داده که او را از چشم مقامات دولتی و مالیاتی کشور دور نگه می دارد.
اجتناب از مالیات
: فرد نگران نیست که عمل او افشا شود . اجتناب از مالیات ، از خلاهای قانونی در قانون مالیات ها نشات می گیرد. این در حالیست که فرد برای کاهش قابلیت پرداخت مالیات، خود دنبال راه های گریز می گردد. همچنین ممانعت از دسترسی ماموران به اطلاعات مالیاتی جرم است.
مجازات جرم فرار مالیاتی
شرکتها، مطبها و هر بنگاه اقتصادی که به صورت عمدی از پرداخت مالیات فرار کند مجرم شناخته میشود و مشمول مجازات فرار مالیاتی خواهد شد. مجازات فرار مالیاتی از ۳ ماه تا یک سال حبس تعزیری است. بنابراین، اگر فردی در ابتدای ارتکاب به جرایم مالیاتی باشد و پیش از آنکه این جرمها کشف شود به میل خود آن را اعلام کند و به اسناد و مدارک رو صلاح کند؛ تعقیب کیفری نخواهد شد. اما بعد از کشف جرم، به مجازات فرار مالیاتی و شروع به جرم مالیاتی از ۳ ماه تا یک سال حبس تعزیری محکوم خواهد شد. حال اگر در جریان تعقیب کیفری و قبل از صدور حکم قطعی به جرم خود جهت راهنمایی مامور قانون اقرار کند؛ مشمول تخفیف مجازات خواهد داشت.
بر اساس ماده ۲۷۴ قانون مالیاتهای مستقیم، اگر فرار مالیاتی مودی محقق شود، بسته به نظر دادگاه، او به مجازات درجه ۶ محکوم خواهد شد. مجازات درجه ۶ شامل حبس بیش از ۶ ماه تا ۲ سال، شلاق از ۳۰ تا ۷۴ ضربه، جزای نقدی بیش از ۲ تا ۸ میلیون تومان، محرومیت از حقوق اجتماعی به مدت بیش از ۶ ماه تا ۵ سال میشود. یعنی اگر افراد مرتکب فرار مالیاتی شوند، بسته به نظر دادگاه، این مجازات در انتظار آنها خواهد بود.
اگر شرکتها یا موسسات مرتکب جرم فرار مالیاتی شوند از یک یا چند فعالی شغلی یه مدت شش ماه تا دو سال محروم میشوند. همچنین این شرکت نمیتوانند برخی از اسناد تجاری نظیر چک، سفته و یا … را صادر کنند. در شرکتها اگر مدیر عامل، کارمند و یا هر شخص دیگری این جرم را مرتکب شود مشمول مجازات جداگانه هم خواهد شد. اگر در موسسات، بانکها، شرکتها یکی از حسابداران، حسابرسان یا مدیران از این جرم اطلاع داشته باشند و آن را گزارش نکنند مشمول مجازات از شش ماه حبس تا دو سال، پرداخت نقدی جریمه، ضربه شلاق، محرومیت اجتماعی خواهد شد.
پیگیری و اعلام جرم فرار مالیاتی، نیازمند اطلاعات حقوقی است. ابتدا باید به یک وکیل تجاری و اداری مشورت کنید تا در روند وکیل دفتر حقوقی حق گرا شما را یاری کند.
2 دیدگاه
۱۵ میلیون تومان درآمد سالانه ۹۹ بوده بابت ۱۰۰۰ متر نظارت ساختمان.. اشتباهی اظهارنامه مالیاتی صفر رد کردم…حالا ۴/۲۰۰ جریمه هم کردن منو .. زورش به پولدارا نمیرسه یقه مارو میگیرد…….مهندس ناظر ساختمان هستم…اگه برای بورکینافاسو درس میخوندم عزت احترام م بیشتر بود تا اینکه مستقیم پول زور بگیرن ازم تحت عنوان جریمه مالیاتی نه ماشین نه خونه نه باغ نه زمین نه هیچی ندارم . اصلأ پرونده کسی که مشمول مالیات نیست نباید بررسی بشه یا اگه خطایی داره اظهارنامه مالیاتی شون خود اداره باید برطرف کنه ..نه اینکه همه رو سی در صد جریمه کنه
Thnx