شکایت برای قصور پزشکی
اسفند ۲, ۱۴۰۱جرم سرقت ادبی
اسفند ۲, ۱۴۰۱
مالی که از طریق مرد به زن در زمان عقد نکاح هدیه داده می شود، مهریه گفته میشود.
مهریه مالی با قابلیت تملک است و در عقد نکاح ، مرد تعهد می کند که به زوجه بپردازد.
میزان و نوع مهریه در اسلام تعیین نشده است و طرفین برای مشخص کردن میزان مهریه باید با یکدیگر توافق کنند. نوع آن نیز باید به گونه ای انتخاب شود که دارای ارزش اقتصادی باشد مانند طلا، ملک، لوازم زندگی و…
مهریه عندالمطالبه است یعنی به محض انعقاد عقد نکاح زوجه مالک مهریه میشود.
به عبارت دیگر
براساس قانون مدنی بلافاصله پس از عقد، زن مالک همهی مهریه میشود. بنابراین هر موقع که بخواهد میتواند تمام مهرهی خود را مطالبه نماید.
قانون مهریه
مهریه به هر میزانی قابل وصول میباشد ولیکن مطابق مقررات جدید اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و بازداشت مرد درخصوص مهریه صرفاً تا میزان 110 عدد سکه بهار آزادی یا معادل آن میسر میباشد. اگر اموالی از زوج توقیف شود یا ایشان توانایی پرداخت داشته باشد بیش از 110 سکه قابل وصول است.
هر زمانی که خانم بخواهد مهریه خود را وصول کند.
میتواند با تقدیم دادخواست به همراه عقدنامه به دادگاه خانواده و یا درخواست از اداره اجرای ثبت اقدامات لازم را انجام دهد. مدت آن بستگی به اوقات رسیدگی دادگاه، حضور زوج در دادگاه و روند توقیف اموال زوج و اجرای حکم دارد و مدت مشخصی را نمیتوان تعیین کرد. حتی میتوان بابت مهریه مرد را ممنوع الخروج کرد.
مهریه جزء حقوق مالی زن است و حتی در صورت فوت مرد بر ذمه او باقی خواهد ماند و باید از ماترک مرد پرداخت شود.
مهریه در طلاق توافقی
پرداخت مهریه در طلاق توافقی بستگی به توافق طرفین دارد. هرچند که با توجه به اینکه نوع طلاق خلع میباشد زوجه باید مقداری از مهریه خود را بذل نماید.
قانون مقدار مشخصی برای مهریه تعیین نکرده و بستگی به توافق طرفین دارد. تعیین مهریه در نکاح منقطع الزامی است و عدم تعیین آن موجب ابطال عقد میباشد. قوانین جدید صرفاً درخصوص نحوه وصول مهریه و اجرای محکومیت مالی و بازداشت مرد میباشد.
مهریه در طلاق از طرف زن
در طلاق از طرف زن از نوع طلاق بائن بوده و زوجه باید در قبال مالی که به شوهر میدهد طلاق بگیرد و این مال در اغلب موارد مقداری از مهریه زن میباشد که زوجه آن را بذل مینماید.
مهریه در طلاق از طرف مرد
زمانی که مرد دادخواست طلاق را تقدیم دادگاه نماید باید کل مهریه زوجه را پرداخت کند.
انواع مهریه
تعیین مهریه برای جاری شدن صیغه عقد یا نکاح موقت ضروری است و زوج باید آن را بپردازد؛ اما در نکاح دائم تعیین مبلغ یا مالی به عنوان مهریه اجباری نیست و جاری شدن صیغه عقد حتی بدون تعیین مهریه هم بلااشکال خواهد بود. مشخص کردن میزان مهریه در عقد دائم اختیاری است،اما شناخت انواع مهریه ضروری خواهد بود.
قوانین مهر السنه
تعریف مهر السنه طبق منابع فقهی مشخص میشود.
مهر السنه برابر با میزان مهری است که پیامبر اسلام (ص) برای حضرت فاطمه (س) مقرر کردند
پانصد درهم نقره تعیین شده است. مبلغ مهر السنه با توجه به نوسانات بازار مشخص میشود
به روایت دیگر
عبارت است از دویست و شصت و دو مثقال و نیم پور نقره مشکوک است.
یا مقدار آن ۵/۲۶۲ مثقال پول نقره مسکوک است.
قانون مهرالمسمی
مهر المسمی مقدار معینی مال است که موقع نکاح و عقد به عنوان مهریه با توافق زوجین مشخص میشود. طبق قانون، زن تنها میتواند به اندازه ۱۱۰ سکه را از این مهریه از مرد درخواست کند. برای این مقدار ضمانت اجرایی قانون محکومیتهای مالی وجود خواهد داشت که سقف مطالبه مهریه است.
قوانین مهرالمثل
در صورتی که مهر المسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا اینکه مال، ملک و… که برای مهریه زن در نظر گرفته شده متعلق به زوجه نباشد، مهرالمثل به زن تعلق میگیرد. همچنین در صورتی که زن و مرد در زمان نکاح مهریه را مشخص نکرده باشند و قبل از تراضی بر مهریه بین زوجین نزدیکی رخ داده باشد، مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت. برای محاسبه مهرالمثل طبق ماده ۱۰۹۱ شان زن و وضعیت خانوادگی او بررسی میشود و میزان مهرالمثلی که باید پرداخت شود تعیین خواهد شد.
قانون مهرالمتعه
اگر مهریه در زمان عقد مشخص نشده باشد و زوجین قبل از نزدیکی از هم طلاق بگیرند،
مهار المتعه به زن تعلق میگیرد. این نوع از مهریه طبق شرایط مالی و اقتصادی مرد تعیین میشود
به بیان دیگر، مهرالمتعه مهری است که در نکاح مفوضه البُضع شوهر به زن مطلقه خود که با او نزدیکی نکرده می دهد برای تعیین این مهر برخلاف مهرالمثل مرد از حیث وضعیت مالی مرد مد نظر قرار می گیرد.
قوانین مهریه عندالمطالبه
مهریه عندالمطالبه مهریهای است که در زمان نکاح مشخص میشود و پس از جاری شدن صیغه عقد مرد باید آن را به زن بدهد. اگر مرد تمکن مالی داشته باشد باید مهریه عندالمطالبه را به طور کامل به زن بپردازد؛ اما در صورتی که مرد شرایط پرداخت مهریه را نداشته باشد، امکان درخواست اعسار از پرداخت مهریه را دارد. اگر دادگاه با این درخواست موافق کند مرد میتواند قسطی مهریه را بپردازد. در صورتی مهریه عندالمطالبه باشد، زن به ازای پرداخت ۱۱۰ سکه میتواند درخواست صدور حکم قضایی کند. اگر مرد با وجود تمکن مالی از پرداخت باقیمانده مهریه زن اجتناب کرده باشد، نحوه پرداخت مهریه به صورت اقساطی یا کامل توسط دادگاه مشخص خواهد شد.
قانون مهریه عندالاستطاعه
در این شرایط پرداخت مهریه مشروط به دارا بودن استطاعت مالی مرد خواهد بود
. اگر مرد از استطاعت مالی کافی برای پرداخت مهریه برخوردار باشد میتواند آن را بپردازد؛ اما؛ در صورتی که مرد توانایی مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد اجباری برای پرداخت مهریه توسط او وجود ندارد. بنابراین، زن نمیتواند به خاطر عدم پرداخت مهریه مرد را روانه زندان کند یا او را تحت فشار بگذارد.
قانون مفوضه البضع
زوجه را در عقد نکاحی که دائم بوده و مهر ذکر نشده باشد با شرط عدم مهر شده باشد مفوضه النضع نامند.
قانون مفوضه المهر
زوجه را در نکاح دائم که تعیین مقدار مهریه را به اختیار شوهر یا زوجه یا ثالث گذاشته باشند، مفوضه المهر گویند.
تفاوتهای قوانین مهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه
مهریه نشانه صداقت و صمیمیت مرد نسبت به همسرش است و سنتی پسندیده است که پیامبر اکرم (ص) نیز به آن عمل میکرده است، آنچه که در هنگام عقد به عنوان بدهی و دین بر گردن زوج قرار میگیرد تا به محض مطالبه زوجه پرداخت شود، به صورت عندالمطالبه است، اما شرطی هم میتواند با عنوان عندالاستطاعه جز شروط ضمن عقد باشد و دختر به اختیار میتواند با آن موافقت کند و آن را بپذیرد و یا مخالفت کند و نپذیرد.
در حقیقت مهریه نوعی تضمین مالی برای زندگی یک زن پس از طلاق و جدایی از شوهرش است، از آنجایی که حق طلاق به شکل قانونی با مردان است، زنان پس از جدایی بنا به هر دلیلی پشتوانه مالی ندارند و همین امر سبب تعیین مهریه برای آنان شده است، مهریه زن به دو شکل عندالمطالبه و عندالاستطاعه است
اجرا گذاشتن مهریه طبق قانون جدید مهر
در بخشنامه قدیمی، نحوه گرفتن مهریه به دو روش بود. یکی از طریق دادگاه خانواده و دیگری از طریق اجرای ثبت. (اجرای ثبت ادارهای است که هر مطالبهای که مستند به سند رسمی باشد از جمله سند نکاح از طریق آن پیگیری میشود). اما طبق بخشنامه جدید زوجین نمیتوانند مستقیم به دادگاه مراجعه کنند و ابتدا باید از طریق اجرای ثبت اقدام شود.
به این معنی که مطابق بخشنامه جدید نحوه اجرا گذاشتن مهریه به این صورت است که زوجین به دفترخانهای که ازدواجشان در آنجا ثبت شده مراجعه و درخواست اجرائیه میکنند. اجرائیه صادر میشود و به آدرس طرف مقابل فرستاده میشود و به او ۱۰ روز مهلت داده میشود که مهریه را پرداخت کند که غالباً زوج در این مهلت مهریه را پرداخت نمیکند.
بعد از اینکه مهلت سپری شد و زوج مهریه را پرداخت نکرد زوجه با مدارک به اجرای ثبت مراجعه میکند و درخواست تشکیل پرونده اجرایی میدهد. سپس از داراییهای زوج استعلام گرفته میشود تا مشخص شود دارایی دارد یا خیر. که در صورت داشتن دارایی دستور توقیف آن صادر میشود.
وقتی این مراحل در اجرای ثبت تمام شد اگر دارایی زوج کفایت مهریه را نکرد راهنمایی میشوند که به دادگاه مراجعه کنند و از طریق آن حکم بگیرند زیرا اجرای ثبت مجاز به صدور حکم جلب نیست و به این ترتیب باید مابقی مطالبات را از دادگاه درخواست کرد.
قانون مهریه در ازدواج دائم
__ مطابق ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی اگر در ازدواج دائم مهریه ذکر نشود این ازدواج را نکاح التفویض یا نکاح مفوض میگویند این ازدواج صحیح است و تحت شرایطی مهرالمثل باید به عنوان مهریه پرداخت شود، بر این اساس مهرالمثل نوعی از مهریه است که بر اساس وضعیت فردی،اجتماعی و خانوادگی زن تعیین میشود.
ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی
ممکن است اختیار تعیین مهر به شوهر یا شخص ثالثی داده شود در این صورت شوهر یا شخص ثالث میتواند مهر را هر قدر بخواهد معین کند.
__ مطابق قانون مدنی اگر در ازدواج موقت مهر ذکر نشود ازدواج باطل است.
__ وفق ماده ۱۰۸۲ از قانون مدنی مهر از حقوق مالی زوجه است و موارد چون نشوز فساد اخلاق سوء معاشرت زن یا حتی ارتکاب زنا در استحقاق و نسبت به دریافت مهریه هیچ تاثیری ندارد .
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) اگر مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آییننامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ویژگیهای مهریه
مهریه برای اینکه از نظر قانونی قابل پذیرش باشد. باید ویژگیهایی داشته باشد در غیر اینصورت ابطال خواهد بود ولی ابطال آن به معنی ابطال عقد نیست. ویژگیهای مهریه شامل:
• مقدار آن باید از لحاظ جنس مشخص باشد.
• مهریه باید قابل برای زوجه قابل تملک باشد.
• مهریه باید دارای ارزش عقلایی مشروع باشد به این معنی که در بازار قابلیت داد و سند داشته باشد مثل ماشین، زمین و … که بتوان آن را معامله کرد.
• مهریه نباید جز اموال وقفی یا اموال عمومی باشد و باید قابلیت نقل و انتقال داشته باشد.
تغییر و افزایش مهریه
بعضی از محاکم قضایی معتقدند که مهریه شرعا و قانونا باید همان میزانی باشد که در ضمن عقد مشخص شده است. چنانچه خواستار تغییر میزان آن باشند. خواستهشان محکوم به رد است. در مقابل برخی محاکم قضایی معتقد که اگر دو طرف موافق با این قضیه باشند. شرعا و قانونا باید درخواست خواهان مورد توجه قرار بگیرد و زوج باید مهریه را پرداخت نماید.
افزایش مهریه باید در قالب یک اقرارنامه رسمی در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت برسد. اما کاهش میزان مهریه در دفترخانه اسناد رسمی و قالبهای حقوقی مختلفی چون ابرا، اقرا، هبه، بذل و صلح صورت میگیرد.
قانون دریافت مهریه
برای گرفتن مهر بهتر است
با مشاوره وکیل
به اجرای ثبت یا دادگاه خانواده مراجعه کنید
که تفاوتهای آنها را بیان میکنیم
- محاسبه مهر از طریق اداره ثبت سبب میشود که اگر قیمت سکه در طول زمان افزایش پیدا کرد برای اداره ثبت این موضوع اهمیتی نداشته باشد و قیمت سکه تنها در زمان درخواست ملاک خواهد بود؛ ولی در دادگاه به این صورت نیست و قیمت سکه به نرخ روز حساب میشود.
- درخواست مهر اگر از طریق اداره ثبت باشد زوجه نمیتواند درخواست بازداشت شوهرش را بدهد؛ ولی درخواست مهر از طریق دادگاه این مانع را ندارد.
- در درخواست مهر به شیوه مراجعه به اداره ثبت هزینه زوجه کمتر خواهد بود؛ ولی در دادگاه بنا به شرایطی مبلغ بیشتری باید هزینه شود.
- در دادخواست مهر از طریق اجرای ثبت به قطع نه ولی احتمالا روند سریعتری به نسبت روش درخواست مهر از طریق دادگاه دارد علت آن هم میتواند حجم بالای پروندههایی باشد که در دادگاه مورد رسیدگی واقع میشود.
وکیل مهریه
وکیل مهریه به وکیل پایه یک دادگستری گفته میشود که نسبت به تمامی امور مربوط به دعاوی خانواده اعم از مهریه تخصص و تبحر ویژهای دارد. در واقع وکیل مهریه نسبت به قوانین مدنی مربوط به مهریه اطلاعات جامع و کاملی دارد و حوزه فعالیت خود را در بخش مهریه قرار داده است.
وکیل مهریه باسابقه، آشنا بر قوانین حقوقی ایران است و به دلیل ورود به پروندههای بسیار در خصوص دریافت مهر و توقیف اموال و مصادیق آن باتجربه فراوان است.
وکیل مهریه باید علاوه بر آشنایی با قوانین مصرح در قانون، تسلط کافی بر متن قانون و تفسیر آن در نزد قاضی داشته باشد.
از دیگر ویژگیهای بهترین وکیل مهریه را بیان و گویش قوی او است که در این مورد میتوان گفت یک وکیل خوب با بیان شیوا و صریح خود در پیشبرد پرونده به سمت صدور حکمی به سود و به نفع موکل خود بسیار تأثیرگذار خواهد بود چرا که وکیل مهریه میتواند با ارائه ادله ی محکم و دفاع درست و مستند به قانون بر ذهنیت قاضی به نفع موکل خود تأثیر مثبت بگذارد.