وکیل قاچاق کالا
فروردین ۱۹, ۱۴۰۲سقف مطالبه مهریه
فروردین ۱۹, ۱۴۰۲
هر فردی دارای حریم خصوصی است. حریم خصوصی حیطهی شخصی زندگی افراد است که دیگران حق تجاوز به
این حریم را ندارند.
پیشرفت
وسایل ارتباطاتی
از جهاتی اثر مخرب هم داراست و به همین خاطر، باعث سلب آرامش و نقض حقوق افراد میشود.
شنود غیرمجاز، یکی از مواردی است که حاصل رشد وسایل ارتباطات جمعی و تکنولوژی میباشد که در بسیاری موارد، سبب نقض حقوق افراد میشود.
شنود غیرمجاز و غیرقانونی و هرگونه تجسس در مکالمات، جز به حکم قانون، جرم استراق سمع دانسته شده است و مشمول قانون مجازات شنود غیرمجاز میباشد.
استراق سمع در لغت به معنای دزدیدن، دزدیده کردن و پنهانی گوش دادن به سخن دیگران میباشد. امروزه با گسترش ارتباطات و تکنولوژی و خرید و فروش دستگاههای شنود غیرمجاز و تنوع در قیمت و نوع آن برخی از افراد جامعه از آن استفاده میکنند که متاسفانه بیاطلاعی از اینکه چه شنودی قانونی محسوب میشود و چه شنودی غیرقانونی و جرم میباشد باعث وقوع جرم استراق سمع و اعمال مجازات برای آنان میگردد.
جرم شنود غیر مجاز چیست
جرم شنود غیر مجاز یکی از ان دسته جرایمی است که بسیاری از افراد از آن اطلاع ندارند و نمی دانند که چگونه باید در هنگام مواجه با این جرم برای احقاق حقوق قانونی خود اقدام کنند.
بسیاری از افرادی که با جرم شنود غیر مجاز مواجهه می شوند هیچ اطلاعات قانونی کاملی در مورد آن ندارند و همین موضوع باعث میشود تا نتوانند در جریان قضایی پروندههایی که با آنها مواجه میشوند روند صحیحی را در پی گیرند و برای جلوگیری از تضییع حقوق خود اقدامات اساسی و قانونی لازم را انجام دهند.
برای آنکه بتوانید در مورد جرم شنود غیر مجاز اطلاعات قانونی مهمی را کسب کنید و برای پیشبرد جریان دادرسی پروندههای خود اقدام کنید بهتر است که از یک فرد متخصص و حرفهای در این زمینه کمک بگیرید که سال های زیادی از عمر شغلی خود را در این راستا فعالیت کرده است و به خوبی می داند که چگونه باید برای پیشبرد جریان پروندهها از چه روشهای قانونی و حقوقی استفاده کند.
جرم شنود غیر مجاز یکی از آن دسته جرایمی است که باعث ایجاد آسیبهای بسیار زیادی به مردم جامعه میگردد و حریم خصوصی افراد را تا حد بسیار زیادی مورد تهدید قرار میدهد، همین موضوع باعث شده است تا قانونگذار کشور ما مجازاتهای نسبتا سنگینی را برای مرتکبان این جرم در نظر بگیرد و با کسانی که این جرم را انجام میدهند به صورت جدی برخورد کند.
در هر صورت شما باید بدانید که جرم شنود غیرمجاز در جریان دارسی به طور کلی دارای روند پیچیدهای است و هر شخصی نمیتواند به راحتی همه این مراحل را پشت سر بگذارد، به همین علت هم لازم است تا یک فرد حرفه یا متخصص در این راستا به مردم کمک کند که نتایج نسبتا خوبی حاصل شود و از حقوق خود به خوبی دفاع کنند.
مجازات شنود غیر مجاز
با اهمیتی که حریم خصوصی افراد از آن برخوردار میباشد در اصل ۲۵ قانون اساسی به مسئله صیانت و حراست از حریم خصوصی پرداخته و با توجه به آن:
«بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر آن که به حکم قانون»
باشد.
_
مطابق با قانون جرایم رایانهای، شنودغیرمجاز شامل از استراق سمع محتوای ارتباطات غیرعمومی به طور غیر مجاز و پنهانی که میتواند مجازات جریمه نقدی یا سال حبس داشته باشد.
_
برای افراد عادی تحمل 6 ماه تا 2 سال حبس یا پرداخت جزای نقدی از 10 میلیون تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات است.
_
ضبط صدای اشخاص یا تصویربرداری غیر مجاز و بدون اطلاع، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص محسوب شده و قابل تعقیب کیفری است.
_
استفاده از صدای ضبط شده اشخاص به عنوان مدرک در دادگاه، قابل اعتنا نبوده و نیست. اما ارایهکننده صدای ضبط شده اشخاص در مراجع رسمی و دادگاه، طبق قانون اساسی و ماده 582 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، قابل تعقیب کیفری است.
_
تکرار جرم شنود غیرمجاز رایانهای برای بار سوم، محرومیت از خدمات الکترونیک عمومی از یک ماه تا یک سال را در پی دارد.
_
مشاهده ایمیلها و نامهها و یا یادداشتهای فرد دیگر بدون اجازه و یا اختیاری که مشخصاً از نظر قانونی به فرد اعطا گردیده باشد در حکم شنود غیرمجاز است و مستحق کیفر میباشد.
*
وجه تمایز جرم شنود غیرمجاز و دسترسی غیرمجاز در این میباشد که در جرم شنود غیر مجاز، دادهها در حال انتقال از طرف فرد فاقد سمت رصد میگردند، به این معنی که انتقال اطلاعات و دادهها در فضای مجازی شرط تحقق این جرم میباشد.
طبق قانون زمانی
دستور شنود مکالمات
داده میشود که
موضوع در ارتباط با حقوق عامه یا امنیت ملی باشد
و کشف جرم وابسته به این موضوع باشد.
خرید و فروش دستگاه شنود
خرید و فروش دستگاه شنود غیرمجاز و جرم است
که در تلفنهای خانه جاسازی میشود و یا نصب نوعی برنامه بر روی گوشیهای هوشمند آسان است؛ حتی در فضای مجازی تبلیغ هم میشود. اما با توجه به ماده ۱۲۲ قانون امور گمرکی وارد کردن این دستگاهها ممنوع است:
سیستمهای استراق سمع، فرستندهها و ضبط کنندههای کوچک از ریزدوربینها و ریزمیکروفونها با قابلیت جاسوسی و فرستندههای خاص و پوششی با سرعت بالا، انواع کالا یا سیستمهای با قابلیت کنترل و شنود ارتباطات با سیم و بیسیم به صورت مانیتورینگ و سامانه سیستمهای رمزکننده که در راستای اهداف جاسوسی کاربرد دارند مگر با موافقت وزارت اطلاعات باشد.
شنود مکالمات همسر جرم است؟
در بسیاری از موارد، زوجین، برای اثبات خیانت و جرم رابطه نامشروع تلفنی همسر خود، اقدام به کار گذاشتن شنود، در تلفن، منزل یا ماشین می نمایند و از این طریق، مکالمات همسر خود را ضبط کرده و در راستای دفاع از ادعای خود می کوشند.
اصل ۲۵ قانون اساسی، مقرر می دارد: “بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس، ممنوع است، مگر به حکم قانون.”
در ماده ۲ جرائم رایانهای نیز شنود و استراق سمع غیرقانونی، جرم انگاری شده است. با توجه به اصل ۲۵ قانون اساسی، شنود را نیازمند حکم قانون دانسته، اما در رویه قضایی، از آنجا که نهاد خانواده، بسیار ارزشمند است، قضات، شنود مکالمات همسر، بدون مجوز را جرم نمیدانند و رای بر محکومیت کیفری نمیدهند.
موارد غیر قابل شکایت از شنود
شکایت از شنود غیرمجاز در مواردی که قانون جواز آن شنود را صادر نموده است، امکان پذیر نمیباشد.
۱) شنود در ارتباط با امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد. یا برای کشف جرایم موضوع بندهای الف، ب، پ، ت ماده ۳۰۲ قانون ایین دادرسی کیفری باشد.
۲) شنود با موافقت رییس کل دادگستری استان باشد.
۳) شنود با تعیین مدت و دفعات کنترل همراه باشد.
شکایت از شنود غیرمجاز
شکایت از شنود غیرمجاز
باید مستند به قانون باشد. مطابق ماده ۷۳۰
“هر کس به صورت غیرمجاز
بدون حکم قانونی محتوای درحال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری را شنود کند، به مجازات حبس یا جزای نقدی محکوم خواهد شد.
تنظیم شکواییه اولین مرحله از شکایت از شنود غیر مجاز است. وکیل مربوطه در متن شکواییه، زمان، تاریخ، مکان و نحوه وقوع جرم و ادله اثبات دعوای خویش را باید بیان میکند. شکایت از شنود غیرمجاز موجب تشکیل پرونده کیفری میشود.
لذا مراحلی از قبیل: مراجعه به دادسرا، مراجعه به پلیس فتا و کلانتری حسب مورد، مراجعه به دادگاه بدوی تجدیدنظر را در پیخواهد داشت که میتوان پیگیری این مراحل قانونی را به وکیل دفتر حقوقی حقگرا بسپارید.
1 دیدگاه
طبق آیات قرآن و روایات و احادیث اهل بیت و فتوای تمام فقها و طبق اصل ماده ۲۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تجسس در زندگی شخصی مردم حرام است .