معاملات با سند اموال غیر منقول
آذر ۱۷, ۱۴۰۳خرید مجازات شلاق حدی مشروب
آذر ۱۷, ۱۴۰۳
تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه معمولا بعد از نگارش دادخواست و شکوائیه طرفین دعوی انجام میشود.
لایحه دفاعیه، چه برای دعاوی حقوقی باشد و چه دعاوی کیفری، میتواند برای دفاعیه نوشته شود.
از آنجایی که نوشتن لایحه دفاعیه از مهمترین و موثرترین اقداماتی است که باید برای احقاق حق موکل انجام بشود به کار بردن نهایت دقت و توجه و تجربه وکیل در نوشتن لایحه جزء لازم و ملزومات تنظیم این طرح قانونی میباشد.
لایحه
لایحه اظهارت، درخواستها و مستنداتی است نوشتاری، که خواهان (شاکی) یا خوانده (خوانده) در ضمن جریانات رسیدگی به پرونده حقوقی یا کیفری تقدیم دادگاه یا دادسرا مینماید.
لایحه دفاعی
یکی از انواع اوراق قضایی که امکان ثبت و ارسال آن به دادگاه وجود دارد، لایحه است که این لایحه، بسته به کارکرد و موضوعی که در خصوص آن، ارائه می گردد، میتواند لایحه دفاعیه و لایحه قضایی باشد.
لایحه دفاعی یکی از ابزارهایی است که برای دفاع از حق در دادگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
این لایحه دفاعیه توسط وکیل حقگرا برای دفاع از موکل خود و بیان حقایقی در مورد پرونده وی نوشته میشود.
البته، در عرف رایج، چنانچه تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه توسط وکیل انجام شود، عنوان لایحه به آن صدق میکند.
تنظیم و نوشتن لایحه دفاعی
در تنظیم و نوشتن لایحه باید به نکاتی دقت کرد که وکیل حقگرا با توجه به پرونده آن را نگارش میکند:
• یک وکیل برای طریقه نوشتن لایحه به مقدمه احتیاج دارد. پس اول، مقدمه لایحه را باید بنویسد و آن هم شرح کوتاهی از واقعیت است که باید در آن بیان شود.
• نگارنده حتما به سمت خود اشاره کرده و مشخصات دقیق پرونده را ذکر کند.
• موارد دفاع با ترتیب و شمارهگذاری به صورت مرتب و به دور از به همریختگی و پراکندهگویی بیان شود.
• دفاعیات در دو بخش دفاعیات شکلی و دفاعیات ماهوی، به ترتیب و با تفکیک بیان گردد.
• در متن لایحه حرمت دادگاه و طرف دعوا حفظ شده و از پرداختن به حواشی خودداری شود.
• لایحه به دور از موارد اضافی و غیرمرتبط نگاشته شده و از ذکر جزییات بیش از اندازه و اموری که بر رای دادگاه اثر ندارند، خودداری شود.
• در حد امکان سعی شود در متن لایحه مستندات قانونی و غیر آن مانند قرارداد یا سایر ادله ذکر شود.
• سعی شود استدلالات به صورت صریح و روشن و به دور از اضافهگویی باشد.
• حتما از ادبیات روان فارسی استفاده شود و متن بدون غلط نگارشی و املایی باشد. همچنین نباید از واژگان نامانوس در نگارش لایحه استفاده شود.
• درصورتیکه فرد درخواست یا خواستهای مانند ارجاع امر به کارشناس و امثال آن را دارد، به صورت صریح آن را بیان کند.
البته برای این کار آموزش لایحه نویسی را میطلبد و هر فردی نمیتواند لایحه دفاعی قابل قبولی را بنویسد. تنظیم و نوشتن لایحه دفاعی قوی، امری تخصصی و حقوقی است که تنها از افراد خبره و آگاه به مسائل حقوقی برمیآید. بنابراین توصیه میشود از وکیل تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه دفتر حقوقی حقگرا مشورت بگیرید.
ارسال لایحه دفاعیه بعد از تنظیم
بعد از تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه توسط وکیل حقگرا، برای ارسال آن به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. در طریقه نوشتن لایحه، فرد باید دادگاه را خطاب قرار دهد. موضوع پرونده، شماره پرونده و در صورت نیاز، شماره دادنامه، همچنین نام و نام خانوادگی و آدرس اصحاب دعوا را بنویسد. بسته به موضوع لایحه دفاعیه، اقدام به توضیحات لازم و اشاره به ادله و مدارک مثبت ادعای خود نماید. از دادگاه، تقاضای رسیدگی به موضوع لایحه دفاعیه را داشته باشد.
نکاتی در تنظیم لایحه دفاعیه و طرز نوشتن آن، باید رعایت گردد تا در زمان ارائه لایحه به دادگاه، فرد با مشکل مواجه نشود. تا پس از دریافت لایحه دفاعیه توسط مرجع صالح، لایحه، مورد پذیرش این مرجع، قرار گرفته و به آن، ترتیب اثر داده شود.
مهلت ارسال لایحه دفاعیه
دبیرخانه حقوقی پس از تعیین وقت رسیدگی، موضوع تخلف را مستند به مقررات نقضشده و با ذکر تاریخ و محتوای جلسه به شخص مورد رسیدگی جهت حضور در جلسه کارگروه ارزیابی حداقل ۵ روز قبل از جلسه ابلاغ مینماید. در دعوتنامه باید قید شود که نماینده شخص حقوقی با ارائه مدارک مثبت نمایندگی میتواند در جلسه کارگروه ارزیابی حاضر شده یا لایحه دفاعیه ارسال نماید. مهلت ارسال لایحه دفاعیه حداکثر تا تاریخ جلسه کارگروه ارزیابی میباشد.
تبصره ۱: عدم دریافت لایحه دفاعیه یا عدم حضور شخص مورد رسیدگی و یا نماینده وی، مانع از رسیدگی و صدور رأی نخواهد بود.
کارگروه ارزیابی تأمین مالی جمعی پس از بررسی دقت و مستندات پرونده و دفاعیات اشخاص مورد رسیدگی، در صورت احراز کفایت رسیدگی، با اعلام ختم رسیدگی و اخذ تصمیم، مبادرت به انشاء رأی مینماید.
زمان ارائه لایحه به دادگاه، تا پایان ختم دادرسی است. این امر در حال حاضر از طریق ثبت در سامانه عدل ایران ممکن است و نیاز به مراجعه حضوری ندارد. در عمل گاهی پس از و قبل از صدور حکم نیز قاضی لایحه تکمیلی فرد را قبول و ثبت میکند. البته قاضی در صدور حکم ملزم به توجه به چنین لایحهای نخواهد بود.
تفاوت لایحه با دادخواست
لایحه با دادخواست تفاوت دارد. هم خواهان و هم خوانده میتوانند اقدام به دادن لایحه کنند، اما دادن لایحه برخلاف دادخواست که دعوا تنها با تقدیم آن در دادگاه شروع خواهد شد، امری الزامی نیست. همچنین لایحه برخلاف دادخواست نیاز به فرم چاپی مخصوص ندارد. لایحه دارای بخشهای مختلف نیست و صرفا مواردی است که شخص میخواهد به اطلاع دادگاه برساند.
اما دادخواست در واقع برگهای است که به صورت فرم چاپی موجود است و دارای بندها و قسمتهای مختلفی است که باید بر اساس قانون تکمیل گردد. دادخواست در واقع شروعکننده دعوا بر علیه خوانده بوده و صرفا توسط خواهان دعوا تکمیل میشود. بر هر یک از موارد مندرج در دادخواست اثراتی مترتب است که قانون آن را مشخص کرده است.
اهمیت تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه
احتمال این که فرد در هنگام توضیحات شفاهی به دلیل شرایط و جو دادگاه و نداشتن وکیل حقگرا، دچار اشتباه شود و یا مطالب را کامل بیان نکند بسیار زیاد است. اما در صورت تنظیم ونوشتن لایحه دفاعیه به صورت مکتوب توسط وکیل، هیچکدام از این مسائل وجود ندارد. فرد میتواند با آرامش و با فراغ بال تمام مطالبی را که در دفاع از خود لازم میداند، مستند و مستدل و به طور کامل برای قاضی توضیح دهد.
همچنین گاهی ممکن است در ثبت اظهارات شفاهی افراد در دادگاه سهو قلم رخ داده و یا اظهارات طرفین به صورت کامل ثبت نگردد. بنابراین هنگامیکه قاضی میخواهد اقدام به انشاء رای کند، با خواندن متن لایحه دفاعی، حتما رایی عادلانه و مطابق با واقع صادر خواهد کرد و احقاق حق به شکلی دقیقتر رخ خواهد داد.
البته امکان دارد به دلایل موجه قانونی، فرد یا وکیل او امکان حضور در جلسه دادرسی را نداشته باشند. در این حالت نیز افراد میتوانند با ارسال لایحه اقدام به دفاع متناسب از خویش کند.
ارسال لایحه دفاعیه در سامانه ثنا
سابقا ارسال لایحه قضایی به صورت کاغذی و از طریق مراجعه حضوری به شعبه دادگاه انجام میشد. اما در حال حاضر ، ارسال لایحه دفاعیه که میتواند توسط هر یک از طرفین یا وکلای آنها انجام شود، از طریق سامانه ثنا میباشد که با استفاده از آن، نه تنها میتوان اقدام به ثبت دادخواست و لوایح قضایی نمود.
ابلاغیهها ، اخطاریهها و آرای صادره توسط دادگاه نیز، از طریق سامانه ثنا، قابل مشاهده میباشد. باید، طرفین دعوی، لایحهها خود را از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ارسال نمایند و وکیل نیز، از طریق حساب کاربری خود، امکان ارسال لایحه را خواهند داشت.
سایت عدل ایران قوه قضاییه، این امکان را فراهم کرده بود که هر یک از طرفین دعوی، با مراجعه به سایت .adliran.ir ، بتوانند لوایح کتبی خود را به ثبت برسانند و مدارک و مستندات موجود را نیز، ضمیمه آن کنند . اما در حال حاضر، سامانه ثبت الکترونیک لایحه قضایی، در دسترس نمیباشد. وکلای طرفین دعوی نیز، میتوانند از طریق حساب کاربری خود، اقدام به ثبت و ارسال لایحه نموده و یا اینکه با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، آن را ثبت و ارسال کنند.
بعد از تنظیم لایحه دفاعیه، افرادی که قصد ارسال لایحه دفاعیه الکترونیکی به دادگاه به جای حضور در آن را دارند، میبایست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و با پرداخت هزینههای مربوطه، لایحه دفاعیه خود را به ثبت برسانند.
وکیل تنظیم لایحه دفاعیه
کسی که این لایحه را مینویسد باید اطلاعات حقوقی مناسب در مورد پرونده داشته باشد. تمام زوایا و جنبههای مختلف را با طرف دعوا در میان بگذارد. گفتهها و مدارک شخص را به صورت حقوقی نگارش کند. البته برای این کار آموزش حقوقی و تجربه لایحه نویسی را میطلبد.
در خلال نوشتن لایحه، وکیلی که برای تنظیم این لایحه انتخاب میشود حتما بایست به اظهارات طرف مقابل دعوی در آغاز، میانه و انتهای پرونده دقت داشته و تمام توجه خویش را در به خاص این مورد به کار ببرد.
نوشتن لایحه دفاعیه یکی از تخصصیترین لایحهها میباشد که شما باید حتما برای تنظیم آن با وکیل حقگرا مشورت داشته باشید. وکیل حقگرا به دلیل تجربه و علمی که دارد میتواند تنظیم و نوشتن لایحه دفاعیه را برای شما انجام دهد و تمامی ماده قانونهایی که مربوط به دعوای شما میشود را در لایحه قرار میدهد.
باید در هنگام این انتقال مسئولیت به این توجه شود که وکیل با دقتی کامل پرونده قضایی آنان را مطالعه کرده باشد چرا که تسلط کامل بر تمام مفاد و جزئیات پرونده موجب تنظیم یک لایحه کامل و جامع میشود. چرا که چه بسیار پروندههایی قضایی هستند که با نوشتن یک لایحه ی مناسب نتیجه آرای را تغییر دادهاند.