از آنجایی که افرادی در تلاش برای خرید مجازات شلاق حدی مشروب هستند و به نوعی میخواهند حکم شلاق را خریداری کنند، اما احکام مجازات شلاق و خرید آن از نظر نوع جرم تعیین شده که جرم حدی هست و یا جرم تعزیری متفاوت است.
حکم شلاق از جمله حکمهایی میباشد که هم در دستهی مجازات حد و هم در دستهی مجازات تعزیری قرار میگیرد، حکم شلاق تعداد شلاق در حدود مقطوع است و قاضی نمیتواند تعداد آن را تغییر دهد اما تعداد شلاق در تعزیرات حاوی حداقل و حداکثر میباشد.
مجازات شلاق در اسلام
در تمامی دینها مجازاتی برای افرادی که به گناه آغشته میشوند بیان شده است، تنها در صورت داشتن شرایط خاصی میتوان محکوم را از اجرای حکم شلاق باز داشت. در ماده ۵۰۱ قانون آیین دادرسی کیفری تعیین شده است که اجرای حکم شلاق در موارد زیر به دستور قاضی به تعویق میافتد:
• دوران بارداری
• بعد از زایمان تا شش ماه
• دوران شیردهی حداکثر تا رسیدنت طفل به سن دو سالگی
اجرای مجازات شلاق در ایام حیض یا استحاضه اگر محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد، در صورتی که حکم شلاق بر او اجرا شود و بیماری شدت گرفته یا سبب تاخیر در بهبودی او شود، مجازات شلاق او تعلیق میگردد.
مجازات شلاق زنان
مجازات شلاق زنان نیز جزو جرایم حدی میباشد، از جمله جرایمی که باعث محکوم شدن زن به شلاق میشود عبارت اند از:
مطابق ماده 32 آیین نامه نحوه اجرای مجازات شلاق، اجرای حد محکومین اناث به نحو نشسته و با لباسی که بدن آنها بسته باشد اجرا میشود. ضربات شلاق حدی محکومان زن، از شانه تا پایین کمر و به صورت مساوی و غیرمتمرکز در تمام نقاط گفته نواخته میشود.
بر اساس ماده ۳۶۵ قانون مجازات اسلامی، شرب خمر مشمول ۸۰ ضربه شلاق می شود. طبق این ماده تفاوتی بین زنان و مردان در این باره وجود ندارد.
مجازات دفعات مصرف مشروب
مجازات مصرف مشروب برای بار اول
حکم خوردن مشروب برای اولین بار مشمول ۸۰ ضربه شلاق می شود. قاضی میتواند در این حکم بر اساس ملاحظات و شرایط مختلف افزایش یا کمی تخفیف اعمال کند. زندان و پرداخت جریمه های نقدی مجازات های دیگری است که برای این جرم تعیین شده است.
جرم مشروبات الکلی برای بار دوم
برای این جرم هم مجازاتی مشابه شرب خمر در بار اول (۸۰ ضربه شلاق) تعیین شده است. البته، امکان تخفیف یا برائت از اتهام تا قبل از رای دادگاه وجود دارد.
مجازات شراب خواری برای بار سوم
در قانون، مجازات شرب خمر برای بار سوم مشابه قبل است. ارتکاب این جرم برای بار سوم هم مانند بار اول و دوم مشمول ۸۰ ضربه شلاق می شود.
حکم مشروب خوردن برای بار چهارم
بر اساس ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی فردی که سه بار مرتکب این جرم شود، در صورت ارتکاب به این جرم برای بار چهارم، مجازات اعدام برای او تعیین شده است. طبق این قانون، برای افراد مرتد یا دیوانه حد تعیین شده اجرا نمی شود و وی مشمول این مجازات نمیگردد.
خرید شلاق شرب خمر جرم
در قانون مجازات اسلامی ایران، شرب خمر جرم محسوب میشود و برای آن مجازات حدی تعیین شده است. مجازات حدی، مجازاتی است که در شرع مقدس اسلام تعیین شده است و قابل تغییر یا تخفیف نیست.
ماده ۲۵۶ قانون مجازات اسلامی، مجازات شلاق مشروب را ۸۰ ضربه شلاق تعیین کرده است. این مجازات، در صورتی اجرا میشود که متهم، بالغ، عاقل و حر باشد.
خرید مجازات شلاق مشروب نیز جرم محسوب میشود و برای آن مجازات تعیین شده است.
ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی، خرید و فروش شلاق شرب خمر را، جرمانگاری کرده است و برای آن، مجازات حبس تعزیری از ۶ ماه تا یک سال و یا مجازات جزای نقدی از ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ تا ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال تعیین کرده است.
ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات): هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به ۶ ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار (۷۴) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی (تجاری) کالای یادشده محکوم میشود.
در صورتی که خرید مجازات شلاق حدی شرب خمر، با قصد ارتکاب جرم شرب خمر انجام شود، مجازات آن، تشدید میشود. ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی، مقرر میدارد:
ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی ویکی حقوق: غیرمسلمان تنها در صورت تظاهر به مصرف مشروبات الکلی، محکوم به حد میشود.
بنابراین، در صورتی که فردی، مجازات شلاق مشروب را برای استفاده شخصی خود خریداری کند، به مجازات خرید و فروش شلاق مشروب، محکوم میشود. اما اگر فردی، شلاق شرب خمر را برای دیگری خریداری کند و آن شخص، از این شلاق برای شرب خمر استفاده کند، فرد خریدار، به مجازات شرب خمر، محکوم میشود.
خرید مجازات شلاق
شرب خمر با توجه به اینکه، تمامی امور مربوط به این دسته از جرایم را شرع مقدس، تعیین نموده، قاضی، هیچ گونه اختیاری در تبدیل، تغییر، کاهش و افزایش آنها، نخواهد داشت و صرفا، باید، پس از احراز جرم حدی، آن نوع از مجازات حدیای را که شرع تعیین کرده، با همان میزان و کیفیت، برای مرتکب، حکم دهد.
ماده 219 قانون مجازات اسلامی، در خصوص غیرقابل تبدیل و تغییر بودن مجازات حدی، مقرر میدارد: "دادگاه نمیتواند، کیفیت، نوع و میزان حدود شرعی را تغییر یا مجازات را تقلیل دهد یا تبدیل یا ساقط نماید. این مجازاتها، تنها از طریق توبه و عفو، به کیفیت مقرر در این قانون، قابل سقوط، تقلیل یا تبدیل است."
بر اساس این ماده، تنها، توبه و عفو، آن هم با وجود شرایط قانونی این امر، میتواند، سبب سقوط یا تبدیل مجازات حدی شود و عامل دیگر تاثیر گذار نخواهد بود.
امکان خرید مجازات شلاق حدی مشروب، تبدیل و کاهش این نوع از مجازات، به هیچ وجه، وجود نداشته و مرتکب، باید، شلاق حدی را متحمل شود.
همچنین خرید حکم شلاق صرفا در خصوص حکم شلاق تعزیری و در جرایم تعزیری و آن هم صرفا در صورت وجود شرایط این امر امکان پذیر است.
قیمت خرید شلاق شرب خمر1403
با توجه به اینکه جرم شرب خمر، یک جرم حدی است و قانون گذار، امکان تبدیل و تخفیف و تغییر مجازات حدی را ممنوع می داند، امکان خرید حکم شلاق شرب خمر، برای مرتکب این جرم، وجود ندارد.
خرید حکم شلاق، صرفا در خصوص شلاق تعزیری، امکان پذیر است و نه حدی، بنابراین، امکان خرید حکم شلاق تعزیری جرم رابطه نامشروع دون زنا، وجود دارد و امکان خرید حکم شلاق جرم شرب خمر که یک جرم حدی است و نوع و میزان مجازات آن، در شرع، مشخص شده، وجود ندارد.
مجازات مصرف مشروب با شلاق
حکم خوردن مشروبات الکلی در اماکن و معابر: طبق ماده ۷۰۱ قانون مجازات اسلامی، چنانچه فردی مسلمان یا غیرمسلمان در معابر و اماکن به صورت علنی به مصرف مشروبات الکلی اقدام نماید، علاوه بر ۸۰ ضربه شلاق، مشمول ۶-۲ ماه حبس تعزیری نیز میشود.
البته، اختلاف نظر زیادی در مجازات تعزیری مشروب در اماکن عمومی وجود دارد. بر اساس ماده ۸۳۵ قانون، مجازات شرب خمر برای فردی که این جرم را در اماکن عمومی انجام داده و عفت عمومی را جریحه دار کرده، ۱۰ روز تا دو ماه حبس تعیین شده است.
همچنین افراد غیر مسلمان چنانچه در دین آنها نوشیدن مشروب حرام و قابل مجازات نباشد، مجازات نمیشوند. اما اگر تظاهر به مصرف مشروب داشته باشند یا به صورت علنی این عمل را انجام دهند، بر اساس ماده ۲۶۶ قانون مجازات اسلامی، حد برای آنها تعیین شده است. در صورتی که فردی غیرمسلمان علنا اقدام به مصرف مشروبات الکلی کند و در حالت مستی در انظار عمومی ظاهر شود، به ۸۰ ضربه شلاق محکوم می شود.
تفاوت شلاق حدی و تعزیری
در صورتی که شلاق حدی باشد شخص دارای محکومیت کیفری موثر میباشد و مرتکب جرم به موجب این محکومیت، از برخی از حقوق خود به مدت زمان 2 سال محروم میشود. ولی در شلاق تعزیری محکومیت موثر نبوده و فقط در سجل کیفری ثبت میشود و از حقوق اجتماعی محروم نمیشود.
اجرای مجازات شلاق حدی
1. اجرای شلاق به وسیله نوار چرمی به هم تابیده به طول تقریبی یک متر و به قطر تقریبی 5.1 سانتی متر انجام میشود.
2. نحوه اجرای شلاق باید به گونهای باشد که ضربات به جلوی بدن و سر، صورت، گردن و عورت اصابت نکند.
3. استفاده از هرگونه داروی بیحسی و ضد درد پیش از اجرای شلاق ممنوع است.
4. چنانچه مجازات شلاق در فضای سرپوشیده اجرا میشود باید دمای هوای آن معتدل باشد و در صورتی که در فضای باز اجرا میشود نباید دمای هوا بسیار سرد یا بسیار گرم باشد.
5. در صورت بیهوش شدن محکوم هنگام اجرای مجازات شلاق، اجرای حکم متوقف میشود و تا بهبودی وی به تاخیر میافتد.
6. مامور اجرای حکم شلاق نباید قرابت نسبی، سببی یا سابقه دوستی یا دشمنی با محکوم یا یکی از طرفین دعوا داشته باشد.
زمان اجرا حکم قطعی شلاق حدی
همان طور که بیان شد به دلیل حکم شرعی و مجازات حدی، خرید مجازات شلاق حدی مشروب امکان پذیر نیست.
هر چند زمان دقیقی نمیتوان برای اجرای حکم شلاق حدی مشخص کرد، اما زمان اجرا ممکن است یک یا دو ماه بعد باشد.
مسئول اجرا مجازات شلاق
شلاق حدی مجازاتی که تعداد ضربات آن، توسط شارع مقدس مشخص شده و مقدار آن در شرع و به تبع آن در قانون ثابت و مشخص است و قاضی نمیتواند تعداد آن را کمتر یا بیشتر آنچه در شرع و قانون آمده است تعیین کند.
محیط مجازات شلاق حدی مشروب
در دادنامه اجرای شلاق به صورت غیرعلنی قید نشده است؛ با توجه به غیرعلنی بودن به نظر میرسد که در خصوص اجرای شلاق به جز مامور و قاضی اجرا، نباید کس دیگری حضور داشته باشد و حضور شاکی در زمان اجرای شلاق با غیرعلنی بودن اجرای شلاق منافات دارد؛ در نتیجه به نظر میرسد که در زمان اجرا به جز مامور و قاضی اجرا شخص دیگری نباید حضور داشته باشد.
برای مجازات شلاق حدی زنان محکوم باید پوششی و لباسی داشته باشد که بدن وی نمایان نشود و اجرای حکم توسط مامور زن و بدون حضور مردان اجرا میشود.
مجازات خرید و فروش مشروبات الکلی
بر اساس این ماده، حکم مجازات جرم خرید و فروش مشروبات الکلی در مجموع، سه مورد بیان شده:
○ شش ماه تا یک سال حبس
○ تا هفتاد و چهار ضربه شلاق
○ پرداخت جزای نقدی، به میزان پنج برابر ارزش عرفی ( تجاری ) کالای یاد شده.
نکته مهم در خصوص حکم مجازات جرم خرید و فروش مشروب الکلی، آن است که مجازات شلاق در جرم خرید و فروش مشروبات الکلی، از جمله مجازاتهایی است که طبق قانون، مجازات غیرقابل تعلیق، محسوب میشود.