صدور دادنامه طلاق
دی ۲, ۱۴۰۳اعتراض به کیفرخواست دادستان
دی ۲, ۱۴۰۳
شخص طلبکار حق دارد تا دادخواست خسارت تأخیر تأدیه را ارائه دهد. برای اینکه طلبکار بتواند خسارت تأخیر تأدیه را مطالبه کند، شرایط مشخصی باید فراهم باشد.
به خاطر میزان ارزش پول و تورم موجود در جامعه و سوء استفاده بعضی از افراد سودجو، در قانون اساسی با در نظر گرفتن شاخص اقتصادی برای تقویت ارزش پولی در کشور خسارتهای تاخیر تأدیه را در نظر بگیرد.
خسارت تاخیر تادیه
خسارت تاخیر تادیه یعنی جریمهای که به دلیل تأخیر و دیرکرد در پرداخت یک بدهی یا انجام یک تعهد مالی به وجود میآید.
تأخیر: تأخیر در لغت به معنی دیرکردن و پس گرفتن آمده است. تاخیر برای مواردی استفاده میشود که زمانی بین طرفین توافقی صورت بگیرد اما در زمان مشخص شده رخ ندهد.
تادیه: تادیه در لغت به معنی پرداختن و پرداخت آمده است در اصطلاح حقوقی هم به معنی پرداختن دین به کار گرفته شده است.
پس از یک معامله، طرفین سر موعد پرداخت وجه به توافق میرسند و چک و.. برای پرداخت نوشته میشود. حال اگر سر موعد چک و.. پرداخت نشود و زمانی سپری شود، خریدار می تواند درخواست ضرر و زیان تاخیر را ثبت کند.
زمان تأدیه: منظور از زمان تأدیه، زمان اجرای حکم قطعی و لازمالاجراء است.
محاسبه خسارت تاخیر تادیه
بدهکار و طلبکار در خصوص مقدار خسارت تاخیر تادیه با هم توافق کرده باشند. در این صورت نرخ خسارت طبق قرار داد حساب میشود و دیگر نرخ تورم مبنا نیست.
به عنوان مثال در سند دریافت وام بانکی، مقدار نرخ خسارت تاخیر ذکر می شود و در صورت عدم پرداخت اقساط، خسارت بر اساس نرخ ثبت شده در سند محاسبه میشود و دیگر تورم مبنا نیست. برای خسارت تاخیر تادیه مهریه، بدهی و.. ، باید نوع محاسبه را بین حالت ماهانه یا سالانه تعیین کرد.
شروط تعلق خسارت تاخیر تادیه
مستنبط از ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی شروط تعلق خسارت تاخیر تادیه ( تاخیر در پرداخت مهریه / طلب) به صورت زیر است.
○
بدهکار باید توانایی مالی برای پرداخت بدهی خود را داشته باشد. پس افرادی مثل تاجر ورشکسته یا افراد معسر که توانایی پرداخت مالی را نداشته باشند نمی توان از انها خسارت تاخیر تادیه مطالبه را کرد.
○
طلبکار (زوجه) باید از بدهکار طلب خود را مطالبه کرده باشد. بهترین راه برای این کار، ارسال اظهارنامه است. همچنین تقدیم دادخواست، به منزله مطالبه طلب است.
○
طلب (مهریه) باید از نوع وجه رایج باشد. پس برای مثال بابت ارز خارجی ، مواد شیمیایی، محصولات صنعتی، مواد غذایی و … نمیتوان دیرکرد مطالبه کرد.
○
بدهکار (مدیون)، با وجود داشتن توانایی مالی از پرداخت بدهی خویش خودداری نموده باشد
خسارت تأخیر تأدیه از تقسیط مهریه
مطالبه تفاوت شاخص مهریه، چنانچه مهریه تقسیط شده باشد و محکومعلیه در حال پرداخت اقساط تعیین شده باشد، زوجه نمیتواند به دلبل افزایش شاخص نرخ مهریه مابه التفاوت آن را بر اساس تعیین شاخص نرخ مهریه مطالبه نماید؛ همچنین در صورتی که مهریه تقسیط شده مطالبه خسارت تأخیر تأدیه نسبت به آن مسموع نیست.
تأخیر در پرداخت اقساط مهریه
در برخی مواقع ممکن است زوج موقعیت مالی مناسبی نداشته باشد تا مهریه زوجه را بهصورت یکجا و نقدی پرداخت کند. در این حالت ابتدا زوج باید ثابت کند که جز مستثنیات دین، مالی ندارد که بهعنوان مهریه پرداخت کند یا اینکه به اموال خود دسترسی ندارد.
در این حالت باید ظرف مدت 1 ماه درخواست اعسار خود را به دادگاه ارائه نماید تا بهعنوان معسر شناخته شود. بدین صورت دادگاه مهریه را قسطبندی میکند. این زمان اگر تاخیر پرداخت سکه مهریه اتفاق بیافتد، ضمانت اجرایی برای زوج در نظر میگیرند و زوج باید خسارت تاخیر تادیه مهریه را بپردازد.
ملاک پرداخت خسارت تأخیر تأدیه
برای ملاک شروع ساعت روز شمار خسارت در کدام تاریخ باشد، با توجه به نوع طلب ، مبدا و ملاک محاسبه متغییر است. ملاکهای زیر نیز لحاظ است:
●
رویه معمول دادگاهها در ملاک و مبدأ پرداخت خسارت تأخیر تأدیه در مورد مطالبات پولی، بیشتر تاریخ ارسال اظهارنامه یا تقدیم دادخواست است و مطابق این رویه، مبدأ محاسبه تأخیر تأدیه را باید هنگامی فرض کرد که طلبکار بهطور رسمی یا غیررسمی طلب خود را مطالبه کرده باشد.
●
از تاریخ مطالبه طلب، طلبکار استحقاق دریافت خسارت تأخیر تأدیه را پیدا میکند. با اعلام هر چه زودتر طلب خود از بدهکار و با ارسال اظهارنامه، مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه را اعلام کنید.
●
مطابق تبصره ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، مطالبه مهریه و نیز قانون استفساریه تبصره ذیل ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه، ملاک و مبداء محاسبه خسارت تاخیر تادیه مهریه از زمان صدور حکم قطعی و لازم الاجراء شدن آن محاسبه میشود.
نحوه مطالبه خسارت دیرکرد
مطالبه دین ناشی از قرارداد و خسارات دیرکرد آن، باید بعد از مشورت با وکیل حقگرا اظهارنامه قضایی ارسال کنید. در صورتی که پس از ارسال اظهارنامه یا تقاضای شفاهی بر پرداخت دین، مهریه و...، بدهکار همچنان از پرداخت دین، خودداری کرد، طلبکار باید اقدام به طرح دعوی مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه نماید و دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه را ثبت کند.
برای مطالبه تاخیر تادیه، باید به دفاتر خدمات قضایی یا سایت adliran، مراجعه کرده و در سامانه ثنا ثبتنام نماید. پس از این مراحل، شاکی با کمک وکیل حقگرا، دادخواست مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه را تنظیم میکند.
در نهایت، فرد شاکی باید با در دست داشتن مدارک لازم و دادخواست تنظیمی و ارسال دادخواست، به دفاتر خدمات قضایی، مراجعه کند تا پس از پرداخت هزینه دادرسی و هزینه تعرفه خدمات دفاتر، دادخواست به مرجع صالح، ارسال شده و رای مقتضی، صادر گردد.
نمونه دادخواست خسارت تاخیر در پرداخت طلب
خواهان :…..
اقامتگاه : ….
شماره ملی : ….
شماره تماس:…….
خوانده :….
اقامتگاه : …..
شماره ملی :....
شماره تماس:……..
خواسته:
۱- مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجه به مبلغ………مقوم به ……..
دلایل و مستندات :
۱- رونوشت شناسنامه
۲- اظهارنامه شماره…..
3- اجرائیه شماره صادره از شعبه….اجرای احکام
4-دادنامه قطعی شماره….صادره از دادگاه….
شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه خانواده شهرستان ……
با سلام و عرض ادب
به استحضار می رساند : اینجانب در مورخ ………… قبل از طرح دعوا طی ارسال اظهارنامه طلب خود را به مبلغ ..………ریال رسما از خوانده مطالبه نمودم.
حال با توجه به دادنامه قطعی شماره……..صادره از شعبه….دادگاه حقوقی عمومی شهرستان..… و نیز اجرائیه شماره …..خوانده فقط محکوم به که معادل مبلغ…….ریال همان اصل طلب است را به اینجانب پرداخت نموده است .که متاسفانه در ضمن دعوای اصلی خواسته خسارت تاخیر تادیه را در دادگاه مطرح ننمودم.
حال اینجانب با تقدیم این دادخواست و با توجه به مبلغ ریالی محکوم به و استنادا به مواد ۵۱۵ و ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی ،از تاریخ ارسال اظهارنامه یعنی …/…./…. تا تاریخ پرداخت ، تقاضای مطالبه خسارت تاخیر تادیه و تمامی هزینه های دادرسی مورد استدعا ست.
نتیجه تاخیر تادیه مهریه
همان طور که میدانید، اگر زوج، مهریه زوجه را پرداخت نکند، مطابق قانون حمایت از خانواده تا میزان 110 سکه قابل پیگرد جزایی است و میتوان حکم جلب زوج را از دادگاه مطالبه کرد. حال اگر زوج سه قسط از اقساط مهریه را پرداخت نکند یا تأخیر تادیه داشته باشد دادگاه قسطبندی را از بین برده و مهریه را حال میکند.
نتیجه تاخیر تادیه مهریه برابر با حال شدن مهریه، زوجه است به صورتی که هر زمانی که بخواهد میتواند مهریه را طور یک جا مطالبه کند و زوجه موظف است که آن را پرداخت کند. در صورت عدم پرداخت میتوان حکم جلب زوج را از دادگاه درخواست کرد.