وکیل خسارت تاخیر تادیه مهریه
دی ۴, ۱۴۰۳وکیل معافیت مشمول کفالت مادر
دی ۴, ۱۴۰۳
کیفرخواست ادعایی است که دادستان در مورد مجرم بودن متهم اعلام میکند و از دادسرا مربوطه میخواهد با بررسی پرونده دستور لازم را برای آن صادر کند.
در حقیقت دادستان با اصدار این دستور اعلام می کند که تحقیقات دادسرا در مورد پرونده به پایان رسیده و در نتیجه این تحقیقات متهم مجرم شناخته شده است.
اعتراض به کیفرخواست شروطی خاصی دارد.
اعتراض به کیفرخواست تنها زمانی می تواند اجرا شود که بنا بر تصمیم دادسرا قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی صادر شود. تنها در این فرم است که شما می توانید اعتراض کنید. که همراه با پرونده شما برای بررسی اکثر به دادسرا ارسال می شود.
کیفرخواست
کیفرخواست همان ادعانامه دادستان است؛ که پس از پایان تحقیقات مقدماتی در خصوص متهم صادر میشود. کیفرخواست را تقاضای دادسرا از دادگاه صالح برای تعیین مجازات یا اقدام تأمینی و تربیتی نیز دانستهاند.
زمانی که بازپرس به عنوان قاضی پرونده توانست نظر نهایی خود را درباره پرونده بدهد، سرنوشت ادامه رسیدگی مشخص خواهد شد. در صورتی که بازپرس تشخیص دهد متهم مجرم است اقدام به صدور کیفرخواست میکند.
برای کیفرخواست، دادستان باید ظرف 5 روز نظر خود را درباره قرار جلب دادرس اعلام کند. در صورتی که دادستان با اینکه عمل مجرمانه رخ داده است موافق باشد، کیفرخواست صادر میشود و به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به موضوع پرونده را دارد ارسال میشود.
در کیفرخواست دادستان، مجرم بودن متهم را از دادگاه میخواهد تا به آن رسیدگی کند و حکم لازم را صادر نماید. در واقع دادستان با صدور کیفر خواست بیان میکند که تحقیقات دادسرا به این نتیجه رسیده است که متهم پرونده مجرم است و از دادگاه درخواست کیفر و مجازات میکند.
اعتراض به کیفرخواست دادستان
وقتی بازپرس قرار موقوفی تعقیب را صادر میکند امکان اعتراض به کیفرخواست و صدور آن هست اما زمانی که او اقدام به صدور قرار جلب دادرس و در نهایت صدور کیفرخواست میکند، اعتراض ممکن نیست.
دلیل عدم امکان اعتراض به کیفرخواست این است که در صورتی که متهم اعتراضی به صدور کیفرخواست داشته باشد میتواند آن را در دادگاه مطرح کند.
در حالت اولیه، تصمیمهایی مانند منعتعقیب یا موقوفی امکان اعتراض را از بین میبرند. این تصمیمها امکان بررسی مجدد را برای دادستانی فراهم میکنند، اما امکان اعتراض به قرار جلب به دادرسی یا کیفرخواست تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.
اگر دادسرا متهم را به عنوان مجرم شناسایی کرد، این حکم قابل اعتراض نمیباشد و اگر متهم اعتراض به کیفرخواست داشته باشد، میتواند مستقیما آن را در دادگاههای مربوطه مطرح کند، اما خارج از این شرایط امکان اعتراض به کیفرخواست وجود ندارد.
قرار ترک تعقیب در شرایطی صادر می شود که جرم متهم یکی از انواع جرایم قابل گذشت بوده و قبل از صدور کیفرخواست دادسرا ، شاکی شکایت خود را پس بگیرد و گذشت نماید.
شرایط اعتراض به کیفرخواست
امکان اعتراض به کیفرخواست تنها زمانی ممکن است که برای شما قرار موقوفی صادر شود. بنابراین، اگر قرار جلب برای شما ارائه شود، امکان اعتراض به کیفرخواست وجود ندارد. این فقدان امکان اعتراض برای افرادی که دستور کیفرخواست برای آنها صادر شده، کاملاً منطقی است. این به دلیل آن است که شخصی که دستور کیفرخواست برای او صادر شده، این امکان را ندارد.
در صورت داشتن هرگونه مشکل یا اعتراضی به دستور خود، فرد می تواند با حضور در دادسرا و در محضر قاضی اعتراض خود را بدون نیاز به نوشتن کتبی اعلام کند. به همین دلیل، نیازی به نگارش کتبی اعتراض به کیفرخواست وجود نخواهد داشت.
تشخیص کیفرخواست
تشخیص نظر بازپرس تنها دو حالت دارد :
• تشخیص میدهد که عمل متهم مجرمانه نبوده و با صدور قرار موقوفی تعقیب به رسیدگی خاتمه میدهد.
• تشخیص میدهد عمل متهم جرم بوده است که قرار جلب دادرس صادر میکند. قرار جلب دادرس برای دادستان ارسال میشود.
دادستان باید ظرف 5 روز نظر خود را درباره قرار جلب دادرس اعلام کند. در صورتی که دادستان با اینکه عمل مجرمانه رخ داده است موافق باشد، کیفرخواست صادر میشود و به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به موضوع پرونده را دارد ارسال میشود.
انواع کیفرخواست
دو نوع کیفرخواست وجود دارد:
۱) کیفرخواست کتبی: در این نوع کیفرخواست، اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شهرت، وضعیت آزاد یا بازداشت بودن متهم و سایر اطلاعات مندرج در ماده ۲۷۹ قانون مذکور، همچنین دلایل انتساب متهم و تفهیم اتهام به وی و مستندات قانونی از جمله عکس، فیلم و سایر مدارک، در کیفرخواست ذکر میشود.
در صورت وجود اشتباهات در کیفرخواست کتبی، دادستان موظف است قبل از ارسال آن به دادگاه، آن را اصلاح کند و در صورت ارسال به دادگاه، اصلاحات را به آن یادآوری کند.
۲) کیفرخواست شفاهی: در جرایم خارج از موضوع ماده ۳۰۲ قانون، اگر متهم و شاکی حضور داشته باشند یا متهم حاضر و شاکی نباشد و یا شاکی گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی کامل شده و قرار جلب دادرسی صادر شده باشد، دادستان میتواند متهم را به طور مستقیم و بدون صدور کیفرخواست به طور شفاهی به دادگاه بفرستد و دعوای کیفری را فوراً مطرح کند.
در این صورت، دادگاه بلافاصله جلسه را تشکیل داده و متهم را آگاه میکند. متهم حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع از خود مهلت بخواهد که در صورت درخواست، حداقل سه روز به او مهلت داده میشود. در صورت عدم استفاده از مهلت تعیین شده، دادگاه بررسی را انجام میدهد و رای صادر میکند و در صورت نیاز به تحقیقات بیشتر، تحقیقات را تکمیل میکند
تفاوت کیفرخواست و قرار جلب دادرسی
تفاوت کیفرخواست و قرار به جلب دادرسی به این قرار است که صدور جلب به دادرسی با بازپرس است اما صدور کیفرخواست دادستان است.
در صورت تعدد شعب با ارجاع رییس حوزه قضایی، رؤسای شعب عهده دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رییس باشد، دادرس علی البدل بهعنوان جانشین بازپرس اقدام میکند و در هر حال، صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.
به این نحو که بازپرس پس از انجام تحقیقات مقدماتی، در صورتی که وقوع جرم را محرز و مسلم دانسته و انتساب آن را به متهم پذیرفته باشد، قرار جلب به دادرسی صادر میکند، پس از آن چنانچه دادستان با نظر بازپرس موافق باشد و اتهام انتسابی و متهم معرفی شده را بپذیرد، کیفرخواست صادر میکند و به این ترتیب، پرونده از مرحله دادسرا به مرحله دادگاه کیفری منتقل میشود.
مقدمات صدور کیفرخواست
صدور کیفرخواست نیازمند مقدماتی است که باید آنها را مقدمه واجب کیفرخواست دانست. این مقدمات عبارتند از:
• احضار متهم
• تفهیم اتهام
• بازجویی
• صدور قرار تأمین کیفری مناسب
• اخذ آخرین دفاع
• اعلان خاتمه تحقیقات مقدماتی
• صدور قرار مجرمیت
• اخذ موافقت دادستان
مراحل تدوین کیفرخواست
مراحل صدور کیفرخواست به شرح زیر می باشد:
1. تجمیع اطلاعات
پس از وقوع جرم، دادستان با همکاری نهادهای انجام دهنده تحقیقات، اطلاعات لازم را جمع آوری میکند.
2. تحقیقات اولیه
تحقیقات اولیه در جهت جمع آوری شواهد و شهادتها انجام میشود تا اساس کیفرخواست تدوین شود.
3. تدوین کیفرخواست
دادستان بر اساس اطلاعات جمع آوری شده، کیفرخواست را تدوین و صورت میدهد. این کیفرخواست حاوی جزئیات جرم، شواهد موجود و خواستههای قانونی است.
4. بررسی و تصویب
کیفرخواست به نظر یک قاضی ارجاع داده می شود تا موارد قانونی و اثباتها بررسی شده و در صورت لزوم تصویب گردد.
5. ابلاغ به متهم
پس از تصویب کیفرخواست، متهم به شخصاً یا از طریق وکیل خود از آن مطلع میشود.
6. دادگاه
پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود و فرآیند دادگاه آغاز میگردد.
7. صدور حکم
در صورت اثبات جرم، دادگاه حکم صادر میکند و اجرای حکم آغاز میشود.
اجرا کیفرخواست
کیفرخواست برای اجرا مراحل اکثراً به دادسرا مربوطه ارسال میشود.
از آنجایی که کیفرخواست ادعایی است که دادستان در مورد مجرم بودن متهم اعلام میکند و از دادسرا مربوطه میخواهد با بررسی پرونده دستور لازم را برای آن صادر کند.
در حقیقت دادستان با صدور این دستور اعلام میکند که تحقیقات دادسرا در مورد پرونده به پایان رسیده و در نتیجه این تحقیقات متهم مجرم شناخته شده است.
وکیل اعتراض به کیفرخواست
به دلیل آنکه اعتراض به کیفرخواست یک امر حقوقی است باید در زمان مشخص اعتراض انجام شود و قاعدتا افراد به خاطر نداشتن دانش حقوقی، نیاز به وکیل دفتر حقوقی حقگرا و مشاوره حقوقی با وکیل را دارند.
هنگامی که دادسرا، قرار منع تعقیب یا کیفرخواست صادر میکند، زمانی است که شخص متهم با کمک وکیل اعتراض به کیفرخواست را اعلام میکند و این اعتراض همراه با پرونده به دادگاه ارسال میشود. در این صورت، دادگاه اعتراض را بررسی میکند و تصمیم خود را درباره اعتبار قرار صادر شده بیان میکند..