اعتراض به کیفرخواست دادستان
دی ۸, ۱۴۰۳مهلت پرداخت مهریه عندالمطالبه
دی ۸, ۱۴۰۳
معافیت مشمول کفالت مادر یکی از قانونهای نظام وظیفه عمومی بوده که افراد مشمول به خدمت، میتوانند در صورت داشتن شرایط کفالت مادر با دریافت کارت معافیت دائم از خدمت سربازی معاف شوند.
کفالت سربازی
کفالت سربازی در معنای عام یعنی فرد مشمول با توجه به شرایط خاص خانوادگی و… مسئولیت سرپرستی یکی از اعضای خانواده را بر عهده بگیرد و به دلیل اهمیت این مسئولیت از خدمت سربازی معاف شود.
معافیت سربازی کفالت به افرادی تعلق میگیرد که با دلایلی نظیر بیماری یا از دست دادن سرپرست خانواده، امکان اعزام به خدمت و دوری از خانواده خود را نداشته باشند.
معافیت سربازی کفالت شامل کفالت تمام اعضای خانواده از جمله کفالت مادر، کفالت پدر، کفالت برادر، کفالت خواهر و کفالت مادربزرگ و پدربزرگ می شود.
معافیت از سربازی
معافیت از سربازی اجباری شرایط مختلفی دارد. بهطور کلی دو نوع معافیت وجود دارد؛ معافیت کفالت دائم و معافیت کفالت موقت. معافیت موقت فقط برای «جریمهنشدن و نداشتن غیبت» است.
‒ معافیت کفالت دائم، فرد به علت بیماری یا از دست دادن سرپرست خانواده، امکان اعزام به خدمت را ندارد.
‒ معافیت کفالت موقت، فرد مشمول به خدمت سربازی برای مدت مشخصی از خدمت معاف شده و بعد از اتمام آن زمان، به خدمت اعزام خواهد شد.
همان طور که بیان شد، یکی از روشهای دریافت معافیت سربازی استفاده از انواع کفالت است. سازمان وظیفه عمومی معافیت کفالت را بطور مشخص و واضح در چند گروه تقسیم کرده است تا مشمولانی که به دنبال کفالت سربازی هستند بتوانند از شرایط گفته شده برای معافیت سربازی استفاده کنند.
توجه داشته باشید که معافیت کفالت مادر به صورت کلی یک معافیت دائم محسوب میشود. اما در حالتی که مشمولان و سربازان کمتر از 30 ماه از تاریخ فوت پدر یا طلاق والدین آنها گذشته باشد، به صورت موقت از سربازی معاف میشوند.
انواع معافیت کفالت سربازی
● معافیت کفالت پدر بالای 75 سال
● معافیت کفالت مادر
● کفالت فرزند
● معافیت کفالت پدر از کار افتاده
● کفالت برادر صغیر کوچکتر از ۱۸ سال
● کفالت برادر نیازمند مراقبت
● کفالت مادربزرگ و پدربزرگ
● کفالت والدین معلول
● کفالت خواهر
شرایط معافیت کفالت مادر
فقدان همسر:
مادر متقاضی میبایست فاقد همسر باشد، به این معنا که پدر متقاضی فوت کرده و یا مادر از همسر خود جدا شده باشد.
سن مشمول:
سن متقاضی میبایست حداقل 18 سال تمام باشد.
عدم غیبت:
متقاضی میبایست بلافاصله پس از رسیدن به سن 18 سالگی برای دریافت معافیت اقدام نماید و هیچگونه غیبتی در پرونده خدمت وظیفه عمومی وی ثبت نشده باشد.
الزام به حمایت مالی در کفالت مادر
اجباری برای حمایت مالی پسر برای معافیت از سربازی به دلیل کفالت مادر نیست. طبق قوانین سازمان وظیفه عمومی، توانایی مالی شما در تأمین مخارج مادر، شرط لازم برای دریافت معافیت کفالت نیست. اولویت با اثبات این موضوع است که شما یگانه مراقب و نگهدارندهی مادر خود میباشید.
معافیت سربازی کفالت مادر دارای حقوق
با وجود این که مادر مستمری بگیر است یا حقوق بازنشستگی پدر و همسرش را به علت نداشتن سرپرست دریافت مینماید، باز هم امکان معافیت سربازی وجود دارد
چنانچه فرد شرایط دریافت کفالت مادر را داشته باشد، وضعیت مالی و درآمد مادر برای صدور کارت معافیت به علت عهدهدار شدن کفالت مادر بدون تاثیر میباشد.
البته که در سالیان اخیر و به دلیل کمبود نیرو در سازمان نیروهای مسلح کشوری، دریافت مستمری و حقوق ماهانه مادر ممکن است یکی از موانع دریافت معافیت کفالت مادر باشد. در این خصوص باید مدارکی ارائه نمایید تا سازمان وظیفه عمومی متوجه شود که دریافت مسمتری و حقوق ماهانه کفاف مخارج زندگی مادر را نخواهد داد.
شرایط معافیت کفالت مادر
○ اگر مادر به علت طلاق یا فوت همسر، شوهر نداشته باشد، فرد مشمول به خدمت تنها فرزند پسر بالای 18 سال مادر باشد، معافیت کفالت به آن فرزند تعلق میگیرد.
○ اگر مادر در 30 ماه (از اولین روز ثبت طلاق یا فوت شوهر) مجرد یا زنده باشد، معافیت موقت فرد مشمول خدمت به معافیت دائم تبدیل میشود. اما با ازدواج مادر، سرباز مشمول، نمیتواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند.
○ اگر از تاریخ ثبت طلاق مادر، ۲ سال و ۶ ماه گذشته باشد، به فرد مشمول، معافیت دائم تعلق میگیرد اما اگر تاریخ ثبت طلاق کمتر از 30 ماه باشد، معافیت کفالت موقت به فرد تعلق میگیرد.
○ اگر پدر خانواده فوت شده باشد و شخص مشمول به خدمت سربازی مسئول مراقبت از مادر خود باشد. همچنین دارای برادر یا خواهر صغیر باشد، میتواند معافیت کفالت مادر را به کفالت برادر یا خواهر صغیر خود تغییر دهد اما در صورت حیات پدر، درخواست کفالت برادر یا خواهر صغیر (کوچک) طبق قوانین نظام وظیفه ممنوع است.
○ فرزند دارای معافیت کفالت مادر اگر فوت یا بیمار شود، مراقبت و کفالت مادر به فرزند دوم میرسد.
نکته: در معافیت سربازی کفالت مادر که میشود با تحت پوشش کمیته امداد بودن و حتی داشتن برادر از خدمت سربازی معاف شد.
مشمولان خدمت نظام وظیفه که مادر آنها دارای همسر موقت باشد، نمیتوانند از بند معافیت خدمت نظام وظیفه استفاده کنند.
معافیت سربازی تک فرزندی
بسیاری از مشمولان بر این تصورند که با تک فرزند بودن از خدمت سربازی معاف میشوند. اما سن پدر برای معافیت سربازی تک فرزند حداقل باید ۷۵ سال باشد یا برای دریافت معافیت تک فرزندی لازم است مشمول کفالت پدر بیمار یا کفالت مادر مطلقه را دریافت کند.
بنابراین تک پسر بودن به تنهایی کافی نیست و لازم است شرایطی گفته شده و همچنین نداشتن غیبت سربازی برای مشمول اثبات شود.
معافیت سربازی کمیته امداد
در کمیته امداد امام خمینی(ره) این قانون وجود دارد و میشود با عضویت دائمی مادر در کمیته امداد از معافیت خدمت سربازی بهرهمند شد.
معافیت سربازی با ماده ۶ و ۹ بهزیستی
این معافیت مربوط به کسانی است که قصد دارند کفالت مادر را بر عهده بگیرند اما تک پسر نیستند و مادر به دلیل معلولیت شدید جسمی، ذهنی یا روانی تحت پوشش بهزیستی است.
همچنین مشمولانی که دارای خواهر و برادر معلول باشند یا دو نفر از اعضای خانواده آنها عضو بهزیستی باشد، میتوانند از این معافیت استفاده کنند.
شرایط تاثیر گذار گرفتن کفالت مادر
در صورتی که فرد مشمول سربازی دارای شرایط زیر باشد تاثیر پذیری و امکان گرفتن معافیت به دلیل کفالت مادر بالا میرود.
• فرزند بیکار نباشد
• فرزند توانایی کفالت مادر را داشته باشد
• مادر و فرزند در یک منزل زندگی کنند
• اجاره نامه یا سند ملکیت بنام مادر باشد
• مادر در رابطه رسمی و غیر رسمی با شخص دیگری نباشد
معافیت کفالت مادر با وجود پدر زندانی
چنانچه شما دارای شرایط عمومی دریافت معافیت کفالت مادر باشید و پدرتان به بیش از 10 سال حبس محکوم شده باشد، میتوانید برای دریافت معافیت کفالت مادر اقدام نمایید.
در چنین شرایطی سازمان نظام وظیفه ابتدا برای شما معافیت موقت 5 ساله در نظر میگیرد و پس از پایان بازه زمانی معافیت موقت در صورتی که پدرتان آزاد نشده باشد و یا آزادی وی نزدیک نباشد، میتوانید معافیت دائم بگیرید.
معافیت کفالت مادر دارای بیماری خاص
مشمولان سربازی که مادرشان دارای بیماریهای خاص است میتوانند از این طریق از خدمت سربازی معاف شوند. در این حالت باز هم مادر باید فاقد همسر باشد اما تفاوتی که این قانون با شرایط دیگر معافیت کفالت مادر دارد این است که بازه ۳۰ ماهه بعد از فوت یا طلاق در نظر گرفته نمیشود.
شرایط معافیت کفالت مادربزرگ
• مادربزرگ باید فاقد شوهر باشد.
• فرد مشمول به خدمت باید تنها نوه پسر بالای 18 سال مادربزرگ باشد.
• فرزندان مادربزرگ باید فوت کرده باشند.
• فرد مشمول برای دریافت معافیت کفالت مادربزرگ پدری نباید پدر، عمو و عمه داشته باشد.
• فرد مشمول در معافیت کفالت مادربزرگ مادری نباید مادر، دایی و خاله داشته باشد.
• اگر پدربزرگ در زندان باشد، درخواست معافیت کفالت مادربزرگ امکان پذیر نیست.
• معافیت کفالت مادربزرگ دائم است.
معافیت کفالت مادر برای فرزند دوم
اگر فرزند معاف شده به دلیل ناتوانی قادر به سرپرستی از مادر نباشد و یا اینکه فوت کرده باشد، رسیدگی به ادعای کفالت فرزند دوم مانعی ندارد.
معافیت کفالت مادر صاحب دو پسر
همانطور که گفته شد یکی از شرایط دریافت معافیت کفالت مادر مطلقه این است که، فرد مشمول تنها پسر بالای 18 سال مادر باشد. در این صورت اگر فرد دارای برادر بالای 18 سال باشد که بتواند سرپرستی مادر را به عهده بگیرد، نمیتواند معافیت کفالت مادر را بگیرد. اما اگر برادر فرد به سن مشمولیت نرسیده باشد فرد میتواند کفالت مادر برای معافیت سربازی را دریافت نماید.
اگر فرد متقاضی دریافت معافیت مادر برادر بالای 18 سال داشته باشد، تنها در صورت داشتن شرایطی ویژه نظیر عضویت در کمیته امداد یا سازمان بهزیستی مادر، میتواند معافیت از سربازی برای کفالت مادر را دریافت نماید.
مدارک مورد نیاز برای دریافت معافیت کفالت سربازی
برای اخذ انواع معافیتهای کفالت سربازان مشمول باید مدارکی را که سازمان نظام وظیفه برای تایید کفالت آنها لازم دارد را، تهیه نمایند.
○ برگه وضعیت مشمول
○ اصل و کپی کارت ملی هوشمند مشمول به صورت پشت و رو
○ 3 قطعه عکس رنگی مشمول 3*4 به صورت تمام رخ با زمینه سفید
○ گواهی آخرین مدرک تحصیلی
○ اصل و تصویر تمام صفحات شناسنامه عکس دار مشمول
○ اصل و تصویر صفحات شناسنامه عکس دار پدر و مادر
○ تصویر صفحه اول شناسنامه خواهر و برادر مشمول
○ گواهی فوت پدر در صورت فوت و یا گواهی حکم طلاق (طلاق نامه و دادنامه)
○ عکس 3*4 از مادر مشمول
○ برگه تکمیل شده آخرین وضعیت مشمول
مشمولان در برخی از انواع کفالت سربازی باید مدارک دیگری نیز ارائه دهند:
○ استشهادیه محلی برای کفالت سربازی مادر که توسط سه نفر از معتمدین محل یا اقوام سببی و نسبی امضا شده و مهر تایید کلانتری محل در آن درج گردیده است.
○ حکم حبس یا مفقودیت از مراجع قضایی
○ گواهی از بهزیستی مبنی بر معلولیت
○ گواهی مدد جویی بهزیستی و کمیته امداد
مراحل گرفتن معافیت کفالت
مشمولان پس از بررسی شرایط عمومی و اختصاصی انواع کفالت ها با انجام مراحل زیر می توانند در خواست خود را برای اخذ معافیت کفالت به ثبت برسانند.
• دفترچه نظام وظیفه را تهیه نموده و پس از مطالعه فرمهای مربوطه را تکمیل نمایید.
• با حضور در دفاتر پلیس + 10 درخواست خود مبنی بر معافیت کفالت را ثبت کنید.
• مدارک ارسالی مشمولان توسط سازمان نظام وظیفه بررسی شده و تایید میگردد.
• کمیسیونهایی برای رسیدگی به معافیت کفالت تشکیل میگردد، حضور مشمول و مکفول (فردی که نیاز به سرپرست دارد) در جلسات و کمیسیون کفالت الزامی میباشد.
غیبت سربازی و معافیت سربازی کفالت مادر
برخلاف تصور رایج، مشمولانی که دارای غیبت سربازی هستند نیز در صورت احراز شرایط و توجیه غیبت خود، میتوانند از معافیت کفالت مادر بهرهمند شوند. مواردی که امکان توجیه غیبت وجود دارد:
○ طلاق پس از تاریخ اعزام به خدمت
○ فوت پدر پس از تاریخ اعزام به خدمت
○ غیبت در زمان بیماری و یا پس از فوت مادر یا پدر
○ اشتغال به عنوان نانآور و تنها سرپرست خانواده در زمان غیبت
○ تحت پوشش کمیته امداد و یا سازمان بهزیستی بودن در زمان غیبت
○ فوت یکی از اعضای خانواده پس از تاریخ اعزام به خدمت
○ مواجهه با مشکلات قضایی
طلاق صوری برای گرفتن کفالت مادر
در گذشته تعداد طلاقهای صوری به خاطر معافیت زیاد بود اما سازمان وظیفه عمومی با پیگیریهای لازم و درخواست مستندات مهم برای تایید مادر مطلقه، به افراد این اجازه را نمیدهد. در ضمن یکی از دلایل این که کفالت مادر به صورت موقت اعلام میشود همین طلاق صوری است.
سوالات مشخصی جهت اثبات صداقت مادر و مشمول پرسیده خواهد شد که صحت طلاق و صوری نبودن آن برای گرفتن کفالت مادر بررسی شود. بصورت کلی شامل این سوالات است :
- نوع طلاق ( توافقی یا غیابی )
- دلیل طلاق
- وضعیت مالی و امرار معاش مادر
- وضعیت تحصیل و کاری مشمول
- سوالاتی در مورد ارتباط با همسر سابق
- سوالاتی در مورد ارتباط مشمول و پدرش
- سوالاتی در مورد محل سکونت اعلام شده
- دلیل درخواست معافیت مشمول
- بررسی وضعیت خانواده در صورت اعزام مشمول به سربازی
- شرایط فعلی پدر (ازدواج کرده است یا خیر)
- شرایط زندگی برادران دیگر مشمول
- دلیل خروج از کشور مشمول
- مدت خارج از کشور بودن مشمول
- آیا مادر در خارج از کشور با مشمول زندگی میکرده است؟
تحقیقات محلی معافیت کفالت مادر
همانطور که گفته شد قطعا تحقیقات محلی جهت احراز مدارک داده شده انجام خواهد شد . به دلیل تفاوت شرایط اشخاصی که در کمیسیون کفالت شرکت میکنند نوع تحقیقات متفاوت است اما در هر صورت تحقیقات انجام خواهد شد.
در تحقیقات محلی که ممکن است محسوس یا نا محسوس صورت گیرد نیروی انتظامی با تحقیق از کسبه، معتدمین محل، همسایهها صداقت ادعای مشمول و مادرش را بررسی میکند .
در این تحقیقات مهم ترین موضوع این موارد است
- ارتباط مادر با همسر سابق
- سکونت در آدرس گفته شده
- زندگی مادر و فرزند
- عدم ارتباط مادر با شخص دیگر
- نحوه رفت و آمد مشمول به خانه
- تایید سرپرستی و نان آوری مشمول
- احراز عدم طلاق صوری
مدت صدور کارت معافیت کفالت مادر
بعد از طی تمامی مراحل که حداقل ۲ ماه و به طور میانگین ۴ ماه زمان میبرد هزینه صدور کارت پایان خدمت در همان سازمان نظام وظیفه پرداخت خواهد شد. بعد از این مرحله طبق روال مرسوم در بازه زمانی ۲۰ تا ۴۰ روز کاری زمان میبرد تا کارت معافیت توسط پست به درب منزل ارسال شود.
نحوه معافیت بعد از غیبت سربازی
مشمولان دارای غیبت ابتدا میبایست درخواست توجیه غیبت خود را به سازمان نظام وظیفه ارائه نمایند. پس از بررسی درخواست و در صورت موجه شناخته شدن غیبت، امکان ثبت درخواست معافیت کفالت مادر فراهم خواهد شد. فرآیند بررسی درخواست توجیه غیبت حداکثر دو هفته به طول میانجامد.
علی رغم این که عدم ثبت غیبت سربازی در پرونده نظام وظیفه از جمله شرایط عمومی و مهم مشمولان برای دریافت کفالت مادر میباشد، اما مشمولانی که دارای غیبت سربازی هستند با توجیه غیبتشان همچنان میتوانند به دریافت معافیت کفالت امید داشته باشند.
باطل شدن کارت معافیت
افرادی که معاف شدهاند امکان دارد، کارت معافیتشان باطل شود. باید به این نکته توجه کنید در صورتی که شخصی با معافیت کفالت مادر از خدمت سربازی معاف شود و بعد از تاریخ معافیت مادر دوباره با همسر سابق یا شخص دیگری ازدواج کند شرایط به منزله عدم نیاز مادر به سرپرستی پسر است.
پس در این حالت بعد از ابطال کارت معافیت سربازی که از طریق پیامک به مشمول اطلاع رسانی خواهد شد مشمول ۶ ماه فرصت دارد تا مدارک جهت برگزاری کمیسیون مجدد ارائه دهد یا به خدمت سربازی اعزام شود.
اعتراض به رد معافیت سربازی کفالت مادر
در حالتی که با درخواست معافیت شما با دلیل کفالت مادر مخالفت شود، میتوانید با کمک وکیل حقگرا ظرف مدت 60 روز از تاریخ ابلاغ رأی، نسبت به آن اعتراض کرده و درخواست تجدید نظر بدهید.