شکایت از عدم ارسال خرید اینترنتی
اردیبهشت ۱۵, ۱۴۰۴وکیل پس گرفتن جهیزیه بعد طلاق
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴
وکالت در طلاق و یا
وکالت مشروط در حق طلاق و وکالت مطلق در حق طلاق زمانی به میان میآید که زن از مرد وکالت اخذ نماید که هر وقت بخواهد خود را مطلقه کند، در این صورت نیازی به حضور مرد برای طلاق وجود ندارد و زن میتواند به راحتی خود را مطلقه سازد.
هر چند وجود چنین وکالتی روند طلاق را برای زن بسیار راحت مینماید اما این عیب را نیز دارد که به دلیل اینکه چنین طلاقی نیازبه حضور مرد ندارد، مرد از طلاق بیاطلاع بوده و از طرفی زن میتواند همزمان با طلاق تمامی حقوق خود از جمله مهریه و
اجرت المثل را مطالبه نماید.
حق طلاق
حق طلاق یا به عبارتی صحیح تر، وکالت در طلاق، یکی از نهادهایی میباشد که میتوان با بهرهگیری از آن به ایجاد برابری نسبی میان دو طرف عقد ازدواج، یعنی زوج و زوجه، به شکل موثری اقدام نمود.
اما اعطای حق طلاق به زن یا همان وکالت در طلاق میتواند در راستای ایجاد برابری میان زن و شوهر در بحث طلاق، به خنثی سازی این تبعات منفی و جلوگیری از تضییع حق زن به عنوان یکی از طرفین عقد ازدواج منجر شود.
وکالت در طلاق
وکالت در طلاق زوجه، وکالت تام طلاق، وکالت بلاعزل طلاق همگی مفهوم و منظور یکسان دارد و به این معنی که مرد در خصوص طلاق به همسرش یا هر شخص دیگری وکالت اعطا کند که این وکالت مرسوم است یا ضمن عقد نکاح باشد و در سند ازدواج به عنوان شرط وکالت (شرط نتیجه) درج گردد.
همچنین زوج به طور مستقل با حضور در دفترخانه اسناد رسمی وکالت رسمی در طلاق به زوجه و یا شخص دیگری اعطا کند.
این وکالت به طلاق زن، دو مدل دارد یک وکالت مشروط طلاق و دو وکالت مطلق طلاق
وکالت در طلاق مشروط:
در سند ازدواج شروط دوازده گانهای مشخص شده است که در صورت اثبات آنها از جانب زوجه، حق وکالت در طلاق به او داده میشود.که این هم حق وکالت در طلاق مشروط برای زوجه میباشد.
برای طلاق زن میتواند براساس شروط 12 گانه مندرج در سند نکاح نسبت به طلاق اقدام نماید، البته میبایست ابتدا ثابت نماید که مرد به تعهدات خود عمل نکرده و سپس دادگاه در صورت عدم امکان الزام مرد نسبت به طلاق،زن را مطلقه میسازد.
بنابراین طلاق بر اساس شروط 12 گانه حق طلاق به معنای عامه و مطلق نیست زیرا علاوه بر اینکه بار اثبات برعهده زن است از سوی دیگر روند طولانی نیز دارد.
شروط 12 گانه از قرار ذیل است:
- استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
- سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.
- ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
- جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
- محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثرعجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر باز داشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.
- زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند.تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
- محکومیت قطعی زوج در اثرارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثرارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت وشئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف وموازین دیگر با دادگاه است.
- در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.
- در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
- زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.
وکالت مطلق در وکالت طلاق مطلق نیازمند اثبات چیزی در دادگاه از سوی وکیل (مثلا زوجه) نمیباشد.
تفاوت وکالت مشروط و وکالت مطلق در طلاق
بر خلاف وکالت مشروط که در دفاتر ازدواج و طلاق و در ضمن سند ازدواج، اعطا می گردد، وکالت مطلق در طلاق، در دفاتر اسناد رسمی و با تنظیم یک وکالت نامه رسمی، از طرف شوهر به زن داده میشود. در این وکالت، لازم است تا حق عزل وکیل، ساقط شده، زن، حق توکیل به غیر را داشته و حق اسقاط تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی نیز به زن داده شود.
تفاوت حق طلاق و وکالت طلاق
حق طلاق براساس شرع و قانون در اختیار مرد است و حقی که زن براساس وکالت نامه یا شرط ضمن عقد برای اجرای طلاق از مرد دریافت میکند در بیان عامه حق طلاق گفته میشود در حالی که در حقیقت وکالت در طلاق است. تفاوت حق طلاق به صورت شرط ضمن عقد نکاح، عقد لازم دیگر با وکالت در قالب وکالت نامه رسمی در مطلق و مقید بودن آنها میباشد.
اعطای وکالت در طلاق به صورت مشروط
مرد میتواند به صورت مشروط و یا مطلق به همسرش یا دیگری وکالت در طلاق اعطا کند. اگر وکالت، به صورت مطلق و بدون هیچ قید و شرطی باشد از زمان انعقاد عقد حق طلاق، حق وکالت به شخص مد نظر داده میشود. ولی اگر به صورت مشروط باشد تا زمان تحقق یافتن شرط،حق وکالت در طلاق برای شخص ایجاد نمیشود.
اگر شرط شده باشد که وکالت در طلاق از دو سال بعد از ازدواج به زوجه داده میشود، تا زمان مد نظر نرسد، حق طلاق به زوجه داده نمیشود. یا اگر شرط شده باشد که در صورتی حق وکالت در طلاق به زوجه داده میشود که همه یا بخشی از مهرش را ببخشد یا هر عمل یا ترک عمل دیگر، تنها در صورت انجام شرط است که حق وکالت در طلاق به زوجه داده میشود. در این صورت بعد از اثبات حصول شرط زوجه دارای حق طلاق میشود.
مهریه با حق وکالت در طلاق
گرفتن مهریه با حق وکالت در طلاق زوجه هیچ منافاتی ندارد و به طور کلی اگر زوجه حق طلاق داشته باشد میتواند مهریه را هم مطالبه کند. ولی در صورتی که حق وکالت در طلاق به صورت مشروط باشد.
به طور مثال در وکالتنامه آمده باشد زن در صورتی حق وکالت در طلاق دارد که بخش یا همه مهرش را ببخشد. در این شرایط زن زمانی میتواند از حق وکالت در طلاق استفاده کند که شرطی که در وکالتنامه آمده است را رعایت کند.
وکالت مطلق طلاق زن
با توجه به عدم امکان طلاق به صورت مطلق و یک طرفه برای زن یا همان زوجه آن هم در حالیکه مرد یا زوج دارای این حق میباشد و میتواند به طور یک جانبه و فارغ از رضایت یا عدم رضایت زن، عقد ازدواج را فسخ نماید، به مرور زمان بیش از پیش مورد توجه اشخاص قرار گرفت و امروزه به عنوان یکی از نهادهای حقوقی قابل درج در عقد ازدواج یا همان نکاح شناخته میشود.
وکالت در طلاق مطابق قانون مطلقا تنها برای زوج به رسمیت شناخته شده است، با اعطای وکالت به همسر خویش یا همان زوجه او را وکیل در اعمال این حق مینماید. به بیانی دقیقتر همچنان هم حق طلاق به زن منتقل یا با او تقسیم نمیگردد، بلکه زن تنها به عنوان وکیل مرد میتواند حق طلاقی را که مرد دارد، به اجرا گذاشته و آن را اعمال نماید.
بهتر بودن حق طلاق یا طلاق توافقی
حق طلاق بهتر است. زیرا زن با داشتن وکالت داشتن طلاق نیاز به اثبات دلایل طلاق در دادگاه نیست. همچنین برای برای اینکه مرد راضی به طلاق شود، نیاز به بذل مهریه یا نفقه خود نیست.
اما در طلاق توافقی زن برای اینکه مرد برای طلاق راضی شود، مجبور است در مورد مطالبه مهریه، نفقه و دیگر حقوق مالی خود با مرد توافق کند.
نحوه واگذاری حق طلاق به زن
واگذاری حق طلاق از سوی مرد به زن می تواند به دو صورت انجام شود:
- شرط ضمن عقد
زن میتواند در هنگام عقد و به صورت شرط ضمن عقد، در سند نکاح درخواست حق طلاق کند و یا این که شرایطی را قید کند که در صورت بروز آنها، حق طلاق به زن داده شود. ماده 1119 قانون مدنی این مسأله مطرح شده است.
- وکالت حق طلاق
برای اینکه زن بتواند این حق را به دست آورد میبایست به همراه زوج به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه نموده و وکالت در طلاق را دریافت کند.
توجه داشته باشید که حق طلاق مطلق و کامل بایستی یا در ضمن عقد در عقدنامه نوشته شود و یا بعدا در دفتر اسناد رسمی از سوی مرد به زن داده شود.
مدارک گرفتن حق طلاق
مدارک لازم برای دریافت حق طلاق از قرار ذیل است:
- عقدنامه
- شناسنامه زوجین
- کارت ملی زوجین
مدت زمان طلاق با حق طلاق
مدت زمان طلاق با حق طلاق زوجه ، همان مدت زمان طلاق توافقی است یعنی ۱۰ تا ۳۰ روز کاری (فقط تهران). مگر این که در حدود اختیارات وکالت در اسقاط حق تجدید نظر و فرجام خواهی نباشد که در این صورت ۴۴ روز پس از ابلاغ رای امکان ثبت طلاق وجود دارد.
وکلای متخصص و مجرب دفتر حقوقی حقگرا با ارائه مشاورههای تخصصی و پیگیری حرفهای پروندههای طلاق، در کنار شما خواهند بود تا حقوق قانونی خود را به طور کامل استیفا کنید.