شکایت از تهدید به اسید پاشی
اسفند ۲۲, ۱۴۰۳مجازات جرم افترا به دیگران
اسفند ۲۷, ۱۴۰۳
فرار متهم و مجرم، جرم بوده و سبب می شود، متهم یا مجرم متواری، به مجازات این جرم، محکوم گردند. در مواردی نیز، مجرمین به روشهای مختلفی از اجرای حکم فرار میکنند که در این صورت قوه قضاییه میتواند آنها را دوباره به دادگاه بازگرداند و تحت تعقیب قرار دهد.
گاهی، مجرم، یعنی کسی که حکم قطعی دادگاه، در خصوص ارتکاب جرم، توسط او، صادر شده یا متهم به یک جرم، یعنی کسی که صرفا، در معرض اتهام بوده و ارتکاب یا عدم ارتکاب جرم، توسط او، تحت بررسی میباشد، تسلیم قانون نبوده و
اقدام به فرار میکنند.
فرار متهم
فرار متهم از حکم جلب و جلوگیری از اجرای آن یکی از موضوعات مهم در مسائل حقوقی است. حکم جلب یکی از احکام قضایی است که در شرایط خاصی برای فرد صادر میشود.
این حکم میتواند در نتیجه مسائل مختلف حقوقی، کیفری یا بدهی مالی باشد و شامل مواردی میشود که فرد به دلایل مختلف در دادگاه حاضر نشده یا نتوانسته است وظایف قانونی خود را انجام دهد.
نحوه رسیدگی به پرونده متهم فراری
چنانچه متهم اقدام به فرار کند، قانونگذار برای تامین و حفظ حقوق بزهدیده و جامعه، رسیدگی غیابی را تجویز میکند؛ بدین نحو که متهم از طریق نشر آگهی، به مرجع قضایی احضار میشود و در صورت حاضر نشدن و دفاع غیابی، محکومیت مییابد اما حق دفاع متهم پس از آگاهی از پرونده تشکیلشده و رای صادره، برای وی محفوظ است که در این صورت میتواند از دادنامه صادره واخواهی کند و از این طریق است که حق متهم برای دفاع از خود، با تجدید جلسه رسیدگی تامین میشود.
مجازات فرار از حکم جلب
فرار متهم و مجرم، جرم بوده و سبب می شود، متهم یا مجرم متواری، به مجازات این جرم، محکوم گردند.
فرار از حکم جلب و کمک به متهم در چارچوب قوانین مجازات اسلامی ایران، جرم محسوب میشود و میتواند پیامدهای قانونی مختلفی به همراه داشته باشد. طبق این قانون، اگر فردی به متهم یا مجرم کمک کند تا از دست مأمورین فرار کند، این عمل بسته به نوع جرم مجرم، مجازات مشخصی دارد.
اگر جرم فرد محکوم به اعدام، صلب یا حبس ابد باشد و شخصی غیر از مأمور، او را فراری دهد، مجازات فراریدهنده یک تا سه سال حبس خواهد بود. در مواردی که جرم کمتر از این موارد باشد، مجازات فرد کمککننده بین سه ماه تا یک سال حبس تعیین میشود.
تفاوت بین فرار متهم و فرار مجرم
فرار متهم و مجرم، به دو صورت، رخ می دهد. در برخی موارد، ممکن است، مجرم و یا متهم، شخصا، با اتکا به خودشان، بدون کمک کسی، اقدام به فرار کنند. در این صورت، در صورت دستگیری آن ها، متهم، به مجازات فرار محکوم خواهد شد و برای مجرم نیز علاوه بر مجازات جرمی که به آن، محکوم است، مجازات فرار نیز لحاظ میگردد.
جرم کمک به فرار متهم
مجرم و متهم، از کسانی، نظیر مامور قانون یا از خانواده و دوستان، برای فرار، کمک بگیرند و این اشخاص، در فرار یا پنهان شدن فرد متهم یا مجرم، با او، همکاری کرده و به او، کمک کنند یا وسایل این امر را تسهیل نمایند. در این حالت، شخصی که به فرار یا پنهان شدن مجرم و متهم، کمک کرده، مرتکب جرم شده است.
کمک به فرار متهم و مجرم یا تهسیل این امر، همچنین، مخفی کردن متهم و مجرم نیز جرم میباشد و سبب مواجه شدن مرتکب این امر، با مجازات مخفی کردن متهم و مجرم می شود. البته، نوع مجازات فراری دهنده، تحت تاثیر نوع جرمی که مجرم، مرتکب شده یا متهم، در معرض اتهام آن است، همچنین، مقام و منصب خود فراری دهنده، متفاوت میباشد.
متهمان بر اساس قوانین مجازات اسلامی موظف به همکاری با مقامات قضایی هستند و فرار از اجرای حکم جلب، غیرقانونی و مستوجب مجازات است. اقدام به فرار یا عدم حضور در دادگاه میتواند به دستگیری فوری فرد منجر شود و پرونده او را با شرایط پیچیدهتری مواجه کند. اگر متهم در معرض اتهامات جدی است.
مجازات کمک به فرار متهم
مجازات فراری دهنده متهم، در شرایطی که فراری دهنده، مامور حفظ و مراقبت از متهم بوده و جرم مورد اتهام متهم، مجازات اعدام، رجم یا صلب را در پی داشته باشد، سه تا ده سال حبس میباشد و اگر جرم مورد اتهام متهم، مجازات حبس ده سال به بالا داشته باشد، فراری دهنده به یک تا پنج سال حبس، محکوم میشود. در غیر از موارد مورد اشاره، مجازات ماموری که فراری دهنده متهم است، شش ماه تا سه سال حبس، خواهد بود.
مجازات فراری دهنده متهم، در شرایطی که فراری دهنده، مامور حفظ و مراقبت از متهم است و جرم مورد اتهام متهم، قتل مستوجب قصاص باشد، حبس تا زمان تحویل متهم، بوده و چنانچه دسترسی به متهم، به طور کل، امکان پذیر نباشد، فراری دهنده، به حبس از سه تا ده سال و پرداخت دیه، در صورت درخواست صاحب حق قصاص، محکوم خواهد شد.
مجازات فراری دهنده متهم، در شرایطی که فراری دهنده، مامور قانون نبوده و جرم مورد اتهام متهم، مجازات اعدام، صلب یا حبس ابد را درپی داشته باشد، شش ماه تا دو سال حبس میباشد و در غیر از موارد فوق، فراری دهنده، به سه ماه تا یک سال حبس، محکوم خواهد شد.
مجازات مخفی کننده متهم یا کمک کننده به فرار متهم به جرمی که مجازات آن، اعدام یا صلب یا حبس ابد است، شش ماه تا دو سال حبس میباشد و در غیر از موارد فوق، یک ماه تا یک سال حبس، خواهد بود.
میزان جرم فراری دادن متهم
مجازات فراری دادن متهم و مجرم یا پنهان کردن آنها برای همه افراد یکسان نیست. با وجود اینکه فراری دادن یا پنهان کردن متهم و مجرم، جنایت به حساب میآید اما قانونگذار قانون را به گونهای تعیین کرده است که برخی افراد مانند بستگان درجه یک تا حداقل نصف مقدار مشخص شده کمتر مجازات شوند،که به صورت زیر است:
• پدر و مادر متهم و مجرم یا اجداد او
• زن و شوهر حتی در صورتی که از هم جدا شدهاند و طلاق گرفتهاند.
• فرزندان مجرم یا متهم
• خواهران و برادران مجرم یا متهم
• نزدیکان درجه یک فرد
مجازات فرار از زندان
جرمانگاری و مجازات فرار از زندان در قانون مجازات اسلامی آورده شده است. در ماده 547 از بخش تعزیرات این قانون، بیان شده است «هر زندانی که از زندان یا بازداشتگاه فرار نماید به شلاق تا 74 ضربه یا سه تا شش ماه حبس محکوم میشود و اگر برای فرار درب زندان را شکسته یا آن را خراب کرده باشد، علاوه بر تأمین خسارت وارده، به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
مطابق این ماده، تفاوتی در مجازات فرار از زندان یا بازداشتگاه وجود ندارد.
نکته دیگر در این مورد آن است که مجازات، یکی از دو مورد بیان شده خواهد بود؛ یعنی یا تا 74 ضربه شلاق یا سه تا شش ماه زندان، مگر آنکه برا فرار دست به تخریب درب زندان نیز زده باشد که در این صورت به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
وکیل دفتر حقوقی حقگرا به تمامی قواعد و مقررات این جرائم آگاه است و میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
تجربه و تخصص وکیل در پروندههای کیفری، به ویژه پروندههای مرتبط با جرایمی مانند فرار متهم و فراری دادن یا پناه دادن به متهم، تأثیر مستقیم بر تجربه و تخصص وکیل دارد.