میزان اعتبار حکم غیابی دادگاه
مهر ۱۴, ۱۴۰۳وکیل قبولی اعاده دادرسی
مهر ۱۴, ۱۴۰۳
یکی از شیوه های فوق العاده اعتراض به آرای دادگاهها، فرجام خواهی حقوقی است که امکان استفاده از این شیوه اعتراض، شرایط، نحوه و جهات مخصوص به خود را داشته و تنها، در صورت تحقق جمیع شرایط مورد نظر قانون گذار در قانون آیین دادرسی مدنی، وجود جهات و طی کردن مراحل درست اعتراض، قابل انجام خواهد بود.
همه آراء کیفری قابلیت فرجامخواهی ندارد.
در بسیاری از کشورها کار فرجامخواهی بر عهده دیوان عالی کشور است. کار دادگاه فرجام، نگریستن به تصمیمات دادگاههای پژوهشی و تعیین سازگاری این تصمیمات با قانون است. دادگاه فرجام نگهبان یگانگی رویه دادرسی است و از نظر انتظامی بر دستگاه قضایی نظارت دارد.
همچنین در برخی کشورها امکان فرجامخواهی رأی در «دادگاه خاص فرجام نهایی» نیز وجود دارد. این امر میتواند به دلیل پیدا شدن یک مدرک جدید در پروندهای که پیشتر بسته شده بودهاست، انجام شود.
فرجام خواهی
فرجامخواهی به معنی درخواست رسیدگی دوباره به یک پرونده کیفری یا حقوقی است و دادگاه فَرجام یا دیوان تمیز دادگاهی است که عمدتاً به فرجامخواهی رأیهای صادر شده توسط یکی از دادگاههای عمومی یا تجدید نظر کشوری رسیدگی میکند.
معنی لغوی فرجام، پایان، انتها و سرانجام میباشد. در اصطلاح حقوقی، فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض به رای دادگاه بدوی یا تجدید نظر میباشد.
فرجام خواهی حقوقی، از طرق فوق العاده اعتراض به آرای قطعی صادره از دادگاه است و فقط، در صورت وجود جهات و موارد قانونی، نظیر مغایر بودن رای با شرع بین یا صدور آن، از دادگاه فاقد صلاحیت ذاتی، با ارسال دادخواست از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادگاه صادر کننده رای، جهت ارسال به دیوان عالی کشور، میسر است.
اعتراض به رأی تجدید نظر (فرجام خواهی) به زمانی اطلاق میشود که رای از سوی دادگاه در رسیدگی به پروندهای صادر شده و یکی از طرفین دعوی یا شکایت، رای را به زیان خود میبیند. لذا درپی اعتراض به رای صادر شده میباشد؛ و میخواهد هر چه سریعتر اعتراض خود را نزد مراجع قضایی پیگیری کند تا رای صادر شده به زیان او، تغییر کند.
فرجامخواسته :
حکم یا قراری که از آن فرجام خواسته شدهاست یعنی مورد دعوی فرجامی که مدعی آنرا از دادگاه فرجام میخواهد را فرجامخواسته میگویند.
فرجامخواه:
کسی که علیه او دعوی فرجامی طرح میشود اصطلاحاً فرجامخوانده نامیده میشود و کسی که از حکمی یا قراری فرجام میخواهد یعنی مدعی در دعوی فرجامی است را فرجامخواه میگویند.
رسیدگی فرجامی:
رسیدگی فرجامی عبارت است از تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد درخواست فرجامی با موازین شرعی و مقررات قانونی.
انواع فرجام خواهی
۱- فرجامخواهی اصلی:
وقتی است که محکوم علیه (چه کلاً یا جزئاً محکوم شده باشد) با تقدیم دادخواست فرجامی موجب میشود که پرونده در دیوان عالی کشور جهت رسیدگی فرجامی مطرح میشود که محکوم علیه معمولا در مهلت مقرر قانونی دادخواست خود را به دادگاه صادر کننده رای به عمل میآورد.
فرجامخواهی از طریق دادستان کل کشور: هرگاه از رای قابل فرجام در مهلت مقرر قانونی فرجامخواهی نشده یا به هر علتی در آن موارد قرار رد دادخواست فرجامی صادر و قطع شده باشد و ذینفع مدعی خلاف شرع یا قانون بودن آن رای باشد، میتواند از طریق دادستان کل کشور تقاضای رسیدگی فرجامی مینماید که مستلزم تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی فرجامی است. (بر اساس ماده ۲۸۷)
۲- فرجام تبعی:
فرجامخوانده میتواند فقط در ضمن پاسخی که به دادخواست فرجامی میدهد از حکمی که مورد شکایت فرجامی است نسبت به جهتی که آنرا به ضرر خود یا خلاف موازین شرعی و مقررات قانونی میداند تبعاً درخواست رسیدگی فرجامی مینماید در این صورت درخواست فرجام تبعی به طرف ابلاغ میشود که ظرف مدت بیست روز به طور کتبی پاسخ دهد، هرچند مدت مقرر برای درخواست فرجام نسبت به او مقتضی شده باشد. (بر اساس ماده ۴۱۳)
شرایط فرجام خواهی در امور حقوقی
با توجه به اینکه فرجام خواهی حقوقی یکی از روش های فوق العاده اعتراض به آرای دادگاهها میباشد، بر همین اساس تنها با دارا بودن شرایط مقرر در قانون آیین دادرسی مدنی امکان فرجام خواهی وجود خواهد داشت.
رای باید از احکام و قرارهایی باشد، که در قانون امکان فرجام خواهی حقوقی نسبت به آنان پیشبینی شده است.
فرجام خواه در مهلت مقرر قانونی میبایست نسبت به فرجام خواهی اقدام نماید.
حکم یا قرار صادره میبایست خلاف موازین قانونی یا شرعی باشد و این مخالفت مورد تائید شعب دیوان عالی کشور در نقض یا ابرام رای مورد فرجام خواهی قرار گیرد.
زمان ارائه فرجام خواهی
مهلت ارائه درخواست فرجام ۲۰ روز از زمان ابلاغ حکم بدوی یا تجدیدنظر است و برای اشخاص مقیم خارج دو ماه میباشد. همچنین محکومانی که در زندان نیستند باید آن را به دفتر شعبه صادرکننده رأی بدوی یا تجدیدنظر ارائه دهند. زندانیان نیز میتوانند با ارائه درخواست فرجامخواهی خود به دفتر قضایی زندان خواهان فرجام در رأی صادره علیه خود شوند.
مدت زمان رسیدگی به پرونده فرجام خواهی
مدت زمان رسیدگی به پرونده در دیوان عالی کشور: مدت زمان صدور رای در دیوان عالی کشور مشخص نیست. ولی با توجه به حجم بالای پروندههای ارجاعی، غالبا اعلام نظر نسبت به پرونده های مطروحه بین سه ماه تا یکسال بطول میانجامد.
مراحل فرجام خواهی
آغاز فرجام خواهی
فرجام خواهی با تقدیم دادخواست به دادگاه صادرکننده رأی به عمل میآید. مدیر دفتر دادگاه مذکور باید دادخواست را در دفتر ثبت و رسیدی مشتمل بر نام فرجام خواه و طرف او و تاریخ تقدیم دادخواست با شماره ثبت به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تاریخ تقدیم را قید نماید. تاریخ تقدیم دادخواست ابتدای فرجام خواهی محسوب میشود.
فرجام خواهی قبل از ابلاغ
با توجه به ماده ۳۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی اصولاً ممنوعیتی برای فرجام خواهی از حکم یا قرار قبل از ابلاغ آن وجود ندارد.
فرجام خواهی از رای دادگاه تجدیدنظر
ابتدای مهلت فرجام خواهی برای احکام و قرارهای قابل فرجام خواهی دادگاه تجدیدنظر استان از روز ابلاغ است.
فرجام خواهی از رای دادگاه بدوی
ابتدای مهلت فرجام خواهی برای احکام و قرارهای قابل تجدیدنظر دادگاه بدوی که نسبت به آن تجدیدنظرخواهی نشده از تاریخ انقضای مهلت تجدید نظر است.
تفاوت فرجام خواهی و تجدید نظر
در فرجام خواهی تصمیمی در قبال اینکه حق با کدام یک از طرفین است گرفته نمیشود، فرجام خواهی فقط رای صادره از دادگاه را تایید یا نقض میکند. در حالی که در تجدید نظر خواهی بر خلاق فرجام خواهی، درباره اینکه حق با کدام یک از طرفین است تصمیمگیری میشود.
تجدید نظر خواهی که از طرق عادی شکایت میباشد نسبت آرای بدوی صورت میپذیرد و رسیدگی به آنها در دادگاه تجدید نظر استان به صورت ماهوی انجام میشود، بدین معنا که دادگاه وارد ماهیت دعوا میشود. در این صورت یا حکم دادگاه بدوی را نقض و حکم جدید صادر مینماید یا حکم دادگاه بدوی را تأیید میکند. در تجدیدخواهی ورود ثالث و جلب ثالث نیز مجاز میباشد.
ورود ثالث و جلب ثالث نیز در رسیدگی فرجامی مجاز نمیباشد زیرا در رسیدگی فرجامی دیوان عالی کشور رسیدگی ماهیتی انجام نمیدهد تا دعوای ورود ثالث و جلب ثالث قابل رسیدگی باشد.
تفاوت فرجام خواهی و اعاده دادرسی
فرجام خواهی و اعاده دادرسی در موارد بسیاری شبیه یکدیگر هستند. دو این ابزارها هم در دادگاه های کیفری و هم در دادگاههای حقوقی قابل استفاده است.اساسا هر دو این ها تنها برای بررسی حکم صادر شده از طرف دادگاه بدوی یا تجدید نظر مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع شما نمیتوانید برای قرارهای صادر شده درخواست فرجام خواهی یا اعاده دادرسی را داشته باشید.
اعاده دادرسی در همان دادگاه صادر کننده حکم و یا در دادگاهی مستقل مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع اگر اعاده دادرسی در جریان دادرسی صورت بگیرد در همان دادگاه و اگر بعد از اتمام دادرسی اعاده دادرسی انجام شود این احتمال وجود دارد که در دادگاهی دیگر از همان دادگاه صادر کننده رای پرونده مجددا بررسی شود. اما اساسا در بسیاری از موارد همان دادگاه صادر کننده رای مسئول بررسی مجدد پرونده و رسیدگی به آن خواهد بود. اما در خصوص فرجام خواهی دیوان عالی کشور تنها مرجع رسیدگی به فرجام خواهی است و هیچ دادگاه دیگری صلاحیت رسیدگی به این درخواست را ندارد.
از دیگر تفاوتهای مهم فرجام خواهی و اعاده دادرسی در این است که اعاده دادرسی در خصوص موضوع حکم به دادگاه تقدیم میشود. در واقع در اعاده دادرسی به خود حکم اعتراض شده است. بنابراین قاضی و دادگاه موظف است در این اعاده دادرسی پرونده و شرایط را یک بار دیگر بررسی کنند و در صورت لزوم نسبت به برگزاری دادگاه و بررسی مدارک و … اقدام کند. اما در فرجام خواهی موضوع حکم مورد بررسی قرار نمیگیرد. در واقع در فرجام خواهی تنها به این موضوع توجه میشود که آیا حکم صادر شده از نظر قانونی و شرعی مشکلی دارد یا خیر. در واقع شما در فرجام خواهی نمیتوانید در خصوص موضوع حکم اعتراضی به رای دادگاه داشته باشید.
تفاوت فرجام خواهی و ماده ۴۷۷
اگر خود رای صادر شده موازین شرعی و فقهی را رعایت نکرده باشد مورد اعاده دادرسی قرار میگیرد و اگر از نظر نوع دادرسی و آیین دادرسی شرایط قانونی رعایت نشده باشد فرجام خواهی انجام میشود.
مهمترین تفاوت فرجام خواهی و ماده ۴۷۷ را میتوان در نوع بررسی اعتراض دانست. در واقع مسئلهای که وجود دارد این است که اعاده دادرسی به ماهیت رای یا حکم صادر شده توجه میکند این در حالی است که فرجام خواهی به شکل رای صادر شده توجه میکند.
تفاوت فرجام خواهی و ماده ۴۷۷ را میتوان از نظر آثار مورد بررسی قرار داد. در کلام سادهتر آثار فرجامخواهی اساسا باعث تجدیدنظر مجدد دعوی و یا مختومه اعلام شدن آن میشود. اما در اعاده دادرسی ممکن است بررسی دعوی و حکم صادر شده موجب بررسی مجدد پرونده نشود. همچنین جهات فرجام خواهی و اعاده دادرسی با یک دیگر متفاوت است.
تمامی دعاوی کیفری و حقوقی امکان استفاده از ماده ۴۷۷ وجود دارد این در حالی است که تنها برای برخی از دعاوی تعیین شده و معدود امکان استفاده از مسیر فرجام خواهی وجود دارد.
وظیفه دیوان عالی کشور در فرجام خواهی
دیوانعالی کشور یا رای فرجام خواسته شده را نقض یا ابرام مینماید در صورت نقضِ رای چون رسیدگی دیوان، رسیدگی ماهیتی (قضاوت دوباره پرونده) نمیباشد، پرونده را جهت صدور رای مقتضی به مرجع تالی ارسال مینماید.
در فرجام خواهی نیز چنانچه فرجام خواه دادخواست خود را مسترد دارد دیوان عالی کشور با توجه به ملاک ماده ۳۶۳ قانون آیین دادرسی مدنی با صدور قرار ابطال دادخواست نسبت به ابرام رای فرجام خواسته اقدام میکند.
فرجام خواهی طلاق
یکی از راههای اعتراض به حکم طلاق، انجام فرآیند فرجام خواهی در مورد طلاق است. دیوان عالی کشور به عنوان مرجع اصلی برای رسیدگی به فرجام خواهی در موضوع طلاق تعیین شده است. در واقع، فرجام خواهی در طلاق به منظور بررسی تطابق رای طلاق با موازین شرعی و قوانین مرتبط انجام میشود و هدف اصلی از آن بررسی دقیق مطابقت رای صادره با مقررات قانونی و شرعی است.
فرجام خواهی در مورد طلاق، منجر به ارزیابی مجدد ماهیت حکم طلاق نمیشود و همچنین با فرجام خواهی، حکم قبلی در موضوع طلاق جایگزین نمیشود. بنابراین، هدف اصلی فرجام خواهی در طلاق این است که تأکید شود که آیا حکم صادره درباره طلاق، با قوانین و مقررات شرعی مطابقت دارد یا خیر. دیوان عالی کشور مسئولیت بررسی فرجام خواهی در موضوع طلاق را برعهده دارد و در صورت تشخیص نقض موازین شرعی، حکم طلاق را باطل میکند.
احکام غیر قابل فرجام خواهی
اگر حکم راجع به دعوایی غیرقابل فرجام باشد، قرار صادره در آن دعوا نیز غیر قابل فرجام است.احکامی که از مصادیق بندهای الف ماده 367 و 368 باشد، حسب مورد قابل رسیدگی فرجامی نخواهد بود:
1 – احکام مستند به اقرار قاطع دعوا در دادگاه
2 – احکام مستند به نظریه یک یا جند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی رأی آنها را قاطع دعوا قرار داده باشند.
3 – احکام مستند به سوگند که قاطع دعوا باشد.
4 – احکامی که طرفین حق فرجام خواهی خود را نسبت به آن ساقط کرده باشند.
5 – احکامی که ضمن یا بعد رسیدگی به دعاوی اصلی راجع به متفرعات آن صادر می شود، در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل رسیدگی فرجامی نباشد.
6 – احکامی که به موجب قوانین خاص غیر قابل فرجام خواهی است.
مراحل رسیدگی فرجامی
پس از طی مراحلی، شعبه رسیدگی کننده در دیوان عالی کشور طبق نظر اکثریت نسبت به ابرام (تأیید رأی) یا نقض رأی فرجام خواسته اتخاذ تصمیم می نماید؛ در صورت انطباق رأی با موازین شرعی و قانونی رأی را ابرام و پرونده را به دادگاه صادرکننده اعاده می کند در غیر اینصورت رأی فرجام خواسته را نقض مینماید.
در صورتی که نقض رأی به دلیل عدم صلاحیت دادگاه صادرکننده رأی باشد، رأی فرجامی را نقض و به دادگاه صالح جهت رسیدگی ارسال مینماید. اگر رای نقض شده به صورت قرار بوده و نقض گردد پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادر کننده قرار( دادگاهی که ابتدائاً اقدام به صدور قرار نموده ) ارجاع میشود.
در شرایطی که رأی فرجامی به علت نقص تحقیقات نقض گردد نیز برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادر کننده آن عودت داده میشود.
آیا فرجام خواهی مانع اجرای حکم میباشد؟
بموجب ماده 386 قانون آیین دادرسی مدنی ، فرجام خواهی حقوقی اجرای حکم را تا زمانی که حکم نقض نشده باشد ، به تاخیر نمیاندازد، لکن در خصوص دعاوی مالی و غیر مالی به ترتیب زیر عمل میشود.
الف. چنانچه محکوم به مالی باشد ، در صورت لزوم به تشخیص دادگاه قبل از اجرا از محکومله تامین مناسب اخذ خواهد شد.
ب.چنانچه محکوم به غیرمالی باشد و به تشخیص دادگاه صادر کننده حکم ، محکوم علیه تامین مناسب بدهد، اجرای حکم تا صدور رای فرجامی به تاخیر خواهد افتاد.
اثر انتقالی در فرجام خواهی
برخلاف تجدیدنظر خواهی، فرجام خواهی اثر انتقالی ندارد یعنی دعوی را به آن ترتیبی که نزد دادگاه ماهیتی به تمام معنی طرح شده به دیوان کشور منتقل نمینماید؛ لذا تمام مسائل موضوعی و حکمی در دیوانعالی کشور طرح نمیگردد، دیوان نقش بازرسی و نظارت خود را فقط در مسائل حکمی و قانونی دعوی مطروحه میتواند اعمال کند و به هیچ وجه نمیتواند در ماهیت دعوا وارد شود.
نمونه دادخواست فرجام خواهی
فرجام خواه:
نام- نام خانوادگی- کد ملی- شغل و محل اقامت
فرجام خوانده:
نام- نام خانوادگی- کد ملی- شغل و محل اقامت
موضوع خواسته:
فرجام خواهی از رای شماره............، صادره از دادگاه ............، ابلاغی در تاریخ ...........،به علت عدم صلاحیت محلی دادگاه صادر کننده رای مورد فرجام
دلایل و منضمات: کپی مصدق رای مورد فرجام
شرح خواسته
ریاست محترم ....
احتراما، اینجانب.............، فرزند.................، به کد ملی..................، ساکن در............... و مشغول به شغل...................، فرجام خواهی خود از رای شماره..................، صادره از دادگاه.....................، ابلاغی در تاریخ ..... را به علت عدم صلاحیت محلی دادگاه صادر کننده رای، به شرح زیر، خدمت آن مقام محترم، عرض می دارم و از آن مقام محترم، تقاضای رسیدگی دارم.
عالیجناب، با توجه به اینکه موضوع دعوا، اثبات نسب بوده و دادگاه صالح از حیث محلی، دادگاه محل اقامت خوانده می باشد، لکن، دادگاه محل اقامت خواهان، با وجود ایراد اینجانب بر عدم صلاحیت محلی دادگاه، اقدام به رسیدگی و صدور حکم نمودهاند.
وکیل فرجام خواهی
در دادخواست فرجام خواهی حقوقی داشتن وکیل می تواند مزیت های فراوانی برای طرفین دعوی باشد چرا که یک وکیل فرجام خواهی باید جهات فرجام خواهی، و مواردی که باعث نقض فرجام خواهی می شود را بداند.
انتخاب یک وکیل فرجام خواهی متخصص و با تجربه میتواند تفاوت بزرگی در نتیجه پرونده ایجاد کند و از تضییع حقوق موکل خود جلوگیری کند.
وکیل فرجام خواهی حقگرا تا زمان صدور رأی نهایی دیوان عالی کشور، پرونده را پیگیری میکند و در صورت لزوم، از حقوق قانونی موکل خود استفاده کند.
همچنین وکیل فرجام خواهی دفتر حقوقی حقگرا با پیگیری مستمر و حضور فعال در جلسات دادگاه، از حقوق و منافع موکل خود محافظت میکند و در راستای تغییر رأی به نفع موکل خودش تلاش کند.