وکیل پرداخت بدهی
اسفند ۱, ۱۴۰۲نحوه قسط بندی مهریه
اسفند ۱, ۱۴۰۲
قرار وثیقه، یکی از انواع قرارهای منتهی به بازداشت است که مقام قضایی برای متهم صادر می کند تا بتواند تا قبل از زمان دادگاه، آزاد باشد اما به این شرط که هر زمان مرجع قضایی لازم دانست در دادگاه حاضر شود. قرار وثیقه به عنوان یک قرار کیفری شدید به حساب میآید زیرا دادسرا مالی را به عنوان وثیقه دریافت میکند.
متهم یا یک شخص ثالث میتواند وثیقه را پرداخت کند.
پرداخت وثیقه وابسته به شرایط خاصی است و میزان آن و شرایط مالی متهم بررسی میشود.
علاوه بر این، اموالی که میتوانند به عنوان وثیقه آزادی قرار بگیرند نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
امروزه قرار دادن وثیقه برای آزادی زندانی به امری بدیهی تبدیل شده است و هر روز شاهد آن هستیم که بسیاری از افراد به مراکزی که خدمات تامین وثیقه را ارائه میکند مراجعه میکنند. این مراکز خدمات قرار دادن وثیقه به دادسرا برای آزادی زندانی را انجام میدهند، میزان خدماتدهی خود را بالا میبرند تا کمکی به افراد درگیر این مشکل نمایند.
وثیقه یا قرار وثیقه مبلغ مالی یا دارایی غیرمنقولی است که در ازای شرطی نزد طرف قرارداد یا دادگاه میگذارند. معنای لغوی وثیقه «استوار»، «آنچه بدان اعتماد شود» و «محکم کاری» است.
تودیع وثیقه
در شرایط صدور قرار وثیقه، متهم و خانوادهاش با کلمه تودیع وثیقه مواجه میشوند. تودیع وثیقه به معنای گذاشتن وثیقه یا تامین کردن وثیقهای است که در قرار اخذ وثیقه حکم داده شده است. به عبارتی، متهم یا شخص ثالثی که میتواند از اعضای خانوادهاش یا یک فرد غریبه باشد، پس از معرفی وثیقه (برابر با میزان وثیقه تامین شده) به دادگاه، میتوانند سبب آزادی موقت متهم شوند.
نکتهی مهم در اینجا این است که، آزادی متهم پس از تودیع وثیقه، موقتی است و وثیقهگذاران، که میتواند متهم یا شخص ثالث باشند، تعهد میکنند که در موعد مقرر یا در صورت ابلاغ احضاریه توسط دادگاه، متهم را نزد مقام تحقیق، حاضر خواهند کرد.
انواع وثیقه
وثیقه بر اساس نوع کاربرد آن دارای انواع مختلفی است. اما به طور معمول کاربرد وثیقه مال غیرمنقول که همان وثیقه ملکی میباشد، بسیار بیشتر از انواع دیگر وثیقه است. به این علت که در بعضی از موارد اشخاص توانایی سپردن پول نقد به عنوان وثیقه به دادگستری را ندارند. دسترسی به سند ملکی آسانتر از سپردن وجه نقد میباشد. بنابراین وثیقه ملکی یکی از مهمترین انواع وثیقه میباشد. انواع مختلف وثیقه شامل موارد زیر است:
وثیقه تامین کیفری در دادگاه
طبق ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری، اموال مختلفی که می توانند به عنوان وثیقه جهت آزادی متهم تعیین شوند شامل موارد زیر می شود:
• ضمانتنامه بانکی
• وجه نقد
• مال منقول
• مال غیر منقول
از میان انواع وثیقه های مذکور جهت تامین کیفری در دادگاه، وثیقه مال غیر منقول نزد مراجع قضایی بیشتر پذیرفته می شود به این دلیل که سپردن وجه نقد و مال منقول نیاز به نگهداری و امنیت دارد و اخذ ضمانتنامه های بانکی نیز ممکن است با دشواری هایی همراه باشد.
وثیقه بانکی
وثیقه های بانکی معمولا جهت دریافت وام اخذ می شوند. وثیقه های بانکی شامل موارد زیر است:
• اوراق مشارکت
• اسناد وصول شده
• املاک
• سپرده بلند مدت
• چک و سفته
• سهام
وثیقه ملکی
وثیقه ملکی همان سند ملکی است که بر اساس توافقات فروشنده و خریدار، مشخصات ملک و … تنظیم می شود. سندی به عنوان وثیقه ملکی دارای اهمیت و اعتبار است که طبق تعریف سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی و توسط مامورین صلاحیت دار تنظیم شود. با سپردن وثیقه ملکی در مراجع قضایی، میتوان از بازداشت متهم جلوگیری نمود. سندی که به عنوان وثیقه ملکی به مرجع قضایی تقدیم میشود میتواند متعلق به خود شخص متهم باشد و یا متعلق به شخص دیگری که به عنوان کفیل او معرفی شده است. همچنین متهم میتواند در صورتی که توانایی ارائه وثیقه ملکی به دادگاه را نداشته باشد، از برخی افراد با اعتبار و مطمئن سند ملکی معادل ارزش قرار صادر شده را تهیه نماید.
وثیقه در تصادفات رانندگی
در تصادفات رانندگی ممکن است مقام قضائی دستور به اخذ وثیقه یا بیمه نامه دهد. نکتهای که در این خصوص اهمیت دارد این است که وثیقه ای که در تصادفات رانندگی اخذ میشود را میتوان به عنوان دیه یا مجازات تعیین شده از جانب دادگاه ضبط نمود.
وثیقه نظام وظیفه
وثیقه نظام وظیفه یکی از انواع وثیقه است و در مواردی به کار می رود که افرادی که خدمت نظام وظیفه را سپری نکردهاند و قصد خروج از کشور را دارند، در این صورت میتوانند یک سند ملکی را جهت ضمانت و به عنوان وثیقه نزد سازمان نظام وظیفه بسپارند.
موارد استفاده وثیقه برای آزادی زندانی
زندانی تعزیرات – مواد مخدر – دعوا – سرقت
مهریه - جرایم پزشکی – جرایم رایانهای – دادگاه ویژه نظامی
دادسرای فرهنگ و رسانه – دادگاه ویژه روحانی، برگشت چک - زندانی مالی
سرمایه آزاد - جرایم کیفری - دادگاه اطفال و نوجوانان - وام
بورسیه تحصیلی - کالای قاچاق - جرائم اقتصادی و … استفاده کرد.
وثیقه برای مرخصی زندانی
شخصی که در زندان است میتواند از وثیقه جهت مرخصی استفاده کند.
در صورتی که شخص، حبس ابد یا 15 سال حبس دارد اگر 3 سال از حبس خود را گدرانده باشد میتواند از وثیقه برای مرخصی استفاده کند .
چه کسی میزان وثیقه را تعیین میکند؟
تعیین میزان قرار وثیقه بر عهده بازپرس است و میزان وثیقه با توجه به جرم ارتکابی، شدت مجازات، میزان خسارات وارده به شاکی و شرایط موجود در پرونده تعیین میشود ولی در هر صورت مبلغ و میزان وثیقه نباید از میزان خسارات وارده به شخص زیاندیده کمتر باشد.
معمولاً برای آزادسازی مشروط فرد زندانی مبلغی متناسب به میزان اتهام و اهمیت پرونده وی صادر میگردد که این مبلغ و محدودیتهای آزادی فرد را بازپرس پرونده مشخص میکند.
شرایط وثیقه ملکی
سند جهت وثیقه باید دارای مشخصاتی باشد. سند باید به صورت تک برگ شش دانگ عرصه و اعیان باشد و آزاد باشد یعنی در گرو بانک ،دادگاه و غیره باشد
چگونگی تعیین میزان وثیقه
در راستای تعیین حدود وثیقه، باید به نکته مهمی توجه کنیم که یکی از اهداف صدور وثیقه، جبران خسارتی است که به قربانی وارد شده است. به همین دلیل، میزان وثیقه نباید کمتر از میزان خسارتی که قربانی دیده است، باشد. همچنین میزان وثیقه باید متناسب با نوع جرم ارتکابی و مجازات آن و میزان خسارات زیاندیده از جرم تعیین شود. برای این منظور، کارشناس رسمی دادگستری ارزش مال مورد وثیقه را تعیین میکند و در صورتی که مال مورد وثیقه ارزش مالی مورد نظر را داشته باشد، آن را به عنوان وثیقه پذیرفته و در اختیار قضاوتگر قرار میدهد.
در صورتی که متهم برای وثیقه مال غیرمنقولی معرفی نماید مال مورد جهت ارزیاب به کارشناس ارجاع میشود. اگر مال معرفی شده به میزان وثیقه یا بیشتر از آن باشد بازپرس قرار قبولی وثیقه صادر میکند ولی اگر کمتر باشد متهم باید مال دیگری را به عنوان وثیقه معرفی کند. در صورتی که متهم در مواعد ضروری بدون عذر موجه در محاکم حاضر نشود، مال مورد وثیقه ضبط میشود. البته در بعضی موارد، ارزش مال مورد وثیقه بیشتر از خسارت است و در این حالت، مازاد پس از ضبط مال، پرداخت میشود.
عوامل موثر تعیین میزان وثیقه
1- موضوع جرم
بازپرس در تعیین میزان قرار وثیقه به موضوع جرم و خطرناک بودن جرم و شدت مجازات توجه میکند و هرچقدر موضوع جرم سنگین باشد به همان نسبت تامین شدیدتر باشد.
2- سابقه، وضعیت و حیثیت متهم
بازپرس در تعیین میزان قرار وثیقه به سایقه کیفری شخص متهم ، بیماری و سن و شغل و وضعیت اجتماعی متهم توجه و همه این موارد را در تعیین میزان وثیقه لحاظ میکند.
3- دلایل و مدارک اتهام
در صورتی که شاکی برای اثبت جرم دلایل و مستندات قوی وجود داشته باشد یا بازپرس احتمال دهد که با آزاد بودن متهم، دلایل از بین برود و یا با شهود تبانی نماید مطمئنا تامین متهم شدیدتر میشود.
4- احتمال از میان رفتن آثار جرم
در صورتی که بازپرس احتمال دهد که آزادی متهم منجر به از میان آثار جرم شود تامین باید شدیدتر یا مسلتزم بازداشت متهم است.
5- احتمال فرار متهم
در صورتی که بازپرس احتمال دهد که احتمال فرار متهم موجود است تامین باید به نحوی باشد که از فرار متهم جلوگیری کند.
انواع گذاشتن وثیقه
در صورت صدور قرار اخذ وثیقه، برای پرداخت و تضمین وثیقه، دو حالت وجود دارد؛ حالت اول این است که متهم خود به صورت شخصی وثیقه را تودیع کند، و حالت دوم این است که شخص ثالث مثل خانواده یا دوستان و همکاران متهم، برای او وثیقه را تضمین کند.
1) وثیقه توسط متهم:
متهم میتواند از اموال منقول یا غیرمنقول، ضمانتنامه بانکی یا وجه نقد، به میزان وثیقه تعیین شده در قرار، برای پرداخت وثیقه استفاده کند و شخصا وثیقه را تودیع کند. در صورتی که متهم پس از ابلاغ اخطاریه، در موعد مقرر در مرجع قضایی حاضر نشود، وثیقه پس از صدور دستور ضبط وثیقه توسط دادستان و طی تشریفات قانونی، ضبط خواهد شد.
2) وثیقه توسط شخص ثالث:
در این حالت، وثیقهگذار باید مسئول حضور متهم در نزد مقام تحقیق باشد و آدرس واقعی متهم را به دادگاه اعلام کند. در صورت تغییر آدرس، وثیقهگذار باید در اولین فرصت این امر را به دادگاه اطلاع دهد.
بررسی ارزش وثیقه
بعد از معرفی مال برای وثیقه، ابتدا برای ارزیابی بهای آن، کارشناس رسمی دادگستری با هزینهی وثیقهگذار، مال معرفی شده را ارزیابی مینماید. اگر ارزش مال معرفی شده به میزان تعیینشده یا بیشتر باشد، بازپرس قرار وثیقه را میپذیرد. در غیر این صورت، باید مال دیگری معرفی شود؛ در غیر این صورت، متهم بازداشت خواهد شد.
بهطور کلی، اگر برای متهمی قرار وثیقه صادر شده باشد و تا زمانی که نتوانسته است این وثیقه را فراهم کند، به بازداشتگاه منتقل میشود؛ اما پس از صدور قرار وثیقه، با تودیع مال و پذیرش آن، از بازداشتگاه آزاد میشود و یا اگر به بازداشتگاه نرفته باشد، به آنجا اعزام نمیشود.
وکیل اعتراض به ضبط وثیقه
اعتراض به ضبط قرار وثیقه به علت عدم رعایت قوانین ضبط وثیقه در صورت ادعای متهم یا وثیقه گذار به رعایت نشدن قوانین ضبط وثیقه، میتوانند توسط وکیل نسبت به ضبط وثیقه اعتراض کنند.
اعتراض به ضبط قرار وثیقه به علت فوت متهم
در صورتی که متهم پیش از رسیدن موعد مقرر فوت کند و وثیقه گذار نتواند وی در در موعد مقرر حاضر کند و داداگاه یا مرجع قضایی اقدام به ضبط وثیقه نماید، وثیقه گذار میتواند با استناد به مدارک فوت متهم، نسبت به اعتراض به ضبط قرار وثیقه اقدام نماید.
اعتراض به ضبط قرار وثیقه به علت حضور متهم در موعد مقرر
در صورتی که متهم یا وثیقه گذار ادعا کنند که متهم در موعد مقرر حاضر شده است، میتوانند نسبت به ضبط وثیقه اعتراض نمایند.
اعتراض به ضبط قرار وثیقه به علت عدم حضور قانونی متهم
در صورتی که متهم یا فرد وثیقه گذار ادعا کنند که متهم بر اساس قانون نتوانسته است در موعد مقرر حاضر شود یا وثیقه گذار از لحاظ قانونی نتوانسته است متهم را حاضر کند، امکان اعتراض به ضبط وثیقه وجود دارد. مواردی که متهم میتواند با عذر موجه در موعد مقرر حاضر نشود، به صورت زیر میباشد:
نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونهای که مانع از حضور متهم در موعد مقرر شود.
ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماریهای واگیردار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد گردد.
متهم در توقیف یا حبس باشد.
بیماری متهم، بیماری سخت والدین، همسر یا فرزندان متهم که مانع از حضور او در موعد مقرر شود.
همسر یا یکی از نزدیکان تا درجه سوم فوت شود. سایر مواردی که عرفاً به تشخیص بازپرس عذرموجه محسوب میشود.
اعتراض به عدم پذیرش قرار وثیقه
بر اساس ماده ۲۲۶ قانون آیین دادرسی کیفری، متهمی که در خصوص او قرار وثیقه صادر می شود تا زمان سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی میشود؛ اما در صورت بازداشت، متهم میتواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس، اقدام به اعتراض به عدم پذیرش قرار وثیقه نماید.
وکیل درخواست تخفیف میزان قرار وثیقه
در صورتی که فرد شاکی ادعای وارد شدن خسارت و ضرر را به اموال یا حقوق خود از جانب متهم داشته باشد و دادگاه اقدام به صدور قرار وثیقه نماید، متهم ملزم به تسلیم قرار وثیقه به مرجع ذی صلاح خواهد بود. در صورتی که متهم نسبت به میزان قرار وثیقه یا اصل قرار وثیقه اعتراض داشته باشد، میتواند از وکیل دفتر حقوقی حقگرا کمک گرفته و ظرف مدت 10 روز از صدور دستور قرار وثیقه، اقدام به اعتراض به میزان قرار وثیقه و خواهان تخفیف میزان قرار وثیقه نماید.
همچنین شخص شاکی یا شخصی که به وی خسارت وارد شده است امکان اعتراض به میزان قرار وثیقه را دارند. فرد خواهان اعتراض به میزان قرار وثیقه بایستی همراه با وکیل حقگرا اعتراض خود به قرار وثیقه را به مرجعی که پرونده در آن رسیدگی میشود، تسلیم نماید. خواهان اعتراض به قرار وثیقه با ارائه ادله و مدارک و مستندات، درخواست خود را به مرجع قضایی تقدیم مینماید. حضور وکیل حقوقی حقگرا در زمینه اعتراض به قرار وثیقه، میتواند کمک شایانی به متهم نماید تا از حقوق خود دفاع کند.
2 دیدگاه
سلام برای آزادی موقت فردی با جرم سرقت سند گذاشتم اما بعد از ۲ اخطار خودش ر معرفی نکرد و قرار هست سند رو توقیف و ضبط کنند. از اونجایی که فرد خودش رو معرفی نمیکند و به من مهلت کمی دادن تا متهم رو تحویل بدم. اگه متهم رو معرفی کنم چه جوری سند آزاد می شود ؟ میتونم بعد از حضور متهم سندم رو پس بگیرم ؟
سلام بله میتونید متهم را معرفی کنید و اگر متهم همکاری نکرد توانایی گرفتن حکم جلب را هم دارید.