سقف مطالبه مهریه
فروردین ۳۰, ۱۴۰۲شرایط دریافت اجرت المثل
فروردین ۳۰, ۱۴۰۲
تغییر سن در شناسنامه یکی از مواردی است که گرچه به ندرت اتفاق میافتد، اما ممکن است به دلایل مختلف به آن نیاز باشد.
برای تغییر سن در شناسنامه دلایل متعددی از جمله، عدم اهمیت خانوادهها در گذشته به تاریخ تولد و استفاده شناسنامه کودک فوت شده قبلی، به فرزند متولد شده بعدی، کاهش و افزایش سن برای کم کردن اختلاف سنی با همسر ، دارا بودن شرایط استخدام، اشتباه کارمند ثبت احوال و ... وجود دارد.
مرجع صالح تغییر اطلاعات شناسنامه، مثل نام و نام خانوادگی و اصلاح سن در شناسنامه، اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه میباشد.
تغییر تاریخ تولد
اشخاص به دلایلی ویژه از جمله ازدواج، استخدام و عدم مغایرت با تاریخ تولد واقعی، تمایل به زیاد و یا کم شدن سن شناسنامهای خود دارند. اما این به منزله نفی مسائل واقعی که سن فرد سن شناسنامه او نیست، نمیباشد. تغییر سن افراد در شناسنامه دارای فرآیند بسیار دقیق قانونی در دادگستری یا کمیسیون مربوطه اداره ثبت احوال است.
افرادی که به اشتباه سن آنها در شناسنامه زیاد یا کم درج شده باشد. با ارائه اسناد قانونی و مستند میتوانند بر اساس حکم و دستور مراجع ذیصلاح برای شرایط تغییر تاریخ تولد در شناسنامه اقدام کنند. برای پیگیری تغییر تاریخ تولد در شناسنامه، ابطال شناسنامه و نحوه آن از وکیل تغییر اطلاعات شناسنامه دفتر حقوقی حقگرا کمک بگیرید.
برابر ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی وجلوگیری از تزلزل آنها مصوب 2/11/1367 وتبصره آن ، تغییر تاریخ تولد اشخاص به بیشتر از پنج سال ممنوع بوده و رسیدگی به درخواست تغییر سن تا پنج سال تنها یک بار در طول عمر و آن درصورتی است که اختلاف سن واقعی متقاضی با سن مندرج دراسناد سجلی وی به تشخیص کمیسیون ذیربط بیش از پنج سال باشد.
دراین حالت متقاضی یا وکیل شخص با مراجعه به اداره ثبت احوال حوزه محل صدور شناسنامه درخواست خود را ارائه مینماید.
رسیدگی به درخواست اصلاح تاریخ تولد کمتر از پنج سال در صلاحیت مرجع قضائی داخل کشور بوده که متقاضی و یا وکیلایشان با ارائه مدارک مثبته میتوانند تقاضای رسیدگی نمایند.
چنانچه تاریخ تولد در اسناد برخلاف تاریخ تولد مندرج در گواهی تولد(مستند تنظیم سند) توسط مأمور به اشتباه درج شده باشد، امکان اصلاح تاریخ تولد از طریق هیأت حل اختلاف اداره ثبت احوال حوزه محل صدور شناسنامه وجود دارد.
با تغییر تاریخ تولد در شناسنامه صاحب سند درخواست مجدد پذیرفته نخواهد شد. تصمیمات کمیسیون مقرر در ماده واحد قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها در صورتی که خلاف قوانین و مقررات باشد از سوی فرد متقاضی قابلیت طرح شکایت در دیوان عدالت را خواهد داشت.
دعوای ابطال شناسنامه
شناسنامه یک سند رسمی محسوب میشود. سند سجلی تا زمانی که با صدور حکم قطعی از اعتبار نیفتاده ملاک عمل است و صاحب شناسنامه کمتر از 18 سال حق طرح دعوی ندارد و دعوای ابطال شناسنامه یا باطل کردن شناسنامه ، مربوط به احوال شخصیه افراد است.
قانونگذار سندی را رسمی میداند که ماموران رسمی در حدود صلاحیت خود صادر کرده باشند. اما ادعای جعل به معنای خلاف واقع بودن مفاد آن سند است. انکار و تردید مخصوص اسناد عادی است.
ابطال شناسنامه و تغییر تاریخ تولد در شناسنامه فعلی و تقاضای صدور شناسنامه جدید باید متکی بر دلایل قانع کننده باشد، معمولاً باطل کردن شناسنامه برای کم کردن سن صورت میگیرد.
در این حالت، خواهان مدعی میشود که به عنوان مثال شناسنامه فعلی متعلق به برادرش است و والدین پس از فوت او، آن را باطل نکردهاند، در این راستا باید شهودی معرفی شوند و از طرف دادگاه نیز مساله به پزشکی قانونی برای تشخیص صحت ادعا ارجاع میشود.
مشخصات اشخاص برای اصلاح اطلاعات شناسنامه
ـ اشخاص ۱۸ سال به بالا .
-اشخاص کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد باشند .
-پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال .
ـ قیم و وصی برای افراد تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد.
اسناد قابل ارائه برای کاهش یا افزایش 5 سال
در خصوص طرح دعوا در دادگستری مبنی بر اصلاح اطلاعات سن تا کمتر از 5 سال شناسنامه، چه به نحو کاهش و افزایش هر گونه دلیل محکمه پسند را ارائه نمود.
- برگ ولادت
- اشتباهات مامورین ثبت احوال
-شهادت شهود (ارزش شهادت شهود با محکمه میباشد، شهود حداقل دو نفر مرد باشند و ترجیحا با محل صدور شناسنامه خواهان. بهتر است ۴ شاهد مرد باشد)
- ارجاع به پزشکی قانونی برای تشخیص سن واقعی
-آزمایشات کمیسیون به سنجش تراکم استخوان
مدارک مورد نیاز تغییر سن
1 – درخواست کتبی صاحب سند یا ولی قانونی در برگ مخصوص (فرم شماره 8).
2 – ارائه اصل شناسنامه عکسدار و تصویر آن .
3- یک قطعه عکس جدید .
4- اصل و تصویر حکم رشد برای اشخاص کمتر از 18 سال که شخصا” مراجعه مینمایند .
5- اصل و تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرستی .
6- فیش بانکی به مبلغ 000‚500 ریال نزد هر یک از شعب بانک ملی ایران بنام سازمان ثبت احوال کشور
هزینه تغییر سن در شناسنامه
مبلغ تغییر سن بستگی به مواردی مانند میزان سن و مدارک قابل ارائه دارد. به همین دلیل هر پرونده هزینه خاص خود را دارد. اما میتوان محدوده قیمت 500 الی 900 هزار تومانی را بیان کرد. این هزینهها شامل:
- هزینه دادخواست تمبر غیرمالی
- هزینه دفتر خدمات قضایی
- هزینه پزشکی قانونی
برای بهرمندی از تجربیات یک وکیل و پیگیری پرونده، هزینه شما اضافه میشود ولی مراحل کار سریعتر و با دقت بالایی
پیش میرود.
قوانین ونکات اصلاح سن شناسنامه
-در خصوص تغییر سن، رویه دادگاهها معمولا سختگیرانهتر است و مدارکی از قبیل مدارک تحصیلی که مشخص میکند خواهان تغییر سن در چه سالی به مدرسه رفته است و مثلا در چه سالی دیپلم گرفته است و نیز استشهادیه و شهادت شهود و مضافا نظریه پزشکی قانونی مورد استناد قرار میگیرد.
-شاید کسانی بهخصوص خانمها تصور کنند که از لحاظ چهره و ظاهر، از سن خود کوچکتر به نظر میرسند و چون به آنها بیبیفیس میگویند، اینها ممکن است در پزشکی قانونی مشکلی نداشته باشند چون آزمایشهای پزشکی قانونی خیلی هم دقیق نیست. اما به هر حال، همانطور که گفته شد، مدارک دیگری هم برای دادگاه لازم است.
- شهود باید قبل از ادای شهادت، قسم بخورند که حقیقت را بازگو میکنند؛ همین مسئله شاید مانع بسیاری از شهادت دادنها شود.
-اگر شخصی قبلا اقدام به اخذ گذرنامه (پاسپورت) کرده باشد، اقدام بعدی برای تغییر سن، احتمالا، دشوارتر خواهد بود.
-گاهی دادگاه بدوی حکم به تغییر سن، صادر کرده اما با اعتراض (تجدیدنظرخواهی) اداره ثبت احوال، پرونده به دادگاه تجدیدنظر رفته و حکم نقض شده است.
-تغییر اسم در عمل، با مشکلات کمتری در صدور حکم تغییر سن شناسنامه از طرف دادگاهها مواجه است. مواجههی قضات با دادخواستهای تغییر نام، با تساهل بیشتری همراه است اما تغییر سن، شرایط خاصی را میطلبد. گرچه شناخت رویه شعب دادگاهها و تجربیات وکیل که در زمینه اصلاح اطلاعات شناسنامه فعالیت کرده باشد، میتواند نتایج بهتری درپی داشته باشد.
زیرا رویه دادگاهها یکسان نیست و عدم شناخت این نکته، میتواند رد دادخواست موکل را به همراه داشته باشد.
- تغییر سن برای ازدواج،اصلاح تاریخ تولد باید ادله قابل اثباتی وجود داشته باشد که این موضوع را ثابت کند. در نتیجه درخواست کاهش یا افزایش سن در شناسنامه برای ازدواج اگر مدرکی ندارید، غیر قابل اثبات است.
- هر فردی تنها یکبار میتواند برای تغییر سن در شناسنامه خود اقدام کند.
-نحوه رسیدگی به درخواست تغییر سن در شناسنامه و مرجع صالح آن بسته به میزان تفاوت سن واقعی فرد با سن ذکر شده در شناسنامه او متفاوت خواهد بود.
اصلاح سن برای معافیت سربازی
خدمت وظیفه عمومی، سن مشمولان و افراد تحت تکفل از لحاظ خدمت وظیفه و یا معافیت از آن، تابع مندرجات اولیه اولین شناسنامه بوده و هرگونه تغییری که بعدا به عمل آمده باشد، از لحاظ وظیفه عمومی معتبر نخواهد بود.
تغییر سن بر مبنای ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها، فقط درباره خود مشمولین معتبر است.
نمونه دادخواست تغییر سن شناسنامه
خواهان: خانم مهتاب…
خوانده: ادراه ثبت احوال شرق تهران
خواسته: تقاضای ابطال شناسنامه شماره …و صدور شناسنامه جدید با تاریخ تولد 8/۱0/۱۳58 با حفظ سایر مندرجات
دلایل و منضمات: کپی مصدق ۱- شناسنامه ۲ – استشهادیه شهود مبنی براینکه خواهان از شناسنامه خواهر متوفی خود استفاده می نمایند ۳ – عند اللزوم جلب نظـر پزشکی قانونی جهت تعیین سن واقعی
تحریر دادخواست:
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی …
با سلام احتراماً به استحضار می رساند:
شناسنامهای که کپی مصدق آن تقدیم شده و درحال حاضر توسط موکله استفاده میگردد، شناسنامه واقعی ایشان نبوده بلکه متعلق به خواهر متوفی ایشان میباشد که والدینشان به لحاظ بیاطلاعی و کم اهمیت دیدن موضوع، حاضر به ابطال آن نشده و آن را به موکل که فرزند بعدی والدین هست اختصاص دادهاند .با عنایت به اینکه سن واقعی موکله با سن مندرج در شناسنامه نزدیک به چهار سال اختلاف دارد لذا تقاضای صدور حکم به ابطال شناسنامه شماره …و صدور شناسنامه جدید با تاریخ تولد 3/6/۱۳۶2 با حفظ سایر مندرجات مورد استدعاست.
مراحل اصلاح تاریخ تولد
1- متقاضی برای اصلاح تاریخ تولد می بایست به دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود مراجعه و مدارک لازم را تسلیم و رسید آنرا دریافت نماید .
2- تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی توسط دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن محل صدور شناسنامه به خواهان ( متفاضی ) ابلاغ خواهد شد.
3- درخواست کننده ( خواهان ) مکلف است در وقت تعیین شده با در دست داشتن شناسنامه عکسدار در کمیسیون تشخیص سن حاضر شود.
4- در صورت عدم حضور خواهان چنانچه پرونده آماده برای اظهار نظر باشد کمیسیون تصمیم لازم را اتخاذ خواهد نمود و در غیر اینصورت درخواست وی رد می شود . لیکن خواهان می تواند درخواست مجدد به کمیسیون تسلیم نماید.
5- کمیسیون می تواند در صورت لزوم صاحب سند را جهت معاینه و تعیین سن به پزشکی قانونی معرفی نماید.
6- تصمیم کمیسیون تشخیص سن قابل اعتراض نخواهد بود.
7- تصمیم کمیسیون تشخیص سن به متقاضی ( خواهان ) ابلاغ میشود.
8- در صورت عدم موافقت کمیسیون با تغییر تاریخ تولد صاحب سند، درخواست مجدد پذیرفته نخواهد شد.
9- اجرای تصمیم کمیسیون تشخیص سن در اسناد سجلی و شناسنامه مستلزم درخواست کتبی ( متقاضی ) خواهد بود.
رای کمیسیون تشخیص سن
پس از موافقت اعضای کمیسیون تشخیص سن با درخواست متقاضی، اگر رای صادره از کمیسیون به نفع متقاضی باشد، با درخواست کتبی وی، در سند سجلی اجرا خواهد شد و شناسنامه با تاریخ تولد اصلاحی به او تحویل داده میشود.
چنانچه رای به رد خواسته متقاضی صادر شده باشد، مراتب آن به وسیله کاربران ثبت احوال به منظور جلوگیری از تسلیم درخواست مجدد، درحاشیه سند درج خواهد شد.البته این رای قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
وکیل اصلاح تاریخ تولد
همانطور که گفته شد تغییر سن بر اساس میزان آن، در دو مرجع دادگاه عمومی و کمیسیون تشخیص سن قابل بررسی است و از آنجایی که تنها برای یک بار امکان انجام آن وجود دارد. بنابراین بهتر است برای پیگیری این درخواست از وکلای دفتر حقوقی حقگرا کمک بگیرید.