ورشکستگی و قوانین حقوقی
دی ۱۴, ۱۴۰۱وکیل مجازات فرار مالیاتی
دی ۱۴, ۱۴۰۱
با این که در قانون، حق طلاق با مرد است، زن نیز میتواند حق طلاق را داشته باشد .
از آنجایی که در زمان بروز اختلاف ، زن به سختی میتواند طلاق خود را بگیرد.
داشتن حق طلاق برای او امتیاز بزرگی برای او خواهد بود.
براساس قانون و شرع اصولا طلاق، حق زن نیست. مگر اینکه در شروط ضمن عقد مرد وکالت را به زن داده باشد.حقی که زن به این واسطه به دست میآورد در بیان عامه به حق طلاق یاد میشود..
با داشتن این حق، برابری زن و مرد هنگام طلاق فراهم میشود.
البته این به آن معنی نیست که مردی که وکالت طلاق میدهد دیگر حق طلاق ندارد.
بعد از دادن این وکالت زن یا هر شخص دیگری که وکالت در طلاق به او داده شده است، اختیار خواهد داشت در کوتاهترین زمان و با شرایطی که در وکالتنامه آمده است، بدون حضور شوهر و با انتخاب وکیل برای او، از طریق طلاق توافقی، دادنامه طلاق (گواهی عدم امکان سازش) را از دادگاه خانواده اخذ نماید.
حق طلاق با چه کسی است
بر طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شرع، حق طلاق به دست مرد است. اما مرد میتواند اجرای حق خود در طلاق را به همسرش یا هر شخص دیگری وکالت دهد. با این کار اصطلاح حق طلاق با زن خواهد بود.
نکته: اگر زوج (مرد) به زوجه (زن) وکالتنامه بلاعزل طلاق داده باشد حق طلاق مرد هنوز پابرجاست و شوهر هم میتواند برای طلاق از طرف مرد اقدام کند.
براین اساس در صورتی که زن به واسطه کراهت دادخواست طلاق خلع بدهد نمیتوان از حق طلاق صحبت به میان آورد .
انواع وکالت در طلاق
وکالت حق طلاق یا همان گرفتن حق طلاق به دو صورت است:
1 -در موقع انعقاد عقد نکاح توسط عاقد با درج شدن در عقدنامه یا همان سند نکاحیه که به صورت شرط ضمن عقد در آن نوشته شود
2 -پس از عقد، زوج (مرد) به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه میکند و وکالت در طلاق به همسرش یا دیگری بدهد .
اگر زوج خارج از کشور باشد به جای دفتر اسناد رسمی میتواند به سفارت یا کنسولگری ایران مراجعه کند و حق طلاق را به هر کس که تمایل داشته باشد اعطا کند. اما مورد شایع این است که مرد به همسرش وکالت در طلاق میدهد. ولی همانطور که گفته شد زوج میتواند این وکالت طلاق را به هر کس که بخواهد فرضا پدرش ، دوستش و یا همسرش واگذار کند.
*
وکالت برای طلاق اگر در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) شرط شده باشد، غیر قابل عزل از جانب مرد میباشد و اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد میتواند بلاعزل و یا قابل عزل و یا مدت دار باشد که همه این موارد بستگی به مرد دارد که چه نوع وکالت در طلاقی بخواهد اعطا کند.
*
وکالت طلاق بایستی حتما محضری میباشد یعنی در سند رسمی باشد. خواه ضمن سند ازدواج یا به صورت وکالتنامه طلاق محضری
حدود اختیارات حق طلاق در سند ازدواج
آنچه که در حق طلاق برای زن با اهمیت است حدود اختیاراتی است که در سند محضری یا سند رسمی ثبت شده باشد. به عنوان مثال مرد میتواند از سردفتر بخواهد که در وکالت قید کند طلاق در قبال بذل (بخشیدن) تمام مهریه باشد و یا نه میتواند وکالت در طلاق را با بذل هر مقدار از مهریه یا غیر آن قرار دهد.
آیا اگر حق طلاق با زن باشد مهریه به او تعلق میگیرد؟ بستگی به حدود اختیاراتی است که مرد در سند نکاحیه و یا سند محضری که تنظیم میشود چه نوع وکالت در طلاق را به زن بدهد..
در حقیقت حق طلاق و مهریه با هم ارتباطی ندارند پس نمیتوان گفت حق طلاق بهتر است یا مهریه؟ مهریه مالی است که به واسطه ازدواج موقت یا دائمی، حق زن است و هرزمان بخواهد میتواند برای آن اقدام کند.
انواع نوع وکالت به زن
وکالتنامه حق طلاق بدون مهریه
وکالتنامه حق طلاق با مهریه
وکالت نامه وکالت در طلاق زن به مرد
شرط وکالت طلاق ضمن عقد نکاح.
برای گرفتن طلاق از طریق وکالت در طلاق باید به وکیل دادگستری برای مشاوره و اعمال آن مراجعه کرد.
توصیه میشود که زنانی که وکالت در طلاق از همسرانشان میگیرند کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی زوج را نیز به انضمام اصل وکالتنامه در اختیار داشته باشند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت حق طلاق
وکالت در طلاق میتواند در لحظه عقد زوجین در اختیار زن قرار بگیرد. برای این نوع از وکالت که در لحظه عقد انجام میشود مدارکی غیر از اسناد ازدواج لازم نیست. اما در صورتی که زوجین بعد از ثبت ازدواج خود این تصمیم را بگیرند، باید به صورت حضوری به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و در آنجا مرد به همسر خود وکالت طلاق بدهد.
برای انتقال این حق از مرد به زن، این 3 مدارک مورد نیاز است
اصل عقدنامه
شناسنامه زوجین
کارت ملی خانم و آقا
شروط وکالت در طلاق
گرفتن حق طلاق باید با اسناد معتبر و رسمی ثبت شود. در صورتی که وکالتنامه خود را در مکان معتبری به ثبت نرسانید، اصل حق طلاق دوباره به مرد برمیگردد. پس باید برای دریافت وکالت در طلاق به صورت قانونی پیش بروید.
. به خاطر داشته باشید، دادن حق طلاق به زن باید براساس 3 شرط الزامی انجام شود.
- بلاعزل بودن حق طلاق
این وکالت باید همیشگی باشد و هیچ تاریخ مشخصی برای آن در نظر گرفته نشود. به زبان سادهتر این وکالت نباید اعتبار مشخصی داشته باشد، خانم در هر زمانی که خود صلاح دانست، بتواند برای جدایی وکیل بگیرد و اقدامات لازم را انجام دهد.
- حق توکیل به غیر
با حق توکیل خانم میتواند به جای همسر خود از وکیل کمک بگیرد و به او وکالت دهد تا روند جدایی را پیش برد. وکیل میتواند طی مراحل قانونی طلاق از طرف زن به عنوان نماینده او حضور پیدا کند.
- حق اسقاط در تجدیدنظر و فرجامخواهی
بدونشک میدانید که بعد از اجرای حکم طلاق باید 41 روز از این جدایی بگذرد تا طلاق زوجین قطعی شود. با داشتن این حق نیازی نیست خانم 41 روز منتظر بماند. در واقع بلافاصله بعد از اجرای حکم طلاق، جدایی زوجین قطعی میشود. با این حق خانم میتواند بلافاصله بعد از اجرای حکم طلاق، آن را به ثبت برساند. در نتیجه مرد زمانی برای ثبت اعتراض ندارد.
با رعایت کردن این 3 شرط خانم دارای یک حق برای طلاق کامل است. بنابراین حضور مرد در هیچجایی الزامی و مورد نیاز نخواهد بود. کافی است خانم به وکیل دفتر حقوقی حقگرا وکالت دهد، این نماینده رسمی تمام امور مربوط به طلاق را پیش میبرد.
شرایط لازم برای حق طلاق زن
طبق قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده، حق طلاق در ایران با مرد است و زن در موارد خاصی میتواند درخواست طلاق از همسر خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد. مهم ترین موارد برای داشتن حق طلاق زن عبارتند از:
1-شرط وکالت در طلاق در زمان عقد یا بعدا به صورت محضری، زن حق گرفتن طلاق را بگیرد. شزطی که در عقدنامه مرد امضا میکند در صورت عدم رضایت زن، مرد همسر دیگری بگیرد، حق طلاق به زن واگذار میشود.
2-خودداری یا ناتوانی مرد از پرداخت نفقه به همسر بیشتر از شش ماه
3-خودداری از انجام وظایف زناشویی
4-اثبات رابطه نامشروع و خیانت مرد
5-عقیم بودن مرد پس از گذشت 5 سال
6-مشکلات روانی شدید مرد در حد دیوانگی
7-مبتلا بودن مرد به امراض شدید و لاعلاج یا بیماری خطرناک که سلامت زن را نیز تهدید کند
8-داشتن شغل ناپسند که با بیآبرویی همراه بوده و غیرقابل قبول در اجتماع است
9-محکوم به حبس به 5 سال و بیشتر
10-ترک کردن زندگی از طرف مرد یا مفقود شدن شوهر به مدت شش ماه بدون هیچ دلیل قانع کنندهای
11-ابتلا به هر گونه اعتیاد که زندگی را مختل کند و موجب بیکاری مرد، فروش لوازم منزل و ... شود و موجب ضرر رساندن به سلامت روحی و جسمی زن و فرزند شود
12-محکومیت قطعی زوج بر اثر ارتکاب به جرم و اجرای هر گونه مجازات اعم از حد و تعزیر است که مغایر با حیثیت و شئون خانوادگی زن باشد.
اثبات رابطه نامشروع و خیانت مرد
اگر این امر را در دادگاه اثبات شود که مرد همسر دیگری اختیار کرده، دادخواست طلاق زوجه از زوج با استناد به شرط 12 عقد نامه، امکان پذیر بوده و حق طلاق با زن است.
اما در صورتی که شرایط حق طلاق برای ازدواج مجدد، وجود نداشته باشد، طبق بند ۱۲ شروط دوازدهگانه عقدنامه اگر زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید، برای زن حق طلاق ایجاد میشود و میتواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید.
تنظیم وکالت طلاق با وکیل طلاق
وکلای متخصص در زمینه خانواده این امکان را برای موکلان فراهم می آورند که پرونده خود را با سرعت بیشتری پیش برده و مانع از تضییع حقوق موکلان خود به دلیل ناآگاهی ازقوانین و رویه شوند.
همان طور که گفته شد نحوه نگارش و محتویات وکالت زن در طلاق بسیار اهمیت دارد، وکیل خانواده با آگاهی در این موارد میتواند جزئیات مورد نیاز برای درج شدن در عقدنامه و سند رسمی را به اطلاع زوجه برساند.
اگر وکالت طلاق بعد از عقد در دفتر اسناد رسمی انجام شود به این معنی خواهد بود که مرد میتواند هر زمان آن را بر هم بزند. اما در صورتی که وکالت بعد از عقد در دفترخانه به صورت وکالت بلاعزل در طلاق تنظیم شود و یا در زمان عقد توسط عاقد در سند ازدواج درج شود، امکان پشیمانی برای زوج (شوهر) و ابطال آن وجود ندارد.
این که زن بتواند چه
نوع طلاقی
داشته باشد،
رجعی یا خلع (بائن)
بستگی به نحوه نگارش و محتویات وکالت در طلاق دارد و این که تکلیف مهریه هم چه میشود وابسته به مندرجات و اختیارات وکیل در وکالتنامه دارد. مثلا میشود طوری وکالتنامه تنظیم شود که طلاق در قبال بذل کل مهریه باشد و یا بذل نیمی از آن و یا
…..
داشتن وکالتنامه زن، به معنای وکالت کامل و مطلق زن در طلاق نیست. زن بایستی با مراجعه به دادگاه، با اثبات یکی از موارد دوازده گانه طلاق بگیرد و پس از اثبات یکی از آنها وکیل شوهر در طلاق میشود.
وکالت مطلق و کامل یا حق مطلقه کردن در صورتیست که در تنظیم وکالتنامه، وکالت رسمی شوهر به زن در طلاق اعطا کند که هر زمان که بخواهد به دادگاه مراجعه کرده و با گرفتن وکیل برای شوهر، خود را مطلقه نماید، در این صورت نیازی به حضور مرد برای طلاق وجود ندارد و زن میتواند به راحتی خود را مطلقه سازد. این حق نیز در حدود اختیاراتی است که مرد به زن میدهد.
هر چند وجود چنین وکالتی روند طلاق را برای زن بسیار راحت مینماید اما این عیب را نیز دارد که به دلیل اینکه چنین طلاقی نیازبه حضور مرد ندارد، مرد از طلاق بیاطلاع بوده و از طرفی زن میتواند همزمان با طلاق تمامی حقوق خود از جمله مهریه و اجرت المثل را مطالبه نماید. البته ممکن است زن با گذشتن از برخی از حقوق مالیاش در خواست مطلقه شدن کند. آنچه اهمیت دارد توافق ضمن وکالت نامه فی مابین طرفین میباشد که تمامی این موارد مندرج را میتوان با مشاوره حقوقی با وکیل خانواده تنظیم کرد.
گم شدن وکالتنامه طلاق و متن وکالت
اگر اصل وکالتنامه وکالت در طلاق که به زن داده شده است گم یا پاره شود، میتوان با ارائه مدارک شناسایی به همان دفترخانه مراجعه کرد و رونوشت اخذ نمایید.
آنچه بسیار اهمیت دارد متن وکالت در طلاق است متاسفانه بسیاری از وکالت در طلاقهای اخذ شده توسط زنان مخصوصا مواردی که در ضمن عقد در سند ازدواج داده شده است ناقص است و در عمل و در مقام اعمال آن دچار مشکل میشوند.
برای اطلاعات کاملی در خصوص وکالت در طلاق یا همان حق طلاق زوجه باید قبل از نوشتن سند عقد نکاح یا سند رسمی با وکیل خانواده دفتر حقوقی حقگرا مشورت کنید.
وکالت دادن از خارج کشور
وکالت دادن برای طلاق فقط مخصوص مرد نیست بلکه زن نیز میتواند چه در ایران یا خارج کشور با تعیین حدود اختیارات وکیل مثل بخشیدن (بذل) ، حضانت و ملاقات فرزندان و …
به دیگری و حتی شوهر وکالت بدهد
هم در ایران و هم در خارج از کشور صرف حضور و امضای موکل- کسی که میخواد وکالت بدهد- کافی است. مثلا مراجعه زوج به دفتر اسناد رسمی یا سفارت ایران در خارج از کشور بدون حضور همسر کافی خواهد بود.
برای سهولت کار و دادن وکالت برای ایرانیان مقیم خارج از کشور سامانه میخک درست شده است و به صورت غیر حضوری ایرانی دارای کد ملی در خارج از کشور میتواند وکالت طلاق( حق طلاق ) به نام هر کس که بخواهد تنظیم کند. نمونه متن هم خود سامانه های مذکور به صورت پیش فرض دارند که البته میتوان آن را به دلخواه تغییر داد و مواردی را اضافه و کم کرد. چون متاسفانه کمی ناقص است.
مثل سابق نیاز به پست کردن وکالت به ایران از خارج کشور نیست به این صورت که شخص تنظیم کننده وکالت( موکل مثلا زوج) میتواند با تایید یک گزینه در سامانه میخک مشخص کند در ایران چه شخصی این وکالت را از وزارت امور خارجه دریافت کند
مزایای حق طلاق برای زن
به صورت قانونی طلاق حق مرد است، اما اگر زنی وکالت در طلاق داشته باشد به طور قطع از مزایای خوبی برخوردار خواهد شد. به طور معمول مردان میتوانند بعد از ثبت عقد، در هر زمانی برای جدایی اقدام کنند. البته باید حقوق زن را به طور کامل بپردازند. اما نیازی نیست دلایل مهمی ارائه دهند یا در مورد صحت حرفهای خود سندی برای دادگاه فراهم کنند.
اما در صورتی که زن بعد از عقد بخواهد از همسرش جدا شود، با مراحل و موانع دشواری روبهرو میشود. در واقع زن برای جدایی از همسر خود باید دلیل و مدارک کافی ارائه دهد یا مرد از شروط اصلی ازدواج که دوازده مورد است، شانه خالی کند. تنها در این صورت زن به راحتی میتواند جدا شود که حق طلاق را از همسر خود گرفته باشد.
خانم با داشتن وکالت طلاق میتواند در کوتاهترین زمان ممکن از همسر خود جدا شود. حتی با داشتن این حق خانم میتواند بدون حضور مرد گواهی طلاق خود را دریافت کند. کوتاه شدن مدت زمان ثبت طلاق یکی از مزیتهای مهم این حق خواهد بود. در نتیجه با داشتن حق و وکالت طلاق از آسیبهای روحی که طی فرآیند طلاق به خانم وارد میشود، جلوگیری خواهد شد
معایب دادن حق طلاق به زن
معایب این شیوه زمانی آشکار خواهند شد که زن بخواهد در مورد زندگی مشترک به صورت احساسی تصمیم بگیرد و با بروز مشکلات کوچک برای طلاق دادخواست تنظیم کند.
زن میتواند هر زمان که بخواهد نسبت به طلاق اقدام کند. طلاق بدون اینکه مرد از این امر آگاه شود.
از سوی دیگر دادن این حق برای مرد بار مالی دارد و براین اساس زن میتواند همزمان با طلاق تمامی حقوق خود از جمله مهریه و اجرت المثل را مطالبه نماید.
یا و پس از انتخاب وکیل برای همسر، مهریه را در قبال طلاق خلع بذل مینماید
وکالت طلاق نیازمند وکیل
گرفتن طلاق با داشتن حق طلاق زن باز هم نیازمند داشتن وکیل است
اگر زنی وکالت طلاق از همسرش داشته باشد چه این که این وکالت به عنوان شرط در سند ازدواج درج شده باشد و یا در طول زندگی مشترک به صورت رسمی در دفتر اسناد رسمی یا کنسولگری اخذ شده باشد، به منزله بینیازی زن از مراجعه به دادگاه و اخذ گواهی عدم امکان سازش نیست.
مراحل گرفتن طلاق به وسیله وکالت طلاق اینگونه است که به اجبار، زن (زوجه) میبایستی با وکالت خود با وکیل دادگستری قرارداد ببندد و از طرف شوهر وکالت به وکیل بدهد. اگر چه که خود نیز میتواند برای طی مراحل طلاق توافقی، وکیل اختیار کند، اما انتخاب وکیل دادگستری در موارد وکالت حق طلاق برای شوهر اجبار قانونی است و با بودن وکیل با واسطه شوهر، نیازی به مراجعه و حضور شوهر نیست.
طلاق به وسیله وکالت طلاق زوجه، در واقع همان طلاق توافقی است با این تفاوت که شوهر به جای حضور خودش یا داشتن وکیل مستقیم، در اینجا وکیل معالواسطه دارد.
پس به عبارت ساده وکالت زن در طلاق یا حق طلاق برای زن به این معنی است که زن از شوهر وکالت دارد در انتخاب وکیل که با حدود اختیارات مندرج در وکالتنامه، به دادگاه مراجعه کرده و از زوج جدا شود..
نکتهای که باید توجه داشت این که شرطهای دوازده گانه در عقدنامه، وکالت کامل و مطلق زن در طلاق نیست. یعنی این که زن بایستی با مراجعه به دادگاه در یک روند طولانی پس از اثبات یکی از موارد دوازده گانه طلاق بگیرد و پس از اثبات یکی از آنها وکیل شوهر در طلاق میشود.
اما وکالت مطلق و کامل آن است که در تنظیم وکالتنامه، وکالت رسمی زوج به زوجه در طلاق اعطا کند که هر زمان که بخواهد به دادگاه مراجعه کرده و با گرفتن وکیل برای شوهر، خود را مطلقه نماید.