وکیل اثبات جرم کودک آزاری
مرداد ۵, ۱۴۰۳نحوه شکایت از صاحب خانه
مرداد ۵, ۱۴۰۳
نگهداری حیوانات در اپارتمان، در صورتی که منجر به ایجاد مزاحمت و در خطر افتان بهداشت عمومی گردد، یا حیوان نگهداری شده، جزو حیوانات ممنوعه باشد، جرم بوده و میتوان شکایت از نگهداری حیوان در آپارتمان کرد.
شکایت از
مزاحمت حیوان در ساختمان به عنوان یکی از راهکارهای مقابله با مزاحمت همسایه و حیوان مزاحم همسایه، هم از طریق مرجع حقوقی توسط
وکیل حقگرا و هم از طریق مرجع کیفری امکان پذیر میباشد.
با افزایش زندگی آپارتمان نشینی و لزوم حفظ آرامش، از ساکنان مجتمعهای مسکونی انتظار میرود تا به یکسری از قوانین و مقررات پایبند باشند تا علاوه بر خود، برای سایر همسایگان نیز زندگی توام با آرامش به ارمغان بیاورند . گاهی این قوانین و مقررات از سوی برخی ساکنین مراعات نمیشود.
بخشی از پرونده های مطرح در مراجع قضایی، مربوط به شکایت همسایگان، از یکدیگر است. یکی از مشکلاتی که افراد با آن روبرو هستند، عدم آگاهی، در خصوص اصول نگهداری از حیوانات خانگی، مانند سگ و گربه و خروس، در آپارتمان است.
در دین اسلام نیز توجه بسیاری به حق و حقوق همسایهها شده است.
در آیات نورانی قرآن در آیه ۶۳ سوره نسا آمده است: «احسان به همسایگان، زمینهساز جلب محبت الهی است و انسان را در دایره محبوبان خداوند قرار میدهد که خود مقامی بس بزرگ است.» در حدیثی از پیامبر عظیمالشأن اسلام نیز نقل شده است: «همیشه جبرئیل مرا وصیت به همسایه میکرد تا جایی که گمان کردم همسایه از همسایه ارث میبرد.»
با وجود این، همه ما در عالم همسایگی شاهد این بودهایم که برخی افراد با بیان اینکه چهاردیواری اختیاری است، اقدام به آزار و اذیت همسایگان خود میکنند.
همسایگان نسبت به هم حقوق و تکالیفی دارند که که در صورت نقض این حقوق و تکالیف، میتوان برای مقابله با همسایه پر سر و صدا و شکایت از مزاحمت وی اقدام نمود.
شکایت از نگهداری حیوان در بخشهای مشترک آپارتمان
شکایت نگهداری سگ، گربه، خروس و ... در قسمت های مشترک آپارتمان و مجازات آن:
طبق قانون آپارتمانها نگهداری حیوانات در قسمتهای مشترک ساختمان جرم است و میتوان از مرتکب شکایت کیفری کرد . در تبصره ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون آپارتمانها آمده است که نگهداری حیوانات در قسمتهای مشترک ساختمان ممنوع است. منظور از قسمتهای مشترک ساختمان، راه پلهها، پشتبام، راهرووها، حیاط و پارکینگ است. هیچکس نمیتواند در یک هیچ کدام از قسمتهای مشترک آپارتمان، هیچ گونه حیوانی اعم از اهلی یا وحشی نگه دارد . بنابراین امکان شکایت بابت نگهداری سگ در قسمت های مشترک ساختمان وجود دارد .
شکایت از نگهداری حیوان در بخش اختصاصی آپارتمان
شکایت بابت نگهداری سگ ، گربه، خروس و ... در قسمت اختصاصی آپارتمان و داخل واحد آپارتمان و مجازات آن:
نگهداری از حیوانات خانگی مثل سگ در آپارتمان در صورت رعایت دو نکته مشکلی ندارد . اول اینکه حیوان باید از نظر بهداشتی سالم باشد یعنی حیوان نباید ایجاد بیماری کند در غیر این صورت نگهداری آن در آپارتمان جرم است . علاوه بر این حیوان نباید منجر به سلب آرامش و آسایش سایر ساکنین ساختمان شود و در صورت ایجاد مزاحمت نگهداری آن غیر قانونی است . از این رو در صورت عدم رعایت دو ضابطه فوق ، امکان شکایت بابت نگهداری سگ در قسمت اختصاصی آپارتمان نیز وجود دارد.
همسایگانی که قصد دارند ، بابت نگهداری سگ در واحد آپارتمان شکایت کنند، باید به دادسرا مراجعه کنند و شکایت خود را مطرح کنند . دادسرا، شکواییه را به کلانتری محل ارجاع میدهد تا کلانتری موضوع را بررسی کند و صحت موضوع را تایید کند. در صورت صحت شکایت، شخص نگهدارنده به کلانتری دعوت میشود تا موضوع در همین مرحله حل و فصل شود. اما اگر فرد نگهدارنده حیوان در کلانتری حاضر نشود، کلانتری میتواند او را جلب کند . بعد از این پرونده تشکیل شده به دادسرا فرستاده میشود. دادسرا هم بعد از بررسی موضوع اقدام به صدور حکم می کند و مجازات نگهداری سگ در خانه را تعیین خواهد کرد.
مجازات نگهداری سگ در آپارتمان ، میتواند حبس تا یک سال هم باشد . اما چون این جرم از جرائم تعزیری است ، قاضی میتواند در صورت صلاحدید، آن را به جریمه تقدی تبدیل کند. هم چنین در صورتی که شرایط تخفیف در مجازات وجود داشته باشد، قاضی میتواند مجازات را کاهش دهد اما در صورت تکرار جرم، مجازات به همان شکل اصلی خود اجرا خواهد شد.
شرط نگهداری حیوان در واحد مسکونی
برای نگهداری حیوانات خانگی در واحدهای شخصی ساختمان نیز ، قوانینی وجود دارد که اگر از نظر قوانین و مقررات بهداشت حیوان خانگی ایجاد بیماری نکند و برای همسایگان خود نیز ایجاد مزاحمت و سر و صدا آزار دهنده نداشته باشد.
اگر دو مورد گفته شده رعایت شود، نگهداری این حیوانات در واحد مسکونی هیچ مشکلی ندارد، در غیر این صورت دارنده حیوان خانگی مجرم بوده و سایر واحدهای مسکونی که در معرض مزاحمت قرار گرفتهاند میتوانند از وی شکایت کنند . در حالت کلی در قوانین قضایی نگهداری سگ و گربه و … به دلیل سر و صدا و ایجاد مزاحمت برای همسایگان مصداق سلب آسایش عمومی است و پیگرد قضایی دارد.
مراحل اعتراض تا شکایت از حیوان مزاحم همسایه
شکایت از صدای سگ و خروس، چنانچه تحت عنوان شکایت از همسایه مزاحم صورت گیرد، مجازات مزاحمت همسایه را درپی خواهد داشت.
صحبت و مصالحه
نحوه شکایت از نگهداری حیوانات در اپارتمان و صدای سگ و خروس، اولین و بهترین راه برای حل هر مشکل، صحبت و مصالحه بین طرفین است و در غیر این صورت، و در صورت عدم تمایل طرفین، بر مصالحه و حل مسالمت آمیز مساله، شاکی، حق شکایت و ارجاع امر، به مراجع قضایی را دارد.
ارسال اظهارنامه قضایی
ارسال اظهارنامه، به معنای شکایت نبوده، بلکه صرفا، هشداری است که به طرف مقابل داده میشود. این اظهارنامه، قابلیت ارایه در دادگاه را خواهد داشت و میتواند بر تصمیم قاضی در صدور رای، تاثیر گذار باشد.
تنظیم صورت جلسه
تماس با مامورین کلانتری 110، جهت تنظیم صورت جلسه، چنانچه طرح صیانت از حقوق عامه، در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، به تصویب شورای نگهبان برسد و موجب الحاق موادی به قانون مجازات اسلامی گردد، چنانچه هریک از همسایگان، نگهداری از حیوانات در اپارتمان را گزارش دهد، ضابطین قضایی و مامورین انتظامی، موظف به رسیدگی به موضوع می باشند.
صورت جلسه کلانتری، میتواند به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا، به دادگاه، ارایه شود.
با انجام این کار می توانید گزارش نیروی انتظامی را نیز به عنوان یک مدرک معتبر در دادگاه استفاده نمایید.
تهیه استشهادیه محلی
تنظیم یک استشهادیه و امضای آن، میتواند به عنوان یکی از موارد تاثیر گذار بر تصمیم قاضی، استفاده شود.
همچنین در کنار جمعآوری استشهادیه محلی میز میتوان به جمعآوری مستندات پرداخت و آن را همراه با استشهادیه تقدیم دادگاه کرد.
تنظیم شکواییه یا شکایت نامه
در نهایت، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم شکواییه یا شکایت نامه، جهت ارجاع امر، به دادسرا و دادگاه
بعد از رسیدگی به پرونده، چنانچه، موضوع، محرز گردد، و طرف مقابل، به موجب قرار دادسرا، مجرم شناخته شود، و در صورتی که طرح صیانت از حقوق عامه، در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، توسط شورای نگهبان تصویب شود، شخص مجرم، در رای دادگاه بدوی، به مجازات نقدی و ضبط حیوان، محکوم میگردد.
✬
برای شکایت از همسایه دارای حیوان خانگی مزاحم و پر سر و صدا باید شکایت شما در دادسرا تحت عنوان مزاحمت باشد، چرا که ایجاد مزاحمت جرم بوده و قابل پیگرد قانونی و تشکیل پرونده هست.
ثبت مستندات برای شکایت از نگهداری حیوان
در ساختمانهایی که یکی از همسایگان اقدام به نگهداری حیوان پر سرو صدا میکند
میتواند مزاحمتهای زیادی را برای همسایگان ایجاد کند، از جمله این مزاحمتها پارس کردن بیوقفهی سگ و یا صدا مداوم خروس است. حتی دوستداران سگ نیز به مرور زمان تحمل خود را از دست میدهند. صدا کردنهای مدام سگ و خروس باعث بدخوابی میشود و تمرکز افراد را برای انجام فعالیت روزانه، در خانه و آرامش آنان را مختل میکند. مانند دیگر انواع سر و صداهای همسایه، پارس سگ و صدا خروس نیز نخست میتواند با گفتگو شروع و حل شود.
اما در صورتی که همسایه مزاحم و حیوان پر سر و صدا به اعتراضات دیگر همسایهها توجه نکند ممکن است مجبور شوند به پلیس متوسل شوند و برای شکایت از سروصدای سگ همسایه اقدام کنند. صدای سگ احتمالاً در فهرست اولویتهای پلیس نخواهد بود و شما باید آنچه را که تاکنون دیده و تجربه کردهاید را به صورت کتبی به آنها ارائه دهید؛ سپس از سوی پلیس هشداری برای همسایه شما صادر میشود.
بعد از هشدار پلیس اگر همسایه به همان روال سابق بود و در زمینه کاهش صدای سگ خود اقدامی انجام نداد همسایه معترض میتواند قدمهای شدیدتری را بردارد .در اقدامی جداگانه و قانونی میتواند با راهنمایی و مشاوره حقوقی وکیل حقگرا به دادگاه مراجعه کند و در مرحله آخر تنظیم شکایت را در شورای حل اختلاف ثبت کند. در مراجع ذکر شده، مدارک معتبر خود که از طریق تلفن همراه ویدیو یا فایلهای صوتی گرفته و از تمام مراحلی که تاکنون برداشته یادداشت برداری و مستند سازی کند و ارائه دهد.
قوانین حقوقی نگهداری حیوان در آپارتمان
نگهداری حیوانات در آپارتمان و وجود صدای سگ و خروس، تماما بسته به نوع حیوان نگهداری شده و شرایطی از قبیل در خطر افتادن بهداشت عمومی، برهم زدن نظم و امنیت در اپارتمان، ایجاد سر و صدا، ایجاد مزاحمت و سایر مواردی از این دست دارد.
در صورت موجود بودن شرایط، مثلا، ایجاد مزاحمت ناشی از صدای سگ و خروس، نگهداری از برخی حیوانات ممنوعه، نظیر سوسمار، سگ، خرگوش و سایر موارد مندرج در قانون، همسایگان میتوانند، با رعایت مراحل و نحوه شکایت از نگهداری حیوانات در اپارتمان، اقدام به شکایت نمایند.
◀
تبصره ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمانها، اشعار می دارد: "گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیا دیگر، و همچنین، نگهداری حیوانات، در قسمتهای مشترک، ممنوع است."
◀
طرح صیانت از حقوق عامه، در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، چنانچه به تصویب شورای نگهبان برسد، موجب الحاق چند ماده، به قانون مجازات اسلامی خواهد شد. در صورت تصویب این طرح، ماده 688 مکرر 1 این قانون، اشعار میدارد:
"واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خرید و فروش، حمل و نقل و گردانیدن اعم از پیاده و یا با وسیله نقلیه و نگهداری حیوانات وحشی، نامتعارف، مضر و خطرناک، از قبیل:
کروکودیل (تمساح)، لاک پشت، مار، سوسمار، گربه، موش، خرگوش، سگ و سایر حیوانات نجس العین و میمون، ممنوع میباشد."
◀
به موجب ماده 688 مکرر سه قانون مجازات اسلامی، پس از تصویب این طرح، چنانچه هریک از همسایگان، نگهداری از حیوانات در اپارتمان را گزارش دهد، ضابطین قضایی و مامورین انتظامی، موظف به رسیدگی به موضوع میباشند. صورت جلسه کلانتری، میتواند به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا، به دادگاه، ارایه شود.
◀
قانون ۱ مجازات اسلامی ماده ۶۸۸: نگهداری از سگ، فرد را مستلزم جزای نقدی برابر با ۳۰ درصد حقوق کارگری میکند.
◀
قانون ۱ مجازات اسلامی ماده ۶۸۸: نگهداری و واردات سگ و همچنین سگ گردانی مستلزم جزای نقدی است و جرم تلقی میشود.
◀
مجازات نگهداری حیوانات ممنوعه، در صورت تصویب طرح صیانت از حقوق عامه، در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، در ماده 688 مکرر 1 قانون مجازات اسلامی، بدین شرح میباشد:
"
هر یک از مرتکبین، به جزای نقدی معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیه های مربوطه تعیین و اعلان میگرددد) و نیز، ضبط حیوان مربوطه، محکوم میگردند."
◀
شخص مرتکب نگهدارنده حیوان خانگی را با عنوان مجرمانه اقدام علیه بهداشت عمومی موضوع ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، میتوان تحت تعقیب قرار داد و حتی مجازات قانونی به حبس تا یک سال را نیز در پی خواهد داشت. همچنین درصورت ورود خسارت، اعم از مادی یا معنوی به اشخاص، برابر ماده یک قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹ مسئول بوده و نیز حتی مطابق ماده ۵۰۱ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات قابل تعقیب و مجازات، حسب مورد قصاص یا دیه خواهد بود.
◀
ماده ۵٠١ قانون مجازات اسلامی را یکی از این موارد عنوان میکند و توضیح میدهد: «به زبان ساده، این قانون بیان میکند که اگر شخصی به یک شخص دیگر آسیب برساند، بر اساس تعریفی که از جنایت در قانون است، قصاص میشود یا موظف است که دیه پرداخت کند. این آسیب میتواند بهصورت مستقیم از جانب خود شخص باشد یا رفتار تهدیدآمیز او، موجب ترس و درنهایت آسیب طرف مقابل شود. یکی از ابزارهاییکه میتواند موجب صدمهدیدن فرد شود، برانگیختن حیواناتی مانند سگ برای حمله به طرف مقابل است.»
◀
ماده ۵۱۲ قانون مجازاتهای اسلامی ضوابط نگهداری از سگ در منزل را شرح میدهد. «آن بخش از این قانون که به حیوانات اشاره دارد، بیان میکند که نباید حیوانات را در محلهای غیرقابل توقف نگه داشت. اگر فردی، حیوانی را در مکانی قرار دهد که توقف در آن مجاز نیست و فرد دیگری، متوجه آن نشود و در اثر برخورد با حیوان، مصدوم شود یا هرگونه خسارت دیگری ببیند، آن شخصی که حیوان را مستقر کرده است، باید خسارت را پرداخت کند. البته اگر راه وسیع باشد و عابر بتواند از محل دیگری گذر کند، اما عامدانه با حیوان برخورد داشته باشد، نهتنها خسارتی به او تعلق نمیگیرد، بلکه در صورت بروز آسیب به حیوان، باید خسارت را بپردازد.»
◀
ماده ۵۲۲ قانون مجازاتهای اسلامی: «این ماده از احکام به این نکته اشاره دارد که صاحب یک حیوان، ضامن آن است. اگر بخواهیم دقیقتر بیان کنیم، فردی که تصرف حیوان در دست اوست، اگر آگاهی داشته باشد که آن حیوان، ممکن است به دیگران حمله کند، باید در راستای حفظ آن موجود تلاش کند. حال اگر کوتاهی از جانب او صورت گیرد و شخصی از این جهت متحمل آسیب شود، آن فرد مسئول است.باید توجه کنیم که اگر شخص، نسبت به احتمال حمله حیوان، آگاهی نداشته باشد و از طرفی کوتاهی در این خصوص نکرده باشد، ضمانتی بر عهده او نیست، اما اگر فرد حیوانی را نگهداری کند که توانایی کنترل و حفظ آن را نداشته باشد، کوتاهی او تلقی میشود.»