سرقت گوشی از جمله رایجترین جرائمی میباشد که در بسیاری از کشورها صورت میگیرد. ولی در بعضی کشورهابه دلیل افزایش آمار فقر، تورم و مشکلات اقتصادی و نیز ناآگاهی اشخاص از اخذ سریال گوشی خود رواج بیشتری دارد. همچنین ناآگاهی افراد، موجب شیوع بیشتر سرقتگوشی میشود.
سرقت گوشی، در اغلب موارد با اعمال راهکارهای قانونی قابل پیدا شدن است. برای پیگیری مشکل به وجود آمده راهکارهای از سوی قانونگذار بیان شده است
دعوایی مختلفی برای موضوع سرقت موبایل مطرح شده است که پیگیری شکایت از سارق گوشی همراه مراحلی دارد
پلیس از کشف هزاران دستگاه گوشی مسروقه نیز خبرداده است که این خود نشان از جایگاه این نوع سرقت و میزان احتیاط پیشگیرانهای که باید انجام دهید. در حالت بعد حتما باید سریعا اقدامات حقوقی مربوط را جهت استرداد گوشی، عدم فروش آن و همچنین جلوگیری از سو استفاده از اطلاعات شخصی انجام دهید. سرقت گوشی موبایل معمولا یک سرقت تعزیری محسوب میشود نه سرقت حدی چرا که سرقت حدی شرایط ویژهای دارد که حتما قاضی باید با یقین ارتکاب و حصول شرایط حد را احراز کند.
سرقت گوشی آمار بالایی از دزدی را به خودش اختصاص داده است. این اقدام موجب ضرر مالی به بزه دیده میشود. بسیاری از مردم اطلاعات و دادههای مهمی را در خصوص شغل، فعالیت، تحصیلات یا زندگی خصوصی خود در تلفن همراه نگهداری میکنند. به همین دلیل ربودن آن علاوه بر ضرر مالی، موجب رسیدن زیان فراوانی به مالک میشود.
اقدامات لازم پس از سرقت گوشی
1-
سوزاندن سیمکارت -
اولین و مهمترین اقدام بعد از به سرقت رفتن یا مفقود شدن گوشی موبایل، اقدام برای مسدود نمودن (سوزاندن)
سیمکارت درون موبایل هست. 2-
طرح شکایت در دادسرا - صاحب گوشی میبایست بلافاصله بعد از به سرقت رفتن گوشی و یا مفقود شدن آن، با مراجعه به دادسرای یا کلانتری محل وقوع جرم ، پیگیری موضوع را تقاضا کند.
اقدام قانونی بعد از سرقت موبایل از طریق مراجع قضایی به این صورت می باشد که فرد مال باخته اگر بیمه گوشی نداشته باشد، با مراجعه به کلانتری و توضیح شرایط و موضوع به آنان ، پیگیری لازم را از مامورین و کلانتری بخواهد . مامورین کلانتری یا دادسرا بعد از این که شکایت شما مکتوب شد با صدور درخواستی به اپراتورها ردیابی گوشی را میخواهند . دادسرا بعد از تحقیقات مقدماتی و صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه ارسال میکند و دادگاه به بررسی دقیقتر و ردیابی گوشی از طریق مخابرات میپردازد.
چنانچه پس از بررسی این موضوع، سارق شناسایی شود، پرونده جهت رسیدگی و صدور حکم به دادگاه کیفری ارسال خواهد شد. شما با حضور در دادگاه کیفری و ارائه اسناد و دلایل مناسب باید ادعای خود را مبنی بر وقوع سرقت اثبات کنید. علاوه بر آن میتوانید از طریق تقدیم لایحه و ارائه اسناد و دلایل درخواست مجازات جرم سرقت گوشی را برای مرتکب به دادگاه ارائه دهید.
چگونگی سوزاندن سیمکارت
به صورت حضوری در یکی از نمایندگی اپراتورها درخواست مسدود شدن سیم کارت خود را بدهید. البته در این خصوص لازم است تا مدارک شناسایی خویش را ارائه دهید. پس در صورتی که سیم کارت مورد نظر به نام شخص دیگری باشد، میبایست همان شخص جهت سوزاندن خط اقدام نماید.
روش دیگر به صورت غیر حضوری میباشد. میبایست شماره مورد نظر اپراتور خود را بگیرید و تقاضای مسدود شدن سیمکارت را بدهید. حتما ذکر کنید که گوشی با سیم کارت فعال به سرقت رفته است تا با سرعت بیشتری رسیدگی به این امر صورت پذیرد.
مدارک لازم برای پیگیری شکایت سرقت گوشی یا مفقود شدن تلفنهمراه:
- اصل و دو برگ فتوکپی از فاکتور خرید گوشی
- اصل و دو برگ فتوکپی از شماره سریال پشت جعبه ( کارتن ) گوشی
_ اصل و دو برگ فتوکپی از کارت ملی شاکی
_ حضور شخص شاکی یا وکیل وی
ردیابی گوشی سرقت شده
این شماره سریال بر روی جعبه گوشی است. همه چیز بستگی به سیستم ردیابی با شماره سریال گوشی مورد نظر خواهد .
مشترکانی که کارتن گوشی خود را ندارند، هم اکنون از طریق کد دستوری
*06 #
که راحتترین روش برای به دست آوردن، شماره سریال گوشی است. این شماره سریال 15 رقمی یا کد
IMEI
را برای روز مبادا ، یادداشت کنند زیرا داشتن و ارائه این شماره برای ردیابی گوشی الزامی است.
با این کد 15 رقمی بعد از طی مراحل اداری به اداره مخابرات رفته تا به پیگیری و ردیابی گوشی اقدام نماید
پیگیری گوشی سرقت شده از طریق اپراتور ایرانسل
بهتر است پیش از هر کاری به این روش عمل نمایید:
ایرانسل مانند سایر اپوراتورها قابلیت ردیابی یا پیگیری گوشی سرقت شده را عرضه داشته است. در این شیوه نیز میبایست
کد
IMEI
گوشی مورد نظر خود را داشته باشید. سپس با یکی از خطوط ایرانسل مراحل زیر را سپری کنید:
کد #۶۴۰۱* را از دایلر گوشی شماره گیری نمایید. عدد ۱ را ارسال کنید.
با ارسال عدد ۱ هزینه ردیابی و پیگیری گوشی سرقت شده که معادل مبلغ ۱۰۰ تومان است نیز از حساب شما کسر میگردد.
با ارسال عدد ۱ یا دو عدد پیشنهادی دیگر اپراتور سیم کارتی که در گوشی سرقت شده شما فعال بوده را مشخص نمایید.
کد
IMEI
گوشی را ارسال کنید.
به این طریق قابلیت پیگیری گوشی مسروقه در اپراتور ایرانسل فعال میگردد. ایرانسل به مدت ۴۸ ساعت نتیجه بررسی و ردیابی انجام شده را از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد کرد. از این رو با دریافت این نتیجه خواهید توانست دیگر مراحلی قانونی و پیگیریهای مورد نیاز را انجام دهید.
پیگیری گوشی سرقت شده از طریق اپراتور همراه اول
پس از به دست آورد کد
IMEI
موبایل لازم است به این روش عمل کنید:
کد
سریال گوشی
*۲۱۴۱*۱۰*#
را با یکی از خطوط همراه اول شمارهگیری نمایید.
با ارسال این کد سرویس ردیابی یا پیگیری گوشی سرقت شده فعال خواهد شد. اپراتور همراه اول در این صورت برای مدت ۱۰ روز سیم کارت شما و گوشی که جهت آن رجیستر گردیده است را ردیابی میکند و سپس نتیجه ردیابی را به صورت پیامک برای شما ارسال میکند. در این حالت خواهید توانست از اطلاعات ارائه گردیده از طریق همراه اول جهت ادامه پیگیریهای قانونی خود بهرهمند گردید.
*
در موقع خرید موبایل به نکات زیر را در نظر بگیرید:
- گوشی را از فروشگاههای معتبری که از پروانه کسب برخوردار هستند، خریداری نمایید.
- در نظر داشته باشید که گوشی موبایل حتما از ضمانتنامه معتبر برخوردار باشد.
- موقع خرید، حتما از فروشنده فاکتور خرید مهر شده دریافت نمایید.
سرقت گوشی
بر اساس قانون مجازات اسلامی، ربودن مال دیگران تشکیل دهنده عناصر جرم سرقت یا دزدی میباشد . لذا به منظور اینکه جرم سرقتی شکل گیرد، باید مال دیگران که دارای ارزش است، مورد ربایش قرار گیرد و بدون رضایت شخص و بدون اینکه قرارداد یا توافقی میان طرفین باشد، مال وی دزدیده و ربوده شود .
در صورتی که گوشی تلفن همراه یا موبایل شخصی توسط شخصی ربوده یا دزدیده شود، جرم سرقت محقق شده است؛ منوط به اینکه ارکان جرم سرقت وجود داشته باشند . از جمله ارکان جرم سرقت یا دزدی گوشی موبایل میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
رکن قانونی جرم سرقت یعنی جرم بودن سرقت گوشی تلفن دیگری در ماده 267 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که به موجب آن ، « سرقت عبارت از ربودن مال متعلق به غیر است » .
رکن مادی جرم سرقت گوشی یعنی عمل ربایش؛ این امر میتواند از هر طریقی که منجر به ربودن مال دیگری شود محقق شود ؛ مثل اینکه با کیف قاپی گوشی دزدیده شود و یا با تهدید اقدام به سرقت موبایل شود .
رکن معنوی یا روانی جرم سرقت نیز به معنای آن است که سارق ، نیت و قصد لازم برای ارتکاب جرم دزدی گوشی موبایل را داشته باشد و برای آن برنامه ریزی و اقدام کرده باشد. در صورتی که این شرایط وجود داشته باشد میتوان مرتکب را به مجازات جرم سرقت گوشی محکوم نمود .
نحوه شکایت در خصوص سرقت گوشی تلفن همراه
پرونده سرقت تلفن همراه
شروع دعوا
از سوی شاكی دعوا، آقای ............ اعلام شكایت مبنی بر سرقت یك دستگاه گوشی موبایل مدل ........در خیابان .......صورت میگیرد. شاكی در بازجویی اعلام میكند كه «اینجانب یك دستگاه گوشی موبایل مدل ...... به همراه هدفون و پاوربانک آن و .... از اینجانب ربوده شده، تقاضای ردیابی گوشی مفقودی خود را دارم.
پرونده حاوی شكایت و برگ بازجویی بعد از انجام تحقیقات در دادسرا و صدور كیفرخواست به همراه شاكی به مجتمع قضایی ارجاع شده و به شعبه دادگاه برای رسیدگی ارجاع میشود. اما پرونده توسط شعبه عیناً اعاده میشود تا اینكه به سرقت رفتن یا مفقود شدن گوشی همراه، برای ردیابی به مدیریت بازرسی و شكایت مخابرات اعلام و گزارش كنند.
دفتر بازرسی و پاسخگویی به شكایت شركت مخابرات در پاسخ اعلام میكند كه «تلفن سیار مذكور به نام .......... است و گوشی به شماره سریال ............ در تاریخ .../../... به شماره سیم كارت فوق فعال بوده است.»
متن شکایت سرقت گوشی
برگ شکواییه را که مربوط به شکایت از یک فقره سرقت تلفن همراه میباشد به صورت زیر بوده که میتوانید پس از مراجعه به دادسرا یا کلانتری برای شکایت از چنین توضیحاتی استفاده کنید و میتوانید توضیحات تکمیلی دیگری را به علاوه استدلال قوی و دلایل روشن با کمک یک وکیل تنظیم و تقدیم دادگاه کنید.
مجازات سارق موبایل
تعیین مجازات دزدهای موبایل با توجه به شرایط متفاوت است
اگر سرقت تلفنهمراه در خیابان یا مترو انجام پذیرد و به صورت کیف قاپی باشد، یک سرقت تعزیری محسوب شده و مجازات دزدهای موبایل معمولا از این دست است، چرا که سرقت حدی مستلزم انجام شرایط پیچیدهتری میباشد.
طبق ماده ۶۵۱ قانون تعزیرات قاضی میتواند سارق را به تا بیست و پنج سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم نماید که این بالاترین مجازات سرقت است اما اگر یکی از شرایط ذکرشده در بالا و سرقت تعزیری را دارا باشد، مجازات او تا سه سال حبس و شلاق است.
به موجب ماده
662
: «هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینانآور به این که مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است، آن را به نحوی از انحا تحصیل یا مخفی یا قبول كند یا مورد معامله قرار دهد، به حبس از شش ماه تا سه سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
در صورتی که متهم معامله اموال مسروقه را حرفه خود قرار داده باشد، به حداکثر مجازات در این ماده محکوم میشود».با توجه به اینكه متهم اقرار و اعتراف كرده باشد به اینكه گوشی را بدون كارتن و از شخص بیگانه خریداری كرده و قیمت واقعی گوشی را پرداخت كرده و نیز با عنایت به اینكه شغل متهم به نوعی بیارتباط با این مسایل نبوده است، وی با آگاهی از اینكه گوشی بدون كارتن میتواند سرقتی باشد، اقدام به خرید گوشی تلفن همراه كرده است.
به این ترتیب استدلال دادگاه محترم بدوی از این حیث كاملا درست است و رای دادگاه نیز به درستی صادر شده است و دادگاه محترم تجدیدنظر با در نظر گرفتن وضعیت متهم كه هیچگونه اشارهای به چگونگی آن نشده است، با استناد به ماده 38 قانون مجازات اسلامی، مجازات نامبرده را تخفیف داده است. به موجب ماده اخیر: جهات تخفیف عبارتند از:
الف- گذشت شاكی یا مدعی خصوصی
ب- همكاری موثر متهم در شناسایی شركا یا معاونان، تحصیل ادله یا كشف اموال و اشیای تحصیلشده از جرم یا به كار رفته برای ارتكاب آن
پ- اوضاع و احوال خاص موثر در ارتكاب جرم، از قبیل رفتار یا گفتار تحریكآمیز بزهدیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتكاب جرم
ت- اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی
ث- ندامت، حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل كهولت یا بیماری
ج- كوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی در جهت جبران زیان ناشی از آن
چ- خفیف بودن زیان وارد شده به بزهدیده یا نتایج زیانبار جرم
ح- مداخله ضعیف شریك یا معاون در وقوع جرم»
نحوه سرقت گوشی و مجازات سارق گوشی
سارقان برای ربودن تلفن همراه از شیوههای مختلفی استفاده میکنند. در بسیاری از مواقع این جرم به صورت سرقت ساده رخ میدهد. یعنی سارق با سوءاستفاده از سهل انگاری صاحب گوشی، این بزه را مرتکب میشود. این موضوع در مترو، اتوبوس و مکانهای شلوغ بیشتر رخ میدهد.
ممکن است جرم سرقت گوشی همراه با زور و اجبار رخ دهد. یعنی سارق با عنف و اجبار یا از طریق ورود جراحت یا آسیب به صاحب گوشی مرتکب سرقت شود. این اقدام موجب تشدید مجازات مرتکب خواهد شد. یعنی علاوه بر تحمل مجازات مقرر برای ربودن تلفن همراه، به مجازات جراحتی که وارد کرده است نیز محکوم میشود.
در شرایطی که سارق برای ارتکاب جرم سرقت تلفن همراه از سلاح گرم یا سرد استفاده کند، مجازات شدیدتری در انتظار او خواهد بود. این بزه حساسیت بالایی را به همراه خواهد داشت. به دلیل اینکه این احتمال وجود دارد که مرتکبان به عنوان محارب شناخته شوند. در غیر این صورت برای سارق مسلح تلفن همراه مجازات شدیدتری تعیین خواهد شد.
که میتوانید برای شکایت و مراحل پیگیری آن از وکیل کیفری دفتر حقوقی حقگرا کمک بگیرید.
گذشت از سارق گوشی
در صورتی که سرقت تلفن همراه در خصوص تلفن همراهی باشد که ارزش آن کمتری از ۲۰ میلیون تومان است، و سارق سابقه کیفری نداشته باشد، این جرم قابل گذشت محسوب میشود. یعنی رضایت شاکی در جرم سرقت گوشی سبب توقف دادرسی و مجازات مرتکب خواهد شد. در غیر این صورت این بزه غیرقابل گذشت است و رضایت شاکی در آن تأثیری ندارد.
مطابق قانون اگر سارق برای ربودن تلفن همراه از طریق جیب بری و کیف زنی و امثال آن اقدام کند، چنانچه ارزش تلفن همراه بیشتر از ۲۰ میلیون تومان بوده و مرتکب سابقه مؤثر کیفری داشته باشد، این بزه قابل غیر قابل گذشت خواهد بود. در صورتی که شرایط تشدید مجازات وجود داشته باشد، رضایت شاکی در این جرم تأثیری ندارد.