اعتراض به رای دادگاه
شهریور ۱۰, ۱۴۰۰شکایت از عدم پرداخت نفقه
شهریور ۱۰, ۱۴۰۰
مصروف مشروبات الکلی طبق قانون دارای مجازات است . علت اینکه قانون گذار این کار را جرم دانسته این است که استفاده از این مواد باعث میشود فرد کنترل ذهنی خود را از دست بدهد. این امر باعث ایجاد نا امنی در جامعه میشود . مشروبات الکلی شامل تمام موارد صنعتی و گیاهی میشود.
البته باید متذکر شد که مصرف مشروبات الکلی حتی اگر باعث مستی نشود نیز جرم است. در واقع قانون گذار به دلیل رعایت نظم عمومی حساسیت زیادی نسبت به مشروبات الکلی دارد . ضمن این که اعمال مجرمانه در رابطه با مشروبات الکلی جرایمی با مجازات حدی هستند .
شرب خمر چیست؟
شرب خمر به نوشیدن و مصرف مشروبات الکی (بدان لحاظ که سُکرآور هستند) را گویند. سکر حالتیست که در آن عقل انسان زایل شده و قدرت تفکر بسیار ضعیف میشود.
به موجب ماده (264) قانون مجازات شرب خمر، مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن، کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونهای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است.
مجازات مصرف مشروبات الکلی
به موجب ماده (265) قانون مجازات اسلامی، حد مصرف مسکرات را 80 ضربه تازیانه تعیین می نماید. لازم به ذکر است،حد شرب مسکر در دفعه اول و دوم 80 تازیانه و در بار سوم اعدام است.
*
در شرب مسکر علاوه بر اجرای حد، حاکم میتواند جزای تکمیلی برای او قائل شود.
*ارتکاب به شرب خمر، سوء سابقه ندارد.
قانون مصرف مشروبات الکلی در اماکن و معابر
در ماده (701) مصرف مشروبات الکلی در اماکن و معابر، اگر با تجاهر و علنی باشد را علاوه بر اجرای حد شرعی شرب خمر، به حبس از 2 ماه تا 6 ماه حبس
تعزیری
تعیین نموده است.
*
اگر شخص غیر مسلمان، به صورت علنی و متجاهرانه شرب خمر کند، علاوه بر اجرای حد (هشتاد ضربه شلاق) به دو تا شش ماه حبس تعزیری محکوم میشود. (ماده 701 قانون مجازات اسلامی) اگر چه در خصوص قسمت دوم، یعنی مجازات تعزیری (زندان) اختلاف نظر وجود دارد.
*
ماده (835) قانون، هرکس علناً در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میگردد.
درصورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نباشد، ولی به جریحه دار شدن عفت عمومی بیانجامد، فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
رانندگی در حالت مستی
مطابق ماده 718 قانون جزای اسلامی، هرگاه فردی با وسیله نقلی موتوری در حالت مستی، اقدام به رانندگی کند، عمل وی جزو موارد مشدد و تشدید کننده محسوب شده و قانون گذار، مجازاتی بیش از دو سوم حداکثر مجازات مصرف مشروبات الکلی تعیین خواهد کرد.
مطابق با قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، علاوه بر جریمه مالی و ضبط گواهینامه، پرونده قضایی نیز برای فرد خطاکار، تشکیل شده و وی به مرجع قضایی معرفی خواهد شد.
دایر کردن محلی برای شرب خمر
هرکسی محلی را برای شرب خمر دایر کرده باشد یا مردم را به آنجا دعوت کند طبق قانون مرتکب فعل مجرمانه شده است . این موضوع در ماده 704 قانون مجازات اسلامی آمده است .
بنابراین مطابق این قانون هم برپا کردن محلی برای شراب خواری و هم دعوت کردن مردم به آنجا جرم است و مستحق مجازات . علاوه بر جرم برپا کردن محلی برای شراب خواری ، قانون گذار مجازات خرید و فروش مشروب ، مجازات حمل و نگهداری مشروب در ماشین ، مجازات قاچاق مشروب و مجازات تولید مشروبات الکلی را نیز در نظر گرفته است .
ساخت، خرید و فروش، حمل و نگهداری مشروبات الکلی
ساخت مشروبات الکلی در قانون، جرم محسوب شده و برای این جرم نیز مجازات در نظر گرفته شده است.
جرم ساخت مشروبات الکلی، یعنی اقدام به ساختن هر گونه از مشروبات، به شکا عمده یا جزیی است. اگر شخصی، مبادرت به ساخت مشروبات الکلی کند، به این جرم مرتکب شده است و محکوم به مجازات ساخت مشروبات الکلی همچنین جریمه هر لیتر آن میشود.
مضاف بر ساخت مشروبات الکی، هر گونه خرید و فروش آن، حمل و نگهداری و نیز در اختیار قرار دادن مشروبات الکلی به دیگران نیز جرم شناخته شده .
همین طور، واردات مشروبات الکلی به کشور، قاچاق بهحساب میآید. در قانون، برای کلیه موارد ذکر شده مجازات در نظر گرفته شده است.
مجازات جرم ساخت مشروبات الکلی:
به موجب ماده ۷۰۲ قانون مجازات، مجازات ساخت مشروبات الکلی جرم است. در ماده ۷۰۲ بیان شده ست که
«هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا …، به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار (۷۴) ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی یا تجاری کالای یاد شده محکوم میشود.»
حسب این ماده، ساختن هر گونه مشروب دست ساز، جرم است و قانونگذار برای مرتکب آن، مجازات ساخت مشروبات الکلی را در نظر گرفته است.
براساس ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی، حکم دریافت مشروب دست ساز در خانه و جریمه هر لیتر آن، به شرح زیر است:
• شش ماه تا یک سال حبس
• تا هفتاد و چهار (۷۴) ضربه شلاق
• پرداخت جریمه نقدی به مقدار ۵ برابر ارزش عرفی کالای موضوع جرم
باید دانست که حکم دریافت مشروب دست ساز در خانه، قابل تعلیق نمیباشد و قاضی، به هیچ عنوان قادر به صدور حکم تعلیق اجرای مجازات ساخت مشروبات الکی، نخواهد بود.
با در نظر گرفتن اینکه حبس مجازات ساختن مشروبات الکلی، از نوع حبس درجه ۶ است به موجب ماده ۶ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری:
در صورت وجود يک يا چند جهت از جهات تخفيف، دادگاه می تواند مجازات حبس را، به نحوی كه به حال متهم مناسب تر باشد، به میزان یک تا دو درجه، تقلیل دهد
مجازات نگهداری مشروبات در ماشین
در قانون، حمل و نگهداری مشروبات الکلی، همانند حمل و نگهداری مواد مخدر، جرم دانسته شده است و همانطور که مجازات حمل موادر مخدر، در قانون بیان شده است، مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی نیز، در قانون مشخص شده است. جرم حمل مشروبات الکلی، به معنای همراه داشتن این مواد و جابجایی آن، یا همراه داشتن آن در ماشین و جابجایی آن، با ماشین است.
اگر فردی، اقدام به حمل مشروبات الکلی یا اقدام به همراه داشتن آن در ماشین و جابجایی آن نماید، مرتکب جرم حمل مشروبات الکلی شده است.
تخفیف در مجازات شرب خمر
یکی از مواردی که بعد از ارتکاب جرم مطرح میگردد امکان تخفیف در مجازات تعیین شده است. قانون گذار امکان تخفیف در مجازاتهای تعزیری را تعیین نموده و آنها را در موادی از قانون مجازات اسلامی مورد توجه قرار داده است.
به غیر از توبه هیچ چیزی باعث تخفیف مجازات نمیشود. البته توبه نیز باید دارای شرایط خاصی باشد تا بتوان برای تخفیف مجازات به آن استناد کرد. به عنوان مثال توبه اگر قبل از اثبات جرم صورت گیرد یا اثبات جرم ناشی از اقرار متهم باشد. علاوه بر اقرار، نسبت به جرم ارتکابی نیز توبه نماید احتمال تخفیف در مجازات وجود دارد.
اگر فردی در معابر و مکان های عمومی شرب خمر نماید علاوه بر 80 ضربه شلاق به تحمل 2 تا 4 ماه حبس تعزیری نیز محکوم میشود. در این خصوص اثر توبه نسبت به شرب خمر پذیرفته میشود یا به نظر قاضی رد میگردد؛ اما در مورد حبس تعزیری از آنجا که این میزان حبس جزء مجازاتهای درجه 7 و 8 درج شده در قانون مجازات اسلامی است. با نظر قاضی و در صورت اطمینان از پشیمانی متهم میتواند شامل تخفیف گردد.
وکیل متهم به مصرف مشروب
چه اقدامی توسط وکیل کیفری به متهم مصرف مشروب توصیه میشود:
- در ابتدای، اگر متهم خود شک داشته که آنچه مصرف نموده مشروبات الکی بوده است و یا خیر، بهتر است به شرب خمر اقرار ننماید. چرا با شک و ظن نمیتوان به وقوع جرمی اقرار نمود. محکمه 2 مرتبه اقرار را برای اثبات وقوع جرم و اجرای حد الهی کافی میداند .
- در صورتی که علم و یقین کامل بر مصرف مشروبات الکی داشتید قبل از اقرار در مرحله تحقیقات در پیشگاه خداوند متعال و در مقام محترم قضایی توبه نمایید. و البته میبایست توجه داشته باشید توبه ما میبایست از با اطمینان وجدانی کامل همراه باشد. و هرگز نیت تکرار جرم را در سر نداشته باشید .
- در صورتی که تا بعد از صدور رای محکومیت به اجرای حد شلاق توبه ننمودهاید. میتوانید پس از اثبات جرم نیز با نیت باطنی توبه نمایید و از وکیل دفتر حقوقی حقگرا در این زمینه کمک بگیرید که در این صورت دادگاه میتواند عفو متهم را توسط رییس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست نماید.
- در مواردی که اطمینان داشته باشد هرگز مشروبات الکلی مصرف ننمودهاید. لیکن توسط پلیس راهور و یا دیگر ضابطین دادگستری با دستگاه تست الکل سنج ، میزان الکل بازدم شما مثبت اعلام شده. میتوانید با کمک وکیل کیفری درخواست ارجاع به
پزشکی قانونی
نمایید. چرا که امکان خطا در دستگاههای الکل سنج وجود دارد .