اعتراض به قرار تامین کیفری
دی ۲۲, ۱۴۰۳زمان صدور تعقیب کیفری
دی ۲۲, ۱۴۰۳
یکی از موارد توقیف اموال و که محکوم له یا شخصی که رای به نفع او صادر شده است را به اجرای رای و وصول طلب خود می رساند توقیف وجه نقد در بانک و خودروی محکوم علیه یا همان بدهکار می باشد.
توقیف اموال برای جلوگیری از نقل و انتقال و فروش اموال متعلق به محکوم علیه است تا از حاصل فروش آنها بتوان نسبت به وصول محکوم به و همچنین هزینههای اجرای حکم که در اصطلاح به آن نیم عشر دولتی گفته میشود، در اجرای احکام اقدام نمود. در صورتی که حکم توقیف اموال صادر شده باشد نمی توان مال را به فروش رساند و یا به نام فرد دیگری ثبت کرد.
توقیف در لغت به معنی بازداشت کردن و در جایی نگاه داشتن است. توقیف اموال محکومٌ علیه، بازداشت داراییهای شخصی است که حکم، به ضرر او صادر شده است.
نحوه گرفتن حکم توقیف اموال
نحوه گرفتن حکم توقیف اموال، به این عامل مهم بستگی داشته که گرفتن حکم توقیف، از چه مرجعی انجام میگیرد. گرفتن حکم توقیف اموال، منجمله توقیف اموال محکومعلیه، از دو مرجع، امکانپذیر است: اجرای ثبت و اجرای دادگاه.
○ گرفتن حکم توقیف اموال از اجرای ثبت
بهمنظور گرفتن حکم توقیف اموال از اجرای ثبت، داین یا طلبکار باید به اداره ثبت مراجعه کرده و درخواست تشکیل پرونده اجرایی نماید. پس از تشکیل پرونده اجرایی و ابلاغ اجرائیه به مدیون و بعد از گذشت ده روز از ابلاغ اجراییه، طلبکار میتواند درخواست کند که اموال مدیون توقیف گردد. با درخواست طلبکار، دستور توقیف اموال صادر شده و به میزان طلب، از اموال مدیون توقیف میگردد.
○ گرفتن حکم توقیف اموال از اجرای دادگاه
نحوه گرفتن حکم توقیف اموال از اجرای دادگاه، به این عامل بستگی داشته که درخواست توقیف، در چه مرحلهای از دعوا، به دادگاه ارائه میشود. این درخواست میتواند قبل از صدور حکم قطعی ارائه شده یا در مرحله اجرای حکم و در رابطه با توقیف اموال محکوم علیه.
نحوه اجرای حکم توقیف اموال
نحوه اجرای حکم توقیف اموال، به دو عامل بستگی دارد:
اول اینکه آیا محکومله، خواهان یا داین، قادر به معرفی مالی از اموال محکوم علیه، خوانده یا مدیون است یا خیر.
دوم اینکه توقیف، منجمله توقیف اموال محکوم علیه، نسبت به چه مالی انجام میگیرد.
توقیف اموال برای مالیات
توقیف اموال مالک توسط مأمور یا ممیز مالیاتی برای اخذ مالیات و روش کار آن است که وقتی به مؤدی مالیاتی اخطار میشود که بدهکار است و اقدامی در این مورد ننماید و از پرداخت مالیات خودداری کند اموال مالک با موافقت سر ممیز مالیاتی ضبط میشود.
انواع توقیف اموال
توقیف اموال شخصی که حکم، به ضرر او صادر شده است، بر دو نوع توقیف تامینی و توقیف اجرایی است.
● توقیف اموال تامینی
توقیف تامینی (تامین در لغت به معنی امنیت دادن و اطمینان بخشیدن است.) بعد از اینکه حکم دادگاه صادر و بر اساس آن محکوم علیه موظف به پرداخت بدهی خود شد، اجراییهای برای او صادر میشود که طبق آن محکومعلیه باید به مدت 10 روز دستورات صادر شده در آن را اجرا کند.
اما در این مدت 10 روز این احتمال هم وجود دارد که محکوم اموال خود را به دیگری منتقل کند یا آنها به نحوی از بین ببرد و مخفی کند و ادعا کند که قدرت پرداخت بدهی را ندارد. در این شرایط، محکومله (کسی که به نفع او صادر شده است) میتواند اموال محکوم علیه را به دادگاه معرفی کند و از دادگاه درخواست توقیف اموال را بنماید . به این نوع توقیف ، توقیف تامینی یا بعضا توقیف احتیاطی میگویند.
ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی: همین که اجراییه به محکومٌعلیه ابلاغ شد، محکومٌ علیه مکلف است ظرف ده روز، مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکومٌ به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفای محکومٌ به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور، جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام نماید.
هرگاه ظرف سه سال بعد از انقضای مهلت مذکور، معلوم شود که محکومٌعلیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکومٌ به بوده لیکن برای فرار از آن، اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه، متعسر گردیده باشد، به حبس جنحهای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد.
● توقیف اموال اجرایی
اگر این مهلت 10 روزه بعد از صدور اجراییه بگذرد و همچنان محکوم علیه، حکم را اجرا نکرده باشد و به هیچ یک از وظایف جایگزین دیگر هم عمل نکند.
در چنین وضعی بر طبق ماده ۴۹ قانون اجرای احکام مدنی، محکومٌ له میتواند درخواست کند تا معادل محکومٌ به، (به چیزی که در مورد آن، حکم صادر شده است، محکومٌ به میگویند.) از اموال محکومٌ علیه توقیف شود. در اینصورت، بدون تاخیر، اقدام به توقیف اموال محکومٌ علیه خواهد شد که به این توقیف، توقیف اجرایی گفته میشود.
به طور مثال می توان از دادگاه درخواست کرد تا به میزان حکم صادر شده (اگر حکم به پرداخت 440 میلیون تومان باشد به میزان 440 میلیون تومان ) از اموال محکوم علیه توقیف شود. این مبلغ توقیف شده، توقیف اجرایی نام دارد.
بر طبق ماده ۵۰ قانون اجرای احکام مدنی: مامور اجرا باید پس از درخواست توقیف، بدون تاخیر، اقدام به توقیف اموال محکوم علیه نماید و اگر اموال در حوزه دادگاه دیگری باشد توقیف آن را از قسمت اجرای دادگاه مذکور بخواهد.
چگونه توقیف اموال
هنگامی که فردی بر اساس حکم دادگاه محکوم به پرداخت مبلغی میشود؛ مکلف (موظف) است در موعد مقرر شده آن را پرداخت کند. در غیر این صورت فرد محکوم له (شخصی که حکم به نفع او صادر شده) میتواند از طریق دادگاه مجدد اقدام کند و دادگاه چند روز مهلت جدید مشخص میکند. در صورتی که محکوم در تاریخ مشخص شده مبلغ را پرداخت نکند، فرد محکوم له با درخواست تشکیل پرونده اجرایی میتواند درخواست توقیف اموال (خودرو، موتور، حساب بانکی و…) داشته باشد.
بعد از توقیف دارایی محکوم، مزایده برگزار میشود برای فروش آن و باید توجه کنید که مبلغ مزایده حدودا 20 درصد کمتر از مبلغ واقعی است. در صورتی که بعد از مزایده اول فروش انجام نشود مزایده دوم برای فروش ملک انجام میشود.
توقیف اموال منقول و غیر منقول
همانند بسیاری از چیزها، برای مال هم تقسیمبندیهای متعددی وجود دارد. یکی از این تقسیمبندیها، تقسیم اموال، به منقول و غیرمنقول است.
اموال منقول:
اموال منقول، اموالی هستند که میتوان آنها را از محلی به محل دیگر منتقل کرد بدون اینکه به خود مال یا محل استقرار آن، صدمهای وارد شود، برای مثال اشیایی مثل کتاب، لباس و... از اموال منقول، محسوب میشوند.
اموال غیرمنقول:
اموال غیرمنقول، اموالی هستند که نمیتوان آنها را از محلی به محل دیگر منتقل کرد به صورتیکه در خود مال یا محل استقرارش، صدمهای بهوجود نیاید. برای مثال، دیوار، ساختمان و از همه مهمتر، زمین، مال غیرمنقول محسوب میشوند.
مقررات توقیف اموال منقول
مقررات مربوط به توقیف اموال منقول، در هفت بخش است.
1- اصل توقیف اموال در محل سکونت
اصل توقیف اموال منقول در محل سکونت یا محل کار محکومٌ علیه.
2- اصل تعلق اموال اختصاصی
اصل تعلق اموال اختصاصی زنان به زن و تعلق اموال اختصاصی مردان به مرد.
3- عدم توقیف اموال در تصرف غیر
عدم توقیف اموال در تصرف اشخاصی غیر از محکومٌ علیه
4- مستثنیات از توقیف
قانونگذار به طور استثنایی و با توجه به نیازهای محکومٌعلیه و خانواده او، برخی از اموال را غیرقابل توقیف معرفی کرده است.
5- صورتبرداری از اموال
مامور اجرا، موظف است قبل از توقیف اموال منقول، صورتی از اموال که دربردارنده ویژگیها و اوصاف کامل اموال باشد، تنظیم کند.
در صورتی، که مشتمل بر وصف کامل اموال از قبیل نوع- عدد- وزن-اندازه- عیار و غیره، که با تمام حروف و اعداد باشد تنظیم نماید.
6 - ارزیابی اموال
لازم است اموال منقول، حین توقیف از نظر ارزش مالی، مورد ارزیابی قرار بگیرند؛ قیمتی که در این مرحله تعیین میشود، باید در صورت اموال درج شود که مقصود از ارزیابی، قیمتگذاری مال برای توقیف است.
7 - حفاظت از اموال
اموال توقیف شده، برای حفاظت به شخص مسئولی سپرده میشود. حافظ، با توافق طرفین تعیین میگردد.
مقررات توقیف اموال غیر منقول
مقررات مربوط به توقیف اموال غیرمنقول را میتوان در هفت بخش تقسیمبندی کرد.
۱ - اموال ثبت شده
هرگاه مال غیرمنقولی توقیف شود، باید به اداره ثبت محلی که مال غیرمنقول در آنجا واقع است، اطلاع داده شود و بازداشت آن مال در «دفتر املاک» درج میشود
۲ - اموال ثبت نشده
توقیف اموال غیرمنقول ثبت نشده که بعضی اشخاص در مناطق کشور اقدام به ثبت اموال غیرمنقول خود نکرده باشند(فاقد سابقه ثبت)
۳ - عواید مال
اگر مال غیرمنقول، عوایدی داشته باشد بهقدری که عواید یک سال آن، برای پرداخت محکومٌ به و هزینههای اجرایی کافی باشد، عینِ خودِ مال، توقیف نمیشود و فقط عواید آن مال، مورد توقیف قرار میگیرد تا محکومٌ به از آن پرداخت شود
4 - صورتبرداری از اموال
بر طبق ماده ۱۰۵ قانون اجرای احکام مدنی، دادورز، موظف است که بعد از توقیف اموال غیرمنقول، صورتی از این اموال تهیه نماید.
5 - ارزیابی اموال
ارزیابی اموال غیرمنقول، براساس همان مقرراتی است که بر طبق آنها، ارزیابی اموال منقول، انجام میشود
6- حفاظت از اموال
چگونگی حفاظت در این مورد، بستگی به این دارد که مال توقیفشده، خودِ مال غیرمنقول است یا عواید آن محسوب میشود.
7 - از خود مال
مال غیرمنقولی که توقیف میشود یا در تصرف مالک آن مال است و یا آن که شخص دیگری غیر از مالک، آن مال را در تصرف خود دارد.
اموال غیر قابل توقیف
هنگامیکه صحبت از حکم توقیف اموال و از جمله توقیف اموال محکوم علیه میشود، باید به این نکته توجه نمود که تمام اموال مدیون، خوانده یا محکوم علیه، قابل توقیف نیستند.
در قانون به اموال غیر قابل توقیف، مستثنیات دین گفته میشود. اموال غیر قابل توقیف، در ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و ماده 60 آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا، مورد پیشبینی قانونگذار قرار گرفتهاند که شامل موارد زیر هستند:
« الف ـ منزل مسکونی که عرفا در شان محکومعلیه در حالت اعسار او باشد.
ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج ـ آذوقه موجود بهقدر احتیاج محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره میشود.
د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشهوران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
وـ تلفن مورد نیاز مدیون
زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجارهبها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد…»
توقیف اموال قبل از دادخواست
هنگامی که طلب فرد مستند به سند رسمی باشد (مانند چک، اسناد رسمی، عقدنامه) قبل از اینکه در دادگاه دادخواست طرح شود، تقاضای توقیف اموال داشته باشد.توقیف اموال در این شرایط بدون ابلاغ به خوانده انجام میشود و فقط مربوط به مطالباتی است که در سند رسمی آمده باشند. هنگامی که تقاضایی توقیف اموال در این شرایط انجام شود، باید طرح دادخواست همزمان با تقاضای توقیف و یا 10 روز بعد از آن باید انجام شود؛ در غیر این صورت به درخواست زینفع این توقیف رفع میشود.
نمونه درخواست برای توقیف اموال
نمونه درخواست توقیف اموال محکوم علیه
قاضی محترم شعبه……………اجرای احکام حقوقی شهرستان ……………….
با سلام و احترام
موضوع: درخواست اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی ( توقیف اموال)
احتراما به استحضار میرساند اینجانب………………. محکومله پرونده کلاسه…………… مطروح در آن شعبه که منجر به صدور برگ اجرائیه شماره………… ……..گردیده است که حسب ابلاغ به محکوم علیه آقای …………… بعد از گذشت مهلت قانونی ده روز بدون عذر موجهی از اجرای حکم خودداری میکند. لذا اینجانب با تقدیم این درخواست تقاضای اعمال ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و همچنین ماده ۵۱ قانون اجرای احکام مدنی مبنی بر توقیف اموال محکوم علیه را خواستارم.
حکم جلب محکوم در توقیف اموال
در پرونده های حقوقی مالی، هدف رسیدن به حقوق مالی محکومله ( طلبکار)، از اموال و داراییهای محکوم علیه( بدهکار) است که حبس و بازداشت او آخرین مرحله جهت استیفای این حقوق میباشد. بر همین اساس مطابق ماده ۱ آیین نامه قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، حبس محکومعلیه منوط به احراز موارد زیر توسط دادگاه است:
1- درخواست محکومله مبنی بر حبس محکوم علیه(اعمال ماده ۳ قانون قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی)
2- استنکاف محکوم علیه از پرداخت، بدون عذر موجه
3- عدم اقامه دعوای اعسار از پرداخت محکوم به در مهلت ۳۰ روز بعداز ابلاغ اجراییه یا عدم معرفی کفیل یا وثیقه گذار پس از انقضاء مهلت ۳۰ روز
4- عدم شناسایی هرگونه مال از محکوم علیه
محکومله ( طلبکار) برای حکم جلب محکومعلیه (بدهکار) باید مطابق ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی درخواست اعمال این ماده را از دادگاه صادر کننده حکم نخستین با ثبت درخواست خود در یکی از دفاتر خدمات قضایی خواستار باشد. بعد از احراز موارد فوق توسط دادگاه، محکومعلیه تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌله حبس میشود.
توقیف اموال برای مهریه
توقیف اموال برای مهریه در دادگاهها نسبت به قبل بیشتر شده است، چرا که بیشترین آمار برای توقیف اموال برای مهریه تعلق دارد در این مورد از ثبت شکایت جهت توقیف اموال را دادگاه به سرعت عکس العمل نشان میدهد اما در بیشتر اوقات به علت زیاد بودن سکه و همچنین بالا رفتن قیمت سکه همسر اقدام به فرار از دین میکند و مشکلاتی پیش پای زوجه قرار میگیرد که البته مشاوره گرفتن از وکیل توقیف اموال حقگرا در این مورد هم سبب میشود به سرعت اقدام به توقیف اموال نمود و همچنین زوجه میتواند آمار اموال مرد را به وکیل حقگرا خود ارائه دهد و دیگر نگران فرار از دین توسط مرد نباشد.
توقیف اموال برای چک
در توقیف اموال برای چک، از تاریخ برگشت خوردن چک باید زمان پانزده روز بگذرد و سپس اقدام به توقیف اموال فرد نموده و حکم توقیف اموال را دریافت کنید از سوی قانون برای این مورد از توقیف اموال که به واسطه چک انجام میشود ضرورت و اهمیت بالایی قرار داده است و میتوانید اموالی که آشکار به نام فرد است را به راحتی توقیف کنید.
اما در بعضی مواقع افراد اموال خود را به صورت صوری به نام فرد دیگری میزنند و یا اموالی که دارند که قابل رویت نیست و فرد دیگری جز خود او اطلاع ندارد در این هنگام شما برای توقیف اموال در صورتی که اطمینان داشته باشید که فرد اموالی دارد و آنها را پنهان کرده است، در این زمان با مشاوره با یک وکیل متخصص دفتر حقوقی حقگرا میتوانید مدارک و ادله مورد نیاز را جمع آوری کرده و توسط وکیل برای دارایی فرد، حکم توقیف اموال دریافت کنید.
مراحل رفع توقیف
مرجع صادر کننده حکم توقیف درخواستی مبنی بر رفع توقیف سهام شخص حقیقی یا حقوقی به معاونت حقوقی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ارسال می نماید. سپس در مرحله بعد معاونت حقوقی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه پس از بررسی درخواست مذکور، درخواست را به معاونت عملیاتی سهامداران شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ارسال مینماید.
معاونت عملیات سهامداران شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه پس از بررسی در سامانه، سهام درون کد مجازی سهام مسدودی را به کدی که از ابتدا از آن منتقل گردیده، انتقال میدهد. معاونت عملیات سهامداران پس از رفع توقیف به امور حقوقی ارسال و به مرجع صادر کننده حکم و شرکتهایی که سهام سهامدار رفع توقیف گردیده طی نامه اطلاع میدهد.
وکیل توقیف اموال
وکیل حکم توقیف اموال میتواند سرعت پیگیری پرونده را چند برابر کند و در روند پیشرفت پروندههای توقیف اموال نقش زیادی دارد. وکیل حقگرا در صورتی که قصد توقیف اموال فردی را دارید شما را راهنمایی کرده و پرونده شما را به دست میگیرد.
از آنجایی که هر پرونده توقیف اموال متفاوت است و ظرافتهای پیچیدهای دارد این وکیل خواهد بود که میتواند در نهایت باعث پیروزی پرونده شود.