جرم سرقت ادبی
اسفند ۹, ۱۴۰۱جرم شنود غیر مجاز
اسفند ۹, ۱۴۰۱
گسترش ورود غیر قانونی کالا و ارز و تاثیر مخرب آن بر روی اقتصاد و تجارت قانونی موجب شده تا قانونی تحت عنوان قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به وجود آید.
قاچاق
به طور کلی هر معاملهای که در کشور صورت گیرد که از قبل توسط دولت منع شده باشد، قاچاق خواهد بود.
- در علم اقتصاد قاچاق به کالا یا کالاهایی گفته میشود که به صورت پنهانی و مخفیانه، بدون مجوز از مرزهای کشور، وارد یا خارج شود، کالای قاچاق محسوب میشود.
پس جرم قاچاق عبارت از نگهداری و توزیع و حمل کالای فاقد مجوز قانونی در داخل کشور است.
- قاچاق
به معنای پنهانی خرید و فروش کردن کالا نیز میباشد. به عبارت دیگر هر نوع خرید و فروش یا صادرات و واردات که ممنوع شده است یا از لحاظ قانونی دولت به آن اجازه نداده باشد.
- ورود ، خروج ، خرید ، فروش و حواله ارز ، بدون رعایت ضوابط تعیین شده توسط دولت (تشریفات قانونی) و بدون مجوز لازم از بانک مرکزی ایران قاچاق شناخته میشود.
انواع قاچاق
• قاچاق کالا و ارز
• قاچاق انسان
• قاچاق مواد مخدر
• قاچاق اسلحه
این
قاچاق کالا به دو صورت داخلی و خارجی انجام میشود.
با توجه به
“کتاب ترمینولوژی حقوق”
قاچاق کالا این گونه تعریف شده است: ”
حمل، نقل و جابه جایی کالا از بخشی
به بخش دیگر، چنانچه هر دو بخش در داخل کشور قرار داشته باشند قاچاق داخلی است.
اگر بخشی در داخل کشور و بخش دیگر در خارج مرز واقع شده باشد قاچاق خارجی معنا میگیرد.
اقسام کالای قاچاق
قانونگذار، قاچاق کالا را به بخشهای مجزا از جمله قاچاق کالاهای مجاز، مجاز مشروط و ممنوع تقسیم کرده است که هر بخش مجازاتهای متنوع اعم از ضبط ، حبس و جزای نقدی دارد.
کالاهای مجاز:
این نوع از کالاها را میتوان با استفاده تشریفات گمرکی و بانکی صادر و یا وارد نمود و نیازی به کسب مجوز ندارد.
کالاهای مجاز مشروط:
این کالاها ذاتا نه مجاز هستند و نه ممنوع است.
برای صادرات و واردات این دست از کالاها باید تشریفات گمرکی و تشریفات قانونی به درستی انجام شود و بر حسب قانون از مراجع ذی ربط قاونی نیز مجوز دریافت شود.
کالاهای ممنوع:
از دید قانون صادرات و واردات این دست از کالاها ممنوع است و در صورت سرپیچی از قانون با متخلفان برخورد خواهد شد.
ممنوعیت کالاهای قاچاق وارداتی
دلیل ممنوعیت
کالاها
میتواند تحریم برند یا مارک مربوطه باشد ،کشوری باشد که کالا در آن تولید میشود ، مغایرت کالا
مورد نظر با فرهنگ ایرانی و قرآنی باشد، کالاهایی که مسبب ترویج فرهنگ غربی در ایران میشود.
نظیر قاچاق مشروبات الکلی، عروسکهایی که موزیکهای زننده غربی دارند ، لوازمها و یا اسباببازیهای جنسی،
کالاهای غیرضروری لوکس، خودروهای لوکس، کالاهایی مشابه تولید داخل که با واردات چرخه اقتصادی کارخانهها و تولیدیها خراب میشود و
.....
از دید قانون صادرات و واردات، این دست از اجناس، کالاها ممنوع است و در صورت سرپیچی از قانون با متخلفان برخورد خواهد شد.
تشریفات قانونی و گمرکی کالا
مفهوم تشریفات قانونی
و مجوز دولت
اقداماتی از قبیل تشریفات گمرکی و بانکی، أخذ مجوزهای لازم و ارائه به مراجع ذیربط است که اشخاص موظفند طبق قوانین و مقررات به منظور وارد یا خارجکردن کالا یا ارز، انجام دهند.
عرضه و فروش ارز به وسیله اشخاص و واحدهای صنفی ممنوع است مگر به وسیله واحدهایی که توسط دولت برای فروش ارز ، مجاز شناخته شدهاند،
مانند صرافیهای رسمی.
تبصره ۲ ماده ۷ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
اسناد و مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا
برای ترخیص تمامی کالاها از گمرک به مدراکی یکسان نیاز است. که اگر این مدارک کامل به گمرک ارائه نشود کالای وارداتی شما به عنوان کالای قاچاق شناخته می شود مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالاهای وارداتی به کشور عبارتند از:
- بیمه نامه
- پته گمرکی
- پروانه ورود گمرکی
- پروانه ورود و صدور موقت کالا
- پروانه کابوتاژ
- پروانه صادراتی
- پروانه عبور کالا
- پروانه صدور موقت
- قبض سپرده موجود برای ترخیص کالا
- اگر کالا مرجوع شود پروانه مرجوعی کالا
- کارت مسافری صادر شده توسط مناطق آزاد و تجاری
- کارت هوشمند تکمیل شده و تایید شده توسط گمرک
دلایل انجام قاچاق کالای ممنوع
از دلایل اصلی جهت قاچاق کالای ممنوع، تقاضای خریدارانی میباشد که داخلی هستند و تمایل دارند از کالاها و اجناس خارجی استفاده نمایند. علاوه بر آن بعضی بازارهای خارجی قصد دارند تا از اجناس و کالاهای ایرانی استفاده کنند در واقع همین درخواستها موجب میگردند که به طور غیرقانونی قاچاق کالا و اجناس در بازارها عرضه گردند.
هدف از ممنوعیت واردات بعضی کالاها، اجرای این قسم سیاستها حمایت و پشتیبانی از تولیدات ملی و داخلی است.
سود آوری بسیار زیاد قاچاق کالا
به دلیل تفاوت قیمت کالاها در بازارهای داخلی و خارجی به شدت بالا بوده و منافع بسیار زیادی برای وارد کننده قاچاقچی خواهد داشت.
حکم اجرایی کالای وارداتی قاچاق
با توجه پیشنهادهایی که توسط گمرک و نمایندگان وزارتهای صنعت، معدن و تجارت و همچنین اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن اعلام شده کارت بازرگانی وارد کنندگان کالاهای قاچاق به صورت موقت توقیف شده و یا اگر دوباره اتفاق رخ دهد، به صورت دائم باطل میشود.
مجازات قاچاق کالا
قاچاق کالا دارای انواع مختلفی است. با توجه به ماده 18 و 22 قانون که به موضوع قاچاق پرداخته است. با افرادی که در قاچاق، حمل و نگهداری این گونه از کالاها دست داشتهاند، برخورد خواهد شد. ضبط کالا و پرداخت جریمه نقدی از مجازات قاچاق کالا به شمار میرود.
در صورتی که عین کالا در دست نباشد، متخلف موظف به پرداخت معادل پول آن میباشد که این قانون در زمانی که مرتکب نقشی در از دست رفتن کالا نداشته باشد، اجرا نخواهد شد. ضبط مبلغ حاصل از قاچاق کالا و ابزار و وسایلی که در ساخت کالا از آن استفاده شده است از دیگر مجازات قاچاق میباشد.
مجازات واردات قاچاقی کالاهای ممنوعه:
با توجه به ماده ۲۲، هرکس مرتکب قاچاق کالای ممنوع گردد یا کالای ممنوع قاچاق را نگهداری یا حمل نماید یا بفروشد، علاوه بر ضبط کالا مجازات میشود:
•
ارزش کالا تا ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد: جزای نقدی معادل دو تا سه برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
•
ارزش کالا از ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد: جزای نقدی معادل سه تا پنج برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
•
ارزش کالا از یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد: بیش از شش ماه تا دو سال حبس و به جزای نقدی معادل پنج تا هفت برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
•
ارزش کالا
بیش از یک میلیارد
(۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰)
ریال باشد:
دوسال تا پنج سال
حبس و به جزای نقدی
معادل هفت تا ده برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
مراجع رسیدگی به جرایم قاچاق کالا و ارز
زمانی که قاچاق کالا به روش حرفهای و سازمان یافته صورت میپذیرد، به آن به طور جد رسیدگی میشود. چنانچه قاچاق کالا و ارز توسط یکی از مامورین و کارمندان دولت انجام شود، برای آن شخص انفصال از خدمت دولتی و یا حبس داده میشود. پرونده این اشخاص برای بررسی و رسیدگی در صلاحیت دادگاه انقلاب و دادسرا قرار دارد.
به غیر از موارد سازماندهی شده، سایر پروندههای قاچاق کالا و ارز در صلاحیت تعزیرات حکومتی قرار دارد. این سازمان که مسئول رسیدگی به تخلفات اقتصادی و صنفی را دارد، به جرم قاچاق کالا و ارز نیز رسیدگی میکند.
اگر پرونده قاچاق دارای چندین متهم باشد و به اتهام یکی از آنها در مرجع قضایی رسیدگی شود، اتهامات سایر متهمان نیز در همان مرجع مورد بررسی و رسیدگی قرار میگیرد.
وکیل قاچاق کالا و ارز
وکیل قاچاق کالا و ارز همواره با بررسی شرایط موکل خود و با به کارگیری ترفندهای مختلف میتوانند کمک بسیاری در جریان دادرسی پروندههای قاچاق داشته باشد.
وکیل دفتر حقوقی حقگرا بر اساس تجربه و مهارت خود اقدام به نوشتن دادخواست حقوقی جهت جریان دادرسی یک پرونده حقوقی شروع را میکند.
معمولاً شروع فرآیند دادرسی توسط خواهان انجام میشود.
تنظیم دادخواست خواهان پرونده با مراجعه به وکیل حقگرا که در مراحل قبلی اقدام به انتخاب آن نموده است، اقدام به تنظیم یک دادخواست مطابق با قوانین کشور میکند.
معمولاً وکیل با تنظیم دادخواست مناسب میتواند برای آغاز دعوای حقوقی، احقاق حق نماید. با تنظیم دادخواست مناسب میتواند روند پرونده سریعتر انجام شود. عدم دانش کافی مراجعه کننده میتواند روند رسیدگی به پرونده را زمان بر کند.
از آنجایی که قانون کشور جمهوری اسلامی ایران برای قاچاق کالا و ارز قوانین سخت و شرایط خاصی را در نظر گرفته است، متهمین در این خصوص باید بتوانند جرمی را که مرتکب شده بر اساس مدارک و شواهدی که دارند بتوانند بیگناهی خود را اعلام کنند. در غیر این صورت مجازات سنگین و شدیدی برای افرادی که متهم به قاچاق هستند در نظر گرفته میشود.
البته میتوان گفت بدون کمک وکیل قاچاق کالا و ارز احتمال موفقیت اینگونه افراد در دادگاه کیفری نزدیک به صفر میباشد. بهتر است تا با کمک وکیل مناسب و خوب میزان و مجازات خود را کاهش دهند.