شرایط دریافت اجرت المثل
اردیبهشت ۹, ۱۴۰۲وظایف دادگاه کیفری یک
اردیبهشت ۹, ۱۴۰۲
تصادفات رانندگی با افزایش چشمگیری مواجه شده است و به یک معضل برای جامعه تبدیل شده است. تصادفات رانندگی به دلایل مختلف از جمله کیفیت ساخت خودرو، جادههای پرخطر، عوامل انسانی، علاوه بر خسارتهای مالی که بر جا میگذارد میتواند خسارت جانی نیز داشته باشد و حتی در برخی موارد باعث مرگ افراد میشود.
فوت افراد در تصادفات رانندگی شدید اتفاق میافتد راننده به دلیل بیاحتیاطی و بیمبالاتی با شخصی برخورد میکند و باعث فوت او میشود
که به آن قتل غیر عمد یا شبه عمد در اثر تصادف گفته میشود.
هر تصادف، در صورتی راننده را به دردسر میاندازد که در یکی از دو حالت باشد، 1- منجر به جرح گردد 2- منجر به فوت شود.
اکثر افراد تصور میکنند که اگر در تصادف رانندگی فردی توسط دیگری به قتل برسد مجازات فرد قاتل قصاص خواهد بود، اما این تصور کاملا غلط است و قتل در تصادفات رانندگی در دسته
قتلهای غیر عمد قرار میگیرد و مجازات آن به جای قصاص پرداخت دیه خواهد بود.
عمل قتل اتفاق افتاده در تصادف با قتل عمد که با آگاهى و قصد و سوء نیت انجام شده است، متفاوت است.
عوامل تصادف
قتل در تصادفات رانندگی : به طور کلی، تصادف در رانندگی موارد زیر را شامل می شود که قانون مرتکب را مستوجب مجازات دانسته است:
- بیاحتیاطی ، بیمبالاتی
بی احتیاطی، به معنای انجام فعل خطرناک و ممنوع، نظیر رانندگی با سرعت غیر مجاز و بی مبالاتی، به معنای ترک فعل توصیه شده و الزام شده است، نظیر رانندگی نکردن در حدود سرعت تعیین شده.
- عدم مهارت راننده
مهارت نداشتن راننده وسیله نقلیه، به معنای رانندگی بدون گواهینامه یا عدم مهارت کافی در رانندگی می باشد.
- رعایت نکردن نظامات دولتی
رعایت نکردن نظامات دولتی، یعنی رعایت نکردن قواعد و مقررات رانندگی.
انواع عدم رعایت قوانین رانندگی در تصادف
اگر قتل در تصادف رانندگی به دلایل زیر باشد
• سبقت غیر مجاز
• سرعت بالا
• عبور از چراغ قرمز
• رعایت نکردن قواعد رانندگی
• رانندگی در حالت مستی
• نداشتن گواهینامه
و به طور کلی تخلف راننده باشد باز در دسته قتلهای غیر عمد قرار میگیرد زیرا فرد قصد رعایت نکردن قواعد رانندگی را داشته است اما قصد قتل فرد مقتول را نداشته و مجازات او نیز قصاص نخواهد بود.
آثار حقوقی تصادف
هر گاه بیاحتیاطی یا رعایت نکردن نظامات دولتی یا مهارت نداشتن راننده به قتل غیرعمدی منتهی شود، باید راننده مقصر «آثار حقوقی تصادفات» را جبران کند. این جبران ضرر و زیانهای ناشی از آن ممکن است مادی یا معنوی باشند.
1- ضررهای مادی یعنی جبران هزینههای ناشی از تصادف خودرو یا هزینههای بیمارستانی
2- ضررهای معنوی یعنی بازداشت راننده و زندانی شدن وی که از نظر روحی لطمههایی به خود راننده و خانوادهاش رساند است.
مجازات قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادفات رانندگی، از انواع قتل غیرعمد بوده و بنابراین، بدلیل بىاحتیاطى و بىمبالاتى و عمدى نبودن و عدم سوء نیت، قصاص منتفى مىشود. مجازات قتل در تصادفات رانندگی، حکم مجازات تصادف منجر به فوت غیرعمد خواهد بود. حکم مجازات تصادف منجر به فوت غیرعمد در ماده ٢٩١ ، بر اساس قانون مجازات اسلامی شامل حبس و پرداخت دیه میباشد.
- مجازات حبس راننده
مجازات دو ماه تا شش ماه حبس:
مجازات راننده باعث سقط جنین، بدلیل بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا عدمرعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده که موجب سقط جنین گردد، مجازات آن از ۲ ماه حبس تا ۶ ماه حبس و پرداخت دیه در صورت مطالبه مصدوم میباشد.
مجازات شش ماه تا سه سال حبس:
یکی از مجازاتهای قتل در تصادفات رانندگی، حبس از حداقل 6 ماه تا حداکثر 3 سال است. این جرم دارای جنبه عمومی است، صرفا امکان تخفیف در مجازات حبس، با شرایطی وجود دارد.
در صورتی شامل تخفیف در مجازات قتل غیر عمد خواهد شد که، رضایت اولیای دم، عدم سابقه محکومیت، اعمال مرتکب جرم، پس از وقوع جرم و سایر موارد مندرج در قانون، وجود داشته باشد.
- پرداخت دیه به اولیای دم
پرداخت دیه، یکی از انواع مجازاتهای موجود در قانون مجازات اسلامی است که موارد پرداخت آن، در مواردی که امکان قصاص، وجود نداشته یا طرفین، به جای قصاص، بر دیه مصالحه میکنند. پرداخت دیه، در صورت مطالبه اولیای دم خواهد بود.
مرتکب قتل غیر عمد مکلف به پرداخت دیه مىباشد. کسب رضایت از اولیاى دم متوفى صرفا در کاهش حبس، موثر بوده و در صورت عدم رضایت اولیا دم، حبس تعیین شده را باید تحمل کند.
مجازات قتل برای راننده مست
مجارات فردی که در حالت مستی رانندگی میکند و مرتکب قتل ناشی از تصادف میشود
مستی به حالتی گفته میشود که در اثر نوشیدن، نوشیدنیهای الکلی رخ دهد.
1- به ۸۰ ضربه شلاق محکوم شده و برای رانندگی در حالت مستی به پرداخت دیه و حبس محکوم میشود.
2- قانون گذار برای رانندگی در حالت مستی مجازات شدیدتری در نظر گرفته است.
در صورت رانندگی در حالت مستی و وقوع تصادف مقصر به بیش از دو سوم حداکثر مجازات قانونی محکوم میگردد یعنی بیش از ۵ سال حبس محکوم میشود. همچنین دادگاه میتواند مرتکب را به مدت یک تا پنج سال از رانندگی محروم کند.
درصورت رانندگی در مستی با مصرف مواد روانگردان ۴۰۰ هزار تومان جریمه از سوی پلیس راهور را درپی دارد.
موارد تشدید مجازات راننده
- ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی، هرگاه راننده در موقع وقوع جرم، مست بوده یا پروانه نداشته یا زیادتر از سرعت مقرر در حرکت بوده یا آن که ماشین را با وجود نقص و عیب مکانیکی موثر در تصادف به کار انداخته یا در محلهایی که برای عبور پیادهرو علامت مخصوص گذارده شده است، مراعات لازم ننماید و یا از محلهایی که عبور از آن ممنوع بوده رانندگی کرده، به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد.
دادگاه میتواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی ماشین محروم نماید.
- ماده ۷۱۹ قانون مجازات اسلامی هر گاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مامورین انتظامی از این کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند، حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور درمواد (۷۱۴) و (۷۱۵) و (۷۱۶) محکوم خواهد شد. دادگاه نمیتواند در مورد این ماده اعمال کیفیت مخففه نماید.
تبصره ۱ - راننده در صورتی میتواند برای انجام تکالیف مذکور در این ماده وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که برای کمک رسانیدن بهمصدوم توسل به طریق دیگر ممکن نباشد.
تبصره ۲ - در تمام موارد مذکور هر گاه راننده مصدوم را به نقاطی برای معالجه و استراحت برساند و یا مامورین مربوطه را از واقعه آگاه کند و یا بههر نحوی موجبات معالجه و استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند دادگاه مقررات تخفیف را درباره او رعایت خواهد نمود.
دادگاه رسیدگی به جرم قتل غیر عمد در اثر تصادف
دادگاه صالح جهت رسیدگى به جرم قتل غیر عمد در اثر تصادف داد گاه کیفرى ٢ مىباشد. دادگاه کیفرى ٢ با توجه به ماده ٣٠١ قانون آیین دادرسى کیفرى دادگاهى است که به کلیه جرایم به جز جرایمى که قانون، دادگاه صالح آن را تعیین کرده است را دارد. دادگاه کیفری ۲ در شهرهایی که شورای عالی قضایی لازم بداند تشکیل میشود و حسب مورد میتواند دارای شعب متعدد باشد. تخصیص هر شعبه به هر یک از انواع جرائم با شورای عالی قضایی است.
وکیل قتل غیر عمد تصادف
اکثر تصادفهایى که در جادهها رخ مىدهد بر اثر بىاحتیاطى و بىمبالاتى رانندگان است. گاهى این تصادفات منجر به فوت شخص مىشود که نمىتوان عنوان قتل عمد را به آن داد. پس بهتر آن است که در این پروندها که موضوع آن دعاوی کیفری است با وکیل قتل غیرعمد مشاوره کنید.
وکیل جرایم قتل غیر عمد ناشی از تصادف رانندگی بر این باور هستند که میتوان جرم قتل غیر عمد در اثر تصادف را با پرداخت دیه، قابل گذشت کرد.
نکته مهم این است که تقصیر راننده در تصادف رانندگی غیر قابل گذشت بوده و با شرایط رضایت اولیای دم میتوان در حبس یا مجازات، تخفیف در نظر گرفت
برای دریافت مشاوره حقوقی با وکیل قتل غیر عمد و اطلاعات بیشتر در مورد قتل در تصادفات رانندگی و مجازات آن و جرایم ناشی از تخلفات رانندگی میتوانید با وکیل دفتر حقوقی حقگرا تماس بگیرید.