شرایط دریافت نحله
آذر ۱۸, ۱۴۰۲وکیل حقوقی جنین اهدایی
آذر ۱۸, ۱۴۰۲
هر فردی مالک اموال خود است و همه گونه تصرفی در آن میتواند انجام دهند و حتی قادر خواهد بود برای اموال خود بعد از مرگش تعیین تکلیف کند و آن اموال را به دیگران انتقال دهند. مالکیت اشخاص بر اموالشان بعد ازمرگ، کمی محدودیت خواهد داشت و متوفی اختیار دارد فقط نسبت به ثلث اموال خود تعیین تکلیف کند که این انتقال مال و یا سپردن امور به شخصی توسط متوفی باید در قالب و چارچوب وصیت نامه انجام گیرد.
وصیت نامه یک سند است که به ما این امکان را میدهد که برای اموال خود پس از مرگ تصمیمگیری کنیم و در صورت تمایل فردی را مامور انجام اموری همچون مراقبت از فرزندان، اداره اموال تا زمان رشد کودکان و یا صرف اموال در راه عام المنفعه، تعیین نماییم.
بعد از مرگ شخص، برای تعیین تکلیف اموال و مطالبات متوفی، وراث باید ابتدا به دنبال وصیت نامه او بروند در صورتی که وصیت نامهای از فرد متوفی وجود داشته باشد و وراث در مورد وصیتنامه اعتراض داشته باشند نیز عدم تنفیذ وصیت نامه پیش خواهد آمد.
کلمات حقوقی در وصیت نامه
وصیت یک عمل حقوقی است که سه عنصر دارد و به شرح زیر است:
موصی یا وصیت کننده یا شخصی که اقدام به تنظیم وصیت نامه نسبت به اموال خود میکند.
موصی له یا کسی که به نفع او وصیت شده یا فرد ذینفع
وصی به یا مالی که مورد وصیت قرار گرفته
انواع تنظیم وصیت نامه
وصیت نامه از حیث تنظیم به چند صورت تنظیم میگردد.
- وصیت نامه رسمی:
وصیت نامه محضری یا رسمی، نیاز به تنفیذ ندارد در نتیجه وصیتنامههای رسمی، احتمال تشکیل پرونده در دادگاه برای اعتراض به وصیتنامه را پایین آورده و دیگر اجازه ندادن برای اجرای وصیت نامه ممکن نیست .فقط در صورت ارائه دلایل محکم به دادگاه شاید بتوانند قاضی را متقاعد سازند تا حکم بطلان وصیت نامه را صادر کند. در این صورت دیگر وصیت نامه رسمی اجرا نخواهد شد.
- وصیت نامه عادی :
وصیت نامه خودنوشت و سری باید گفت در وصیت نامه خود نوشت وصیت به خط وصیت کننده نوشته شده است و به امضا و تاریخ می رسد. در این نوع وصیت نامه، نیاز به تایید وراث و تنفیذ وصیتنامه است.
- وصیت نامه سری:
وصیتی است که به خط وصیت کننده (موصی) و یا هر شخص دیگری نوشته و به امضای موصی رسیده پس از تنظیم در اداره ثبت اسناد و یا دفاتر ثبت اسناد رسمی به عنوان امانت سپرده شده است و پس از فوت موصی ورثه میتوانند آن را دریافت کنند. وصیت نامه سری، نیاز به تنفیذ وصیت نامه توسط وراث دارد.
اجازه اجرای وصیت نامه
مرگ امری است طبیعی که برای همه اتفاق میافتد. بسیاری از افراد برای آن که تکلیف اموالشان پس از مرگ مشخص باشد، اقدام به تنظیم وصیت نامه میکنند.
همانگونه که در ابتدا اشاره کردیم، وصیت نامه از نظر تنظیم چند نوع دارد. وصیت نامه رسمی در دفاتر ثبت اسناد به ثبت میرسد و در دادگاه اعتبار زیادی دارد و ورثه نمیتوانند به آن عمل نکنند و نیازی به تنفیذ ندارد.
زیرا وصیت نامه رسمی یک سند رسمی محسوب میشود و تنها زمانی غیرقابل اجرا است که به نحوی باطل شود.
اما وصیت نامه خودنوشت وسری که معمولا موصی آن را نوشته و امضا کرده قابل اعتراض است و ورثه و ذی نفعان میتوانند به آن اعتراض کرده و اجازه اجرا کردن آن را ندهند.
ممکن است شخصی وصیت نامه خود را تنظیم نماید، اما مدتی بعد بخشی از اموال مورد وصیت را به دیگری انتقال دهد. در این صورت وصیت نسبت به اموال انتقال یافته اجرا نخواهد شد.
وصیت غیرنافذ
شخص نمیتواند بیش از یک سوم اموالش را وصیت نماید و این عمل غیرنافذ است.
زمانی که موصی مازاد بر یک سوم اموال خود را برای موصی له وصیت میکند،
این وصیت نامه باطل نخواهد بود اما صحیح هم نیست. بلکه غیرنافذ است.
و اجرا نمیشود مگر زمانی که وراث اجازه اجرا شدن آن را بدهند. بنابراین تا آن زمان، وصیت نامه مزبور اثر قانونی نخواهد داشت.
تنفیذ وصیت نامه
تنفیذ در لغت به معنی امضا ، تأیید و اجازه است و تنفیذ وصیتنامه به معنی تایید تمامی ورثه نسبت به اجرا متن وصیتنامه میباشد.
اگر شخصی که فوت کرده باشد و برای همه اموال خود وصیت کند مانند این که وصیت کند همه اموالش را به خیریه ببخشد یا بخشی از اموال را که بیش از یک سوم کل اموال است به یکی از افراد ذینفع بدهد، در صورتی که ورثه اعتراض داشته باشند میتوانند با کمک وکیل اعتراض به وصیت نامه کرده و یا درخواست عدم تنفیذ وصیت نامه دهند.
همان طور که در ابتدا عنوان شد قانون برای یک سوم اموال اجازه میدهد که به وصیت موصی (وصیت کننده) عمل شود و برای باقی اموال در صورتی صحیح است که ورثه نسبت به تنفیذ وصیت نامه اقدام کنند.
مراحل تنفیذ وصیت
اگر افراد بخواهند اقدام به تنفیذ وصیت نامه کنند، یعنی اجازه اجرا شدن وصیت نامه متوفی را بدهند، باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و درخواست تنفیذ وصیت نامه تنظیم و آن را تقدیم کنند.
البته اگر اجرای وصیت نامه تنها نیازمند تنفیذ و یا رد وصیت مازاد بر ثلث باشد و عدم تصمیمگیری او ضرر به بار آورد، ولی، وصی و یا قیم صغیر میتواند اقدام به تنفیذ وصیت نامه کند.
البته اگر صغیر قیم داشت، دادسرا در این خصوص دخالت میکند، و تنفیذ وصیتنامه حتما باید به تایید دادستان برسد.
مدارک تنفیذ وصیت نامه
وصیت نامههای محضری به علت داشتن اعتبار قانونی نیازی به این مراحل ندارند. اما اگر وصیت نامه شما بهصورت معمولی است باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید.
- اصل وصیتنامه
- اصل گواهی فوت
- کارت ملی و شناسنامه متوفی
- کارت ملی و شناسنامه تمامی وراث
- کارت ملی و شناسنامه ذینفعان که نام آنها در وصیتنامه آورده شده
- استشهاد محلی و شهادت دادن 3 نفر
- کارت بانکی برای پرداخت هزینه مراحل تنفیذ
* اگر برگهای مبنی بر داشتن نظر کارشناسی وکلا نیز با خود داشته باشید بسیار سادهتر میتوانید مسئله را برای دادگاه تبیین کنید. از دیگر مدارک لازم برای تنفیذ وصیت نامه میتوانیم به داشتن شماره پرونده استنادی اشاره کنیم.
وکیل وصیت نامه
مشاوره با وکیل انحصار وراثت دفتر حقوقی حقگرا در اموری چون تنفیذ وصیت نامه عادی ، قبل از هر اقدامی، امری ضروری است. این مورد را مد نظر داشته باشید که اگر موضوع انحصار وراثت برای شما جنبههای دیگری چون ملکی یا کیفری به خود گرفته باشد، باید به وکیل مورد نظر در آن حوزه مراجعه نمایید.
از مهمترین موارد در این مسئله میتوان به جعل و دستکاری کردن وصیتنامه به سود یا ضرر فردی اشاره کرد. در چنین مواردی نیز ممکن است تنفیذ وصیتنامه به سود یا ضرر افرادی باشد. مشورت با وکیل با تجربه در زمینه وصیتنامه ضروری است
بعضا موضوعات انحصار وراثت به دلیل بروز اختلافات بین وراث، میتواند جنبه کیفری پیدا کند.
در چنین حالتی وکیل باید مدارک لازم را تقدیم دادگاه کند و پیگیر پرونده انحصار وراثت باشد تا دادگاه پیش از بررسی مدارک لازم برای اعتراض به وصیتنامه و ابطال وصیت نامه ، دستور تحقیق درمورد صحت دعاوی را به کارشناس مربوط میدهد.
درصورتیکه شما نیز نسبت به صحت مطالب موجود در وصیت نامهای شکایت دارید میتوانید با وکیل انحصار وراثت دفتر حقوقی حقگرا مشورت کنید.