اثبات ناشزه بودن
دی ۳۰, ۱۴۰۲عوامل تخفیف در مجازات
دی ۳۰, ۱۴۰۲
دادگاه کیفری استان به دادگاه کیفری یک و دادگاه عمومی جزایی به دادگاه کیفری دو
تبدیل شد.این تغییر بعد از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری جدید، تقسیمبندی دادگاهها و صلاحیت آنها انجام شد.
دادگاه کیفری 2، از جمله مراجع قضاییای هستند که تنها، حق رسیدگی به دعاوی در صلاحیت خود را دارند و در صورتی که دعوایی، خارج از صلاحیت، به این مراجع قضایی، ارسال گردد، باید، از رسیدگی و صدور حکم، امتناع کرده و پرونده را به دادگاه صالح، ارجاع دهند.
انواع دادگاههای کیفری دارای صلاحیت مشخص هستند که همین مسئله باعث میشود تا افراد وقتی قصد شکایت از یک موضوع را دارند، نداند که باید به کدام دادگاه مراجعه کنند.
قانون گذار، در قوانین آیین دادرسی، اعم از آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی، صلاحیت دادگاهها را از حیث صلاحیت محلی و ذاتی، مشخص نموده و تمامی افراد، باید، هنگام طرح یک دعوا، تنها از دادگاه صالح، تقاضای رسیدگی و صدور حکم، داشته باشند
دادگاه کیفری
این دادگاه، یکی از انواع مراجع قضایی پیشبینی شده در قانون است که به جرم رخ داده مورد شکایت که در صلاحیت آن است، رسیدگی و در خصوص آن، حکم مجازات صادر میکند.
دادگاه کیفری به موضوعات کیفری که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده است رسیدگی میکند. از جمله مواردی مانند قتل، ضرب و جرح، کلاهبرداری، توهین و غیره. بنابراین اگر شخصی جرمی انجام دهد مطابق قانون مجازات اسلامی به مجازات آن جرم محکوم خواهد شد.
شخصی که مرتکب جرم شده است حسب مورد با توجه به موضوع جرم و شرایط شخصی در دادگاه کیفری یک یا
دادگاه کیفری دو محاکمه میشود.
انواع دادگاه کیفری
طبق ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای کیفری به پنج دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه نظامی، دادگاه انقلاب و دادگاه اطفال و نجوانان تقسیم میشوند.
دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو از رایجترین انواع دادگاههای کیفری به شمار میروند.
دادگاه کیفری یک:
اصولا دادگاه کیفری همان دادگاه کیفری استان است و در مرکز هر استان و با صلاحدید رئیس قوه قضاییه کشور در حیطه قضایی شهرهای استان برگزار میگردند.
معنا صلاحیت یک دادگاه
در اصطلاح حقوقی، به شایستگی یک مرجع برای رسیدگی به یک موضوع، صلاحیت گفته میشود. پس از صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست توسط دادسرا، پرونده متهم جهت محاکمه و صدور حکم به دادگاه دارای صلاحیت ارسال میگردد.
صلاحیت دادگاه کیفری دو
دادگاه کیفری دو از مراجع نخستین یا بدوی محسوب میشود. مراجع نخستین، مراجعی هستند که پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی در دادسرا، عهدهدار اولین مرحله رسیدگی به اتهام متهم هستند. دادگاه کیفری دو همچنین در زمره مراجع عمومی رسیدگی است. مراجع عمومی مراجعی هستند که اصولاً صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارند، مگر جرایمی که استثنائاً در صلاحیت مرجع دیگری قرار میگیرد.
در نظام قضایی ایران، مراجع عام رسیدگی به امور کیفری، دادگاه کیفری دو و دادگاه کیفری یک هستند. بر اساس ماده ۳۰۱ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای کیفری دو صلاحیت عام رسیدگی به تمام جرایم را داراست مگر اینکه قانون، رسیدگی به جرمی را در صلاحیت مرجع دیگری قرار داده باشد و جز دادگاه کیفری 2 نمیباشد عبارتند از:
•
رسیدگی به جرایم موجب مجازات سنگینی عبایت حقوق بشر است.این جرایم مستلزم تجربه عدالت یک دادگاه قوی است.
•
رسیدگی به جرایمی که موجب تهدید امنیت داخلی و خارجی میشوند.
•
توهین به ریاست جمهوری و رهبری
•
جرائم مرتبط با مواد مخدر باید توسط یک دیوان انقلاب صورت پذیرد.
•
دادگاه اصفال و نوجوانان مسئول رسیدگی به جرایمی است که در ارتکاب آنها کودکان و افراد زیر 18 سال دخیل هستند.
•
دادگاه نظامی مسئول رسیدگی به اتهاماتی است که متعلق به افسران نظامی و انتظامی است.
به همین دلیل، دادگاه کیفری دو صلاحیت لازم برای رسیدگی به این نوع جرایم را ندارد.
طبق ماده ۲۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری: "در صورتی که دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد، دادگاه کیفری دو محل، صالح برای رسیدگی به پرونده است.
" بنابراین، حتی اگر دادگاه کیفری دو، صالح برای رسیدگی به پرونده نباشد، در صورتی که دادگاه مربوطه تشکیل نشود، دادگاه کیفری دو میتواند پرونده را بررسی کند.
همچنین، ماده 298 میگوید «تا زمانیكه دادگاه اطفال و نوجوانان در محلی تشكيل نشده است، به كليه جرايم اطفال و نوجوانان، به جز جرايم مشمول ماده ۳۱۵ اين قانون، در شعبه دادگاه كيفری دو يا دادگاهی كه وظايف آن را انجام میدهد رسيدگی میشود». بنابراین، در صورتیکه دادگاه اطفال و نوجوان تشکیل نشود، دادگاه کیفری دو به این جرایم نیز رسیدگی میکند.
ساختار دادگاه کیفری دو
ساختار دادگاه کیفری دو، به موجب ماده 295 این قانون، بدین صورت میباشد: " دادگاه كيفری دو، با حضور رييس يا دادرس علی البدل، در حوزه قضايی هر شهرستان تشكيل میشود." در این دادگاه، علاوه بر قاضی، یک مدیر دفتر، یک منشی و کارمند بایگانی نیز حضور دارند.
طبق ماده 300، در تمامی جلسات دادگاه کیفری دو، دادستان یا معاون او یا یکی از دادیاران به تعیین دادستان، میتوانند حضور یابند تا از کیفرخواست دفاع کنند. این دادگاه بر خلاف دادگاه کیفری یک که سیستم تعدد قضات بر آن حاکم است، تنها یک قاضی دارد.
محل تشکیل دادگاه کیفری 2
همان طور که گفته شد مقر دادگاه کیفری دو، در حوزه قضایی هر شهرستان است .در مناطق کمجمعیت کشور که هنوز به شهرستان تبدیل نشدهاند و در تقسیمات کشوری، «بخش» به شمار میآیند، در صورتی که رئیس قوه قضاییه تشخیص دهد، «دادگاه عمومی بخش» تشکیل میشود و به جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری دو است، رسیدگی میکند.
دادگاه و کلان شهرها بر اساس مناطق کیفری۲ تهران جداسازی شده است. در تهران به دلیل جمعیت بالای شهر برای هر دو یا سه منطقه یک دادگاه کیفری در نظرگرفتهاند.
تعیین زمان دادرسی کیفری
ملاک اصلی در تعیین دادگاه صلاحیت دار محلی به موجب قانون آیین دادرسی کیفری به شرح زیر است.
1-محل وقوع جرم
2-ضابطه محل کشف جرم
3-محل دستگیری متهم
4- در موارد استثنایی به محل اقامتگاه متهم توجه شده است
نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری دو
روش پیگیری پروندهها در دادگاه کیفری 2 به گونهای است که پس از پایان مرحله رسیدگی در دادسرا، بازپرس قرار جلب دادرس را صادر نموده و به این طریق از دادگاه درخواست میکند به پرونده رسیدگی کرده و برای جرم صورت گرفته، مجازات قانونی در نظر بگیرد.
لذا، بازپرس پس از صدور قرار جلب دادرسی و کیفرخواست، آنها را به دادگاه ارسال خواهد کرد. مدیر دفتر دادگاه نیز، برای رسیدگی به پرونده زمانی را تعیین کرده و به طرفین دعوی ابلاغ میکند. به همین ترتیب، هر دو نفر شاکی و متهم در دادگاه حاضر شده و دلایل و دفاعیات خود را ارائه میدهند. پس از این مرحله، دادستان با قرار جلب دادرسی موافقت نموده و پرونده را مورد بررسی قرار میدهد.
در حوزههای قضایی بخشها بدلیل آنکه دادسرا تشکیل نشده است، رییس دادگاه کیفری دو، در وهله اول اقدام به انجام تحقیقات مقدماتی نموده و بعد رسیدگی را ادامه داده و مبادرت به صدور حکم مینماید. فی الواقع در این مورد، رییس دادگاه بخش وظایف دادستان را نیز انجام میدهد. اگر جرمی مانند جرم مستوجب حبس ابد، در حوزه قضایی بخش اتفاق افتد، رییس دادگاه بخش بجای بازپرس، تحت نظارت دادستان، تحقیقات مقدماتی را انجام خواهد داد اما صدور کیفرخواست با دادستان خواهد بود
و در نهایت حکم خود را صادر میکند. باید به این نکته، اشاره شود که اگر وقت تعیین شده برای بررسی کافی نباشد، مجددا وقت تعیین شده و جلسه دیگری برگزار میگردد..
ارجاع پرونده به شعبه کیفری دو
به طور کلی ارجاع پرونده به شعبه کیفری 2 به این معنا است که مقامات دادسرا نظر بر این دارند که متهم قابل مجازات است و با ارائه کیفرخواست، پرونده او را به دادگاه ارجاع میدهند تا قاضی بر اساس اطلاعات موجود در پرونده و مجدداً بررسی موارد، رای صادر کند.
تنها کافی است در این مرحله شماره پرونده ۱۶ رقمی، ردیف فرعی و رمز پرونده ۵ رقمی متناظر با همان پرونده را وارد کرده و بر روی گزینه "روند کار پرونده" یا "خلاصه پرونده" کلیک کنید تا اطلاعات کامل برای شما نمایش داده شود.
همچنین میتوانید هنگام دریافت پیامک رای صادر شده، رای صادره را نیز از طریق این روش مشاهده کنید.
به منظور دستیابی به اطلاعات مورد نیاز، ابتدا میتوانید به سایت سامانه ثنا مراجعه کنید.
اما در صورتی که ابلاغیه جدیدی برای شما به صورت پیامک ارسال شده، حضور شما در دادگاه لازم است، یک احضاریه دادگاه برای شما صادر خواهد شد.
در موقع تشکیل دادگاه نیاز به وکیل حقگرا و بهرمندی از مشاورههای کیفری آن در نتیجه نهایی بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
صدور رای در دادگاه کیفری 2
رای کیفری، تصمیم دادگاههای کیفری، در مورد سرنوشت پرونده در حال رسیدگی است. صدور رای در دادگاههای کیفری، باید در همان جلسه دادرسی و پس از اعلام ختم دادرسی یا نهایتا تا یک هفته بعد از آن، انجام گیرد. وضعیت متهم بازداشت شده، بعد از صدور رای، بستگی به مجرم شناخته شدن متهم دارد.
تخلف از صدور رای در مهلت مقرر، موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است. " بر اساس این ماده، زمان صدور رای در دادگاه کیفری 2، به شرح زیر میباشد:
- صدور رای در دادگاه کیفری، باید در همان جلسه دادرسی و پس از اعلام ختم دادرسی، صورت گیرد.
- در صورت عدم امکان صدور رای در دادگاه کیفری در جلسه دادرسی و بلافاصله پس از ختم آن، قاضی باید، حداکثر، ظرف مدت یک هفته، اقدام به انشای رای نماید.
- به موجب ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری: "رای دادگاه، باید حداکثر، ظرف سه روز از تاریخ انشا، پاک نویس یا تایپ شود." که به این رای دادگاه، دادنامه کیفری میگویند.
اعتراض به رای دادگاه کیفری 2
رای صادر شده باید، در مدت زمان ابلاغ رای، به طرفین دعوا، ابلاغ شود و در صورتی که قابل اعتراض باشد، میتوان نسبت به آن توسط وکیل کیفری حقگرا اعتراض نمود.
اعتراض به رای دادگاه، شامل واخواهی و تجدیدنظر می باشد. روشهای فوق العاده، شامل فرجام خواهی (اعتراض به آرای صادره در دیوان عالی کشور)، اعاده دادرسی و اعتراض به شخص ثالث است. هرکدام از این روشها دارای نحوه و مراحل ویژه به خود میباشند که وکیل دفتر حقوقی حقگرا با توجه به پرونده شما از آن استفاده خواهد کرد.