معاملات بعد از ورشکستگی
اسفند ۲۳, ۱۴۰۲وکیل شکایت از بلاگر
اسفند ۲۳, ۱۴۰۲
در این سالهای شاهد افزایش زیادی در توزیع داروهای غیر مجاز و داروهای تقلبی و پیرو آن شکایت از داروفروشان بودهایم. فروش داروهای تقلبی، غیرقانونی و ممنوع است.با این کار امکان شکایت از داروفروشان وجود دارد. در بعضی کشورها، مجازات برای فروش داروهای تقلبی غیرقانونی، میتواند با متهم شدن برای قانون شکنی و بزه عرضه مواد مخدر یکسان باشد.
جان اشخاص ارزشمند است و نباید دست مایه سودجویان به بهانههای مختلف قرار بگیرد به همین دلیل در خصوص مواد دارویی قانون خاصی وضع شده است و افرادی که به طرق مختلف به واسطه دارو و واکسن جان دیگران را به مخاطره میاندارند به مجازات مقرر در این قانون محکوم میشوند. عرضه دارو تقلبی، مجازات سنگینی را به همراه دارد. بنابراین، دانستن قوانین مرتبط با داروهای تقلبی و مشاوره با وکیل در این خصوص مهم است
داروی تقلبی ، غیرمجاز و تاریخ گذشته
داروی تقلبی، دارویی است که با ظاهری فریبنده تولید و به فروش میرسد. در سالهای اخیر، بازار فروش داروهای تقلبی، فاسد و تاریخ گذشته شاهد رونق چشمگیری بوده است.
ثروت حاصل از این تجارت پرسود، تعداد زیادی از افراد را به سمت بازار داروهای تقلبی جذب میکند. هزینهی پایین تولید و قیمت فروش بالای داروهای تقلبی، این کسبوکار ناپاک را به موقعیتی بسیار سودآور تبدیل کرده است.
تهیه دارو از مراکز غیرمعتبر احتمال تقلبی بودن و فساد این اقلام را افزایش میدهد با توجه به اینکه نظارت کافی برعملکرد این گونه فروشندگان وجود ندارد و افراد به ناچار برای خرید داروهای ضروری در دام این سودجویان میافتند.
فروش غیرمجاز دارو
مقصود از توزیع یا خرید و فروش غیرمجاز دارو موردی است که واردات و صادرات و خرید و فروش دارو بدون داشتن مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت میپذیرد. لذا در صورت داشتن مجوز از وزارت بهداشت، مورد از موارد و مصادیق تبصره ۱ ماده ۳ نبوده و جرم نمیباشد و مجازاتی نیز درپی ندارد.
قابل مصرف بودن یا غیرقابل مصرف بودن دارو در مواقع کشف و ضبط داروهای غیرمجاز، به منظور تعیین تکلیف و بررسی این موضوع، در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد.
عوارض مصرف داروهای غیر مجاز و تقلبی
داروهای غیر مجاز و داروهای تقلبی دارای دوزهای غیرمشخصی است که میتواند به سرعت سبب بروز مسمومیت وازکارافتادن اندامهای حیاتی در فرد مصرفکننده شود.
همچنین بسته بندی وشرایط نگهداری این داروها ، استاندارد نیست و دارای تأییدیه وزارت بهداشت نمی باشد، لذا نمیتوان به آنها داروی اصلی ،اطلاق کرد.
داروهای گیاهی غیرمجازنیز اصولاً درشبکه های زیرزمینی غیربهداشتی وغیرمجاز و از طریق دستگاههای غیراستاندارد تهیه میشود و میتواندسبب ایجاد مسمومیت شود.
داروهای غیر مجاز و تقلبی به دلیل اینکه ازطریق غیرمجاز تهیه میشوند موجب بروز عوارضی همچون مشکلات کبدی، کلیوی، نابینائی،نارسائی قلبی، تشنج و.. میشوند.
چه کسانی به فروش غیرمجاز دارو میپردازند
دامنه افرادی که مشمول جرم خرید و فروش داروهای غیرمجاز میشوند گسترده است. به عبارتی برای این جرم مصادیق وسیعی از مرتکبین به جرم وجود دارد. و ویژگی یا صفت خاصی در قانون برای مرتکبین به جرم خرید و فروش دارو غیرمجاز نیامده است. اما به طور کلی و از جهت تعیین مجازات میتوانیم مرتکبین به جرم خرید و فروش داروی غیرمجاز را به دو دسته تقسیم کنیم. این دو دسته شامل:
الف؛ افراد عادی جامعه.
ب؛ مسئولین موضوع ماده 3 قانون مقررات پزشکی و مسئولین مراکز ساخت و تهیه و توزیع دارو میشوند
اطلاعرسانی تخلفات پزشکی و دارویی
شهروندان در صورت مشاهده تخلف در داروخانهها میتوانند از طریق سامانه پیامگیر به شماره ۳۲۱۲۲۲۴۰ موضوع را مطرح کنند تا ظرف مدت ۲۴ ساعت بررسی و نتیجه به ایشان اعلام شود.
در صورت بروز خطاهای پزشکی یا مشکلات بیماران در بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی و غیردولتی بعد از تماس با ۱۹۰ باید داخلی ۴ شمارهگیری شود. این سامانه مسئول پاسخگویی به مسائل درمانی است و از صبح تا ساعت ۱۲ شب به تماس گیرندگان پاسخ میدهد. همچنین در صورتی که مردم درباره هزینههای درمانی از جمله دریافتهای غیرمتعارف پزشکان و کادر درمان یا همان زیرمیزی درخواست یا پرسشی داشته باشند میتوانند با داخلی شماره ۵ سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت تماس بگیرند.
تفاوت جرم فروش داروی بدون مجوز با جرم فروش داروی تقلبی
در قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی، مجازات فروش داروی تقلبی متفاوت از مجازات فروش دارویی میباشد که مجوزهای تائید یا تولید و یا توزیع را از وزارت بهداشت دریافت نکرده است، در واقع در مورد قسم اول تقلبی صورت گرفته، اعم از اینکه با مواد دیگری مخلوط شده و یا اینکه به جای جنس دیگری به فروش رسیده است، در حالی که که قسم دوم این بحث مطرح نبوده و دارو اصلی است اما مسأله نبود مجوز قانونی برای فروش مطرح میباشد.
مجازاتی که برای جرم فروش داروی غیرمجاز (بدون مجوز) توسط قانونگذار در نظر گرفته شده است براساس ماده 3 قانون قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی جزای نقدی از 500 هزار تومان تا 5 میلیون تومان میباشد، در حالی که مجازات فروش داروی تقلبی براساس ماده 18 این قانون بسته به نتیجهای که به بار آمده و تاثیری که بر سلامت و جسم مصرف کننده میگذارد متفاوت میباشد.
مصادیق دارو تقلبی
- عدم رعایت استاندارد تعیین شده
- افزودن مواد غیرمجاز
- بهکاربردن رنگها و اسانسهای بدون مجوز
اشخاصی که در تهیه مواد داروئی به هر شکلی مرتکب تقلب میشوند و با علم به فاسد بودن و تقلبی بودن آن، دارو را عرضه میکنند و یا بفروش میرسانند و یا داروئی را بجای داروی دیگر میدهند به مجازاتهای مقرر در ماده 18 قانون مربوط به مقررات امور پزشكي و دارويي و مواد خوردني و آشاميدني محکوم خواهند شد.
مجازات جرم خرید و فروش غیرمجاز دارو
نظر به اینکه مرتکب جرم توزیع و خرید و فروش غیرمجاز دارو دارای ویژگی و صفت تشدید کننده مجازات میباشد یا خیر، و با درنظر گرفتن دفعات ارتکاب جرم که برای بار نخستین است یا مرتکب سابقه تکرار جرم دارد، مجازات آن متغیر خواهد بود و مجموعا دربردارنده جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۱۰۰ میلیون ریال یا دو برابر قیمت داروهای مکشوفه و ضبط داروها به نفع وزارت بهداشت و محرومیت از اشتغال از ۱ تا ۱۰ سال خواهد بود.
*
ملاک و معیار برای تعیین میزان جزای نقدی در تعیین دو برابر قیمت داروهای مکشوفه، دارویی است که بیشترین قیمت را به خود اختصاص داده و به بیان دیگر گرانترین باشد.
مجازات فروش داروی اشتباه
در واقع، قوانین مصوب سال ۱۳۳۴ و اصلاحات بعدی و قانون تشکیلات وزارت بهداشت و به طور خاص در ماده ۱۸ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی آمده است:
اشخاصی که در تهیه مواد دارویی به هر کیفیتی مرتکب تقلب شوند، از قبیل آن که جنسی را به جای جنس دیگر قلمداد کنند یا آن را با مواد خارجی مخلوط سازند و همچنین با علم به فساد و تقلبی بودن آن مواد برای فروش آماده و عرضه بدارند یا به فروش برسانند یا دارویی را به جای داروی دیگر بدهند، در صورتی که استعمال مواد دارویی علت اصلی فوت باشد مجازات تهیه کننده اعدام و در صورتی که فقط یکی از علل فوت باشد، مجازات تهیه کننده حبس دائم خواهد بود.
هر چند نوع داروی تقلبی و میزان زیانی که میتواند برای سلامت انسان داشته باشد، از نکات مهم هنگام تعیین مجازات برای قاچاقچیان دارو در کشور است.
بنابراین مجازات قاچاق هر دارو باید به صورت تفکیک شده و مجزا تعیین شود و به نظر میرسد در ارتباط با مجازات قاچاق دارو و ساخت داروی تقلبی قانونگذار باید تجدیدنظر کند، زیرا مجازاتهای تعیین شده متعلق به چندین سال گذشته هستند و با توجه به اینکه مصادیق این جرم امروزه تغییر کرده است، در برخی از مواقع قوانین قدرت بازدارندگی مطلوب را در مقابل جرم ندارند.
مجازات فروش مواد دارویی فاسد یا تقلبی
•
در صورتی که استعمال مواد دارویی منحصراً علت فوت باشد: اعدام و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
در صورتی که استعمال مواد دارویی یکی از علل فوت باشد: حبس دائم و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد داروئی
•
در صورتی که مواد مذکور منتهی به مرز دائم و یا فقدان و یا نقص یکی از حواس و یا اعضا مصرف کننده گردد: حبس دائم و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
هرگاه استعمال مواد مزبور منتهی به صدمهای گردد که معالجه آن کمتر از یک ماه باشد: حبس از 1 تا 3 سال و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
هرگاه استعمال مواد مزبور منتهی به صدمهای گردد که معالجه آن بیشتر از یک ماه باشد: حبس از 2 تا 10 سال و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
هرگاه مصرف مواد مزبور منتهی به صدمهای نگردد: حبس از 1 تا 3 سال و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
در صورت عدم مصرف دارو: مجازات هر یک از تهیه کننده و عرضه دارنده و فروشنده از شش ماه تا دو سال و جزای نقدی از 5/000 تا 150/000 ریال و پرداخت کلیه خسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی
•
در بند الف تا د مجازات های مذکور برای تهیه کننده است و هر یک از آماده کننده و عرضه دارنده و فروشنده به مجازات معاون همان جرم محکوم خواهد شد
•
در صورتی که داروی تقلبی سرم یا واکسن یا آنتی بیوتیک و یا مواد غذایی مخصوص کودکان باشد مرتکب به حداکثر مجازات های فوق محکوم خواهد شد
مجازات فروش دارو یا واکسن تقلبی
بموجب ماده 2 قانون مجازات اسلامی؛ هر رفتاری که در قانون برای آن مجازات تعیین شده جرم میباشد، فروش دارو تقلبی و واکسن تقلبی به هر طریق و با هر وسیله با واسطه یا بدون واسطه فروش حقیقی یا مجازی، نقد یا نسیه و.... به دلیل اینکه توسط قانونگذار در قانون خاص مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی برای آن مجازات تعیین شده است جرم می باشد. جرم فروش دارو یا واکسن تقلبی بسته به نتیجه زیان بار آن بر جسم مصرف کننده مجازات واحدی ندارد. ماده 18 قانون مذکور مجازات فروش این اقلام تقلبی را تعیین کرده است.
براساس ماده 18 :اشخاصی که در تهیه مواد دارویی به هر کیفیتی مرتکب تقلب شوند از قبیل آن که جنسی را به جای جنس دیگر قلمداد نمایند و یا آن را بامواد خارجی مخلوط سازند و همچنین با علم به فساد و تقلبی بودن آن مواد، برای فروش آماده و یا عرضه بدارند و یا به فروش برسانند و یا دارویی را بهجای داروی دیگر بدهند به مجازاتهای ذیل محکوم خواهند شد:
الف -
در صورتی که استعمال مواد دارویی منحصراً علت فوت باشد مجازات تهیهکننده اعدام است و در صورتی که یکی از علل فوت باشد مجازات تهیهکننده حبس دائم با اعمال شاقه خواهد بود.
ب -
در صورتی که مواد مذکور منتهی به مرض دائم و یا فقدان و یا نقص یکی از حواس و یا اعضاء مصرفکننده گردد مجازات تهیهکننده حبسدائم با اعمال شاقه خواهد بود.
ج -
هر گاه استعمال مواد مزبور منتهی به صدمهای گردد که معالجه آن کمتر از یک ماه باشد مجازات تهیهکننده یک سال تا سه سال حبس تأدیبی وهر گاه مدت معالجه بیشتر از یک ماه باشد دو سال تا ده سال حبس مجرد خواهد بود.
د -
هر گاه مصرف مواد مزبور منتهی به صدمهای نگردد مجازات تهیهکننده یک سال تا سه سال حبس تأدیبی خواهد بود.
تبصره - در مورد بندهای الف ب ج و د هر یک از آمادهکننده و عرضهدارنده و فروشنده به مجازات معاون همان جرم محکوم خواهد شد.
ه -
هر گاه داروی تقلبی آماده و عرضه شده و یا به فروش رسیده ولی مصرف نشده باشد مجازات هر یک از تهیهکننده و عرضه دارنده و فروشنده از 6 ماه تا دو سال حبس تأدیبی خواهد بود.
و -
هر کس داروی فاسد یا دارویی که مدت استعمال آن گذشته و یا دارویی را به جای داروی دیگر به فروش برساند و این عمل موجب بازماندن مصرفکننده از استعمال داروی اصلی باشد و در نتیجه معالجه نشدن منتهی به فوت گردد مجازات فروشنده حبس مجرد از دو سال تا ده سال است ودر صورتی که منتهی به فوت نگردد ولی منجر به مرض دائم یا فقدان و یا نقص یکی از حواس و یا اعضاء مصرفکننده گردد مجازات فروشنده یک سالتا سه سال حبس تأدیبی خواهد بود.
ز -
در صورتی که داروی تقلبی (سرم) یا (واکسن) یا (آنتیبیوتیک) و یا مواد غذایی مخصوص کودکان باشد مرتکب به حداکثر مجازاتهای فوقمحکوم خواهد شد.
ج -
در موارد فوق مرتکبین علاوه بر کیفرهای مذکور به جریمه نقدی از پنج هزار ریال تا یکصد و پنجاه هزار ریال و همچنین پرداخت کلیهخسارات وارده به مدعی خصوصی و محرومیت از اشتغال به کسب مواد دارویی محکوم خواهند شد.
تبصره 1 - تهیهکننده کسی است که خود تهیه و یا به دستور او داروی تقلبی ساخته میشود و مقصود از فروشنده متصدی مسئول است.
تبصره 2 - کلیه کالاهای تقلبی پس از صدور حکم قطعی معدوم و کارگاهها و ابزار و اسباب و آلات تهیه مواد مزبور به نفع دولت ضبط خواهد شد.
نکته:فروش داروی تقلبی در هر حال جرم بوده حتی اگر آسیبی به مصرف کننده نزند یا اینکه هنوز به مصرف کسی نرسیده باشد.
نکته: در صورتی که مصرف کننده داروهای تقلبی، کودک باشد مجازات مرتکب تشدید میشود.
نکته:جرم فروش داروی تقلبی از جرائم عمومی میباشد بنابراین برای شروع تعقیب آن نیازی به وجود شاکی خصوصی نمیباشد.
دادگاه جهت رسیدگی به جرم فروش داروهای غیرمجاز
در ایران دادگاههای مختلفی اعم از دادگاههای خانواده، عمومی کیفری و … وجود دارند. و هریک در بررسی موضوعات مشخصی از دعاوی و شکایات فعالیت مینمایند. بنابراین رسیدگی به هر یک از دعاوی و شکایت قانونی در ایران باید توسط دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به موضوع آن پرونده را دارد بررسی شود.
با توجه به اینکه جرم فروش موارد دارویی از جرایم درجه 7 یا 8 محسوب نمیگردد که وفق ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری به طور مستقیم در دادگاه رسیدگی گردد بنابراین تحقیقات اولیه پیرامون این جرم در دادسرا صورت میگیرد و پس از صدور کیفرخواست به مرجع کیفری ارسال میگردد، برای این منظور و در راستای تخصصی شدن دادسراها، برای رسیدگی به چنین جرایمی در تهران دادسرای ویژه جرایم پزشکی تشکیل شده است که به آن دادسرای ناحیه 26 میگویند و رسیدگی به کلیه جرایم ارتکاب یافته در حوزه سلامت در استان تهران به عهده این دادسرا میباشد.
در صورتی که دادگاه موجباتی برای تخفیف مجازات ملاحظه نمود در مورد مجازاتهای جنایی یک درجه و در سایر موارد فقط تا نصف مجازات میتواند تخفیف دهد.
وکیل شکایت از فروش داروهای غیر مجاز
برای شکایت از فروشندگان داروهای غیر مجاز بهتر است از مشاوره وکلا و خدمات دفتر حقوقی حقگرا در این زمینه که بهتر با قوانین و رویه چنین پرونده هایی آشنا میباشند، استفاده کنید.
هرگونه بیماری و صدمه ناشی از داروهایی غیر مجاز و داروهای تفلبی که به صورت متخلفانه روانه بازار شدند، وکیل با تجربه در حوزه تخلفات دارویی میتوانند با قبول پرونده به شما کمک کند.
وکیل حقگرا در حوزه تخلفات دارویی، پرونده های زیادی را قبول میکند که منجر به صدمه در بیماران و موکلین آنها شده است. مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری که سابقه خوبی در نتیجه مثبت گرفتن در پروندههای مربوط به تخلفات دارویی دارد
باعث دریافت میلیونها تومان خسارت، دیه و طول درمان شده است.