جرم و مجازات شکستن پلمپ
بهمن ۱۵, ۱۴۰۳
جرم مزاحمت یا توهین به زنان و اطفال یکی از جرائم غیر قابل گذشت است بدین معنی که در صورت وقوع، حتی با گذشت شاکی باز هم تعقیب متهم متوقف نخواهد شد و مورد مجازات قرار خواهد گرفت.
مزاحمت زنان
جرم مزاحمت به طور کلی به هر نوع فعالیتی اطلاق میشود که موجب آزار و اذیت دیگران شود. این آزار میتواند به صورت کلامی، جسمی یا روانی باشد.
مرتکب جرم باید با حرکات و اعمال توهین آمیز خود موجبات هتک حرمت و اذیت زن یا کودک را در جامعه فراهم کند.
در قانون، این جرم به ویژه در مواردی که به آسایش عمومی آسیب میزند، مورد توجه قرار گرفته است. مزاحمت میتواند در اشکال مختلفی از جمله مزاحمت در خیابان، مزاحمتهای اینترنتی و یا مزاحمت در محیط کار بروز کند.
ماده ۶۱۹ این قانون به صراحت به آزار و اذیت دیگران اشاره کرده و مجازاتهایی برای این عمل تعیین کرده است. بنابراین، بدون وجود یک قانون مشخص که مزاحمت خانم را جرم بشناسد، نمیتوان به تحقق این جرم اشاره کرد.
شرایط تحقق جرم مزاحمت
رفتارهایی که میتوان با آن بتوان به اثبات مزاحمت بانوان پرداخت، شامل جرم مزاحمت میشود.
آزار و اذیت فیزیکی: شامل هر نوع اقدام فیزیکی که موجب آسیب یا آزار به فرد دیگر شود.
آزار کلامی: شامل فحاشی، توهین و استفاده از الفاظ ناپسند که به روحیه و حیثیت فرد آسیب میزند.
مزاحمتهای اینترنتی: ارسال پیامهای آزاردهنده، تهدید یا هر نوع رفتار نامناسب در فضای مجازی.
جرم مزاحمت بانوان
جرم مزاحمت برای بانوان از جمله جرائم عمدی است که به محض وقوع ، قصد مرتکب در آن مفروض است مگر اینکه مرتکب بتواند خلاف آن را ثابت کند.
برای مثال اگر کسی خانمی را به گونه ای که شکل مزاحمت داشته باشد تعقیب کند، جرم مزاحمت برای نوامیس تحقق یافته و نیازی نیست که خانم ثابت کند، آقا قصد مزاحمت داشته، بلکه قصد آقا برای مزاحمت مفروض است و این خود مرد است که باید ثابت کند چنین قصدی نداشته تا مسئولیت کیفری از او سلب شود.
اثبات ایجاد مزاحمت برای خانم
● شهادت شهود
● وقوع جرم در منظر نیروی انتظامی
● اقرار
● ثبت واقعه دوربینهای مدار بسته شهری و غیره
اثبات مزاحمت ناموسی
مزاحمت ناموسی در اماکن عمومی و معابر در این ماده قانونی جرمانگاری شده است. مقصود از معابر و اماکن عمومی، کوچهها، خیابانها و اماکنی است که محل عبور و مرور عموم مردم است و مردم به طور عادی بتوانند در آنها تردد کنند.
در واقع هر مکانی که خصوصی نباشد، میتواند در این ماده به عنوان مکان عمومی تلقی شده و اگر در آن چنین جرمی محقق شود، مشمول ماده گردد.
نکته مهم در این میان این است که در مورد اطفال فرقی میان طفل پسر و دختر نیست. یعنی این جرم هم برای طفل پسر و هم برای طفل دختر ممکن است روی دهد.
همچنین باید توجه داشت که اگر طفل مونث و دختر باشد، تنها یک جرم مزاحمت برای اطفال محقق شده و دو جرم یعنی جرم مزاحمت برای زنان و جرم مزاحمت برای اطفال به شکل همزمان رخ نداده است.
مزاحمت بانوان توسط زنان
اگرچه در جامعه اغلب مزاحمت برای بانوان و اطفال توسط مردان محقق میشود، اما ممکن است این جرم توسط زنان نیز ارتکاب یابد. بنابراین اگر زنی در معابر عمومی نسبت به زنی دیگر از الفاظ و حرکات توهینآمیز استفاده کند، مرتکب چنین جرمی شده و فرد باید به مجازات این جرم محکوم گردد.
مزاحمت برای بانوان توسط نزدیکان
از آنجایی که در ماده قانونی که جلوگیری از تعرض به زنان در جامعه توسط افراد غریبه است، برخی معتقدند که چنین جرمی از افراد نزدیک مانند همسر، فرزندان یا پدر و دیگران قابل تصور نیست.
با توجه به لزوم حمایت از زنان و اطلاق ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی، باید گفت که نسبت فرد توهینکننده با زن یا طفل، ملاک عمل نخواهد بود. پس اگر پدر یا برادر و یا همسر زن به او در اماکن عمومی توهین کند، مشمول این ماده بوده و قابل مجازات است.
حکم ایجاد مزاحمت بانوان و اطفال
۱ – عنصر قانونی جرم مزاحمت بانوان: بر اساس ماده ی 619 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات «هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به انان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و 74 تا ضربه شلاق محکوم خواهند شد»
۲ – عنصر مادی جرم مزاحمت بانوان: برای تحقق جرم مزاحمت زنان و اطفال، رفتار مرتکب باید به صورت مثبت باشد یعنی ترک فعل در این ماده جرم تلقی نمیشود. از نظر مادی ارتکاب اعمال توهین آمیز از سوی فاعل به دو صورت قابل تحقق است.
الف ) ایجاد مزاحمت و تعرض نسبت به اطفال و بانوان در معابر یا اماکن عمومی
ب ) ارتکاب عمل توهینآمیز در یکی از دو محل نسبت به اشخاص مذکور این جرم، مقید نبوده و جرم مطلق محسوب میشود. بنابراین صرف ارتکاب از ناحیه مرتکب سوای اینکه مزاحمت و تعرض در مخاطب تاثیرگذار بوده و یا اینکه اثری بر روی محتمل نباشد این جرم محقق است.
۳ – عنصر معنوی جرم مزاحمت بانوان: جرم مزاحمت خیابانی برای بانوان و کودکان از جمله جرائم عمدی است، این جرم از لحاظ قصد و انگیزه منوط به احراز سوء نیت است و با وقوع عمل توهینآمیز یا ایجاد مزاحمت بانوان از طرف مرتکب وجود قصد مجرمانه مفروض خواهد بود.
مجازات مزاحمت بانوان
در قوانین، ایجاد مزاحمت زنان و اطفال در معابر و اماکن عمومی، با دو روش زیر مجازات میشود، اول حبس از ۲ تا ۶ ماه و شلاق تا ۷۴ ضربه اما اگر این جرم در نتیجه توطئه قبلی و دستهجمعی واقع شود، هر یک از مرتکبان به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهند شد.
جرم مزاحمت بانوان و اطفال جزء جرائم دارای حیثیت عمومی است یعنی گذشت شاکی فقط میتواند به عنوان یکی از علل تخفیف مجازات یا تبدیل آن به نوع دیگری که مناسبتر به حال متهم باشد مورد استفاده ی دادگاه قرار گیرد.
رسیدگی به شکواییه ایجاد مزاحمت بانوان
در اولین مرحله رسیدگی، جرم باید کشف شود. نحوه کشف در این جرم مزاحمت ناموسی، شکایت شاکی است و یا اگر جرم در منظر عموم شکل گرفته باشد و در همان لحظه ضابطین دادگستری مانند نیروی انتظامی در محل حاضر باشند، به نوعی جرم در قالب جرایم مشهود قرار میگیرد.
اگر مأمورین گزارش جرم را تهیه نمایند باید شاکی نیز حضور داشته باشد زیرا در غیر این صورت نحوه اثبات صحت گزارش بر عهده مأمور مربوطه است.
پس از کشف جرم مراحل تحقیق از متهم و شاکی و پس از آن تعقیب متهم باید انجام پذیرد. شاکی، شکایت خود را از طریق ضابطین که در عموم جرایم، کلانتریها میباشند مطرح کرده و توسط کلانتری به مجتمع قضایی هدایت میشود تا در صورت تأیید و کافی بودن دلایل، تحقیقات با ارجاع مرجع قضایی صورت پذیرد.
در نوع مشهود آن نیازی به این پروسه نیست و مأمور میتواند با گزارش خود، صحت گفتار شاکی را تأیید نماید. سپس متهم باید شناسایی و احضار شود. پس از احضار متهم رسیدگی آغاز میشود.
در رسیدگی به این جرم، مرتکب باید علاوه بر عقل بلوغ و قصد، به توهینآمیز بودن رفتار ارتکابی نیز آگاه باشد؛ یعنی بداند که الفاظ و حرکات وی نسبت به بزهدیده، وهنآور است.
در صورت که مزاحمتی برای شما و یا نزدیکانتان ایجاد شده میتوانین برای اثبات ایجاد مزاحمت و پیگیری رسیدگی به شکواییه از وکیل دفتر حقوقی حقگرا مشاوره دریافت کنید.