پاسپورت یا گذرنامه
«پاسپورت یا گذرنامه بهعنوان یک مدرک هویتی معتبر در دنیا شناخته میشود. این سند زمانی کاربرد دارد که فردی بخواهد از مرز یک کشور خارج شود و به مرز کشور دیگر وارد شود. پاسپورت این اجازه را با فرد میدهد تا بتواند از خدمات آن کشور بهصورت قانونی استفاده کند.»
جعل
معمولاً به ساخت نوعی نوشته یا سند، جعل میگویند. درصورتیکه فردی بخواهد با تغییر دادن نوشتهها یا ساختن نوشته جدید دیگران را فریب دهد و قصد نیرنگ دیگران را داشته باشد، مرتکب جرم جعلشده است.
مجازات ورود و خروج با پاسپورت جعلی
افراد با استفاده از پاسپورت جعلی برای خروج از کشور اقدام میکنند. بسیاری از آنها ممکن است به دلیل مسائل حقوقی ممنوعالخروج بوده و با استفاده از پاسپورت دیگران برای خروج غیرقانونی اقدام کنند. از آنجایی که یکی از شرایط خروج از کشور برای آقایان، معافیت یا داشتن کارت سربازی است. استفاده از پاسپورت جعلی توسط مشمولان سربازی نیز بسیار محتمل هست. بااینوجود، خروج از کشور بهصورت غیرقانونی به هر علتی که باشد، جرم محسوب میشود.
جرم جعل گذرنامه
هر شخصی که با قصد تقلب، اقدام به انجام اموری نظیر ساختن یک سند یا یک نوشته، یا ساختن مُهر یا امضای دیگری کند و یا با خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا اضافه کردن و یا محو کردن و... تاریخ یک سند یا نوشته را تغییر دهد، مرتکب جرم جعل سند شده و مجازات خواهد شد.
بنابراین، هرکس با قصد تقلب و با اعمالی نظیر قلم بردن یا تراشیدن و خراشیدن، اقدام به ایجاد تغییراتی در گذرنامه یا پاسپورت کند و یا اقدام به ساختن پاسپورت یا همان گذرنامه، به صورت غیر قانونی نماید، جرم جعل پاسپورت، محقق شده و فرد، جریمه و مجازات خواهد شد.
مجازات داشتن پاسپورت جعلی
در قانون، مجازات استفاده از پاسپورت جعلی مثل جرم جعل پاسپورت هم دارای جزای نقدی و هم جزای تعزیری است. قانونگذار برای جلوگیری از جعل و استفاده از اسناد هویتی علاوه بر آنکه برای جعل این اسناد مجازات جریمه نقدی و تعزیری در نظر گرفته است این مجازاتها افراد استفاده کننده از اینگونه اسناد هویتی مثل گذرنامه را هم شامل میشود.
در صورتی که فرد خاطی یا جاعل گذرنامه یک فرد عادی باشد مجازات او متفاوت است و فرد خاطی پس از اثبات جرم با توجه به میزان آن حداقل به مجازات تحمل حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و پرداخت جریمه نقدی از ۳ تا ۱۸ میلیون ریال محکوم میشود.