قتل در تصادف
اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۲انواع جرایم تعزیری
اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۲
دادگاه کیفری، یکی از مراجع قضایی رسیدگی کننده به جرایم و صادر کننده حکم در خصوص جرم است.
دانستن اینکه
دادگاه صالح رسیدگی کننده به موضوع شکایت فرد، کدام دادگاه خواهد بود.
از تشریفات آیین دادرسی کیفری است که عدم رعایت آن میتواند منجر به صدور قرار عدم صلاحیت از طرف دادگاه شود. از مهمترین مراجع قضایی میتوان به دادگاه کیفری یک اشاره کرد که به نوعی مرجع رسیدگی به حساسترین دعاوی کیفری است که نیاز به وکیل کیفری هم دارد.
اغلب مردم جامعه در زمان طرح دعوی، با دادگاه کیفری دو سر و کار دارند به همین علت اطلاعات چندانی از صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری یک ندارند.
دادگاه کیفری چیست؟
مراجع رسیدگی به دعاوی در کشور به دو دسته قضایی و غیرقضایی تقسیم میشود؛ مراجع غیرقضایی به دعاوی بین مردم با دولت رسیدگی میکند، خارج از قوه قضاییه تشکیل میشوند که معمولا زیر مجموعه قوه مجریه هستند و متصدیان این دادگاه نیز قاضی نیستند. در حالی که مراجع قضایی زیر نظر قوه قضاییه تشکیل شده و به دعوا بین مردم رسیدگی میکنند و متصدیان آن نیز از قضات تشکیل شده است.
دادگاه های کیفری، به موضوعات در ارتباط با جرایم رسیدگی می کنند و چنانچه شکایت شاکی، در خصوص یک از مواردی باشد که توسط قانون گذار، جرم انگاری شده است، دادگاه های کیفری1 یا دادگاه های کیفری2، بسته به نوع صلاحیت خود، به پرونده جرم مورد شکایت، رسیدگی کرده و حکم مقتضی را صادر می کنند.
از طرف دیگر، قانونگذار مراجع قضایی را به دو دسته مراجع قضایی حقوقی و مراجع قضایی کیفری تقسیم میکنند. بر این اساس طبق ماده 294 قانون آیین دادرسی کیفری این مراجع قضایی به چند دسته تقسیم میگردند که هریک صلاحیت رسیدگی به برخی پرونده ها را دارند. این دادگاهها عبارتند از:
• دادگاه کیفری یک
• دادگاه کیفری دو
• دادگاه انقلاب
• دادگاه اطفال و نوجوانان
• دادگاه نظامی
دادگاه کیفری یک
قانون گذار، بر حسب موضوع دعاوی، در یک دسته بندی کلی، دادگاهها را به دادگاههای حقوقی و کیفری، تقسیمبندی میکند که هریک از این دادگاههای حقوقی و کیفری نیز خود دارای انواع مختلفی هستند. به عنوان مثال، دادگاه خانواده، یکی از انواع دادگاههای حقوقی و دادگاه کیفری یک و دو، از انواع دادگاه های کیفری میباشد..
اصولا دادگاه کیفری همان دادگاه کیفری استان است و در مرکز هر استان و با صلاح دید رئیس قوه قضاییه کشور در حیطه قضایی شهرهای استان برگزار میگردند.
زیرا درپی تخصصتر شدن دادگاهها و با تصویب قانون آیین دادرسی جدید، دادگاه کیفری استان، به دادگاه کیفری یک، تبدیل شد و در این قانون جدید، ساختار و جرایم در صلاحیت این دادگاه، برای رسیدگی، مشخص گردید. در واقع، دادگاه کیفری یک، یکی از انواع دادگاههای کیفری در قانون آیین دادرسی است که صلاحیت رسیدگی تخصصی به برخی جرایم حساس و خاص را دارد.
ساختار دادگاه کیفری یک:
ساختار دادگاه کیفری یک، متشکل از یک رئیس و دو عضو مستشار میباشد، یکی از انواع دادگاههای کیفری بوده که به موجب قانون آیین دادرسی کیفری جدید، به جرایم در صلاحیت این دادگاه، نظیر جرایم مطبوعاتی سیاسی یا جرایم دارای مجازات حبس ابد، رسیدگی مینماید. نحوه رسیدگی در این دادگاه، با حصول رای اکثریت است.
دو مستشار که در صورت غیبت رئیس، یکی از آن ها که سابقه قضایی بیشتری دارد، می تواند ریاست دادگاه کیفری یک را برعهده بگیرد و از آن جا که رسمیت جلسات، صرفا با حضور دو عضو، صورت می گیرد، در شرایطی که رئیس، حضور نداشته باشد اما، دو عضو مستشار باشند، جلسات، رسمیت خواهد داشت.
انواع وظایف دادگاه کیفری یک
صلاحیت دادگاه کیفری یک، که متشکل از یک رئیس و دو عضو مستشار می باشد، یکی از انواع دادگاه های کیفری بوده که به موجب قانون آیین دادرسی کیفری جدید، جایگزین دادگاه کیفری استان شده است و به جرایم در صلاحیت این دادگاه، نظیر جرایم مطبوعاتی سیاسی یا جرایم دارای مجازات حبس ابد، رسیدگی می نماید. نحوه رسیدگی در این دادگاه، با حصول رای اکثریت است.
وظایف دادگاه کیفری یک در رسیدگی به جرائم :
1 – رسیدگی به جرائم موجب مجازات سلب حیات .
2 – رسیدگی به جرائم موجب حبس ابد .
3 – رسیدگی به جرائم موجب مجازات حدی، قطع عضو و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن .
4 – رسیدگی به جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر .
(درجه 1 بیش از 25 سال، درجه 2 بین 15 تا 25 و درجه 3 بین 10 تا 15 سال حبس)
5 – جرائم سیاسی و مطبوعاتی .
صلاحیت اضافی دادگاه کیفری یک، علاوه بر مواردی که راجع به صلاحیت دادگاه کیفری یک مطرح شد، مطابق قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، این دادگاه صلاحیت رسیدگی به اعمال مجرمانه مربوط به تامین مالی تروریسم را نیز بر عهده دارد.
تامین مالی تروریسم، به معنی جمعآوری و تهیه عمدی و آگاهانه وجوه و اموال برای کمک به افراد تروریست یا سازمانهای تروریستی است. یعنی اگر شخصی با خرابکاری در اموال و تأسیسات عمومی دولتی یا غیردولتی یا خرید و فروش اسلحه یا اعمال خطرناک علیه هواپیمایی و هوانوردی یا موارد دیگری مانند آن برای کمک به تروریسم اقدام کند، مرتکب عمل مجرمانه شده است. این موضوع مطابق قانون در صلاحیت دادگاه کیفری مذکور قرار دارد.
تفاوت دادگاه کیفری یک و دو
صلاحیت :
دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارد مگر اینکه قانون رسیدگی به برخی از جرایم مانند قتل و… را در صلاحیت دادگاه دیگری قرارداده باشد. ولی دادگاه کیفری یک ،همان دادگاه کیفری استان سابق است که صلاحیت رسیدگی به جرایم سنگین و مهم را دارد مانند : قتل ، زنا محصنه و …
ساختار :
طبق قانون ، دادگاه کیفری دو، متشکل از یک قاضی یا دادرس میباشد که وظیفه رسیدگی ماهوی و صدور رای را بر عهده دارد. اما دادگاه کیفری یک، متشکل از یک رئیس (قاضی) و دو دادرس مستشار میباشد که جلسه رسیدگی در دادگاه، با حضور حداقل دو عضو رسمیت مییابد. ریاست دادگاه به عهده مستشاری است که سابفه قضایی بیشتری دارد.
مقر و محل تشکیل دادگاه :
دادگاه کیفری یک، صرفا در مرکز استان و به تشخیص رییس قوه قضائیه در حوزه قضایی شهرستانها تشکیل میشود و دادگاه کیفری دو، در مقر هر شهرستان بسته به مساحت و تعداد دادسرا ، دادگاه کیفری دو از سوی قوه قضاییه ایجاد میشود.
محاکم کیفری
ضابطین دادگستری هر گاه جرائمی را کشف نمایند که راجع به دادگاههای کیفری است و صرف نظر از وجود یا فقد مدعی یا شاکی قابل تعقیب باشد به محاکم کیفری با ذکر موارد زیر اطلاع میدهند:
1 - محل و تاریخ وقوع جرم.
2 - مشخصات مظنون.
3 - دلائل جرم.
4 - شاکی دارد یا خیر
5 - مشخصات شهود
6 - نشانی کامل طرفین پرونده و مطلعین.
تبصره -
در موارد زیر ضابطین دادگستری ضمن اعلام جرم میتوانند متهم را به
دادگاههای کیفری معرفی نمایند:
1 - هر گاه مرتکب در حین ارتکاب جرم دستگیر شده و محل اقامت او معین نیست و
نمیتوان اطمینان به اظهار او در باب اسم و محل اقامت او حاصل نمود.
2 - در صورتی که عمل مرتکب مستلزم مجازات حبس یا قصاص یا دیه یا حد است و احتمال
میرود که آثار عمل ارتکاب خود را معدوم نماید یافرار کند.
قوانین دادگاه کیفری یک
- دادگاههای کیفری به دادگاههای کیفری 1 و دادگاههای کیفری 2 تقسیم میشوند. در معیت دادگاههای کیفری 1 و 2 دادسرای عمومی انجاموظیفه مینماید.
- دادگاه کیفری 1 در مراکز استانها و شهرهایی که شورای عالی قضایی تأسیس آن را لازم بداند تشکیل میشود و حسب مورد میتواند دارایشعب متعدد باشد، تخصیص هر شعبه به هر یک از انواع خاص جرائم با شورای عالی قضایی است.
- هر گاه در محلی دادگاه کیفری 1 تشکیل نشده باشد، رسیدگی به جرائم آن در مواردی که دادگاه کیفری1 به پروندههایی که در صلاحیت دادگاه کیفری2 است رسیدگی مینماید.
رسیدگی تجدید نظر نسبت به حکم یا قرار صادره به عهده شعبه دیگر دادگاه کیفری1 همان حوزه قضایی میباشد و در صورت وحدت شعبه، رسیدگی مزبور با نزدیکترین دادگاه کیفری یک خواهد بود. محل که در صلاحیت دادگاه کیفری1 است، با نزدیکتریندادگاه کیفری1 حوزه قضایی همان استان خواهد بود.
- در مورد صلاحیت رسیدگی در دادگاه کیفری این نکته را در نظر داشته باشید که اگر پروندهای به طور مستقیم در این دادگاه مطرح شود. سپس با تحقیقات مقدماتی معلوم شود که این موضوع در صلاحیت این دادگاه قرار ندارد، باید دادگاه قرار موقوفی تعقیب صادر کند تا پرونده به دادگاه صالح ارجاع داده شود.
رسیدگی در دادگاه کیفری یک
نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری یک، مطابق ماده ۳۸۲ قانون آئین دادرسی کیفری، بیان شده است. بر اساس این ماده، این دادگاه فقط در صورت صدور کیفرخواست و در حدود آن اقدام به رسیدگی و صدور رأی خواهد کرد. مگر اینکه عمل مجرمانه به طور مستقیم در این دادگاه مطرح شده باشد. در این صورت، دادگاه مکلف است در مورد این پرونده، تحقیقات مقدماتی و جمعآوری ادله را انجام دهد.
این نکته را مدنظر داشته باشید که بعضی از اعمال مجرمانه به طور مستقیم در دادگاه مطرح میشوند. به دلیل اهمیت این اعمال مجرمانه، تحقیقات مقدماتی و صدور رأی آن بر عهده این دادگاه کیفری قرار دارد. به عنوان مثال، اعمالی مانند زنا یا لواط به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مطرح میشوند. سپس این دادگاه تحقیقات مقدماتی را مطابق مقررات قانونی انجام میدهد. در صورتی که ادلهای برای انتساب عمل ارتکابی به متهم وجود نداشته باشد یا ادله کافی نباشد، این دادگاه قرار موقوفی تعقیب را صادر میکند.
در صورتی که تحقق عمل مجرمانه توسط مرتکب احراز شود، قرار رسیدگی به این پرونده صادر میشود. به عنوان مثال، مردی ادعا میکند که همسرش مرتکب عمل نامشروع زنا شده است. او باید این موضوع را به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مطرح کند. برای اثبات زنا وجود ۴ شاهد لازم است. اگر این دادگاه کیفری تحقیقات مقدماتی را انجام دهد ولی زنا به همسر این مرد منتسب نباشد یا تحقق آن برای دادگاه محرز نشود، قرار موقوفی تعقیب صادر میشود. چنانچه ادله کافی وجود داشته باشد و تحقق زنا و انتساب آن به متهم ثابت شود، دادگاه با صدور قرار رسیدگی، برای این پرونده رای مناسب را اعلام میکند.
حضور در دادگاه کیفری یک
اگر برای پاسخگویی یا برای بیان شکایت از موضوعی به دادگاه میروید، لازم است که بتوانید به خوبی از حق خود دفاع کنید و درباره آن موضوع توضیح دهید. یک اقدام مناسب برای این شرایط، ارایه یک لایحه قوی به دادگاه است که درباره پرونده شما توضیح دهد. در چنین شرایطی مناسب است که تنظیم لایحه را به وکیل کیفری دفتر حقوقی حقگرا بسپارید.. بدون شک تنظیم و نوشتن لایحه نیز کاری زمانبر است که نیاز به دقت زیادی و علم کافی دارد. به همین دلیل، شما میتوانید در رابطه با آن، با وکیل مجرب حقگرا صحبت کنید تا شیوه انجام این لایحه، برای شما مشخص شود.
آدرس دادگاه کیفری یک استان تهران
بر اساس اعلام دفتر کل دادگاه کیفری یک استان تهران، ساختمان دادگاههای کیفری یک استان تهران در راستای خدمترسانی و فراهم کردن فضای مناسب برای ارائه خدمت به مراجعین این مجتمع از تاریخ 16 بهمن ماه 1401 از خیابان پانزده خرداد به آدرس جدید انتقال یافت:
تهران، شهر زیبا، میدان الغدیر، خیابان کانون، جنب مرکز آموزش و پژوهشی زندانها، ساختمان سردار شهید حاج قاسم سلیمانی (مجتمع دادگاه های کیفری یک تهران)
تلفن :
66491629