اثبات بی گناهی در دادگاه
بهمن ۲۸, ۱۴۰۲تخفیف میزان قرار وثیقه
بهمن ۲۸, ۱۴۰۲
به منظور حفظ حقوق بدهی طلبکاران تاجر یا شرکت ورشکسته، قانون گذار در مواد مختلف قانون تجارت به حمایت از آنها برخواسته و مقرراتی را در این خصوص وضع نموده است.
تمامی پروندههای وصول مطالبات بدهی طلبکاران همچون دعاوی چک، چک برگشتی به ظاهر ساده است اما نا اگاهیهای افراد نسبت به پیچیدگیهای، آن ممکن است افراد مانع از رسیدن به حق خود باز نگه دارد.
مشاوره با وکیل پرداخت بدهی میتواند تا حد زیادی برای شما مفید واقع شود و از نگرانیهای شما بکاهد.
مطالبه طلب:
وقتی شخصی وجه یا پولی را به کسی قرض میدهد و توافق میکنند که قرض گیرنده، در تاریخ معینی آن را پس بدهد، چنانچه به تعهدش عمل نکند، قرض دهنده به عنوان طلبکار
میتواند علیه قرض گیرنده به عنوان بدهکار بابت طلبش، اقامه دعوا به خواسته «مطالبه طلب» کند.
برای اقامه دعوا به خواسته مطالبه طلب باید نوشته ای ضمیمه دادخواست شود که نشان دهنده طلب خواهان (مدعی) و سند بدهکاری خوانده (مدعی علیه) باشد.
وصول مطالبات :
رابطه ای دو طرفه بین بدهکار یا مدیون و طلبکار است که در ان طلبکار بدهی های معوق خود را که شامل اسنادی مانند چک و سفته میشود را از فرد بدهکار طلب میکند.
حکم ورشکستگی:
با صدور حکم ورشکستگی، طلبکاران تاجر یا شرکت تجاری ورشکسته حق طرح دعوای شخصی علیه بدهکاری که حکم ورشکستگیاش صادر شده است را از دست می دهند و باید بر اساس ترتیباتی که ادارهی تصفیه امور ورشکستگی مقرر کرده به پرداخت بدهی طلبکاران بپردازند.
طلبکار شخصی که حکم ورشکستگیاش صادر شده است ، نمیتوانند علیه او طرح دعوی کنند. در واقع باید در مهلتی که در آگهی مدیر یا اداره تصفیه مشخص میشود، اسناد و مدارک طلب خود را ارائه کنند تا پس از تشخیص و تصدیق مطالباتشان، در فهرست غرما (طلبکاران) قرار بگیرند و به نسبت طلب خود از دارایی ورشکسته بهرهمند شوند.
از طرفی قروض مؤجلی (مدت دار) که تاجر به دیگران دارد هم حال می شوند و باید در زمان حال و فعلی پرداخت بشوند.
بعد از صدور حکم ورشکستگی چه اتفاقی میافتد؟
به محض اینکه رای ورشکستگی صادر شد، این رای قابلیت اجرا خواهد داشت و به دستور دادگاه مراتب به اداره تصفیه امور ورشکستگی ارجاع خواهد شد.
ضمنا مراتب صدور حکم علاوه بر ابلاغ به اصحاب دعوی، در روزنامه هم منتشر خواهد شد تا از این طریق به اطلاع کلیه طلبکاران و اشخاص ذینفع برسه. در ادامه اداره تصفیه امور ورشکستگی؛ به وظایف قانونی خود عمل خواهد کرد.
روند پرداخت بدهیهای تاجر به طلبکاران
هنگامیکه تاجر ورشکسته شود یعنی دیگر توانایی پرداخت دیون خود را به طلبکاران ندارد. که در این صورت با حکم دادگاه اموال او مورد بررسی قرار میگیرد و سپس به فروش میرسد تا بدین ترتیب بدهیهای تاجر به طلبکاران تصفیه گردد. اما قانون در مورد تمام طلبکاران تاجر ورشکسته حکم یکسانی نداده است. برخی از طلبکاران بر سایرین به دلیل دارا بودن ویژگی خاص برتری دارند. به این معنی که پرداخت و تصفیه دیون تاجر ورشکسته به طلبکاران ویژه متفاوت از طلبکاران عادی است.
حقوق طلبکارها در ورشکستگی در تقسیم و فروش اموال
همین که حکم ورشکستگی قطعی گردید، اداره تصفیه امور ورشکستگی یا مدیر تصفیه، صورتی از اموال ورشکسته برداشته اقدامات لازمه را از قبیل مهر و موم برای حفظ آن ها به عمل می آورد. پس از آن، اموال شخص ورشکسته از طریق مزایده به فروش گذاشته می شود و مبلغ آن، در دسترس اداره یا مدیر تصفیه قرار می گیرد.
پس آن عواید حاصل از فروش بین طلبکاران تقسیم شده و حقوق آن ها ادا می گردد. تقسیم عواید حاصل از فروش اموال بین طلبکاران بر حسب اولویت بندی و مقررات موجود در قانون تجارت و قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی صورت می گیرد. به جهت آشنایی علامقندان با این موضوع، این قسمت از مقاله به بیان حقوق طلبکارها در ورشکستگی در تقسیم و فروش اموال اختصاص داده شده است.
مطابق ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی، طلبکارانی که دارای رهینه (اعم از منقول و غیر منقول) می باشند، نسبت به حاصل فروش مال مرهونه، در برگ تقسیم حاصل فروش، مقدم بر سایر طلبکاران قرار داده می شوند. پس از پرداخت طلب، این طلبکاران، نوبت به بستاکارانی می رسد دارای رهینه نبوده یا این که عواید حاصل از فروش مال الرهانه، برای پرداخت طلب آن ها کافی نبوده است.
تقسیم اموال میان این دسته از طلبکاران مطابق اولویت بندی ذکر شده در ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی صورت می گیرد.
حقوق طلبکارها در ورشکستگی
حقوق طلبکارها در ورشکستگی در تقسیم و فروش اموال: همین که حکم ورشکستگی قطعی گردید، اداره تصفیه امور ورشکستگی یا مدیر تصفیه، صورتی از اموال ورشکسته برداشته اقدامات لازمه را از قبیل مهر و موم برای حفظ آنها به عمل میآورد. پس از آن، اموال شخص ورشکسته از طریق مزایده به فروش گذاشته میشود و مبلغ آن، در دسترس اداره یا مدیر تصفیه قرار میگیرد.
پس آن عواید حاصل از فروش بین طلبکاران تقسیم شده و حقوق آنها ادا میگردد. تقسیم عواید حاصل از فروش اموال بین طلبکاران بر حسب اولویتبندی و مقررات موجود در قانون تجارت و قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی صورت میگیرد.
مطابق ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی، طلبکارانی که دارای رهینه (اعم از منقول و غیر منقول) میباشند، نسبت به حاصل فروش مال مرهونه، در برگ تقسیم حاصل فروش، مقدم بر سایر طلبکاران قرار داده میشوند. پس از پرداخت طلب، این طلبکاران، نوبت به بستاکارانی میرسد دارای رهینه نبوده یا این که عواید حاصل از فروش مال الرهانه، برای پرداخت طلب آنها کافی نبوده است. تقسیم اموال میان این دسته از طلبکاران مطابق اولویتبندی ذکر شده در ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی صورت میگیرد.
تقسیم بندی طلبکاران
طلبکاران تاجر ورشکسته به سه دسته طبقهبندی میشوند.
طلبکاران با حق وثیقه
گاهی ممکن است تاجر به برخی از طلبکارانش وثیقهای بابت طلبشان بدهد. که در این صورت پس از ورشکستگی تاجر طلبکارانی که یکی از اموال تاجر را بهعنوان وثیقه دارند با فروش آن مال وثیقهای ابتدا طلب آنها پرداخت میشود. فروش مال وثیقه بر عهده اداره تصفیه امور ورشکستگی است. اگر قیمت فروش وثیقه بیشتر از طلب طلبکار باشد، مبلغ باقیمانده طبیعتاً میان سایر طلبکاران تاجر ورشکسته تقسیم خواهد شد. ولی اگر قیمت فروش وثیقه کمتر از طلب طلبکار باشد، تمام آن مبلغ به طلبکار داده میشود و طلبکار برای دریافت باقیمانده طلب خود در صف طلبکاران عادی تاجر قرار میگیرد.
طلبکاران با حق تقدم
قانونگذار برخی از طلبکاران را نسبت به سایر طلبکاران برتر میداند. به این معنی که مطابق قانون پیش از طلبکاران عادی ابتدا بدهی آنها باید پرداخته شود. ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی این طلبکاران را مشخص کرده است. طلبکاران با حق تقدم نیز خود دارای طبقهبندی هستند که شامل 4 طبقه میشوند. نکته مهم این است که طبق رأی دیوان عالی کشور طلبکاران ویژه که نسبت به باقی طلبکاران ارجحیت دارند درواقع یک استثنا هستند. بنابراین نمیتوان این موضوع را تعمیم داد و فقط مواردی که در قانون اداره تصفیه و قانون تجارت نام برده شدند جزو طلبکاران با حق تقدم تلقی میشوند.
طبقه اول طلبکاران با حق تقدم
پرداخت حقوق خدمه و کارکنان خانه به مدت یک سال پیش از توقف و اعلام ورشکستگی تاجر، پرداخت حقوق کارکنان شرکت یا همان تجارتخانه به مدت 6 ماه قبل از توقف و پرداخت حقوق کارگران روزمزد یا هفتگی به مدت 3 ماه قبل از توقف و اعلام ورشکستگی تاجر در طبقه اول طلبکاران با حق تقدم قرار میگیرد.
طبقه دوم طلبکاران با حق تقدم
طبقه دوم مربوط به طلب اشخاصی است که تاجر ولی یا قیم آنها بوده است. و بهاینترتیب اموال آنها در اختیار تاجر ورشکسته قرار داشت. البته این در صورتی است که هنگام توقف و ورشکستگی تاجر همچنان ولی یا قیم محجور باشد یا حداقل در زمان توقف فقط یک سال از انقضای قیمومیت یا ولایت تاجر ورشکسته بر محجور گذشته باشد.
طبقه سوم طلبکاران با حق تقدم
درصورتیکه تاجر یا خانواده او تا یک سال قبل از توقف و ورشکستگی تاجر مورد درمان پزشک قرارگرفته باشند و تاجر به پزشک یا داروفروش بدهکار باشد. بهطورکلی میتوان گفت هزینههایی که جهت مداوا و مسائل بهداشتی و درمانی تاجر ورشکسته و خانوادهاش پرداختشده است.
طبقه چهارم طلبکاران با حق تقدم
نفقه گذشته زن که بر اساس قانون مدنی فقط نفقه ایام گذشته زن دین محسوب میشود. و مهریه زن، که در متن ماده 58 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی آمده است مهریه تا میزان ده هزار ریال ارجحیت دارد. آنهم به شرطی که ازدواج 5 سال پیش از ورشکستگی تاجر باشد. برای دریافت باقی مهریه هم باید جزو طلبکاران عادی قرار بگیرد.
طلبکاران عادی یا همان غرما
این طلبکاران همانگونه که از نامشان پیداست شامل هیچ استثنایی در قانون نمیشوند و ویژگیهای دودسته پیشین را ندارند. ازاینرو اصل تساوی حقوق طلبکاران برای آنها اجرا میگردد. طلب هر طلبکار با توجه به نسبتی که به کل میزان مطالبات تاجر ورشکسته دارد پرداخت میگردد. ممکن است تمام طلب طلبکار تصفیه نشود که در این صورت برای طلبکاران گواهی عدمکفایت دارایی تاجر صادر میگردد تا بتواند هرزمانی که تاجر به تمکن مالی رسید باقیمانده طلبش را دریافت کند..
مدت زمان تصفیه بدهی
بدهی طلبکاران در خصوص مدت تصفیه توجه داشته باشید که : ( ماده 50 قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی )
1- ورشکستگی باید از تاریخ وصول حکم آن به اداره تصفیه در ظرف هشت ماه تصفیه گردد.
2- گرچه این مقرره ناظر به اداره تصفیه است، اما با توجه به وحدت ملاک می توان آن را به مدیر تصفیه نیز سرایت داد.
3- هنگام ضرورت رییس دادگستری کل استان مربوطه، می تواند این مدت را تمدید نماید.
برای مطالبه پرداخت بدهی باید مراجعه کنیم؟
برای مطالبه پرداخت بدهی به طلبکار، باید از طریق مراجع صالح و قانونی اقدام شود. صلاحیت شوراهای حل اختلاف در رسیدگی به مطالبه طلب تا سقف 50 میلیون تومان است، ولی اگر کسی طلبش بیش از مبلغ فوق باشد باید به دادگاه مراجعه کند.
سند و مدرک مطالبه طلب ممکن است عادی یا رسمی باشد. به همین دلیل مرجع رسیدگی آنها متفاوت خواهد بود.اگر مستند طلب، یک سند عادی مانند قبض، رسید یا فاکتور باشد با توجه به مبلغ مندرج در آن، در شورا یا دادگاه قابل رسیدگی خواهد بود. در مورد سند عادی، اگر منشا طلب رسید یا قرارداد باشد، دادگاه محلی که قرارداد در آنجا تنظیم شده یا محلی که بدهکار باید به تعهدش عمل کند یا دادگاه محل اقامت بدهکار صلاحیت رسیدگی به دعوای فوق را دارد.
در مورد سند رسمی، از طریق دفترخانهای که سند را صادر کرده یا اجرای ثبت میتوان نسبت به اجرا و مطالبه طلب اقدام کرد.
چه کسانی میتوانند مطالبه طلب کنند؟
فقط کسانی که وجه یا پولی را به صورت قرض داده یا بابت یک قرارداد یا سند یا فاکتور، از شخصی طلبکارند، به عنوان خواهان و مدعی اصلی دعوا میتوانند علیه بدهکار دادخواست مطالبه طلب داده و طرح دعوا کند. اگر طلبکار اصلی فوت کند، ورثه او نیز میتوانند به قائممقامی از سوی مورث (متوفی) علیه بدهکار اقامه دعوا کنند. به شرطی که قبلاً گواهی انحصار وراثت دریافت کرده باشند. همچنین طلبکار اصلی میتواند با دادن وکالت به وکیل دادگستری (و نه وکیل محضری) از وی بخواهد که با توجه به مدارک و مستندات علیه بدهکار اقامه دعوا کند.
مسئولیت ضامن شرکت ورشکسته
قاعدهی منع تقیب انفرادی ورشکسته مانع این نیست که در مورد تعهدات تضامنی که یکی از آنها مثلا تاجر ورشکسته بوده، طلبکار نتواند علیه سایرین طرح دعوی کند. به این دلیل است که ماده ۲۵۱ قانون تجارت در موردی که چند نفر از مسئولین سفته ورشکسته شدند، این حق را به دارنده داده که در هر یک از غرما برای وصول طلب خودش وارد شود. ماده ۴۲۲ قانون تجارت هم در جایی که صادر کننده سفته یا برات یا قبول کننده ورشکسته میشود، به دارنده سند حق داده قبل از مؤعد به سایر امضاکنندگان مثل ظهرنویس یا ضامن مراجعه کند. بنابراین منع تقیب انفرادی فقط برای تاجر در نظر گرفته شده ن
ه برای افرادی که هم ردیف تاجر مسئولیت دارند ولی ورشکسته نیستند.
نکات مهم در دعوای مطالبه وجه و پرداخت بدهی
1- مطالبه طلب دعوایی مالی بوده و مستلزم پرداخت هزینه دادرسی میباشد.
2- دعوای مطالبه طلب همیشه در دادگاه محل اقامت خوانده مطرح میشود و دادگاه محل نشانی خوانده صالح به رسیدگی است.
3- دعوای مطالبه طلب را بسیار بسیار بعید است که بتوان کیفری جلوه داد و علیه خوانده اعلام جرم نمود آنچنان که بسیاری از افراد به دلایل مختلف در صدد آن هستند.این دعوا ذاتاً حقوقی است و طرح آن به صورت کیفری اعلام جرم علیه مرتکب در بسیاری از مواقع خواهان را به بیراهه می برد و وقت و هزینه او را هدر میدهد.
4- در دعوای مطالبه طلب خواهان و طلبکار علاوه بر امکان درخواست اصل خواسته و اصل طلب اگر طلب از نوع وجه رایج (پول ایران) باشد، میتواند خسارت تأخیر تأدیه را نیز مطالبه نماید.
5- همواره در دعوای مطالبه طلب این امکان و امتیاز برای بدهکار در نظر گرفته شده است که در صورت عدم توانایی پرداخت یکجای محکوم به تقاضای اعسار یا تقسیط بدهد که البته راه هایی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد که مهمترین آنها توقیف اموال به طور پنهانی و مخفیانه و قبل از ابلاغ به طرف است.
6- خواهان و طلبکار در دعوای مطالبه طلب می تواند قبل از تقدیم دادخواست و یا بعد از تقدیم دادخواست اموال بدهکار را توقیف کند.(به توقیف اموال، تامین خواسته هم گفته میشود.)
وکیل پرداخت بدهی
به طور کلی وکیل وصول مطالبات وکیلی است که نسبت به پروندههای که مربوط به مطالبه هستند مانند دعاوی چک،سفته و …. اعلام وکالت میکند.
در رابطه با ورشکستگی و پرداخت بدهی به طلبکاران باید در نهایت به این نکته اشاره کرد که تمامی افرادی که ممکن است ورشکسته شوند برای انجام امور تصویه خود قطعا به یک مشاور حقوقی و یا یک وکیل در حوزه کاری نیازمند هستند.
حتی در زمانی یک تاجر یا مسئولین یک شرکت تجاری یا هر یک از طلبکاران آنها، قصد اعلام ورشکستگی را داشته باشند می توانند بهترین و تخصصیترین خدمات را از وکیل ورشکستگی دریافت نمایند.
این خدمات تا زمان قطعی شدن حکم دادگاه و اتمام کلیه مراحل اداره تصفیه امور ورشکستگی و وصول مطالبات ادامه خواهد داشت.
از این رو مشاوره با وکیل دفتر حقوقی حق گرا میتواند برای شما بسیار راهگشا باشد..
وکیل ورشکستگی شخص متخصصی است که به جهت داشتن سابقه طولانی در زمینه مشاوره به تجار و انواع شرکتهای تجاری مرسوم و پذیرش وکالت در پرداخت بدهی، دعاوی و پروندههای قضایی، به سطح بالایی از تبحر و دانش و تجربه در زمینه مسائل متنوع مرتبط به ورشکستگی نائل آمده است.