نحوه پشت نویسی سفته
پشتنویسی یا ظهرنویسی سفته، برای انتقال حقوق آن به فرد دیگر، یا وکالتدهی به شخصی است که میخواهد پیگیریهای آن را انجام بدهد. پشتنویسی این برگه همچنین برای دادن ضمانت به دارنده از جهت پرداخت شدن وجه میباشد. هنگام پشتنویسی سفته، این موارد را رعایت کنید:
- تاریخ را حتما ذکر کنید. این تاریخ، برای مطالبه وجه سفته اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند.
- فرد پشتنویسی کننده، حتما باید پشت سفته را امضا کند. در قانون سفته، انتقال و وکالت زمانی قطعی میشوند که پشتنویس امضای واقعی خودش را پشت سفته گذاشته باشد.
- هدف از پشتنویسی باید به صورت دقیق پشت سفته ذکر شود. اگر این هدف را ننویسید، اصل بر انتقال سفته خواهد بود. این موضوع ممکن است در آینده برایتان مشکلات حقوقی به همراه داشته باشد.
- فرد ضامن امضاکننده پشت سفته به منظور ضمانت هست. این فرد همه ضامن آن محسوب شده و مسئولیت تضامنی دارند. یعنی دارنده سفته میتواند در صورت پرداخت نشدن، وجه مورد مطالبهاش را از آنها بخواهد. پس مراقب باشید که ضامن سفته چه شخصی میشوید.
سفته بانکی در وجه حامل
در صورتی که سفته بانکی برای شخص معینی صادر شود، نام و نام خانوادگی او در سفته آورده میشود. در غیر این صورت به جای نام او نوشته میشود در «
وجه حامل». در صورتی که نام خانوادگی یک شخص معین نوشته شود، این شخص طلبکار میشود. در غیر این صورت هر کسی که سفته را در اختیار داشته باشد، طلبکار محسوب میشود.
در نتیجه میتواند در سررسید تاریخ سفته، مبلغ آن را طلب کند. البته اگر سفته عندالمطالبه( یعنی قید نکردن تاریخ سررسید سفته) باشد. صادرکننده باید به محض مطالبه، مبلغ آن را پرداخت کند.
سفته اشتغال
مدتی است که مرسوم شده از کسانی که متقاضی اشتغال در یک شرکت و موسسه خصوصی هستند، سفته گرفته میشود. این سند تجاری اگرچه از شهرت چک برخوردار نیست. اما نکات حقوقی سفته را نباید نادیده گرفت. با این وجود سفته هنوز معتبر و مورد استفاده است. برخی شهروندان چون تا به حال با این سند تجاری کار نکردهاند. در نتیجه اطلاع دقیقی از شرایط این سند تجاری ندارند. این افراد نگران آن هستند که آیا دادن چنین سندی به کارفرمای خود، دردسری ایجاد خواهد شد یا نه؟
طبق ماده ۳۰۷ سفته یا فته طلب، سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد میکند مبلغی در موعد معین و یا هر وقت که حامل یا شخصی که سفته را در اختیار دارد، پولش را طلب کند بپردازد.
سفته هنوز دارای اعتبار و پشتوانه قانونی بالایی است و اگر مطابق قانون تنظیم شده باشد، دارنده آن از مزایای قانونی برخوردار است که اسناد عادی دارای چنان اعتباری نیستند. پس نباید نکات حقوقی سفته را هنگام تنظیم و یا اجرا گذاشتن آن فراموش کنیم. شاید تنها دلیل رواج بیشتر چک نسبت به سفته، سهولت در صدور و وصول چک است. چرا که خیلی راحت میشود با گرفتن یک دسته چک، هر مبلغی که دوست داشته باشید از یک تومان تا هر چند میلیارد تومان که میخواهید چک صادر کنید.
اما درباره سفته این طوری نیست و صادر کننده باید برابر با مبلغی که قرار است تعهد بدهد، اوراق سفته را از بانک یا مراکز فروش آن بخرد و روی آنها به تعهدش اقدام کند.
سفته ضمانت
تمام ویژگیها و وظایفی که در قانون تجارت برای سفته بانکی گفته شده است، در عرف امروز با استفاده از چک خیلی سادهتر و مطمئنتر اجرا میشود. بنابراین بهترین و مهمترین کاربردی که امروز برای سفته بانکی باقی مانده، استفاده از آن برای
ضمانت است؛ یا ضمانت حسن انجام کار یا ضمانت پرداخت اقساط وام و مانند اینها.
در این صورت
سفته تبدیل به امانتی میشود که شما در اختیار کارفرما یا طلبکار خود گذاشتهاید تا در صورت تخلف از شرط از آن استفاده کند. مواظب باشد که اگر میخواهید سفته را به عنوان ضمانت و یا هر عنوان دیگر غیری تعهد مبلغی پول به شخصی بدهید، حتما در یک دفتر اسناد رسمی، از او رسید بگیرید که این سفته بانکی را برای چه منظور به نام او صادر میکنید. تاکید روی دفتر اسناد رسمی به این دلیل است که سند شما رسمیت بیابد و اعتبار آن بالا برود، چون سند عادی در دادگاه اعتبار چندانی ندارد.
برای مشاوره درباره نکات حقوقی سفته برای امضا برگه سفته در دفتر اسناد رسمی و یا پیگیری اجرا گذاشتن سفته میتوانید با وکیلهای
دفتر حقوقی حقگرا ارتباط برقرار کنید.
سفته بدون نام چیست
در هنگام امضای سفته باید حتما اسم گیرنده (طلبکار) همراه با نام خانوادگی نوشته شود. سفته بدون نام، یعنی همان سفته در وجه حامل، هیچ دارنده خاصی ندارد. درواقع هرکس حامل آن باشد، میتواند مبلغ سفته را طلب کند. در تنظیم سند سفته، بدهکار نام خاصی را روی برگه قید نمیکند و این یعنی در زمان سررسید، دارنده میتواند آن را به شخص ثالثی حواله کند. و آن شخص ثالث طبق قانون سفته، حق مطالبه مطلب را دارد. این موضوع سفته را دچار مشکلات امنیتی میکند، چون اگر برگه به دست افرادی بیفتد که مقاصد خوبی ندارند، برای امضاکننده و ضامنش مشکل ایجاد خواهد شد.
*
اگر سفته خطخورده شود، نمیتوان آن را منتقل کرد.
سفته وصول نشود
ممکن است مبلغ تعهد شده، با رسیدن موعد مقرر پرداخت نشود. در این صورت اگر دارنده سفته هستید، باید تا ۱۰ روز بعد از تاریخ سررسید، سفته را واخواست کنید. برای این کار باید واخواستنامهای تنظیم و به دادگاه رسیدگیکننده به امور حقوقی تقدیم کنید.
واخواستنامه چاپی را میتوان از دادگاه و یا حتی از بانکها تهیه کرد. در تنظیم واخواستنامه باید یک رونوشت کامل از موارد امضا شده، بنویسید و با استفاده از کاربن آن را در۳ نسخه مشابه تنظیم کنید.
بعد از تهیه و چسباندن تمبر به واخواست خود، دادگاه دستور میدهد که این برگه توسط مامور اجرا به صادرکننده سفته ابلاغ شود. یادتان باشد که در مورد وصول مبلغ ، هیچ نوشتهای از نظر اعتبار و قدرت اجرایی، جایگزین واخواستنامه نمیشود.
میزان خسارت تاخیر تادیه سفته
بر طبق ماده ۵۲۲ ” قانون آیین دادرسی مدنی ”
خسارت تاخیر تادیه در سفته با وجود سه شرط زیر قابل مطالبه می باشد:
۱. تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه
۲. تمکن مالی صادر کننده و امتناع وی از پرداخت مبلغ سفته
۳. مطالبه دارنده سفته
۴. بانک مرکزی میزان خسارت را طبق نرخ سالانه اعلام می کند. مبدأ محاسبه میزان خسارت تأخیر تأدیه، زمان مطالبه وجه سفته می باشد.