جرم شنود غیر مجاز
فروردین ۲۷, ۱۴۰۲اصلاح تاریخ تولد شناسنامه
فروردین ۲۷, ۱۴۰۲
از آنجایی که مهریه یکی از اصول ازدواج است و مطابق دین اسلام، شرط اولیه هر نوع عقدی، اعم از دائم یا موقت، داشتن مهریه یا صداق مشخصی است که از وظایف شوهر حساب میشود و بلافاصله باید اقدام به پرداخت آن کند.
اما عرف در ایران، مهر را معمولا بلافاصله پس از عقد پرداخت نمیکنند و حتی امکان این که زنانی هرگز مهر خود را طلب نکنند و آن را ببخشند هم وجود دارد. اما از نظر قانونی مهریهی زن عندالمطالبه است، یعنی چنانچه هر زمان زن مهریه خود را درخواست کند، مرد باید آن را پرداخت نماید.
آشنایی با قوانین مهریه طبق توافق طرفین ضمن عقد، تفاوتهای
قوانین انواع مهریه، ویژگیها و آثار مهریه، قوانین جدید مهریه، مهریه تا چند سکه قابل اجرا و مجازست، آخرین وضعیت مراحل اجرا گذاشتن مهریه و ... به
کمک وکیل مهریه دادگستری برای دریافت حق و حقوق خود است.
مهریه تنها سرمایه بسیاری از زنان تلقی میشود که سالها کار منزل را بدون دریافت هیچ مزدی انجام دادهاند. زمانی که صحبت مهریه میشود موضوع حقوق مردها را نیز داریم. مردانی که به خاطر
مهریه به زندان میروند. درباره آخرین سقف گذاری برای مطالبه مهریه در مجلس صحبتهای متنوعی شده است. برای پرداخت حقوق زنان بحث
نفقه و
اجرت المثل را هم علاوه بر مهریه وجود دارد.
مهريه در كشور ما به عنوان پشتوانه زن محسوب ميشود. اما از نظر ديني مهريه پشتوانه نيست و حق زن بلافاصله بعد از جاری شدن عقد میباشد. این ديدگاه اجتماعي باعث شده كه مهريه به عنوان پشتوانه زن تلقي شود. بنابراين وقتي اين ديدگاه تقويت ميشود، مهريه را به عنوان پشتوانه حساب ميكنند و فكر ميكنند هر چقدر بالاتر برود و بيشتر شود، اين پشتوانه قويتر است. در صورتي كه برعكس است. اما اگر بشود كه با همكاري قوه قضائيه و دولت مبلغي را براي مهريه تعيين كنند خوب است.
قانون جدید مهریه در سال 1402
در ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی چنین عنوان شده است که «به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بکند». در تبصره الحاقی اشاره میکند که «چنانچه مهریه وجه رایج باشد، متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تعیین نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میشود محاسبه و پرداخت خواهد شد.
مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی (توافق) کرده باشند، آئیننامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید».
با این قوانین که اگر مهریه، وجه رایج در نظر گرفته شود، با توجه به تغییرات ایجاد شده در شاخص قیمت سالانه نسبت به سال اجرای عقد و اعلام شده توسط بانک مرکزی تعیین و محاسبه میشود تا پرداخت شود. از این رو این بدان معناست که اگر زن درخواست مهریه خود را از طریق دادگاه پیگیری کند، مرد (زوج) ملزم به پرداخت آن بر اساس شاخص قیمتهای سالانه خواهد بود، در غیر این صورت مرد مدیون (بدهکار) زن (زوجه) خواهد شد.
در قانون جدید مهریه در سال 1402 برخی به اشتباه، گمان میکنند که اگر مهریه همسر ۵۰۰ سکه طلا باشد، مردان تنها ملزم به پرداخت ۱۱۰ سکه طلا خواهند بود، در حالی که قانون مهریه سال 1402در جهت حبسزدایی و کمتر کردن آمار زندانیان مهریه در نظر گرفته میشود و بدان معنی است که پس از مطالبه مهریه توسط زن، تنها تا سقف ۱۱۰ سکه، محکومیتهای مالی به همراه خواهد داشت. حتی در صورت اعسار زوج، قانون او را مجاب به پرداخت بیش از 110 سکه نمیکند.
یعنی زن میتواند تا سقف ۱۱۰ سکه طلا حکم جلب شوهر خود را از دادگاه بگیرد، اما مابقی مهریه نیز باید پرداخت شود و مرد میتواند درخواست تقسیط بدهی را ارائه دهد، این مقدار تقسیط شده میتواند با تعیین میزان و شرایط اقساط توسط دادگاه، به زن یا زوجه پرداخت شود.
محاسبه مهریه
هرگاه مهریه وجه رایج باشد هریک از زوجین میتواند در خواست کند تا میزان مهریه بر اساس شاخص بانک مرکزی محاسبه و پرداخت شود.
نحوه محاسبه مهریه وجه رایج به صورتی از متوسط شاخص بها در سال قبل تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد ضربدر مهریه مندرج در عقد نامه خواهد بود.
محاسبه مهریه در صورتی که زوجه برای وصول مهریه خود از طریق دفتر ازدواج و اداره ثبت اسناد محل اقدام نماید مرجع صالح برای محاسبه مهریه وجه رایج اداره ثبت اسناد است و چنانچه از طریق دادگاه صالحه برای وصول اقدام گردد مرجع صالح برای محاسبه مهریه وجه رایج دادگاه صلاحیتدار خواهد بود.
سه مدل دریافت مهریه
مدل اول
مهریه کمتر از ۱۱۰ سکه باشد، که در اینصورت باید تمامی مهریه پرداخت شود، درغیراینصورت برابر قانون رفتار خواهد شد. (مطابق ماده ۲ قانون محکومیت های مالی)
مدل دوم
مهریه دقیقاً ۱۱۰ سکه باشد، که مانند حالت اول باید تمامی مهریه پرداخت شود، در غیر اینصورت برابر قانون رفتار خواهد شد. (طبق ماده ۲ قانون محکومیت های مالی کسانی که برای پرداخت ۱۱۰ سکه اقدام نکنند، راهی زندان می گردند.)
مدل سوم
مهریه بیش از ۱۱۰ سکه تعیین شده باشد، که در این وضعیت، در ابتدا باید ۱۱۰ سکه مطابق قانون پرداخت گردد. در صورت امتناع از پرداخت، مطابق ماده۲ محکومیتهای مالی زندان در انتظار فرد خاطی است، سپس دادگاه تمکن مالی فرد را بررسی کرده و مطابق وضعیت مالی و تمکن وی تصمیمگیری خواهد شد.
ماده ۲۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی : هر کس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن و یا ضرر و زیان ناشی از جرم یا دیه و آن را تایید ننماید دادگاه او را الزام به تادیه نموده و اگر مالی از او در دسترس باشد آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفا میکند در غیر این صورت بنا به تقاضای محکومله ، ممتنع را در صورتی که معسر نباشد تا زمان تادیه حبس خواهد کرد .
اقساط مهریه بعد از حکم دادگاه
زمانی که زن مهریهاش را مطالبه میکند، چنانچه مرد توان مالی داشته باشد مهریه را میپردازد. در غیر اینصورت، به دلیل عدم توانایی مالی میتواند دادخواست اعسار از نحوه پرداخت مهریه به دادگاه داده و درخواست قسط بندی مهریه را نماید و تا زمانی که دادخواست اعسار وی رسیدگی و تعیین تکلیف شود جلب نخواهد شد، در غیر این صورت امکان جلب او وجود دارد.
چنانچه دادخواست اعسار توسط دادگاه پذیرفته شود، متناسب با وضعیت مالی زوج، یک پیش قسط و اقساط ماهیانه یا اقساط چندماهه برای نحوه پرداخت مهریه مشخص میشود. اما توجه داشته باشید که هیچگونه میزان و ملاکی برای اقساط مهریه مشخص نشده و تعیین آن کاملا به قاضی پرونده بستگی دارد که براساس میزان مهریه، توان مالی زوج و دفاعیات زوجه مشخص میگردد.
البته در مواردی که درخواست طلاق از طرف زوج باشد، رویه دادگاه سختگیرانهتر است و برخی شعب اعسار زوج را نمیپذیرند و یا پیشقسط سنگینتری برای زوج در نظر میگیرند.
احکام پرداخت سقف مهریه
وجود اجرای احکام فایدههای زیادی دارد.
همین دریافت و پرداخت مهریه و نفقه در صورت حضوری بودن آن میتواند دعوا و جرمهای فراوانی بین زن و مرد ایجاد کند،مردی که میخواهد مهریه همسرش را بپردازد، هر ماه او را ببیند. مطمئنا افزایش قیمت سکه و نیز یادآوری مسائل گذشته هر بار اعصاب دو طرف در این پرداختها خورد میشود و گاها درگیری فیزیکی به وجود میآید یا اینکه زنی مهریهاش را بگیرد و بعد منکر دریافت آن شود.
اما در اجرای احکام در مقابل هر پرداختی «رسید معتبر» ارائه میشود و این مساله سبب میشود هیچیک از طرفین نتوانند چیزی را انکار کنند حتی اجرای احکام برخی از دادگاهها وضعیتی ایجاد کرده که هیچ امکانی برای رویارویی بدهکار و طلبکار و امکان برخورد آنها وجود نداشته باشد.