انواع مجازات محاربه در قانون
فروردین ۶, ۱۴۰۴
استفاده از پاسپورت جعلی به عنوان یکی از جرایم جدی در دنیای امروز، یک مسأله حیاتی در قانوننگاری است. هرگونه تلاش برای جعل یا تقلید یک پاسپورت که یکی از مهمترین اسناد شناسایی فرد به شمار میآید، از جرائمی با مجازات سنگین محسوب میشود.
جعل پاسپورت یا جرم استفاده از پاسپورت دیگران، از جمله جرایمی است که در خصوص این سند، جرم انگاری شده و مرتکبین آن را در صورت شکایت شاکی خصوصی یا گزارش مدعی العموم و یا ضابط قضایی، با حکم مجازات شدیدی روبرو میکند.
پاسپورت یا گذرنامه
«پاسپورت یا گذرنامه بهعنوان یک مدرک هویتی معتبر در دنیا شناخته میشود. این سند زمانی کاربرد دارد که فردی بخواهد از مرز یک کشور خارج شود و به مرز کشور دیگر وارد شود. پاسپورت این اجازه را با فرد میدهد تا بتواند از خدمات آن کشور بهصورت قانونی استفاده کند.»
جعل
معمولاً به ساخت نوعی نوشته یا سند، جعل میگویند. درصورتیکه فردی بخواهد با تغییر دادن نوشتهها یا ساختن نوشته جدید دیگران را فریب دهد و قصد نیرنگ دیگران را داشته باشد، مرتکب جرم جعلشده است.
مجازات ورود و خروج با پاسپورت جعلی
افراد با استفاده از پاسپورت جعلی برای خروج از کشور اقدام میکنند. بسیاری از آنها ممکن است به دلیل مسائل حقوقی ممنوعالخروج بوده و با استفاده از پاسپورت دیگران برای خروج غیرقانونی اقدام کنند. از آنجایی که یکی از شرایط خروج از کشور برای آقایان، معافیت یا داشتن کارت سربازی است. استفاده از پاسپورت جعلی توسط مشمولان سربازی نیز بسیار محتمل هست. بااینوجود، خروج از کشور بهصورت غیرقانونی به هر علتی که باشد، جرم محسوب میشود.
جرم جعل گذرنامه
هر شخصی که با قصد تقلب، اقدام به انجام اموری نظیر ساختن یک سند یا یک نوشته، یا ساختن مُهر یا امضای دیگری کند و یا با خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا اضافه کردن و یا محو کردن و... تاریخ یک سند یا نوشته را تغییر دهد، مرتکب جرم جعل سند شده و مجازات خواهد شد.
بنابراین، هرکس با قصد تقلب و با اعمالی نظیر قلم بردن یا تراشیدن و خراشیدن، اقدام به ایجاد تغییراتی در گذرنامه یا پاسپورت کند و یا اقدام به ساختن پاسپورت یا همان گذرنامه، به صورت غیر قانونی نماید، جرم جعل پاسپورت، محقق شده و فرد، جریمه و مجازات خواهد شد.
مجازات داشتن پاسپورت جعلی
در قانون، مجازات استفاده از پاسپورت جعلی مثل جرم جعل پاسپورت هم دارای جزای نقدی و هم جزای تعزیری است. قانونگذار برای جلوگیری از جعل و استفاده از اسناد هویتی علاوه بر آنکه برای جعل این اسناد مجازات جریمه نقدی و تعزیری در نظر گرفته است این مجازاتها افراد استفاده کننده از اینگونه اسناد هویتی مثل گذرنامه را هم شامل میشود.
در صورتی که فرد خاطی یا جاعل گذرنامه یک فرد عادی باشد مجازات او متفاوت است و فرد خاطی پس از اثبات جرم با توجه به میزان آن حداقل به مجازات تحمل حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و پرداخت جریمه نقدی از ۳ تا ۱۸ میلیون ریال محکوم میشود.
مجازات جعل پاسپورت
مجازات جعل پاسپورت و چگونگی برخورد با افراد مجرم در قوانین جعل اسناد هویتی به روشنی درج شده است. بر اساس ماده ۵۳۲ قانون مجازات اسلامی شرایط افرادی که اقدام به جعل پاسپورت یا گذرنامه میکند متفاوت است.
به این معنا که اگر فرد جاعل از کارمندان یا مسئولان دولتی باشد علاوه بر جبران خسارات وارد شده و مجازات های اداری به مجازات تحمل حبس از ۱ تا ۵ سال یا پرداخت جزای نقدی ۶ تا ۳۰ میلیون ریال با توجه به میزان جرم محکوم میشود.
ورود و خروج از کشور بهصورت غیرقانونی به هر علتی که باشد، جرم محسوب میشود و فرد به 60 تا 180 روز حبس یا مجازات نقدی محکوم میشود.
میزان جزای نقدی یا مجازات تعزیری جعل گذرنامه با توجه به شرایط فردی که مرتکب چنین جرمی شده است، متفاوت است.
جرم پاسپورت شباهتی
جرم استفاده از پاسپورت شباهتی از نظر قانونی زیر مجموعه جعل پاسپورت و استفاده از آن قرار میگیرد. به این معنی که در این جرم از پاسپورت غیر معتبر برای مسافرت و کارهای دیگر استفاده میشود.
معمولاً در جرم پاسپورت شباهتی از روشهای مختلفی برای سوء استفاده از شباهت ظاهری استفاده میشود.
● استفاده از پاسپورتهای گمشده
● استفاده از پاسپورتهای دزدی
● خرید یا اجاره پاسپورت از افراد با شباهت چهره و سن
در صورت تفاوت ظاهری، برای برطرف کردن این مشکل از روشهایی مثل گریم کردن استفاده میشود. بر اساس ماده ۳۸ قانون گذرنامه هر کس با استفاده از گذرنامه یا اسناد در حکم گذرنامه متعلق به دیگری قصد ورود یا خروج از کشور را داشته باشد به حبس از ۲ ماه تا ۱ سال محکوم میگردد.
مجازات استفاده از پاسپورت دیگران در اربعین
مجازات استفاده از پاسپورت دیگران عملی مجرمانه و خلاف قانون است که به وسیله قانونگذار برای آن جرم انگاری شده است به این معنا که هر فردی برای دور زدن قانون و سوء استفاده از گذرنامه افراد دیگر استفاده کند مرتکب جرم شده است و قانونگذار با توجه به میزان جرم برای آن مجازات تعزیری در نظر گرفته است.
بر اساس ماده ۳۸ قانون گذرنامه، هر کس به هر دلیل از گذرنامه دیگران یا اسنادی که در حکم گذرنامه دیگران است برای ورود و خروج از کشور استفاده کند به مجازات حبس از دو ماه تا یک سال محکوم میشود.
مجازات استفاده از پاسپورت دیگران در اربعین بر اساس ماده ۳۸ قانون گذرنامه تعیین میشود به این معنا که هر کس از گذرنامه یا اسناد در حکم گذرنامه متعلق به دیگری برای ورود یا خروج از کشور استفاده کند به مجازات حبس از دو ماه تا یک سال محکوم میشود.
نحوه رسیدگی به جرم جعل پاسپورت و گذرنامه
پس از اینکه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی،نمونه شکواییه شاکی را به دادگاه و دادسرای صالح، ارسال کنند، پرونده جرم جعل گذرنامه، تشکیل شده و تحقیقات مقدماتی در خصوص آن، در دادسرا، آغاز میگردد. در این زمان داشتن وکیل خبره دفتر حقوقی حقگرا که سالها در این زمینه فعالیت داشته برای دفاع از شما امری ضروری است.
پس از مرحله تحقیقات، حسب مورد و شرایط، بر اساس نتیجه به دست آمده، قرار منع تعقیب یا قرار جلب به دادرسی، صادر گردد؛ در صورتی که ادله برای اثبات جرم کافی نباشد، قرار منع تعقیب و در غیر این صورت، قرار جلب به دادرسی، صادر خواهد شد.
در صورت صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده برای صدور کیفر خواست، نزد دادستان، ارسال میگردد و سپس، پرونده، برای رسیدگیهای بیشتر و صدور حکم جرم جعل گذرنامه، به دادگاه کیفری، ارسال میشود.
دادگاه، محتویات پرونده، نتایج تحقیقات و ادله اثبات ارائه شده را بررسی کرده و پس از شنیدن اظهارات شاکی و مشتکی عنه، اقدام به صدور حکم مجازات جعل پاسپورت مینماید. بعد از گذشت مهلتهای اعتراض و قطعی شدن رای، پرونده مجددا، از دادگاه، به دادسرای دادگاه صادر کننده حکم، ارسال شده تا حکم جرم جعل گذرنامه، اجرایی شود.
استفاده از عکس شما در پاسپورت جعلی
گاهی جعل عکس پاسپورت زمانی اتفاق میفتد که شخصی با ورود غیرمجاز به دادههای تلفن همراه شما یا هک موبایل شما موفق به ذخیره کردن عکس شما گردد و با استفاده از این عکس اقدام به ساخت گذرنامه جعلی مینماید.
وفق ماده 533 قانون مجازات اسلامی این عمل از مصادیق جعل و تزویر محسوب میشود و مجازاتهای جعل عکس دیگران در پاسپورت:
● جبران خسارت وارد شده
● شش ماه تا سه سال حبس
● ۳ تا ۱۸ میلیون ریال جریمه نقدی
شکایت از جرم جعل گذرنامه
درصورتیکه جرم جعل پاسپورت توسط مدعیالعموم گزارش نشده باشد و دارای شاکی خصوصی باشد شخص شاکی باید به همراه وکیل حقگرا با مراجعه دفتر خدمات قضایی محل وقوع جرم شکایت خود را ثبت نماید. پس از ثبت شکوائیه جعل و ارسال به دادسرا و انجام تحقیقات قانونی جرم جعل و کافی بودن ادله قرار جلب به دادرسی صادر و پرونده برای صدور کیفرخواست، نزد دادستان ارسال میگردد و پس از موافقت دادستان پرونده به دادگاه کیفری ارسال میشود. در دادگاه، وکیل از حق شما دفاع کرده و در صورت کافی بودن ادله، متهم محکوم شده و مجازات میگردد.