شروط ضمن عقد
هنگامی که بین دو طرف یک معامله قراردادی بسته میشود، افراد میتوانند علاوه بر تعهداتی که قانوناً با امضای قرارداد به عهده آنها گذاشته میشود، شرایطی را به عقد اضافه کنند که دو طرف ملتزم به رفتار بر اساس آن هم باشند.
این موارد که به آنها شروط ضمن عقد گفته میشود، در صورتی صحیح است که مخالفتی با اصل قرارداد یعنی آن چیزی که طرفین عقد برای رسیدن به آن قرارداد بستهاند و قوانین آمره به معنای قوانین مربوط به نظم عمومی و جلوگیری از زیان افراد، نداشته باشند.
شرایط ضمن عقد ازدواج چیست؟
با امضای عقدنامه ازدواج، مرد از لحاظ حقوقی مکلف به پرداخت مهریه و نفقه و زن مکلف به تمکین از مرد میشود.
در کنار این موارد، برخی از امور زندگی زن وابسته به اجازه مرد میگردد. این موضوع میتواند در آینده مشکلاتی برای زن ایجاد کند.
جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی، برخی خانمها اقدام به درج شروط ضمن عقد ازدواج در عقدنامه میکنند.
شروط قابل درج در توضیحات عقدنامه
این شروط به طور چاپی در عقدنامههای ازدواج نیست اما میتوان در قسمت توضیحات آنها را اضافه کرد.
اگر این موارد به صورت مکتوب در عقد نامه نوشته نشود، اثبات آن برای زنان بسیار دشوار خواهد بود. در بسیاری مواقع نظرات و سلایق شخصی قضات کار را بر زنان سخت می کند یا روند طولانی اثبات موارد عسر و حرج و … باعث اتلاف وقت زنان یا سواستفاده احتمالی شوهر می شود. مواردی حیاتی مثل خروج از کشور، حضانت فرزندان و اشتغال که از اولویت های زنان امروز است جایی در شروط موجود در عقدنامهها ندارد. بنابراین از آنجایی که طبق قانون زن و مرد میتوانند هر شرط ضمن عقد ازدواجی را تعیین نمایند، توصیه میشود در سند ازدواج و یا سندی جداگانه (ترجیحن هر دو) شروط زیر را اضافه نمایید . توجه کنید که دقیقا همین عبارات در سند شما استفاده شود.
شرط تحصیل:
زوج، زوجه را در ادامه تحصیل تا هر مرحله كه زوجه لازم بداند و در هر كجا كه شرایط ایجاب کند، مخیر میسازد.
شرط اشتغال:
مطابق قانون، اگر شغل زن منافی با مصالح خانواده یا حیثیت شوهر یا زن باشد، مرد میتواند همسر خود را از آن شغل منع كند. با توجه به این كه امكان تفسیرهای مختلف از این متن قانونی وجود دارد، گنجاندن عبارت زیر در سند ازدواج پیشنهاد میشود: زوج، زوجه را در اشتغال به هر شغلی كه مایل باشد، در هر كجا كه شرایط ایجاب کند، مخیر میسازد.
شرط وكالت مطلق زوجه در طلاق:
زوج به زوجه وكالت بلاعزل با حق توكیل به غیر میدهد تا زوجه در هر زمان و تحت هر شرایطی از جانب زوج، به مطلقه کردن خود از قید زوجیت زوج به هر طریق اعم از اخذ یا بذل مهریه اقدام کند.
حضانت فرزندان پس از طلاق:
زوجین ضمن عقد خارج لازمی توافق کنند اولویت در
حضانت فرزند یا فرزندان مشترک در صورت طلاق با مادر باشد یا زوجین ضمن عقد خارج لازمی توافق کنند حضانت فرزند یا فرزندان مشترک در صورت طلاق با هر کدام از والدین خواهد بود که بنا بر مصلحت طفل باشد. تعیین مصلحت طفل بر عهده کارشناس یا داور مرضیالطرفین خواهد بود.
شرط تقسیم اموال موجود میان شوهر و زن پس از جدایی:
زوج متعهد میشود هنگام جدایی اعم از آن كه به درخواست مرد باشد یا به درخواست زن نیمی از دارایی موجود خود را اعم از منقول و غیرمنقول كه طی مدت ازدواج به دست آورده است به زن منتقل کند.بر این اساس، زوج ضمن عقد ازدواج متعهد میشود كه هر گاه طلاق بهدرخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسرداری یا سوءاخلاق و رفتار او نباشد، زوج موظف است تا نصف دارایی موجود را كه در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه، بلاعوض به زوجه منتقل کند.
شرط وكالت زوجه در صدور جواز خروج از كشور:
مطابق قانون گذرنامه، زنان متأهل فقط با اجاره كتبی همسر خود میتوانند از كشور خارج شوند.
با توجه به اینكه این مسأله در عمل مشكلات فراوانی را ایجاد میكند، "عبارت زوج به زوجه، وكالت بلاعزل میدهد كه با همه اختیارات قانونی بدون نیاز به اجازه شفاهی یا كتبی مجدد شوهر، از كشور خارج شود. تعیین مدت، مقصد و شرایط مربوط به مسافرت به خارج از كشور به صلاحدید خود زن است" به منزله شرط در حین عقد ازدواج پیشنهاد میشود.
شرط حق تعیین مسکن:
حق انتخاب مسکن و تعیین شهر یا محلی که زندگی مشترک در آنجا ادامه پیدا کند با زوجه خواهد بود.