گرفتن پدر از ولایت قهری
خرداد ۳۱, ۱۴۰۳وکیل شکایت از داروخانه
خرداد ۳۱, ۱۴۰۳
معمولا فرد مستاجر برای همسایگان و موجر مزاحمت ایجاد میکند.
شکایت از مستاجر مزاحم را میتوان به دلایل مختلفی مطرح کرد، رعایت نکردن مقررات عمومی ساختمان توسط مستاجر، شکایت از مستاجر معتاد، شکایت از مستاجر جهت وارد کردن خسارت صورت بگیرد.
برخی از مستاجرین، با نگهداری حیوانات در ساختمان باعث آزار و اذیت دیگران میشوند یا مواردی چون ایجاد سر و صدای نامتعارف، از جمله مواردی هستند که میتوانید شکایت کرده و حتی
حکم تخلیه مستاجر را تنظیم کرد.
مستأجر
یا کرایه نشین به فردی گفته میشود که ملکی یا چیزی را از موجر و صاحب خانه به اجاره بگیرد و مال الاجاره پرداخت نماید.
انواع دلایل شکایت از مستاجر مزاحم
شکایت کردن از مستاجر ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد از جمله
شکایت از مستاجر مزاحم،
شکایت از مستاجر مجرد،
شکایت از مستاجر معتاد،
شکایت از مستاجر برای عدم پرداخت اجاره،
شکایت از مستاجر به جهت ورود خسارت،
شکایت از مستاجر برای عدم تخلیه
و غیره.
▢ شکایت از مستاجر مزاحم
شکایت از مستاجر مزاحم در صورتیکه مستاجر برای موجر و سایر همسایگان ایجاد مزاحمت نماید امکانپذیر است. این شکایت به دلایل متفاوتی ممکن است رخ دهد. همچون شکایت از مستاجر مزاحم برای عدم رعایت مقررات عمومی ساختمان، شکایت از مستاجر مزاحم برای نگهداری حیوانات در ساختمان که بو و صدای آنها سایرین را اذیت نماید، شکایت از مستاجر مزاحم به جهت سر و صدای نامتعارف یا شکایت از مستاجر مزاحم برای رفت و آمدهای مشکوک یا استفاده غیر معمول از مکان استیجاری شکایت از مستاجر مزاحم برای برگزاری پارتیهای شبانه و غیره.
▢ شکایت از مستاجر مجرد
شکایت از مستاجر مجرد بر خلاف تصوری که برخی از افراد در شکایت از این افراد دارند کار آسانی نیست. چراکه افراد مجرد نیز همچون سایر افراد دارای حق و حقوق قانونی هستند و استفاده از املاک تجاری و مسکونی برای آنها به جهت مجرد بودن آنها نباید مانع ایجاد نماید.
اما دلیل بر اینکه فرد مجرد در نبود والدین و خانواده جرمی را مرتکب می شود نمیتواند دلیلی برای شکایت قانونی باشد.
شکایت از مستاجر مجرد صرفا به جهت مجرد بودن این افراد دارای وجاحت قانونی نیست. اما اگر مستاجر مجرد در مکان استیجاری سبب ورود خسارت و اذیت و آزاری برای موجر یا همسایگان گردد، شکایت از مستاجر مجرد بدین جهات و دلایل امکانپذیر است.
▢ شکایت از مستاجر معتاد
شکایت از مستاجر معتاد نیز همچون شکایت از مستاجر مجرد به صرف اعتیاد داشتن مستاجر امکانپذیر نیست. برای شکایت از مستاجر معتاد بایستی مزاحمت و تعدی و تفریط وی اثبات گردد.
اگر مستاجر معتاد به جهت اعتیاد خود، خانه یا مکان مسکونی را به محل ناامنی تبدیل نماید و جرم فروش مواد مخدر در خانه را داشته باشد، در اینصورت شکایت از مستاجر معتاد امکانپذیر است.
موجر تنها در صورتی میتواند از مستاجر خود شکایت کند که فرد معتاد از ملک مسکونی جهت نگهداری و استعمال مواد مخدر به صورت علنی استفاده نماید. شکایت از مستاجری که آزاری برای دیگران ندارد فاقد وجاهت قانونی است.
بنابراین شکایت از مستاجری که اعتیاد دارد، امکان پذیر نیست. اما در صورتی که بتوان توسط وکیل حقگرا با جمعآوری ادله اثبات کرد ملک اجاره شده را مستاجر به عنوان پوشش برای جاسازی مواد استفاده میکند، میتوان شکایت را از مستاجر مزاحم را توسط وکیل در جریان انداخت.
▢ شکایت کردن از مستاجر برای عدم پرداخت اجاره
شکایت از مستاجر برای عدم پرداخت اجاره یکی از انواع شایع شکایت از مستاجر است. اجارهبها مبلغی است که مستاجر جهت استفادهای که از ملک مسکونی یا تجاری مورد اجاره مینماید پرداخت میکند.
شکایت از مستاجر برای عدم پرداخت اجاره در مواقعی که حق فسخ در قرارداد اجاره ذکر نشده است از طریق مراجع صالح شورای حل اختلاف مطرح میگردد. لازم به ذکر است که پیش از شکایت از مستاجر برای عدم پرداخت اجاره در مراجع صالح بهتر است که اظهارنامه برای مستاجر ارسال گردد.
ولی اگر دعوا بالا بگیرد و هیچ کدام از دو طرف کوتاه نیایند کار به مراجع قانونی خواهد رسید و آن زمان حق با کسی خواهد بود که بتواند مدرک مستدلتر و روشنتری توسط وکیل مجرب حقگرا ارائه دهد و دادگاه را قانع نماید که طرف مقابل از قراردادی که بسته شده است تخطی نموده است.
▢ شکایت از مستاجر به جهت ورود خسارت
خسارتی که ممکن است توسط مستاجر به ملک وارد شود به دو حالت تقسیم میشود که در حالت اول مستاجر در وارد کردن خسارت تقصیری نداشته و به طور مثال آسیب به جهت حوادث طبیعی همچون سیل، زلزله و ... اتفاق افتاده است. اما اگر مستاجر در وارد کردن خسارت به ملک تقصیری داشته باشد باید آن را از جبران نماید.
در صورتی که مستاجر از پرداخت خسارت به صورت مسالمتآمیز سرباز زند موجر میتواند با مراجعه به دادگاه، شکایتی علیه مستاجر تنظیم نماید همچنین درخواست دریافت خسارت از مستاجر به همان میزانی که ادعا میکند بدهد و از دایره اجرا تخلیه ملک توسط مستاجر را بخواهد. سپس موجر باید ودیعه یا همان پول پیش را به صندوق دادگستری بدهد. تقاضای تامین دلیل نماید.
▢ شکایت کردن از مستاجر برای عدم تخلیه
شکایت از مستاجر برای عدم تخلیه یکی از انواع شکایت از مستاجر است که البته خود این موضوع دلایل متفاوتی میتواند داشته باشد. اما شایعترین آن زمانی است که قرارداد اجاره به اتمام میرسد اما مستاجر حاضر به تخلیه ملک نیست. از این رو از طرف موجر شکایت از مستاجر برای عدم تخلیه مطرح میگردد.
قرارداد بین موجر و مستاجر حاکی از این است که مستاجر برای مدت مشخصی اجازه استفاده از ملک اجارهای را دارد. پس از اتمام مدت قرارداد تنها با رضایت موجر یا تمدید مجدد قرارداد این حق به وی داده میشود که از ملک اجارهای پس از اتمام قرارداد استفاده نماید.
*
اگر مستاجر برای همسایگان مزاحمت ایجاد نکند، هیچ شخصی نمیتواند از مستاجر به عنوان مزاحم شکایت کند. پس شکایت از مستاجر مزاحم امکان پذیر است به شرط آن که اثبات شود.
تعهدات مستأجر
● پرداخت اجاره به موقع و به مقدار تعیین شده.
● حفظ و نگهداری ملک به شکل مناسب.
● خودداری از تغییرات و بازسازی در ملک اجارهای
● تخلیه محل اجاره در پایان قرارداد ملک
● عدم ایجاد مخالفت یا نقض شرایط قرارداد
● پرداخت بهای آب برق گاز تلفن و حق شارژ
● انجام تعمیرات غیر اساسی مورد اجاره توسط مستاجر
● اعلام به موجر در مورد هرگونه مشکلات اساسی که در ملک رخ دهد
در صورت نقض هر یک از این تعهدات، طرف مخالف حق دارد اقدامات قانونی را آغاز کند. برای مثال، موجر میتواند اقدام به اخراج مستاجر، خواسته افزایش اجاره یا خواسته تعویض مستاجر نماید. به علاوه، مستاجر نیز میتواند در صورت نقض تعهدات موجر، شکایت کند و حق خود را دریافت کند، مثلاً درخواست تعمیرات یا کاهش اجاره.
به طور کلی، هدف قوانین مربوط به دعاوی موجر و مستاجر، ایجاد تعادلی عادلانه بین منافع موجر و مستأجر و رسیدگی به اختلافات میان آنهاست تا روابط اجارهای به شکل صحیح و بر اساس قانون صورت بگیرد.
انواع راههای مقابله با مزاحمت مستاجر
راهکارهای مقابله با مزاحمت مستاجر، به ترتیب درجه شدت راهکار و ضمانت اجرای قانونی آن، شامل موارد زیر میباشد:
● استفاده از روشهای مسالمت آمیز
هنگامی که مستاجر با انجام اعمالی همچون سر و صدای موسیقی نامتعارف یا نگهداری حیوان در قسمتهای مشترک، برای همسایگان ایجاد مزاحمت کرده و موجب تولید سر و صدای نامتعارف میشود، در قدم اول پیشنهاد میشود که ابتدا با استفاده از روشهای مسالمت آمیز و ایجاد فضایی دوستانه، از طریق گفت و گو مشکل را حل نمایید.
● برگزاری جلسه
در حالتی که روش مسالمت آمیز و صحبت کردن تاثیری نداشته و سر و صدا و مزاحمت همچنان ادامه دارد، با درخواست از مدیر ساختمان، جلسهای با حضور همسایههای معترض و مستاجر مزاحم برگزار کرده و با الفاظ جدی اما دوستانه برای پایان دادن به مزاحمتها و سر وصداها به مستاجر مزاحم تذکر دهید.
● ارسال اظهار نامه قضایی
پیش از آنکه برای طرح شکایت در دادگاه حقوقی یا کیفری اقدام نمایید، بهتر است با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای ارسال اظهارنامه قضایی با موضوع مزاحمت مستاجر و درخواست رفع آن اقدام نمایید. در این اظهارنامه به موضوع مزاحمت همسایه اشاره کرده و از همسایه خود بخواهید تا به ایجاد سر و صدا، مزاحمت و نقض قانون خاتمه دهد، در غیر این صورت با اقدام قضایی از جانب شما مواجه خواهد شد.
● تماس با پلیس 110
مقابله با مزاحمت مستاجر از طریق تماس با پلیس 110 باید در مواقعی انجام گیرد که مزاحمت در قانون جرم محسوب شود، بنابراین در وضعیتی که مستاجر شما میهمانیهای مکرر و پارتیهای شبانه با صداهای نابهنجار برگزار میکند و تا نیمه شب شما مجبور به تحمل سر و صداهای حاصل از آن هستید، میتوانید در زمانی که مهمانی در حال برگزاری است، با پلیس 110 تماس گرفته و از آنها برای تنظیم صورت جلسه کمک بگیرید.
● مراجعه به مراجع قضایی
اگر راهکارهای مقابله با مزاحمت مستاجر که قبلا بیان شد موثر واقع نشد، میتوانید برای مراجعه به مراجع قضایی و طرح دعوای حقوقی یا شکایت کیفری اقدام نمایید. در اولین گام برای شکایت از مستاجر مزاحم من جمله شکایت از اذیت و آزار مستاجر استشهادیهای تهیه کرده و آن را به امضای همسایگان برسانید .
در گام بعدی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و دادخواست یا شکوائیه خود را که میتوانید با مشاوره با وکیل تنظیم کرده ثبت نموده و برای مراجع صالح ارسال نمایید. توجه داشته باشید که تمام اسناد و مدارکی را که اثبات کننده مزاحمت مستاجر است را ضمیمه دادخواست یا شکواییه نمایید. مثلا میتوانید از فیلم دوربینهای مداربسته برای اثبات نگهداری حیوان پر سر و صدا در مشاعات استفاده کنید.
موارد فسخ اجاره مستاجر
طبق ماده 12 قانون روابط موجر و مستاجر در موارد زیر مستاجر میتواند صدور حکم به فسخ اجاره را از دادگاه درخواست کند:
1_
در صورتی که عین مستاجره با اوصافی که در اجاره نامه قید شده منطبق نباشد.( با رعایت ماده 415 قانون مدنی)
2_
اگر در اثنای مدت اجاره عیبی در عین مستاجره حادث شود که آن را از قابلیت انتفاع خارج نموده و رفع عیب مقدور نباشد.
3_
هرگاه مورد اجاره کلا یا جزئا در معرض خرابی بوده و قابل تعمیر نباشد و یا برای بهداشت و سلامت مضر بوده و باید خراب شود.
4_
در صورت فوت مستاجر در اثنای مدت اجاره و درخواست فسخ اجاره از طرف کلیه ورثه
5_
در مواردی که مطابق شرایط اجاره حق فسخ مستاجر تحقق یابد
✬ طبق ماده 13 این قانون هرگاه مستاجر به علت انقضاء مدت اجاره یا در مواردی که به تقاضای او حکم فسخ اجاره صادر شده مورد اجاره را تخلیه کند و موجر از تحویل گرفتن آن امتناع کند مستاجر مکلف است به وسیله اظهار نامه از موجر یا نماینده قانونی او تقاضا کند که برای تحویل مورد اجاره حاضر شود.
در صورتی که موجر ظرف 5 روز از تاریخ ابلاغ اظهار نامه حاضر نگردد مستاجر باید به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه و تخلیه کامل مورد اجاره را تامین دلیل نماید و کلید آن را به دفتر دادگاه تسلیم کند. از این تاریخ رابطه استیجاری قطع می شود و دفتر دادگاه ظرف 24 ساعت به موجر یا نماینده قانونی او اخطار می کند که برای تحویل گرفتن مورد اجاره و دریافت کلید حاضر شود تا زمانی که مستاجر به ترتیب فوق عمل نکرده باشد تعهدات او به موجب مقررات این قانون و شرایط اجاره نامه برقرار است.
نحوه اثبات دعوای حقوقی مزاحمت مستاجر
برای اثبات مزاحمت ملکی در چنین دعاوی، لازم است خواهان موارد ذکر شده در زیر را به اثبات برساند:
-
اثبات سابقه تصرف ملک توسط خواهان: خواهان باید در دادگاه ثابت کند که قبل از ایجاد مزاحمت توسط خوانده، ملک در مالکیت و تصرف وی بوده است.
-
اثبات مزاحمت خوانده: خواهان باید مزاحمت خوانده را به صورت غیرقانونی و بدون رضایت خواهان به اثبات برساند.
-
تصرف بدون رضایت خواهان: خواهان باید مزاحمت و تصرف خوانده را که بدون رضایتش صورت گرفته به اثبات برساند.
پیگیری کیفری دعوای مزاحمت
در شرایطی که فردی بدون اینکه ملک متعلق به شخص دیگری را تصرف کرده باشد، موجب مزاحمت او در راستای استفاده از این ملک شود، مزاحمت ملکی محقق میشود. برای پیگیری این جرم، شرط مالکیت شاکی مطرح است. یعنی شخصی که مستأجر باشد، نمیتواند جهت مجازات مرتکب در دادگاه کیفری دو شکایت مطرح کند.
در شرایطی میتوانیم اقدامی را به عنوان مزاحمت ملکی بدانیم که دارای ارکان جرم مزاحمت ملکی باشد. اگر فردی اقداماتی انجام دهد که عناصر تشکیل دهنده این جرم را نداشته باشد، نمیتوانیم او را مجازات کنیم.
مطابق قانون مجازات اسلامی، شرط لازم و ضروری برای طرح شکایت علیه متهم این جرم، مالکیت شاکی است. اگر مالک ملکی سند مالکیت نداشته باشد و متصرف برای رفع مزاحمت ملکی اقدام کند، متهم مجازات نخواهد شد؛ به دلیل اینکه رکن قانونی در این مثال وجود ندارد. مطابق قانون مجازات اسلامی، ایجاد مزاحمت ملکی برای ملکی که سند مالکیت ندارد، موجب مجازات فرد مزاحم نخواهد شد و این موضوع توسط دادگاه حقوقی پیگیری میشود.
مجازات جرم مزاحمت ملکی
بر اساس ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی، زمانی که شخصی با اقدامات خود، موجب مزاحمت ملکی برای دیگران شود، به مجازات حبس از ۱ ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، اگر مزاحمت ملکی نسبت به املاک متعلق به اشخاص خصوصی محقق شود ؛ مجازات این جرم به نصف کاهش پیدا میکند. یعنی مرتکب در صورت ارتکاب این عمل غیر قانونی، به حبس از ۱۵ روز تا ۶ ماه محکوم خواهد شد. این جرم از جرایم قابل گذشت است. یعنی متهم صرفاً با شکایت شاکی تحت تعقیب قرار میگیرد. همچنین با گذشت یا رضایت او دادرسی و مجازات جرم مزاحمت ملکی متوقف خواهد شد.
مطابق قانون، جرایم درجه ۷ به طور مستقیم در دادگاه قابل پیگیری هستند. چنانچه فردی علیه ملک شما مرتکب این جرم شده باشد، میتوانید به طور مستقیم در دادگاه علیه او شکایت کنید. بنابراین رسیدگی مقدماتی به این جرم در دادسرا انجام نخواهد شد ؛ بلکه دادگاه کیفری دو تحقیقات مقدماتی را در زمینه آن انجام میدهد. در صورت احراز مجرمیت متهم، جلسات دادرسی تشکیل خواهد شد. اگر وقوع جرم در دادگاه اثبات شود، مرتکب به حبس از ۱۵ روز تا ۶ ماه محکوم میشود.
دادگاه صالح به رسیدگی به شکایات مستاجر و موجر
رسیدگی به کلیه دعاوی موضوع این قانون در دادگاه شهرستان و در نقاطی که دادگاه شهرستان نباشد در دادگاه بخش مستقل به عمل میآید. در موردی که میزان خواسته در تقاضای تعیین اجاره بهای ماهانه زائد بر چهار هزار ریال نباشد حکم دادگاه قطعی است.
نحوه شکایت از مستاجر مزاحم
شکایت از مستاجر مزاحم، در صورتی که شکایت شما غیر از موضوع سرقفلی باشد، در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار میگیرد. در ابتدا نیز شما باید برای شکایت از مستاجر خود اظهارنامهای با کمک وکیل تنظیم کنید و برای فرد مستاجر ارسال کنید. بعد از آن مستاجر باید به اظهارنامه ارسال شده توجه نماید و در رعایت کردن آن کوشا باشد، در غیر این صورت این موضوع به مراجع قضایی ارجاع میشود.
همچنین باید برای پیگیری شکایت و گرفتن حقوق تعیین شده به شورای حل اختلاف مراجعه نمایید تا پس از گرفتن وقت قبلی این موضوع در شورای حق اختلاف رسیدگی شود. توجه داشته باشید که شما با دلایل کوچک و یا مواردی که در آن اسناد و مدارک جهت شکایت از مستاجر وجود نداشته باشد، نمیتوانید پیگیر شکایت باشید، پس نیاز است از یک وکیل ملکی کار بلد جهت مشاوره حقوقی و پیگیری پرونده در مسائل ملکی خود استفاده نمایید.
در غیر این صورت، علاوه بر آن که نمیتوانید حکم تخلیه منزل را بگیرد امکان دارد مستاجر در مواردی شما را محکوم کند و با شکایت از موجر باعث مشکلاتی شود.
اگر در خصوص نحوه پیگیری این شکایت در دادگاه سوالی دارید یا به عنوان متهم قصد دفاع از خود را دارید، میتوانید از مشاوره با وکیل دفتر حقوقی حقگرا بهرهمند شوید. همچنین میتوانید برای شرح خواسته یا دفاع از خود، یک لایحه به دادگاه ارائه دهید