وکیل تبدیل قرار بازداشت موقت
آذر ۷, ۱۴۰۳اعتبار قانونی وصیت نامه دستی
آذر ۱۲, ۱۴۰۳
مطالبه غرامت بنا بر شرایط پرونده توسط قاضی تعیین میشود. نکته دیگر این است که خسارت توسط شاکی مطالبه می شود اما غرامت توسط دادستان به عنوان نماینده قضایی مطالبه میشود. تفاوت غرامت و دیه در قانون مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت درباره قانون حاکم بر غرامت و دیه صحبت خواهد شد.
غرامت
غرامت، شامل مبلغی است که یک مقصر طرف قرارداد، متعاقب یک خسارت، به شخص ثالث زیان دیده میپردازد. غرامت میتواند شامل پرداخت پول نقد، بازسازی، جایگزینی و تعمیرات باشد.
همچنین جزای نقدی یا غرامت مجازات تعزیری میباشد که محکوم علیه را به موجب حکم قطعی دادگاه محکوم به پرداخت مبلغی وجه رایج به حق خزانه دولت میکند.
این حکم که توسط دادگاه کیفری صادر شده، ممکن است به عنوان مجازات اصلی و یا به عنوان جایگزینی مناسب برای برخی از جرایم کم اهمیت باشد.
غرامت بیمه
در موارد بیمه اصل غرامت بدین صورت است که نخست به موجب این اصل، بیمهگر متعهد به جبران خسارتی می شود که بر اثر وقوع حادثه مورد بیمه بر اموال بیمهگذار در بیمه اموال و بر اشخاص در بیمه مسئولیت وارد گردیده است.
از همین رو جبران خسارت می بایست زیاندیده را در وضعیتی که پیش از وقوع حادثه داشته، قرار دهد. درواقع، خسارت وارده بایستی به طور کامل و به گونهای مطلوب جبران گردد.
دوماً اینکه جبران نبایستی مسبب افزایش دارایی زیاندیده گردد و بیمه هیچ وقت نباید به منبع انتفاع برای زیاندیده تبدیل شود.
تفاوتهای غرامت و دیه
از نظر خیلی از افراد دیه و غرامت یکی هستند؛ اما باید بدانید که در قانون این دو مورد کاملاً از هم متفاوت هستند و تفاوت غرامت و دیه وجود دارد در شرایط متفاوتی از افراد درخواست غرامت یا دیه میشود.
دیه یک مجازات اصلی و غرامت در شمار مجازاتهای تعزیری قرار میگیرد. دیه و هم غرامت نهادهایی برای حمایت و جبران خسارت مالی از زیان دیده در مقابل صدمات و جراحات جسمانی هستند.
در بیان تفاوت غرمات و دیه، غرامت همانند دیه نوعی مجازات تعزیری است که قانون گذار به عنوان تاوان محکوم علیه را محکوم به پرداخت وجه نقدی به نفع دولت مینماید و بر خلاف دیه قرار نیست که بزه دیده پرداخت شود.
دیه مقدر، که یکی از چهار مجازات اصلی میباشد که در قانون مجازات، قانون گذار به بررسی مفصل آن پرداخته، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است.
از تفاوت غرامت و دیه، غرامت بیشتر مفهوم پرداخت خسارت و جریمه را دارد و زمانی پرداخت میشود که آسیب به مال افراد وارد شده است؛ مثلاً فردی با اتومبیل به ماشین دیگری کوبیده باید تاوان بدهد و این غرامت یا تاوان به صورت پول نقد یا هزینههای تعمیر پرداخته میشود. یا اینکه توسط بیمه پرداخته میشود.
اما دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر میشود.
در نتیجه دیه همان پولی است که در اسلام بابت آسیبها و جرائم غیرعمد و عمد بر جسم و جان افراد مشخص میشود. دیه در عوض آسیب جانی یا بدنی به فرد تعلق میگیرد و به عنوان خونبها نیز شناخته میشود.
در تفاوت دیگر غرامت و دیه، چنانچه محکوم علیه فوت کند، پرداخت غرامت یا جزای نقدی منتفی میشود، اما پرداخت دیه در صورت فوت محکوم علیه منتفی نمیشود.
گروهی بر این باورند با توجه به آن که قانون صراحتا دیه را جزو مجازاتهای اصلی در نظر گرفته است؛ دیه مجازات است، اما در مقابل گروهی دیگر معتقدند دیه نوعی غرامت است؛ چرا که با گذشت زیان دیده پرداخت آن منتفی میشود.
چنانچه رفتار مرتکب و فوت مجنی علیه هر دو در در ماه های حرام (محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه) باشد، دیه تغلیظ می شود، اما تغلیظ برای غرامت پیش بینی نشده است.
شباهت غرامت و دیه
غرامت و دیه در حقیقت قوانینی است که برای جبران خسارت و حمایت از افراد آسیبدیده ساختهشدهاند. هدف از این قانون جبران جراحت و صدماتی است که به جسم افراد وارد میشود.
دیه و هم غرامت به فرد آسیبدیده یا خانواده او تعلق میگیرد و به دولت داده نمیشود.
تفاوت غرامت و خسارت
از تفاوت غرامت و خسارت، غرامت نقدی (جزای نقدی) را دادستان مطالبه میکند، اما خسارت از جانب شاکی خصوصی (مدعی خصوصی) مطالبه میگردد.
پرداخت غرامت (جزای نقدی)، شخصی میباشد، پس در صورتی که مجرم پیش از پرداخت آن فوت کند از وراث او قابل مطالبه نخواهد بود، اما خسارت از وراث قابل مطالبه است.
خسارت بر طبق اصول کلی مطالبه میگردد؛ یعنی هرکس موجب ضرر و زیان دیگری شود، بر طبق اصول کلی حقوق مدنی بایستی آن را جبران کند، اما مطالبه غرامت نیازمند متن خاص قانونی بوده و در متن قانون باید لزوماً عناصر تشکیل دهنده جرم مشخص شده و غرامت به عنوان مجازات پذیرفته شده باشد.
غرامت مالی است که فرد مقصر به فرد آسیبدیده میپردازد تا خسارت آن را جبران کند.
مطالبه غرامت طول درمان
تاثیر طول درمان در میزان دیه: اصولا مدت زمان تعیین شده توسط پزشک قانونی برای درمان شدن فرد ، تاثیری در میزان دیه و میزان مطالبه غرامت و خسارات وارده، نخواهد داشت. لذا اینگونه نیست که هر چقدر طول درمان تعیین شده برای افراد، بیشتر باشد، میزان دیه اعضای بدن که به فرد تعلق میگیرد نیز، بیشتر شود.
اصولا میزان خسارت و دیهای که در جراحات وارده ، تعیین می گردد. هر چقدر که آسیب وارده بیشتر و شدیدتر باشد، دیه آن بیشتر است و این موضوع، به طور مستقیم، بستگی به مدت زمان طول درمان، نخواهد داشت.
در شرایطی که پزشکی قانونی، اقدام به تعیین مدت زمانی برای طول درمان فرد مینماید، مبلغی به عنوان غرامت یا خسارت طول درمان را نمیتوان مطالبه و دریافت نمود.