حق کمیسیون
مبلغ حق الزحمه مشاورین به سبب خدمات ارایه شده در زمان انجام معاملات و به میزان ارزش معامله (خورو یا ملک معامله شده) در معاملات مختلف پرداخت میشود.
حق کمسیون املاک در معاملات مختلف بسته به نوع معامله و ارزش آن ملک معامله شده و شهر مربوط دارد. حق کمسیون به عنوان درآمدی برای مشاورین املاک از
بنگاه های املاکی میباشد. هرچه مشاوران املاک معاملات زیادی را انجام دهند و بسته به ارزش آن، درآمدشان افزایش مییابد.
بررسی صحت مدارک
یک مشاور بنگاه املاک اولین کاری که باید انجام دهد، بررسی صحت مدارک ملکی و مدارک هویتی فروشنده و خریدار است تا اصطلاحا احراز مالکیت و هویت شود. همچنین کد رهگیری گرفتن جزو وظایف آنها محسوب میشود. یادتان باشد که اگر بعداً مشکلی در این زمینهها به وجود بیاید، طبق قانون، مشاور بنگاه املاک باید پاسخگو باشد.
قولنامه با
کد رهگیری الزامی و تضمین امنیت معامله و سرمایه شماست
اگر کسی میگوید قولنامه با کد رهگیری الزامل نیست، ایشان از قوانین صنفی مشاورین املاک آگاهی کافی ندارد و یا تا به حال از ایشان به خاطر عدم ثبت قرار داد سیستمی قولنامه با کد رهگیری در اتحادیه املاک شکایت نشده است.
آشنایی با الزام دریافت کد رهگیری در زمان عقد قرار داد (خرید، فروش و اجارنامه)
همانطور که می دانید در گذشته معاملات و قراردادهای ملکی به صورت دست نویس و پیش بنگاه ها و مشاوران املاک انجام میشد اما به دلیل اینکه دولت بتواند از لحاظ سطح قیمتها و میزان معاملات آمارهای دقیقی از بازار مسکن بدست بیاورد در سال ۱۳۸۷ بخشنامهای صادر کرد. که از سال ۸۷ به بعد قراردادهای دست نویس دیگر فاقد اعتبار شد و قانون مشاوران املاک را از تنظیم قراردادهای دست نویس منع کرد.
مشاورین املاک مجاز که عضو اتحادیه املاک میباشند . باید کلیه قراردادها را در سایت ثبت معاملات واملاک کشور ثبت و بعد پرینت متن قرارداد راه به همراه کد رهگیری و هولوگرام مخصوص که به امضای طرفین قرار داد و دوشاهد رسید همراه با مهر و امضا متصدی مشاور املاک به طرفین ارائه دهد و گرنه تخلف صنفی شناخته میشوند. معمولا مشتری می توانند به اتحادیه املاک شهر مربوط مراجعه کنند و شکایتی تنظیم کند در رابطه با موضوع عدم تحریر قرارداد سیستمی بعد اتحادیه املاک و کمیسیون بازرسی شکایت مشتری را سریعا پیگیری میکند در کوتاهترین زمان ممکن ، دو حالت رخ میدهد.
1- اگر مشاور املاک داری مجوز باشد قرار داد را پرینتی تنظیم میکند و.. و رضایت مشتری حاصل میکند.
2- در صورت که املاک فاقد مجوز باشد، اخطار ماده ۲۷ در رابطه با پلمپ املاک غیر مجاز دریافت میکند.
دریافت قولنامه با کد رهگیری چه مزیتی دارد؟
۱-قابلیت استعلام قولنامه شما از تمام کشور ( با کد ملی و کد رهگیری)
۲-تضمین امنیت معامله شما ( عدم امکان دستکاری در متن قرار داد و...)
۳-تنظیم و ثبت کامل متن قرار داد با توجه به اجباری بودن پر کردن ایتم های
الف-مشخصات دقیق آدرس ملک مثل شهر، منطقه ثبتی ، بخش ثبتی ، پلاک اصلی ، پلاک فرعی ، کد پستی ملک
ب-مشخصات دقیق طرفین قرار داد و...
پ- درج قیمت و نحوه پرداخت توسط خریدار در چند مرحله و با تاریخ دقیق و درج شماره چک و...
ت-درج تاریج ثبت قرار داد تاریخ تحویل و تاریخ تنظیم سند ملکث-اخذ ۱۵ امضاء و اثر انگشت به جای ۳ امضاء و اثر انگشت ،الزام حضور دو شاهد
۴- بهترین وآسان ترین راه شناخت مشاورین املاک مجاز
از طریق سایت ثبت معاملات واملاک کشور به آدرس
www.iranamlaak.ir منو استعلام
1-کد رهگیری و کد ملی
۲- از طریق ارسال کدملی # کد رهگیری به سامانه ۱۱۰۲۰۳۰۰۱
مدارک لازم برای دریافت کد رهگیری ملک و هولگرام سند ملکی
مدارک لازم جهت ثبت قرار داد به صورت اینترنتی و دریافت کد رهگیری و هولگرام به صورت زیر است:
۱ - اصل مدارک هویتی کارت ملی هوشمند و شناسنامه ، کارت اقامت برای اتباع و...)
۲ - اصل مدارک مالکیت (سند ، قولنامه ، بنچاق و.. وکالت نامه و گواهی انحثار و...)
۳- تاییدیه کد پستی ملک مورد نظر(از اداره پست منطقه ، سایت www.post.ir )
۴- الزام حضور دو شاهد (هر طرف قرار داد یک نفر شاهد به همرا ه مدارک شناسایی)
۵ -در صورت درخواست مشاوراملاک برگه کارشناسی ملک فنی و حقوقی (مبالغ بالا)
۶- پر کردن فرم پیش نویس قرار داد با کد رهگیری در زمان حضور در دفتر املاک
* حتما جهت دریافت کد رهگیری به املاک دارای مجوز و تخصص و دانش کافی در مورد تنظیم و ثبت قرار داد های مراجعه کنید ( مدت زمان تنظیم ۱ ال ۲ ساعت است) و قبل از تایید نهایی حتما پیش نویس کامپیوتری قرار داد رو یک با کامل مطالعه کنید .
جعل سند یا کلاهبرداری بنگاه املاک
برخی از مشکلات نیز ممکن است در خریدوفروش ملک برایتان پیش بیاید که اتحادیه نمیتواند به آنها ورود کند. مثلاً ممکن است مشاور املاک از مدارکی که شما بهعنوان امانت نزد او گذاشتهاید سوءاستفاده کند. یا سندی در معاملات املاک جعل کند یا با یک طرف معامله تبانی کند و از طرف دیگر کلاهبرداری کند. مرجع رسیدگی به این موارد مراجع قضایی هستند که شامل شورای حل اختلاف، دادسرا، دادگاه و حتی سازمان تعزیرات حکومتی میشود.
شکایت در شورای حل اختلاف، دادسرا و دادگاه
سئوال این است که چه زمانی به کدام مرجع قضایی باید مراجعه کرد؟ اگر یک مشاور املاک به دلیل سهلانگاری، خسارتی به شما وارد کند که موجب مسئولیت مدنی و حقوقی شود، میتوان به شوراهای حل اختلاف مراجعه و موضوع را پیگیری کرد. اما اگر بحث یک عمل مجرمانه مثل جعل سند توسط مشاور املاک مطرح باشد میتوان به دادسرا مراجعه کرد و بعد از تکمیل پرونده و انجام شکایت، به دادگاههای کیفری رفت.
زمان رسیدگی به پرونده شکایت از بنگاه املاک
آن مدتی که معمولا نیاز است تا پرونده رسیدگی شود مدت ۱۰ روز میباشد. که طی آن طرفین باید مدارک و دلایل خود را به اتحادیه ارائه دهند.
البته اگر پرونده نیازمند رسیدگی قضایی باشد اتحادیه ارجاع می دهد که از آن طریق رسیدگی شود و در اینجا هم باید منتظر رای مقام قضایی بود و مدت آن را به صورت دقیق نمیشود تعیین کرد.
2 دیدگاه
سلام من تجربه شخصی خودم رو در اینجا میگم، چون در این مورد به مشکل برخوردم و مجبور شدم دوندگیهای زیادی انجام بدم.
پیشنهاد میکنم برای شکایت از یک مشاور املاک بهتر اول با وکیل آشنا با این امور صحبت کنید ولی درصورت تمرد از قوانین صنفی به اتحادیه املاک و بخش مشاوره مشورت کنید. درصورتی که واقعا مشاور املاک مقصر است و شما هم مدارک و عدله کافی دارید اقدام به طرح شکایت کنید. البته اگه از یک وکیل برای پیگیری کمک بگیرید، کارها و مراحل سریعتر جلو میره.
معمولا مسئول نظارت بر مشاورین املاک بر عهده اتحادیه املاک شهر مربوطه است .
ولی تخلفاتی که قابل رسیدگی در اتحادیه املاک است
طرح شکایت از مشاورین املاک و نوع تخلفات مربوطه :
۱- گران فروشی ( گرفته کمیسیون بیشتر از نرخنامه تخلف است )
۲- عدم تحریر قرار داد پرینتی و ثبت در سامانه ( عدم تحریر قولنامه و اجاره نامه با کدرهگیری و هولوگرم + تنظیم قولنامه دست نویس تخلف صفنی محسوب میشود)
۳-عدم احزار مالکیت ( عدم حزار مالکیت دقیق مالک ملک و موجر مثل وکالت نامه و….)
۴-عدم احزار هویت طرفین قرار داد و( عدم احزار مدارک شناسایی طرفین قرار داد اعم از کارت ملی و شناسنامه و کارت اتباع و پاسپورت و..)
۵- عدم تحویل قرار داد ( به علت تحویل یک نخسه از قولنامه و اجارنامه به طرفین قرار داد مالک و فروشنده و خریدار ، موجر و مستاجر)
۶-عدم برگشت بیعانه( در مثال مقدار پولی که طی رسید بنگاه در ابتدا و قبل از تنظیم قرار داد پرداخته میشود در اصطلاح بیانه اولیه است)
۷-عدم رعایت دستور العمل های ابلاغی( مثل شیوه نامه و دستورات ابلاغی و…)
۹-…….
خلاصه بیشترین وظیفه اتحادیه املاک بررسی و شناسایی واحد املاک از نظر داری مجوز و بدون مجوز است
در مورد بحث افزایش کاذب قیمت متاسفانه تا جای که بنده با دوندگیها اطلاع پیدا کردم. مرجع قیمت گذاری دقیق جهت نظارت قیمت وجود ندارد (ولی درصورت که شما ملکی روا با قیمت خارج از عرفه و ممیزی خریداری کردهاید و میتوانید از املاک و طرف مربوط شکایت کنید و با تنظیم در اصطلاح قیمت نامه ملک و یا ضریب بالا و ضریب پایین مبلغ اختلاف قیمت از مالک و مشاور املاک دریافت کنید (مثل فردی خانه رو که قیمت ۱۰۰ م بوده به قیمت۲۰۰ م به شما با همدستی املاک فروخته شما می توانید از اتحادیه و مراجع قانونی درخواست کارشناسی کنید و معمولا تمام کارشناسان جهت تعیین قیمت به املاک محله داری مجوز مراجع کرده و گزارش تهیه میکنند و میانگین قیمت رو برای شما مشخص میکنند و باتوجه به این که قیمت دو برابر ارزش واقعی ملک است ملک اضافه باید برگشت داده شود و درج درپرونده املاک نیز میشود.
در موارد خاص میتوانید به مراجع بالاتر با کمک وکیل تماس گرفته و گزارش کنید.
امیدوارم اطلاعاتم مفید باشد
ممنون از سایت و دفتر حقوقی حق گرا
ممنون از اطلاعات و تجربیاتی که با ما در میان گذاشتید.