مهریه زن دوم بعد از فوت شوهر
همانطور که اشاره کردیم، به محض انعقاد
عقد نکاح ، زن مستحق گرفتن مهریه میشود و تفاوتی بین مهریه زن دوم بعد از فوت شوهر با زن اول او وجود ندارد. همچنین مهریه همسر دوم در هر شرایطی قابل دریافت است ولو این که ازدواج زن دوم و مرد متوفی دائمی نباشد . هرچند زن و مرد در عقد موقت از هم ارث نمیبرند اما تکلیف مهریه جداست و زوجه پس از مرگ مرد مهریه را میتواند از ما ترک او دریافت کند. برای
پرداخت مهریه، مهر زوجه اول هیچ ارجحیتی بر مهریه زن دوم ندارد.
پرداخت مهریه در صورت عدم دارایی متوفی
چنانچه متوفی مال و دارایی بر جای نگذاشته باشد، سایر وراث وظیفهای برای پرداخت مهریه برعهده ندارند. چرا که بر طبق قانون وراث، تکلیفی به پرداخت دیون متوفی که مازاد از ماترک است ندارند.
طبق ماده 226 قانون امور حسبی ورثه مجبور به پرداخت مهریه نیست. در صورتی که ترکه به اندازه کافی برای پرداخت مهریه یا دیگر دیون متوفی نباشد، اموال باقی مانده به نسبت بدهی بین طلب کاران تقسیم میشود.
"ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای اداء تمام دیون کافی نباشد ترکه مابین تمام بستانکاران به نسبت طلب آنها تقسیم میشود."
طبق ماده 228 این قانون اگر ورثه بخواهند از اموال خود مهریه را بپردازند ممانعتی وجود ندارد. " ورثه میتوانند دیون را از ترکه یا از مال خود ادا نمایند. "
مطالبه اجرتالمثل علاوه بر مهریه
همانطور که زن میتواند مهریه را بعد از
فوت شوهر دریافت کند، اجرتالمثل با تحقق شروطی قابل مطالبه است که این شروط عبارتند از: اگر زوجه کارهای در منزل را که جزو وظایف او نبوده است(مانند شیردادن بچه) و به دستور زوج و بدون قصد تبرع بوده است را به انجام رسانده باشد، میتواند از ماترک شوهر اجرتالمثل خود را مطالبه کند.
مطالبه مهریه از پدر شوهر
مهریه تکلیفی است که شوهر زوجه تعهد نموده و طبعا پدرشوهر زوجه مسئولیت قانونی نسبت به پرداخت آن ندارد. پس حتی در مواردی که همسر زوجه از تمکن مالی برخوردار نبوده و در مقابل؛ پدر شوهر دارای سرمایه زیادی باشد، هیچ مسئولیت قانونی متوجه حال پدر شوهر نیست.
پدر شوهر از منظر قانونی مسئولیتی در خصوص پرداخت مهریه زوجه پسر ندارد. ولی در مواردی، پدر شوهر موضوع پرداخت مهریه از جانب پسرش را در عقد نامه ضمانت یا تعهد کرده است؛ که در این شرایط، زوجه میتواند از پدر شوهر خود مطالبه مهریه نماید.
اخذ مهریه بعد از رسیدن سهم الارث به شوهر
گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر زمانی امکان پذیر است که پدرشوهر یا هر شخص دیگری که شوهر از او ارث می برد فوت کند. در این حالت زن از سهمالارثی که به همسرش رسیده است و جوابگوی مهریه است با طی کردن مراحل قضایی و تنظیم دادخواست تامین اموال با کمک
وکیل مهریه از دادگاه خانواده، تقاضا مهر خود را میکند. دادگاه اموال مربوطه را تا سپری شدن روند قانونی توقیف میکند و زمانی که اموال از طریق مزایده بفروش رود و مهریه پرداخت شود اموال آزاد میشود.
با توجه به این که مهریه دین ممتاز محسوب میشود اول مهریه زن از ماترک پرداخت میشود و هر چه باقی بماند بین وراث از جمله همسر او تقسیم میشود. فرض دیگر این است که اگر زن هم فوت کند در این صورت وراث زن میتوانند برای مهریه علیه وراث شوهر اقامه دعوی کنند و در صورت بودن ارث، از آن محل،
مهریه را مطالبه کنند.