تهدید به مرگ و یا تهدید به قتل گاها در الفاظ روزانه و مشاجرات لفظی فی مابین افرادی که با یکدیگر درگیری پیدا می کنند رخ می دهد. تهدید به قتل گاهی ممکن است به صورت شخصی انجام گیرد و گاهی نیز فردی که دیگری را
تهدید به قتل می نماید در انظار عمومی این عمل را انجام دهد.
با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از فضاهای مجازی ، استفاده از ابزار مجازی نیز بسیار شایع شده است و بسیاری از جرائم از طریق فضای مجازی نیز به وقوع می پیوندند. از جمله این جرایم جرم تهدید به مرگ است که در فضای مجازی نیز گاها رخ می دهد و در مواقعی افراد بی شماری را با ترس و اضطراب مواجه می نماید.
قانون گذار جرم تهدید به مرگ را در قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم اینترنتی مورد جرم انگاری قرار داده است و برای
جرم تهدید به مرگ با توجه به نحوه ارتکاب جرم مجازات در نظر گرفته است.
معنا تهدید به مرگ
هر زمانی که فرد با به کار بردن الفاظی که معنای ترساندن، خطر، تهدید جانی و مرگ داشته باشد طرف مقابل خود را تهدید کند این عمل از جانب تهدید کننده مصداق تهدید به مرگ است.
شرایط تهدید
تهدید در معنای لغوی به معنی ترساندن و هشدار و به لحاظ حقوقی به معنای وادار نمودن فردی به ارتکاب جرم یا گرفتن مال و یا ترساندن شخص از آسیب جانی، مالی، حیثیتی و … است. بنابراین، از دیدگاه حقوقی:
• تهدید باید در مورد موضوعی معین باشد. مثلا عبارت «به حسابت میرسم» به دلیل عدم وضوح نوع
تهدید، قابل طرح شکایت نیست.
• واقعی و یا غیر واقعی بودن تهدید تاثیری در عمل مجرمانه ندارد.
• موثر بودن تهدید بسیار مهم است. یعنی باید در فرد تهدید شونده خوف ضرر را ایجاد نماید. مثلا اگر فرد معلول نخاعی شخصی سالم را تهدید به ضرب و جرح نماید، تهدید وی بلاوجه است.
شرایط و ویژگیهای فرد تهدید کننده و تهدید شونده از قبیل سن، جنسیت، موقعیت و مقام، قدرت جسمانی و … در تحقق
جرم تهدید و میزان مجازات موثر است.
قانون جرم تهدید
ماده ۶۶۸- هرکس با جبر و قهر یا با اِکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مُهر نماید و یا سند و نوشتهای که متعلق به او یا سپرده به او میباشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضَربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده ۶۶۹- هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به
مجازات شلاق تا (۷۴) ضَربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
ماده ۱۲۶- اشخاص زیر معاون جرم محسوب میشوند:
الف-هرکس، دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت، موجب وقوع جرم گردد؛
ب- هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد؛
پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.
نحوه اثبات جرم تهدید به مرگ
از آنجایی که عمل تهدید یک نوع جرمی ست که در طول زمان ناپایدار است و امکان دارد که ادامه نداشته باشد بنابراین اینکه فعل تهدید در چه محیطی و حتی در چه برهه ای از زندگی فرد رخ داده اثبات آن کمی متفاوت است. نکته مهم در رابطه با تهدید و اثبات این است که حداقل ۲ فرد بالغ و عاقل به عنوان شاهد شهادت دهند و اگر شهود از دادن شهادت خودداری کنند و با وجود اطلاع از
وقوع تهدید آن را کتمان کنند فردی که تهدید شده میتواند تقاضای تحقیقات از محل وقوع جرم تهدید را از بازپرس و دادگاه بخواهد.