پرداخت دیه در اثبات تقصیر راننده
طبق ماده 505 قانون مجازات اسلامی جدید التصویب، هرگاه هنگام رانندگی به سبب حوادثی مانند واژگونشدن خودرو یا برخورد آن با موانع، سرنشینان خودرو مصدوم یا تلف شوند در صورتی که سبب حادثه، علل قهری همچون زلزله و سیل نبوده و مستند به راننده باشد، راننده ضامن دیه است. چنانچه وقوع حادثه مستند به شخص حقوقی یا حقیقی دیگری باشد آن شخص ضامن است.
در زمینه صدمات ناشی از رانندگی، اگر قتل شبه عمد نباشد و خطای محض باشد و راننده هیچ قصوری مرتکب نشده باشد، وقوع قتل نیز صرفا به دلیل خطا بوده و راننده مسئولیتی ندارد.
اگر جنایت شبه عمد باشد و تقصیر راننده علت حادثه تلقی شود، راننده ملزم به پرداخت دیه است همچنین به مجازات حبس تعزیری مطابق ماده 715 قانون نیز محکوم خواهد شد. اما چنانچه جنایت خطای محض باشد و بدون تقصیر راننده صورت گیرد وی مسئولیتی ندارد و صرفا عاقله (بستگان ذکور، نسبت به ترتیب طبقات ارث) مسئول پرداخت دیه و حبس تعزیری هستند.
شرکتهای بیمه در قالب تعهدات قراردادی موظف هستند که دیه مصدومان را مطابق مقررات پرداخت کنند و از این جهت مسئولیتی متوجه راننده بیمهگذار نخواهد بود، البته اشکال در صورتی پیش میآید که بیمه خود را متعهد به پرداخت سقف شخصی از دیه میداند و حاضر به پرداخت هزینههای درمانی و مازاد بر دیه که از آن به عنوان ضررو زیانهای ناشی از جرم یاد میشود، نیست که در چنین مواردی عمدتا راننده مقصر ممکن است علت اصلی حادثه و در صورت مطالبه مصدوم و اثبات ضرر محکوم به پرداخت مازاد شود، هر چند برخی معتقدند که دیه یک مجازات مالی و شرعی مقدر است و اصل بر عدم مسئولیت راننده به پرداخت دیه است.
دیه در ماههاي حرام
ماههاي حرام عبارتند از: رجب، ذيقعده، ذيحجه و محرم. اگر قتل در يكي از اين ماهها اتفاق بيفتد، يك سوم به ديه اضافه ميشود. يعني يك سوم به دیه کامل اضافه خواهد شد.
بايد توجه داشت كه شايد صدمه در ماه حرام وارد شود ولي مرگ در ماه غير حرام اتفاق بيفتد، در اين حالت به ديه مقدر (يعني دیه کامل) چيزي اضافه نميشود. به بيان ديگر صدمه و مرگ بايد در ماه حرام واقع شود تا به ديه كامل يك سوم اضافه گردد.
چگونگی رسیدگی به جرم قتل غیر عمد
بعد از وقوع قتل، افراد ذی صلاح از طرف
کلانتری با اطلاع از ماجرا، به صحنهی جرم اعزام خواهند شد. آنها وظیفه دارند تا صحنه را محبوس کرده و تحقیقات مربوطه را به نحو کاملی انجام دهند. بهتر است از همان لحظات ابتدایی یک
وکیل کیفری در کنار شما باشد تا در بازجوییهای اولیه از مشاورههای وکیل بهرمند شوید. بعد از آن و در مراحل بعدی اولیای دم مقتول به دادسرا ارجاع داده شده و به پیگیری پرونده ی مربوطه خواهند پرداخت. در این بین پیگیری پرونده توسط وکیل و صحبت با خانواده مقتول و اولیای دم یکی از کارهای مهمی است که برای پیشبرد پرونده انجام میشود. با این حال بعد از بررسی پرونده ی مربوطه چنانچه جرم نسبت به متهم محرز شود، کیفرخواست صادر شده و پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود. در دادگاه
وکیل دفتر حقوقی حق گرا به شما کمک میکند با جمعآوری مدارک غیر عمد بودن قتل را ثابت کند. در نهایت چنانچه قتل غیر عمد تشخیص داده شود دادگاه شخص خاطی را به پرداخت کامل دیه محکوم نموده و به نسبت جرم برای وی حبس بریده خواهد شد.