تفاوت دادسرا و دادگاه
فروردین ۱۷, ۱۴۰۳مجازات رشوه گیرنده
فروردین ۱۷, ۱۴۰۳
نحوه شکایت بالا کشیدن اموال و صدور حکم مجازات آن، نیازمند تنظیم شکواییه کلاهبرداری توسط وکیل حقگرا و ارسال آن، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، به دادگاه بوده و پس از آن، مراحل رسیدگی اثبات این جرم، از دادسرا آغاز خواهد شد.
حرص و طمع برای مال موجب میشود که بعضی اشخاص برای اینکه به پول در اثر معامله یا ارث بیشتری برسند، دست به جرم بالا کشیدن مال بزنند. اغلب جرم خوردن اموال دیگران، با جعل کردن اسناد و مدارک و یا خیانت در امانت انجام میگیرد.
بالا کشیدن اموال اغلب به دو صورت انجام میشود. نوع
بالا کشیدن اموال در معامله و
بالا کشیدن اموال در ارث و میراث میباشد که متاسفانه، بخش زیادی از پروندههای دادگاه ها و دادسراها، به این نوع بالاکشیدن اموال، اختصاص یافته است.
بالا کشیدن اموال در معامله
در تعریف جرم بالا کشیدن اموال، میتوان گفت، خوردن اموال دیگران عبارت است از فریب دادن دیگری و بردن مال وی، با رضایت صاحب مال، با توسل به فریب و مانورهای متقلبانه و دادن امیدهای واهی و استفاده کردن از اسناد جعلی و مواردی از این دست.
رکن اصلی تصاحب اموال یا بردن مال دیگری، با رضایت صاحب مال، با توسل به مانورهای متقلبانه است و بدون وجود مانور متقلبانه و فریب، باید، جرم رخ داده را در عناوین مجرمانه دیگر، نظیر تحصیل مال از طریق نامشروع، جست و جو کرد و اقدام به شکایت از آن عنوان مجرمانه نمود.
"هر کس از راه حیله و تقلب، مردم را به وجود شرکتها یا تجارت خانهها یا کارخانهها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی، فریب دهد یا به امور غیر واقع، امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع، بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول، اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر، وجوه و یا اموال یا اسناد یا حواله جات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه، مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب میشود."
خوردن اموال در ارث و میراث
طبق ماده 9 قانون تصدیق انحصار وراثت، هرگاه شخصی باوجود علم به عدم وراثت خود، خواستار گواهی انحصار وراثت شود و یا با علم به وجود وارثی غیر از خود، گواهی انحصار وراثت بگیرد؛ درنتیجه گواهی برخلاف حقیقت است و شخص متهم به خوردن اموال وارث حقیقی محسوب میشود و علاوه بر جبران خسارت، به مجازاتی که به موجب قانون برای این جرم بالا کشیدن مال تعیین شده است محکوم میشود.
خوردن ارث و میراث، مانع ارث بردن شخص کلاهبردار نمیشود و تنها به مجازات جرم ارتکابیاش (کلاهبرداری) محکوم میشود و باید مال غیر، که در اینجا سهم دیگر وراث است را به آنها برگرداند و طبق حکم دادگاه متناسب با جرم ارتکابی، حبساش را متحمل گردد.
مدارک مورد نیاز شکایت بالا کشیدن اموال در معامله
•
نام و نام خانوادگی، نام پدر، نشانی دقیق شکایت کننده ( شاکی )
•
نام و نا خانوادگی، نام پدر، نشانی دقیق مشتکی عنه ( کسی که از او شکایت دارید )
•
موضوع شکایت و عنوان مجرمانه
•
دلایل و مستندات و اسامی و مشخصات گواهان (در صورت وجود )
•ضرر و زیان مالی که به وی وارد شده است.
•
زمان وقوع جرم
•محل وقوع جرم
•
شرح ما وقع
•امضاء شاکی
مدارک مورد نیاز شکایت بالا کشیدن ارث و میراث
شاکی برگ حصر وراثت مدارک زیر را باید تهیه نموده و به دادگاه تسلیم کند:
• اصل و فتوکپی مطابق با اصل شده فوت متوفی
• رسید گواهی مالیاتی مالیات بر ارث
• فتوکپی صفحه اول شناسنامه ورثه یا وراث متوفی
• استشهادیه چاپی محضری
• فتوکپیعقدنامههمسر دائمیمتوفی
• اصل شناسنامهها و عقدنامه جهت ارائه به دادگاه به همراه دیگر مدارک
• تنظیم دادخواست در یک برگ
• وصیتنامه چنانچه موجود باشد.
دلایل و مستندات شکایت خوردن اموال در معامله
شخصی که اموال آن خورده شده، باید مراتب را به دادسرای محل وقوع جرم اطلاع دهد. در عمل بالا کشیده شدن اموال با توسل به وسایل و مقدمات لازم، شخص برای رسیدن به مال دیگری اقدام به فریب فرد مورد نظر و اغفال مال دیگری را میبرد.
شاکی پس از تنظیم شکایت کلاهبرداری باید به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه نماید با طرح شکایت در دادسرا پرونده باید به نظر معاون دادستان برسد. معاون دادستان با بررسی شکوائیه پرونده را به شاکی میدهد که تمبر باطل نماید.
اشخاص بسیاری تصور میکنند که برای شکایت بالا کشیدن اموال و کلاهبرداری باید به دادسرای محلی که متهم در آن زندگی میکند مراجعه نمایند در حالی که اینطور نیست باید بدانید در خصوص جرائم کیفری متهم در دادگاهی محاکمه میشود که جرم در حوزه آن واقع شده است.
اثبات خوردن اموال در معامله نیازمند اسناد و مدارکی است که مدّعی (خریدار) در دست دارد و اگر اسناد و مدارکی مبنی بر معیوب و مجهول بودن خرید، در دست خریدار موجود نبود، شهادت شهود در صورت نبودن سند و مدرک معارض، محکمه پسند خواهد بود.
گاها جرم بالا کشیدن اموال در ارث یا خوردن مال در معامله با جعل کردن اسناد و مدارک ساختگی و یا خیانت در امانت انجام میگیرد. برای تکمیل پرونده شکایت بالا کشیدن اموال تمامی اسناد و اوراق در معامله و تقسیم ارث به وکیل حقوقی تحویل دهید تا در ادامه مراحل پیگیری پرونده، بازپرس پرونده دستور دعوت از شکات به همراه مدارک به دادسرا را میدهد. پس ازتحویل مدارک و پرونده، بازپرس با بررسی دلایل و مدارک متهم به دادسرا احضار مینماید.
روند رسیدگی به شکایت بالا کشیدن اموال
بنابراین قرارها برای حضور متهم لازم است و صرفاً ضمانتی است برای حضور متهم. پس از بررسی پرونده و مدارک و مستندات، بازپرس محترم اقدام به صدور یکی از قرارهای زیر مینماید :
1 – قرار مجرمیت یا همان کیفر خواست :
قرار مجرمیت یا قرار مجرمیت زمانی صادر میشود که شاکی دلایل و مدارک مبنی بر مجرم بودن متهم ارائه نموده است و متهم دفاع محکمه پسندی از خود نکرده است در نهایت بازپرس محترم جرم انتسابی کلاهبرداری و بالا کشیدن مال را به متهم محرز و مسلم دانسته است و نهایتاً متهم را مجرم تشخیص داده است.
2 – قرار موقوفی تعقیب :
قرار موقوفی تعقیب معمولا زمانی صادر میشود که در مرحله مقدماتی متهم فوت نماید یا شاکی پرونده از شکایت خود صرف نظر کند و رضایت شاکی خصوصی فقط در مورد جرائمی است که جنبه خصوصی دارد. بنابراین در جرائمی مثل کلاهبرداری یا بالا کشیدن مال دیگران با گذشت شاکی خصوصی پرونده مختومه نخواهد شد و به پرونده رسیدگی میشود.
3 – قرار منع تعقیب :
قرار منع تعقیب زمانی صادر میشود که اتهامی متوجه متهم نباشد و بازپرس محترم جرم انتسابی را به متهم محرز نداند و یا اینکه اصلا جرمی واقع نشده باشد در اینجا بازپرس مبادرت به صدور قرار منع تعقیب مینماید.
بنابراین، چنانچه به نظر بازپرس وقوع جرم کلاهبرداری محرز و مسلم باشد پرونده را با صدور کیفر خواست به دادگاه کیفری دو ارسال می کند. دادگاه کیفری پس از رسیدگی ماهیتی ختم رسیدگی را اعلام و اقدام به صدور رای می نماید.
متن تنظیم شکوائیه بالا کشیدن مال
مواردی که باید در نمونه شکوائیه از بالا کشیدن اموال ذکر شود. نحوه تنظیم و نوشتن متن شکایت کلاهبرداری خوردن مال باید به کمک وکیل حقگرا تنظیم شود. اما نحوه نوشتن شکوائیه کلاهبرداری به طور کلی به صورت زیر میباشد، اما با توجه به شرایط هر فرد و نوع پرونده وی، ممکن است تغییراتی در آن به وجود آید .
نمونه شکواییه
شاکی : ...... (نام و مشخصات شاکی)
مشتکی عنه : .......... (نام و مشخصات مشتکی عنه)
وکیل یا نماینده قانونی : ........ (در صورت داشتن وکیل ، نام و نام خانوادگی نوشته می شود)
موضوع : کلاهبرداری - بالا کشیدن مال و اموال
دلایل و ضمائم :
1 – کپی مصدق شناسنامه 2 – کپی مصدق کارت ملی 3 – شاهدین 4- سایر دلائل و مدارک ....
زمان و نشانی محل وقوع جرم : (زمان و محلی که جرم در آن، اتفاق افتاده است.)
توضیحات
باسلام ، احتراما به استحضار میرساند :
با توجه به اینکه فردی به نام ..... به اتهام .........محکوم به .........گردیده، در مورخه..... مشتکی عنه عنوان داشته که ..................... برای اثبات این امر، ................. اینجانب مدارکی
همچنین، ....... به دادگاه تقدیم میگردد. این فرد با حیله و فریب از من کلاهبرداری نموده و اموال من را بالا کشیده است. لذا علیه ایشان شاکی بوده و تقاضای رسیدگی و پیگرد قانونی وی را خواستارم .