مجازات رشوه گیرنده
فروردین ۲۶, ۱۴۰۳وکیل الزام به تهیه مسکن
فروردین ۲۶, ۱۴۰۳
برای ناشزه بودن زن باید
شرایط نشوز زن در دادگاه اثبات شود تا رای به ناشزه بودن داده شود. در این صورت زوجه از حقوق قانونی خود یعنی دریافت نفقه، محروم میشود.
ناسازگاری با شوهر و عدم اقدام زوجه نسبت به وظایف زناشویی در مقابل شوهر یا عدم تمکین زن از مرد است.
در صورتی که زن، از انجام تکالیف قانونی که به موجب ازدواج بر عهده او است خودداری کند، به وی ناشزه میگویند.
در صورتی که زن شوهرش را تمکین نکند، دچار نشوز خواهد شد و
ناشزه بودن زن، آثار و پیامدهای دیگری نیز خواهد داشت. از جمله آثار و پیامدهای عدم تمکین زن، امکان طلاق از زن ناشزه برای مرد خواهد بود.
نشوز چیست
نشوز در معنای لغوی یعنی نافرمانی، تمرد و عدم انجام وظایف زناشویی وعدم انجام دستورهای واجب شوهر از سوی زن میباشد.
نشوز یا عدم تمکین عبارت است از عدم انجام وظایف شرعی و عرفی شوهر و همسر نسبت به یکدیگر میباشد، همچنین نشوز زوجه، عمل به وظایف شرعی و عرفی خویش در برابر شوهرش سر باز می زند. در صورتی که که نشوز از جانب زن اتفاق بیفتد، مرد میتواند از دادگاه الزام همسر ناشزهاش به انجام وظایف و تکالیف قانونی بخواهد. بر اساس قانون، در صورت عدم تمکین زن، مرد میتواند از دادگاه درخواست طلاق همسرش را داشته باشد.
وکیل اثبات نشوز زوجه، پس از تمرد زن از انجام وظایف زناشویی شوهر باید از سمت زوج، دادخواستی تحت عنوان الزام به تمکین تقدیم دادگاه نماید. چنانچه دادگاه پس از رسیدگی احراز شود که زوجه بدون هیچ دلیل موجه تمکین را انجام نمیدهد حکم بر الزام زوجه به تمکین صادر میشود.
نشوز و ناشزه چیست؟
طبق ماده 1102 قانون مدنی “هر گاه نکاح بهصورت صحیح بین زوجین واقع شد و رابطه زوجیت بین زن و شوهر برقرار شد بین آنان حقوق و تکالیفی به وجود میآید. از وظایفی که بهموجب ازدواج بر عهده زن قرار میگیرد تمکین زن از شوهر است. در قانون ما تمکین به دو صورت انجام میپذیرد تمکین عام و تمکین خاص.”
اگر زن بدون عذر موجه در مقابل همسرش عدم تمکین عام یا خاص داشته باشد به او ناشزه و به این حالت نشوز میگویند. در صورت عدم تمکین زن از همسرش عواقبی در انتظار او خواهد بود.
مهریه زن ناشزه
بهمحض این که عقد نکاح واقع شد، زن میتواند مهریه خودش را چه عندالمطالبه و چه عندالاستطاعه از همسرش دریافت کند. نکته قابلتوجه اینجاست که قانون مهریه را برای زن ناشزه هم در نظر گرفته است؛ بنابراین مهریه زن ناشزه هم مانند خانمهای دیگر باید به صورت تمام و کمال پرداخت شود و عدم تمکین موجب نمیشود که زن از مهریه محروم گردد.
موارد عدم اثبات نشوز زن
موارد موجه، که با این دلایل اثبات نشوز زن در دادگاه ممکن نیست و این موارد موجه بوده و وکیل اثبات نشوز در این حالت کاری برای تغییر حکم دادگاه نمیتواند انجام دهد. همچنین زن از حق نفقه برخوردار خواهد بود.
- اگر زن در دوره عادت ماهانه یا دوره نفاس باشد می تواند از رابطه زناشویی با شوهر امتناع کند.
- استناد به حق حبس برای زوجه باکره به شرطی که تمکین عام نکرده باشد.
- ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی – « هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی گردد زن حق خواهد داشت که از نزدیکی و تمکین خاص با او امتناع نماید و امتناع مزبور مانع حق نفقه نخواهد بود».
- بیماری خود زن نیز از جمله مواردی است که زن مجاز به عدم تمکین است. برخی از بیماریها در زن مجوزی قانونی و مشروع برای عدم تمکین خاص به شمار میروند.
- ماده 1114 قانون مدنی در مرد نحوه تعیین محل زندگی مقرر داشته: " زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید ؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد " عدم تهیه منزل مناسب شان برای زوجه
- ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی– «زن ثابت کند که بودن او در منزل شوهر موجب خوف ضرر بدنی، مالی و یا شرافتی برای زوجه است«
نحوه اثبات نشوز زن
اثبات نشوز زن باید توسط دادگاه تعیین شود و ادعای همسرش بهتنهایی کافی نیست. درصورتیکه زن از خانه بیرون رفته باشد اثبات آن راحتتر است. در اینجا مرد اظهارنامهای ارسال میکند تا به زندگی مشترک خود بازگردد. اگر بعد از دریافت اظهارنامه زن به خانه شوهرش بازنگشت، امکان ثبت دادخواست الزام به تمکین یا عدم تمکین برای شوهرش فراهم میشود. گاهی این عدم تمکین با شهادت شهود یا اقرار طرفین است.
برای اثبات نشوز زن باید زوج نسبت به دریافت حکم قطعی الزام به تمکین اقدام نماید. نشوز زن زمانی قابل اثبات است که حکم قطعی تمکین صادر شده باشد و زوجه بعد از صدور اجرائیه و ابلاغ به وی اعلام عدم تمکین نماید.
شرایط اثبات نشوز زوجه
اثبات نشوز زن باید توسط دادگاه تعیین شود و ادعای همسرش بهتنهایی کافی نیست. نشوز زوجه، شامل یکی از چهار مورد زیر میشود و چنانچه زنی، به یکی از موارد زیر اقدام نماید، زن ناشزه محسوب میگردد:
• ترک منزل
در صورتی که زن بدون هیچ گونه دلیلی از منزلی که شوهر برایش تهیه کرده است خارج شود و آن را ترک کند.
همین که مرد بتواند ثابت نماید که زن بدون اجازه از منزل مشترک خارج شده است و در طول مدت متعارف بازنگشته است، عدم تمکین زن به دلیل ترک منزل توسط زوجه در دادگاه ثابت میشود.
همسایه ، دوستان یا آشنایان میتوانند شهادت دهند که زن اقدام به ترک منزل و شوهر خود نموده و در طول مدتی در منزل مشترک حضور ندارد، میتواند برای ادای شهادت جهت اثبات عدم تمکین ، در دادگاه شهادت دهد.
اثبات این مورد راحتتر است. در اینجا مرد اظهارنامهای ارسال میکند تا زوجه به زندگی مشترک خود بازگردد. اگر بعد از دریافت اظهارنامه زن به خانه شوهرش بازنگشت، امکان ثبت دادخواست الزام به تمکین یا عدم تمکین برای شوهرش فراهم میشود.
• عدم تمکین عام
اگر تکالیف و وظایفی که قانوناً برعهده زن است توسط او انجام نشود.
منظور تمکین عام است که شامل همکاری در تربیت فرزندان، اطاعت از مرد در امور زندگی، حسن معاشرت با شوهر که عبارتست از خوش رفتاری با شوهر و رعایت نظافت، آراستگی و آرایش خود برای شوهر و ...است.
• انتخاب نوع شغل
اشتغال زن به شغلی که خلاف حیثیت مرد و آبروی خانوادگی مرد باشد.
شغل نباید مغایر اسلام، مصالح عمومی و حقوق دیگران باشد. مرد میتواند از اشتغال به شغلی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیت زن یا شوهر است جلوگیری کند.انتخاب شغلی مغایر شئون اخلاقی یا داشتن معاشران فاقد صلاحیت اخلاقی باشد.
• تمکین خاص
در صورتی که زن از تمکین خاص خودداری کند. به این معنا که از برقراری رابطه جنسی در حدود متعارف خودداری میورزد و این عدم تمکین بدون دلیل باشد.
به طور کلی اگر تمکین عام و خاص صورت نگیرد شرایط نشوز زوجه پیش میآید و مرد میتواند از دادگاه خانواده به کمک وکیل دفتر حقوقی حقگرا به اثبات نشوز زوجه پرداخته و تقاضای الزام به تمکین نماید.
اثبات عدم تمکین خاص خانم مشکل است. البته اگر آقایان از همسر خود به دلیل عدم تمکین خاص شاکی هستند. میبایست در دادگاه عدم تمکین خاص زن یا عدم برقراری روابط زناشویی به میزان و کیفیت متعارف آن شکایت کرده و نشوز زن را اثبات نمایند که اثبات این حالت سختتر از نشوز زوجه به دلیل ترک منزل است و با اثبات نشوز زن به دلیل عدم تمکین خاص، بتوانند حکم الزام به تمکین را خواستار شده و اثبات نشوز زوجه را در دادگاه بگیرد.
اصل بر این است که وقتی زنوشوهری با هم در یک منزل مشترک زندگی میکنند باید بینشان رابطه زناشویی برقرار شود. برای این مورد امکان اثبات با شهادت شهود یا سایر ادله نیست و تنها اقرار خانم ثابتکننده عدم تمکین خاص است.
برای اثبات عدم تمکین زن، مرد ابتدا باید برای زن اظهارنامه بفرستد و از وی دعوت کند به زندگی مشترک بازگردد. اگر این موضوع مشکل را برطرف نکرد، میتوان با طرح دعوای عدم تمکین یا نشوز زن به دلیل ترک زندگی مشترک یا عدم تمکین خاص در دادگاه ، با استفاده از دلایلی که به کمک و مشاوره وکیل خانواده حقگرا جمعآوری میشود عدم تمکین زوجه را اثبات نمود.
پزشک یا روانشناس فرد نظریه خود در زمینه عدم تمکین خاص زن به دلایل بیماری یا ترس را به دادگاه ارائه دهد، میتواند بسیار تعیین کننده باشد. اگر حین رسیدگی به دعوای عدم تمکین یا دعوای ناشزه بودن، زن در پاسخ به سوالات قاضی در جلسه تمکین اقرار کند که از همسر خود تمکین نمیکند، این موضوع سبب اثبات ناشزه بودن زن و عدم تمکین زن میشود.
مسکن جداگانه زن نشوز نیست!
اگر اثبات شود که زن به دلیل خوف جانی و مالی جدا از همسرش زندگی میکند، امکان دارد دادگاه با بررسی ادله به دلیل ضرر جانی، مالی و شرافتی، حکم به عدم زندگی با مرد را صادر کند، در این صورت سکونت زوجه در مسکن علیحده یا جداگانه، بر اساس ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی یک مانع مشروع محسوب شده و از این نظر زوجه را نمیتوان ناشزه محسوب کرد.
اظهارنامه برای زوجه در صورت نشوز
مرد میتواند پیش از مراجعه به دادگاه و طرح دعوای ناشزه بودن زن و گرفتن تایید نشوز زوجه و عدم تمکین او، به وسیله اظهارنامه عدم تمکین، تمکین را از همسر خود مطالبه کند. با توجه به اظهار نامه عدم تمکین، به زن مهلتی داده میشود تا در آن مدت به تمکین شوهرش اقدام نماید. در صورتی که زن در مهلت مقرر اقدام به تمکین نکند و همچنان به نافرمانی و نشوز بپردازد، شوهرش میتواند از این اظهارنامه به عنوان سندی برای عدم تمکین همسرش و اثبات نافرمانی و نشوز زوجه در دادگاه استفاده نماید.
حکم دادگاه در صورت ناشزه بودن
در صورتی که حکم الزام به تمکین قطعیت پیدا کند و مراحل اجرای حکم طی شود و زوجه حاضر به تمکین نشود دادگاه گواهی مبنی بر نشوز زوجه صادر مینماید که در این صورت زن استحقاق دریافت نفقه از شوهر را نخواهد داشت و از سوی دیگر مرد میتواند دادخواستی تحت عنوان تقاضای صدور حکم بر اجازه ازدواج مجدد تقدیم دادگاه نماید.
آثار حکم دادگاه به نشوز زن
۱ – تعلق نگرفتن نفقه به زن ناشزه
در حقوق ایران، نفقه، ضمانت اجرای تمکین زن در برابر همسر خود میباشد. بر اساس ماده 1108 قانون مدنی، هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود. بنابراین عدم تمکین از جانب زن، باعث نشوز زوجه میشود و به زن ناشزه، نفقه تعلق نخواهد گرفت.
۲ – امکان زیاد موقعیت مرد در دادخواست ازدواج مجدد.
کسب اجازه مجدد ازدواج برای شوهر زن ناشزه وجود دارد. مرد میتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات عدم تمکین زن، مجوز ازدواج مجدد خود را از دادگاه بگیرد .
۳ – بسیار دشوار شدن طلاق یک طرفه زوجه با فرض محکومیت در دعوی الزام به تمکین زوجه.
پس از اثبات عدم تمکین زن، با استفاده از حکم پرونده زن ناشزه و شرایط طلاق زن ناشزه، می تواند از همسرش طلاق بگیرد. به همین دلیل دوندگیهای و پیگیری پرونده طلاق از بین میرود.
۴ – از بین رفتن شرط تنصیف دارایی در دادخواست طلاق از طرف مرد.
شرط نصف دارایی یکی از شروط ضمن عقد موجود در سند ازدواج میباشد.اگر زوج دلیل موجهی برای طلاق ارائه نماید که یکی از این دلایل موجه نشوز زن و عدم تمکین زن است،شرط تصنیف دارایی از بین خواهد رفت.
*
تمکین شرط استحقاق نفقه نیست بلکه نشوز مانع از آن است. مرد باید برای عدم پرداخت نفقه به زن، امتناع وی را از ادای وظایف زناشویی اثبات نماید.
ندادن مهریه به دلیل نشوز زن!
در صورتی که زن شوهرش را تمکین نکند، مهریه همچنان به زن تعلق میگیرد. در صورتی که مرد بخواهد از همسر ناشزهاش طلاق بگیرد، باید مهریه زن را پرداخت کند و عدم تمکین زن، دلیل برای سقوط مهریه نخواهد بود. عدم تمکین زن یا نشوز او به مهریه ربطی ندارد؛ به طوری که عدم تمکین زن حتی در مبلغ مهریه نیز تغییری ایجاد نمیکند.
وکیل اثبات نشوز زن و وکیل طلاق
حضور وکیل حق گرا در زمینه اثبات حکم زن ناشزه و ارائه مدارک معتبر برای اثبات نشوز زوجه، علاوه از بین بردن امکان اشتباه در روند پرونده، سرعت گرفتن حکم طلاق زن ناشزه را نیز افزایش میدهد و کمک بسیاری به موکل میکند
در دعوای عدم اثبات نشوز زن، اصل بر این است که زن از شوهر خود تمکین و سازگاری میکند و باید خلاف آن در داگاه ثابت شود. از این رو دادگاهها در حمایت از نهاد خانواده غالباً سختگیری میکنند. برای همین است که خیلی مواقع به صرف اینکه زن زیر یک سقف با همسر خود زندگی میکرده، تمکین او ثابت شده و عدم تمکین در دادگاه رد میشود و اثبات نشوز زن به خاطر همین پیچیدگیهاست که نیاز به وکیل گرفتن حکم ناشزه بودن و عدم تمکین دارد.