خسارات بر هم زدن نامزدی
بهمن ۱۶, ۱۴۰۲اثبات بی گناهی در دادگاه
بهمن ۱۶, ۱۴۰۲
وکیل سرپرستی فرزند میتواند باعث تسریع در فرایند انجام کار شده و روال قانونی برای
سرپرستی گرفتن فرزند را حتیالمقدور آسان نماید. سرپرستی فرزند خوانده یک رابطه حقوقی است که طی آن یک کودک از طرف زن و شوهر یا شخص دیگر به غیر از والدین خونی و اصلی کودک تحت سرپرستی قرار میگیرد.
قانون حمایت از کودکان بیسرپرست و بد سرپرست شرایط قانونی خاصی را برای اعطای سرپرستی فرزند و پذیرش فرزند در نظر گرفته است که
وکیل حقگرا در مراحل قانونی گرفتن سرپرستی فرزند در کنار شما خواهد بود.
فرزندآوری یکی از روشهای تکامل خانواده میباشد. لیکن برخی خانوادهها از این نعمت محروماند و به همین دلیل قانونگذار شرایطی را مهیا نموده تا زوجین بتوانند از طریق به سرپرستی گرفتن اطفال بدسرپرست و بیسرپرست این نیاز را برطرف نمایند.
در گذشته شیوه به سرپرستی گرفتن فرزند به شکل امروزی چندان مرسوم نبود اما کودکانی بودند که وارد خانوادهها میشدند که در مقایسه با روشهای امروزی بسیار متفاوت بود. امروزه به سرپرستی گرفتن فرزند در ایران موضوعی کاملاً قانونی است که در بندهایی از قوانین رسمی کشور به آن اشاره شده است. این قوانین تأکید دارند که مسائل به سرپرستی گرفتن فرزند و فرزندخواندگی باید تا رسیدن به سن قانونی کودکان پیگیری شود.
فرزند خوانده
فرزندخواندگی یا سرپرستی فرزند به اعطای سرپرستی کودکان بدون سرپرست شناخته شده زیر نظر سازمان بهزیستی به خانوادههای متقاضی که واجدالشرایط قانون جاری حمایت از کودکان بیسرپرست باشند، میگویند.
به عبارت دیگر
فرزند خواندگی عبارت است از اینکه زن و شوهری طفلی را به فرزندی خود قبول نموده در صورتی که پدر و مادر حقیقی طفل نباشند.
کودکان نیازمند سرپرست
اشخاصی که میتوان برای آنها قیم تعیین کرد ونیازمند سرپرست میباشند.
بر اساس ماده ۱۲۱۸ قانون مدنی، برای کودکان با شرایط زیر قیم تعیین میشود
این کودکان مشمول قانون حمایت از کودکان بیسرپرست میشوند:
- زندانی بودن والدین یا یکی از آنها.
- مفقودالاثر بودن والدین والدین یا یکی از آنها .
- وجود شرایط آسیب پذیری کودک در خانواده از جمله وجود سوء رفتار شدید جسمی روحی عاطفی و یا جنسی .
- بیتوجهی و غفلت شدید در مواظبت از کودک.
- بیماریهای روانی صعب العلاج در خانواده که به سلامت رشد و تعالی همه جانبه کودک آسیب برساند .
- اعتیاد در خانواده که سلامت جسمی روانی رشد و تعالی کودک را در معرض خطر قرار دهد .
- هر دلیل یا نشانه درگیری که دال بر عدم صلاحیت سرپرست کودک باشد .
قوانین سرپرستی کودک
بر اساس قانون فعلی سرپرستی کودک، فرزند خوانده به والدینی واگذار میگردد که حداقل ۵ سال از ازدواجشان گذشته باشد و صاحب فرزند نشده باشند.
اما در لایحه جدیدی که به مجلس در مورد فرزند خواندگی ارائه شده است هرچند اولویت گرفتن فرزندخوانده با کسانی است که پنج سال از ازدواجشان گذشته باشد. با این وجود کسانی هم که دارای یک فرزند هستند و به هر دلیل صاحب فرزند دوم نمیشوند در اولویت بعدی قرار دارند و میتوانند نسبت به گرفتن فرزندخواندگی کودکان بیسرپرست اقدام کنند.
همچنین به موجب این قانون جدید فرزندخواندگی زنان و دختران مجردی که بالای 30 سال هستند و از شرایط و موقعیت اقتصادی اجتماعی مطلوبی برخوردار هستند اما به هر دلیل موفق به ازدواج نشدهاند در صورت درخواست برای به سرپرستی گرفتن فرزند و فرزند خواندگی کودکان بیسرپرست نیز در اولویت قرار میگیرند.
اولویت دریافت سرپرستی فرزند
اولویت دریافت فرزند خوانده، ابتدا با زن و شوهر(زوجین) بدون فرزند، سپس زنان و دختران (بالای 30 سال) بدون همسر و نهایتاً با زن و شوهری که دارای فرزند هستند میباشد.
اگر کودک اقوام و بستگانی داشته باشد اصولا اولویت سرپرستی با اقوام و بستگان طفل است حتی اگر برخی از شرایط قانونی را نداشته باشند و این امر بستگی به تشخیص دادگاه وبنا بر صلاح و منفعت کودک یا نوجوان خواهد بود.
خانوادههایی که اقدام به گرفتن فرزند خوانده و سرپرستی کودکان و نوجوانان میکنند با چالشهایی روبرو خواهند شد و شرایط خاص و مهمی پیش روی آنها قرار میگیرد
این خانوادهها بهتر خواهد بود که قبل از به سرپرستی گرفتن فرزند با روانشناس و مشاورین مرکز بهزیستی صحبت کنند. بعضی روانشناسان پیشنهاد میکنند که قبل از سن مدرسه به صورت آماده سازی ذهن بچه به او موضوع سرپرستی را بگویند و تا به ثبات رسیدن روحیات فرزند به جلسات روانشناسی ادامه دهند.
شرایط خانواده متقاضی
شرایط خانوادههای متقاضی سرپرست کودک:
- زوجین دارای شایستگی اخلاقی باشند .
- زن و شوهر راغب سرپرستی ایرانی و مقیم ایران باشند .
- اعتقاد به یکی از ادیان پذیرفته شده.
- ۵ سال تمام از تاریخ ازدواج آنها سپری شده و از این ازدواج صاحب فرزند نگردیده باشند .
- یکی از زوجین حداقل ۳۰ سال تمام باشد
- زوج مبتلا به مصرف الکل و مواد مخدر و سایر اعتیادات مضر نباشند .
- زوجین دارای محکومیت جزایی تاثیرگذار به جهت ارتکاب جرایم عمدی و محجور نباشند .
- زوجین یا یکی از آنها دارای تمکن مالی باشد .
- زوجین مبتلا به بیماریهای واگیری و صعب العلاج نباشد .
- سلامت جسمی و روانی جهت نگهداری از طفل
چنانچه حکم سرپرستی بدون اطلاع سازمان بهزیستی صادر شود در حالی که صلاح کودک اقتضا مینماید نسبت به تقاضای تجدید نظر از سوی دادگاه میتوان اقدام نمود .
کارشناسان مرتبط به امور فرزند خواندگی بایستی تحقیقات لازم در مدت آزمایشی شش ماه از زندگی کودک را به عمل آورند و در حالت عدم تایید جهت فسخ حکم به دادگاه اعلام نمایند .
پس از ارائه حکم سرپرستی باید توسط کارشناس مربوط موقعیت اخلاقی فرهنگی اجتماعی اقتصادی متقاضی مورد بررسی و تایید قرار گیرد.
مدارک مورد نیاز تقاضای سرپرستی کودک
متقاضیان فرزند خواندگی باید تقاضای رسمی خود مبنی سرپرستی کودک را به سازمان بهزیستی اعلام نمایند. این تقاضا حتما باید به امضای متقاضیان رسیده وشامل نشانی وشماره تلفن متقاضیان باشد. گاهی متقاضیان شروع کار را از دادگاه آغاز میکنند و سپس به بهزیستی معرفی میشوند.
• تصویر شناسنامه زوجین صفحه اول و دوم
• تصویر سند ازدواج
• گواهی عدم بچه دار شدن از پزشک متخصص زنان و زایمان در مورد زوجه
• گواهی پزشکی قانونی مبنی بر عقیم بودن زوجین یا یکی از آنان
• ارائه حکم سرپرستی آزمایشی از مراجع قضایی
• گواهی برگ عدم سوء پیشینه کیفری زوجین
• گواهی سلامت جسم و روان از پزشک قانونی برای زوجین
• گواهی تمکن مالی، اعم از فیش حقوقی، فتوکپی سند منزل مسکونی، ماشین، ...
• گواهی سلامت از پزشک مبنی بر عدم ابتلا به بیماری های صعب العلاج و واگیردار
• گواهی عدم اعتیاد
• سازمان بهزیستی موظف است درصورت لزوم متقاضیان را برای دریافت گواهینامههای مورد نیاز به سازمانهای ذیربط معرفی نماید.
مشاوره قبل از سرپرستی کودک از موارد مهمی است که زوجین قبل از تشکیل کمیته فرزندخواندگی باید در آن شرکت نماید؛ نتیجه جلسات در پرونده درج گردد.
شرایط مالی برای داوطلبان سرپرستی فرزند
شرایط مالی برای داوطلبان سرپرستی کودک ( دختر خواندگی یا پسر خواندگی ) از جمله ملاکهایی است که سازمان تامین اجتماعی برای سرپرستی کودک در نظر گرفته است . خانوادهای که برای ثبت نام به سرپرستی گرفتن فرزند، اقدام میکنند باید بتوانند تضمینی برای اینکه توانایی تامین کودک را دارند بدهند. هیچ الزامی برای انتقال یک سوم دارایی به کودکی که به سرپرستی گرفته میشود ، نیست .
مراحل اداری اخذ سرپرستی
1-مراحل اجرایی سرپرستی کودک در سازمان بهزیستی استان و توسط کمیته شعبه خانواده استان که کمیته فرزندخواندگی نام دارد انجام میشود.
2- اشخاص عضو کمیته مذکور شامل :مدیرکل بهزیستی استان ،معاون امور اجتماعی، کارشناس شعبه خانواده، کارشناس فرزند خوانده، مددکار و کارشناس حقوقی میباشد.
3- وظیفه که این کمیته به عهده دارد تصمیم گیری در خصوص انتخاب لایقترین والدین برای فرزندان تحت پوشش میباشد.
4-از طرفی سپردن کودک بیسرپرست و بد سرپرست نیازمند تنظیم دادخواست و تقاضانامه سرپرستی میباشد و مرجع رسیدگی به این درخواست دادگاه میباشد.
5- اشخاصی که درخواست فرزند خواندگی خواهند کرد میبایست درخواست رسمی خود را به جهت فرزند پذیری به سازمان بهزیستی اعلام کنند.
6- پس از این سازمان مکلف خواهد شد حداکثر پس از دو ماه نسبت به اعلام نظر کارشناس آن را به دادگاه سال تقدیم نمایند.
دادگاه نیز با در نظر گرفتن صلاح فرزند و با در نظر گرفتن نظریه سازمان به صادر کردن قرار سرپرستی آزمایشی شش ماهه اقدام کند.
در آخر پس از صدور حکم سرپرستی در طی یک جلسه کودک به والدین سپرده خواهد شد و مراحل دادگاه اعلام میگردد.
وکیل شناسنامه سرپرستی فرزند
وکیل فرزند خواندگی و دریافت شناسنامه فرزندخوانده
قانون شناسنامه فرزند به سرپرستی گرفته شده یکی از اصول در قوانین جاری کشور میباشد. همانطور که گفته شد روال قانونی برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده به این شکل است که بر اساس ماده ۲۲ قانون حمایت از کودکان بیسرپرست یا بد سرپرست مصوب سال ۱۳۹۲خورشیدی پس از آن که حکم قطعی فرزندخواندگی برای یک کودک یا نوجوان از طریق دادگاه خانواده صادر شد.
برای طی کردن روال قانونی و مراحل دریافت شناسنامه کودک به سرپرستی گرفته شده و دوندگیهای اداری و حقوقی آن بهتر است از
وکیل به سرپرستی گرفتن فرزند کمک گرفته و دریافت شناسنامه فرزند را به او وا گذار کنید.
به وسیله وکیل سرپرستی فرزند، برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده به عنوان اهرم مناسب برای تسریع در روند کار و عبور از پیچ و خمهای نظام اداری و بوروکراسی میتوان استفاده نمود.
معمولا افرادی که متقاضی نگهداری و سرپرستی کودکانه بدسرپرست یا بیسرپرست هستند در صورت داشتن شرایط ابتدا باید به مراکز بهزیستی مراجعه کنند تا شرایط آنها برای سرپرستی کودکان بد سرپرست یا بیسرپرست بررسی شود.
بهزیستی پس از بررسی شرایط متقاضیان سرپرستی کودک، در صورت مساعد بودن وضعیت، تقاضای ثبت شده را به ضمیمه نظر کارشناسی برای رسیدگی و اعلام نظر به شعب دادگاه خانواده محل سکونت متقاضی ارسال میکند. در ادامه دادگاه خانواده پس از انجام مراحل قانونی حکم قطعی سرپرستی کودک را برای متقاضیان فرزند خواندگی صادر میکند.
مفاد حکم صادر شده برای اجرا و ثبت قانونی به سازمان بهزیستی و ثبت احوال ارسال میشود.
در ادامه سازمان ثبت احوال پس از دریافت شناسنامه و مدارک والدین جدید،
نام و نام خانوادگی فرزند خوانده را در شناسنامه والدین جدید درج کرده و پس از ثبت در اسناد بالادستی اقدام به صدور شناسنامه جدید برای فرزند به سرپرستی گرفته شده میکند.
نکات حقوقی دریافت شناسنامه فرزند خوانده
انتخاب نام فرزند (فرزند خوانده) توسط سرپرست صورت میپذیرد.
اگر زن یا دختر مجردی نسبت به گرفتن فرزندخواندگی اقدام کند شناسنامه کودک با نام فامیلی مادر صادر میشود که این امر میتواند باعث راحت شدن شرایط کار و زندگی افراد خانواده جدید شود.
نکته در شناسنامه جدیدی که برای کودک یا نوجوانی که به فرزندی پذیرفته شده است در قسمت توضیحات مفاد حکم سرپرستی صادر شده از دادگاه خانواده و نام و نام خانوادگی والدین واقعی فرزند خوانده در صورت مشخص بودن درج میشود.
حضانت فرزند خوانده بعد از طلاق
حضانت فرزند خوانده بعد از طلاق به این شکل است که دادگاه خانواده با توجه شرایط و مصلحت فرزند خوانده حضانت و سرپرستی او را تحت نظارت ارگانها و سازمانهای مسئول به کسی میدهد که بهتر بتواند از فرزندخوانده نگهداری کند. البته اگر فرزند خوانده دختر باشد پس از طلاق واگذاری حضانت او به مادر خوانده در اولویت قرار دارد.
همچنین در صورتی که زن و شوهر پس از طلاق هر دو خواستار حضانت فرزند خوانده باشند طبق روال جاری تا هفت سالگی سرپرستی فرزند خوانده به زن داده میشود و پس از هفت سالگی حضانت و نگهداری کودک در صورت فراهم بودن شرایط به مرد واگذار میگردد.
برای مشاوره با وکیل سرپرستی کودک و اعتراض به حضانت فرزند خوانده میتوان با وکلای دفتر حقوقی حقگرا صحبت کنید.
مستمری فرزند خوانده
مستمری فرزند به سرپرستی گرفته شده باید به گونهای باشد که هر گاه کودک و نوجوان بیسرپرست از حقوق، وظیفه یا مستمری والدین خود برخوردار باشد، یا بعدا برخوردار شود، با پذیرش و به عنوان فرزند خوانده از حقوق وظیفه و مستمری محروم نمیگردد. ماده ۱۸ قانون اساسی در این خصوص مقرر میکند: صدور حکم سرپرستی فرزند، به هیچ وجه موجب قطع پرداخت مستمری که به موجب قانون به کودک یا نوجوان تعلق گرفته یا میگیرد، نمیشود.
همچنین در صورتی که یکی از زوجین سرپرست فوت کند، فرزند خوانده همانند افراد تحت تکفل متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری متوفی برخوردار خواهد شد. اما اگر هر دو زن و مرد فوت کنند، در این صورت فرزند خوانده تا تعيين سرپرست جدید از حقوق و مستمری مرد و یا زن متوفی برخوردار خواهد بود.
وکیل سرپرستی فرزند و نحوه ارث بری فرزند خوانده
از نظر قانونی به فرزند خوانده ارثی تعلق نمیگیرد اگرچه اسم کودک در شناسنامه وارد شده باشد و مدت زمان طولانی از سرپرستی کودک گذشته باشد .
از آنجایی که فرزند خوانده از سرپرست خود ارث نمیبرد، قانونگذار برای تامین آینده کودک نکاتی را در نظر گرفته که به شکلی جایگزین ارث میباشد.
به طور مثال تملک بخشی از اموال متقاضیان سرپرستی، به نفع فرزند خوانده در یکی از دفاتر اسناد رسمی همراه مشاره حقوقی با وکیل فرزند خوانده و بیمه عمر کردن در یک شرکت بیمه به نفع آینده کودک به سرپرستی گرفته شده خواهد بود.
وکیل فرزندخواندگی
وکیل برای فرزندخواندگی میتواند باعث سرعت گرفتن روند قانونی کار شده و گرفتن سرپرستی فرزند خوانده را برای متقاضیان آسان نماید.
در قوانین فقهی و اسلامی شرایط و مفادی برای سرپرستی کودک در نظر گرفته نشده است اما با توجه به شرایط جامعه و نیاز به همسان سازی قوانین با شرایط در سال۱۳۹۲خورشیدی قانون حمایت از کودکان بیسرپرست یا بدسرپرست برای سازماندهی مشکلات این حوزه تصویب شده است.
وکیل سرپرستی فرزند برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده به دلیل آگاهی به روال کار اداری و شناختن قوانین حقوقی و آییننامههای قضایی میتواند باعث تسریع در فرایند کار و دریافت شناسنامه فرزند خوانده شود.
قانون شناسنامه فرزند خوانده این حق و امتیاز را به سرپرستان فرزند خوانده و کسانی که قصد نگهداری از اینگونه کودکان را دارند میدهد که بتوانند به نام خود برای فرزند خواندهای که تحت سرپرستی آنها قرار میگیرد شناسنامه جدید دریافت کنند.
البته قانونا برای روشنگری و تنویر اذهان در قسمت توضیحات شناسنامه مفاد تصمیم دادگاه صادر کننده حکم صدور شناسنامه جدید همراه با نام والدین اصلی کودک درج میشود. حضانت سرپرستی کودک بعد از طلاق با صلاحدید نهادها و سازمانهای تصمیم گیرنده به کسی داده میشود که بهتر بتواند از فرزند خوانده نگهداری کند.