انواع ابلاغیه قضایی
مرداد ۳, ۱۴۰۳شکایت نگهداری حیوان در آپارتمان
مرداد ۳, ۱۴۰۳
اثبات جرم کودک آزاری توسط شاکی خصوصی و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکواییه کودک آزاری امکان پذیر میباشد. جرم کودک آزاری توسط پدر و مادر، عبارت است از رساندن آزار و اذیت، به کودکان، به نحوی که موجب آسیبهای روانی و جسمانی گردد.
مجازات جرم کودک آزاری، توسط والدین یا هر شخص دیگر، شامل حبس و جزای نقدی است. شکایت از این جرم و نحوه رسیدگی به آن، توسط
وکیل حقگرا از طریق دادسرا و سپس دادگاه کیفری میباشد.
کودکان موجودات معصوم و بیآزاری هستند که در دنیای خود سرگرم هستند. اما متاسفانه برخی افراد به دلایل مختلف باعث
آزار و اذیت کودکان میشوند. بسیاری از پروندههای موجود در دادگاهها به این موضوع اختصاص دارد. جرایم این دسته بسیار گسترده هستند به طوری که همه نمیدانند که حتی بیتوجهی و بیمحبتی به کودک هم
کودک آزاری خواهد بود.
کودک آزاری
- کودک ازاری یکی از اعمالی میباشد که امروزه متاسفانه بعضی از افراد و حتی والدین بر سر کودکان خود میآورند، کودک آزاری در اصل به معنای آسیب رساندن جسمی و روانی به کودکان میباشد و مجازات آن حبس و جریمهی نقدی میباشد.
- مطابق با قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در ارتباط با جرم کودک آزاری، هر نوع، اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان، صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد، ممنوع است. بنابراین، هر نوع آزار، اعم از روانی و اخلاقی، کودک ازاری بوده و صرفا محدود به آزار جسمی نیست، اعم از اینکه توسط والدین، یعنی پدر و مادر کودک، صورت بگیرد یا هر شخص دیگری.
- بدرفتاری های فیزیکی و عاطفی، بیتوجهی به کودک، سوء استفاده جنسی، استثمار تجاری و یا هر نوع دیگر استثمار که سبب آسیب رسیدن به جسم و یا روان کودک گردد کودک آزاری نام دارد. این رفتارها ممکن است موجب از بین رفتن اعتماد به نفس و یا قدرت کودک شوند. در انواع رفتارهای کودک آزارانه، کرامت انسانی کودک مورد تعرض قرار میگیرد.
لازم به ذکر است هرگونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان جرم بوده و مرتکبین به زندان یا جریمه نقدی محکوم خواهند شد.
انواع کودک آزاری
جرم کودک آزاری در حال حاضر در اشکال مختلف رخ می دهد. امروزه برخی از افراد متاسفانه هویت کودکان را به رسمیت نمیشناسند و علیه آنها مرتکب جرایم مختلف میشوند. جالب اینجاست این افراد انتظار مجازات کودک آزاری را ندارند. پدیده کودک آزاری در سراسر جهان وجود دارد. متاسفانه وضع قوانین سختگیرانه در کشورهای مختلف موفق به ریشه کن نمودن این اقدام ناشایست نشده است.
1. کودک آزاری جسمی
ورود صدمات جسمی به کودک و تنبیه بدنی ایشان از رایجترین روشهای کودک آزاری شناخته میشود. این رفتار در اکثر خانوادهها مشاهده میشود. متاسفانه والدین بدون این که بیدفاع بودن کودک را در نظر بگیرند او را مورد ضرب و شتهم قرار میدهند. از دیگر اشکال کودک آزاری جسمی میتوان به گرسنه نگهداشتن کودک اشاره کرد.
آزارهای جسمی رفتارهایی هستند که منجر به مصدومیتهای فیزیکی غیرتصادفی خواهند شد. این موارد شامل موارد زیر می باشند:
• صدمه غیرتصادفی
• تنبیه فیزیکی شدید که میتواند منجر به صدمه فیزیکی شود.
• تهدید به صدمه فیزیکی
• رفتارهای خطرناک به سمت کودک یا در اطراف کودک مانند پرت کردن شی و استفاده از سلاح
2. کودک آزاری روحی
از دیگر روشهایی که برخی افراد برای کودک آزاری مورد استفاده قرار میدهند، تحقیر، توهین و استفاده از الفاظ زشت برای خرد کردن شخصیت کودک اشاره کرد. از مهمترین صدمات روحی که ممکن است به کودک یا نوجوان توسط والدین تحمیل شود شامل:
• طرد کردن کودک
• نادیده گرفتن ایشان
• عدم تامین بهداشت روانی ایشان
همچنین ممانعت از تحصیل کودک نیز از جمله کودک آزاری روحی محسوب میشود. گاهی اوقات والدین کودک را مجبور به کسب درجات علمی بالاتر از توان خود میکنند که این نیز نوعی کودک آزاری روحی محسوب میشود.
3. کودک آزاری با غفلت
بیتوجهی نسبت به تمام اموراتی که به کودکان مربوط میشود به معنی آزار کودکان است. غفلت از تغذیه کودکان، سلامت، تحصیل کودک، امنیت، مسکن، اعتیاد یا مصرف مواد و ازدواج کودکان در این دسته قرار دارند.
قصور در فراهم کردن درمانهای پزشکیلازم، عدم توجه به مسکن مانند:
محل اسکان در خانه تیمی، پاتوق مصرف مواد یا فحشا، کارتنخوابی کودک و غیره ،عدم توجه به تحصیل، مانند: ترک تحصیل یا منع از تحصیل، استثمار کودک، مواردی مانند:
فروش کودک، پخش مواد توسط کودک، تکدیگری کودک، زبالهگردی کودک، کار کودک همگی از جمله موارد کودک آزاری از طریق غفلت محسوب میشوند.
4. کار اجباری
مجبور کردن کودک به انجام کار سخت نیز به نوعی کودک آزاری محسوب میشود و شامل مجازات خواهد بود. استفاده از کودکان در فضاهای صنعتی، تکدیگری، خرید و فروش مواد مخدر و ... نیز جرم محسوب میشوند.
5. آزار جنسی
از خطرناکترین و منفورترین انواع کودک آزاریها میتوان به دست درازی و تجاوز جنسی به آنها اشاره کرد. متاسفانه امروزه این عمل ناشایست بسیار در بین اطرافیان کودک مشاهده میشود. اجبار کودک به ازدواج زودهنگام، پوشیدن لباس نامناسب و عکسبرداری از ایشان، مجبور کردن وی به مشاهده یا انجام رفتار مستهجن از دیگر آزارهای جنسی علیه کودکان محسوب میشود. لازم به ذکر است که تجاوز به کودکان شامل اشد مجازات میشود. این جرم جنبه عمومی دارد.
شکایت از کودک آزاری
در صورت اثبات جرم کودک آزاری توسط پدر، مادر یا شخص دیگر امکان طرح شکایت از کودک آزاری برای افراد فراهم میشود. مجازات این جرم معمولا حبس و جزای نقدی است.
نکتهای که باید به آن توجه داشت حقیقتی است که همهی کودکان در محیط خانواده رشد میکنند و افرادی که نگهداری آنان را بر عهده میگیرند در تربیت آنان نقش اساسی و مهمی دارند، اما در صورتیکه به مواردی برخوردید که حدس میزنید در دستۀ کودک آزاری است، دو دل هستید که شاید اینطور نباشد. بهتر است قبل از تصمیمگیری حداقل به صورت تلفنی با یک وکیل مشورت کنید.
بر اساس ماده 5 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، کودک آزاری جرمی عمومی است و به شکایت شاکی خصوصی نیاز ندارد. در صورت مشاهده کودک آزاری توسط والدین کودک یا دیگر افراد در جامعه میتوان این موضوع را به مراجع قضایی گزارش داد.
برای طرح شکایت از کودک آزاری شاکی خصوصی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و شکواییه خود را ثبت نماید. از دیگر روشهای طرح این شکایت و پیگیری آن ارائه گزارش به ضابطین قضایی همچون ماموران نیروی انتظامی میباشد. لازم به ذکر است که تنبیه کودکان توسط والدین تنها در صورتی شامل مجازات میشود که این تنبیه از حدود تعیین شده تجاوز کند و غیرقانونی باشد.
برای اثبات جرم کودک آزاری مطابق با مورد 5 از ماده 10 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیان می کند؛ هر کس نسبت به طفل یا نوجوان مرتکب ازار یا سوئ استفاده جنسی بشود، در صورتی که مشمول مجازات حد نباشد، با در نظر گرفقتن شرایطی مانند وضعیت بزه دیده، شرایط مرتکب و آثار جرم به ترتیبی که در این ماده مقرر شده است؛ مجازات خواهد شد". پس هرگاه دیده شد کودکی در خیابان یا معابر عمومی و یا حتی در همسایگی مورد آزار و اذیت جنسی و یا غیرجنسی قرار گرفته است؛ میتوان اقدام به گزارش و شکایت از کودک آزاری نمود.
مرجع صالح رسیدگی به آزار و اذیت کودک
پروندهھای کودک آزاری حسب مورد در دادسرای عمومی و یا دادسرای اطفال مورد بررسی قرار میگیرد. دادگاه صالح رسیدگی به جرم کودک آزاری در پاره ای موارد دادگاه کیفری است و در جرایم سبکتر و خفیفتر ، دادگاه خانواده به عنوان دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده شناخته میشود.
کودک همسری مصداقی از کودک آزاری
کودک همسری پدیدهی تلخی است که در سالھای اخیر متاسفانه به شدت رواج یافته و عمده دلایل آن به فقر اقتصادی و فقر فرهنگی جامعهی ما باز میگردد. سنتهای غلط در کنار فقر میتواند اتفاقات سیاهی را رقم بزند که یکی از آنها کودک همسری است.
از دیدگاه بسیاری از متنقدین و افراد جامعه کودک همسری مصداقی از آزار و اذیت کودکان به شمار میرود و میتواند به هویت و آیندهی کودکان به شدت لطمه وارد کند. البته قانون در این رابطه ساکت است و هیچگاه کودک همسری مصداقی از کودک آزاری شناخته نشده. هر چند قانونگذار شرط ازدواج کودکان را بلوغ آنها دانسته که موضوعی برگرفته از روایات و فقه اسلامی است.
آزار جنسی کودکان
آزار جنسی کودکان یکی از اتفاقات زشت و ناهنجار در جامعه شناخته میشود. مسئلهای که وجود دارد این است که نه تنها ایران، بلکه تمام جوامع دنیا درگیر چنین مسئلهای هستند. یکی از اساسیترین علتهای این موضوع را روانشاسان و جامعه شناسان ناشی از بیماری پدوفیلیا که یک نوع انحراف جنسی است میدانند.
آزار جنسی شامل آزار جنسی تماسی، آزار جنسی غیرتماسی و بهرهکشی کودکان در جهت مسائل جنسی است.
اثبات جرم آزار جنسی کودکان درست مانند هر جرم دیگری در دادسرا صورت میگیرد. دادسرا با بررسی سه رکن مادی، معنوی و قانونی سعی در اثبات این جرم دارد. در صورتی که سه رکن گفته شده برای فعل صورت گرفته اثبات شود میتوان گفت که جرم آزار جنسی کودکان اتفاق افتاده است.
هر نوع عملی که موجب لذت از طریق لمس اندام جنسی، دخول مقعدی یا دهانی و … باشد و یا به قصد آزار این افعال صورت بگیرد به عنوان آزار جنسی کودکان شناخته میشود.
همچنین استفاده از الفاظ رکیک و یا توهین و همچنین انجام شوخیهای لفظی جنسی نیز در صورت اثبات تحت عنوان آزار جنسی در دادگاه کیفری قابل بررسی میباشد.
نوع دیگر از آزار جنسی کودک را میتوان استفاده از کودکان در مسیر تولید، حمل یا نگهداری وسایل و یا تصاویر مستهجن دانست.
به نوعی هر نوع استفاده صورت مستقیم یا غیرمستقیم از کودک در جهت تمایلات جنسی در صورت اثبات میتواند تحت عنوان و قالب آزار جنسی کودکان مورد بررسی دادگاه کیفری قرار بگیرد.
در صورتی که جرم صورت گرفته آزار جنسی تماسی و توسط محارم باشد، مجازات تعیین شده حبس از نوع درجه پنج قانون مجازات اسلامی خواهد بود. اما اگر مجرم جزو محارم نباشد مجازات وی حبس از نوع درجه 6 مجازات اسلامی است.
در صورتی که مجازات صورت گرفته از نوع آزار جنسی غیرتماسی و توسط محارم باشد مجرم به حبس از نوع درجه هفت محکوم شده و اگر مجرم از دسته محارم نباشد مجازات وی خبس از نوع درجه هشت خواهد بود. همچنین بهرهکشی از کودکان در جهت موارد جنسی به هر نحوی مجازات حبس از نوع درجه 5 را به همراه خواهد داشت. در این ماده قانونی شرایط و مجازات های دیگری نیز برای آزار جنسی کودکان در نظر گرفته شده است.
در موضوع آزار جنسی کودک مسئله مهمی که وجود دارد نحوه اثبات کودک آزاری است. در این خصوص ادله اثبات مانند استفاده از شاهد، قسم و یا ارائه مدارکی مانند تصاویر دوربین و … میتواند کارساز باشد. اما پیشنهاد ما این است که در این مسیر حتما از یک وکیل مجرب و کارکشته استفاده کنید. چرا که اثبات این موضوع در دادگاه، حساسیتهای خاص خودش را به همراه دارد و نمیتوان انتظار داشت که دادگاه به سادگی این موضوع را قبول کند.
پیامدهای کودک آزاری
کودکان روحیه بسیار حساس و لطیفی دارند و همچنین از نظر فیزیکی ضعیف هستند. هر گونه اعمال کودک آزاری که در خصوص آنها اتفاق بیفتد پیامدهای بسیاری را به دنبال دارد. نوع، میزان و شدت پیامدهای کودک آزاری با توجه به نوع آسیبها، سن کودک، مدت زمان در معرض آسیب بودن متفاوت خواهد بود.
اما قطعا این آزار و اذیتها بر جسم و روان کودکان اثرگذار است به شکلی که ممکن است در برخی موارد شدید کودک آزاری، آسیب ایجاده شده غیرقابل جبران باشد. در برخی موارد مشاهده میشود که این مشکلات حتی در نسل آینده فرد هم تاثیر زیادی میگذارد.
کودکانی که مورد آزار جسمی قرار میگیرند دچار آسیب فیزیکی میشوند حتی ممکن است خشونتهایی که بر علیه آنها رخ داده است سبب نقص عضو آنها شود. در انواع دیگر کودک آزاری مانند رفتارهای جنسی و عاطفی علاوه بر آسیبهای فیزیکی تاثیرهای روانی زیادی نیز متوجه کودکان میشود.
این کودکان، والدین فردای جامعه هستند، قطعا این رفتارها در برخورد آنها با فرزندان شان تاثیر منفی خواهد داشت. اگر این اتفاقات در سطح گستردهتری رخ دهد، سبب به خطر افتادن سلامت روانی نسل آینده جامعه خواهد بود.
در آزارهای جنسی ممکن است مشکلاتی مانند بارداری رخ دهد. این موضوع خود باعث بالا رفتن تعداد کودکان بیسرپرست در جامعه میشود. کودکانی که مورد انواع آزارها قرار میگیرند در معرض استرس، افسردگی، بلوغ زودرس، بیماریهای قلبی و فشار خون و بدتر از همه در معرض بزهکاری قرار میگیرند.
راههای اثبات کودک آزاری
برای این که فردی که مرتکب کودک آزاری شده است مجازات شود ابتدا باید جرم او ثابت شود. اثبات کودک آزاری کار دشواری نخواهد بود. از آن جا که این موضوع جزو جرایم عمومی است نیازی نیست که حتما شاکی خصوصی وجود داشته باشد. اگر فردی در خیابان یا در اطراف خود مشاهده نماید که فردی اقدام به کودک آزاری نموده است میتواند به مراکز مربوطه اطلاع دهد. ضابطین قانون مانند مامورین نیروی انتظامی هم میتوانند در صورت رویت چنین مواردی اطاع رسانی نمایند. زیرا اظهار این افراد هم سبب اثبات جرم و مجازات فرد مجرم میشود.
در صورتی که برای کودک آزاری شاکی خصوصی هم وجود داشته باشد باید مراحل شکایت مانند دعاوی دیگر طی شود. به این صورت که فرد شاکی به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکوائیه خود را مبنی بر کودک آزاری ثبت مینمایند. در این شرایط پرونده مورد پیگیری قرار گرفته و در صورت اثبات جرم فرد خاطی مجازات خواهد شد.
یکی از مدارکی که ممکن است برای اثبات کودک آزاری مورد نیاز باشد، گواهی پزشکی قانونی است. خصوصا در شرایطی که شاهد و مدرکی برای اثبات جرم وجود نداشته باشد. کودک مورد آزار قرار گرفته باید به مراکز پزشکی قانونی مراجعه نماید. در این مراکز کودک مورد معاینه قرار گرفته و میزان و نوع آسیب مشخص میشود. پزشکی قانونی توانایی تشخیص ادعای دروغین در خصوص کودک آزاری را نیز دارد.
اثبات جرم کودک ازاری
اثبات جرم کودک ازاری توسط مادر چنانچه همراه با ضرب و شتم طفل بوده باشد، مادر ملزم به پرداخت دیه می شود. ماده 1179 قانون مدنی تنبیه کودکان توسط پدر و مادر را مجاز دانسته و بیان کرده که نباید از حدود تادیب عدول نماید، اما حد تنبیه در قانون بیان نشده، بر اساس این ماده تنبیه در قانون ما مجاز شمرده شده در حالی که در کشورهای توسعه یافته این موضوع وجود ندارد.
در قانون برای حمایت از حقوق کودکان قوانینی در نظر گرفته شده است. در بحث مجازات کودک آزاری توسط پدر حد متعارف در نظر گرفته شده است که چنانچه از حد متعارف خارج شود، جرم محسوب شده و مجازات دارد.
حد متعارف تنبیه توسط پدر تا اندازه ای می تواند باشد که آسیبی به کودک وارد نشود و چنانچه آسیب فیزیکی توسط پدر به کودک وارد شود؛ تنبیه از حالت متعارف خارج شده و برای آن مجازات در نظر گرفته می شود. پس پدر حق کتک زدن کودک را ندارد و این عمل شکنجه کودک محسوب شده ور در صورت اثبات کودک آزاری توسط پدر مجازات به دنبال خواهد داشت.
نحوه شکایت و رسیدگی به اثبات جرم کودک آزاری
مجازات کودک آزاری در صورت اثبات جرم کودک آزاری، توسط پدر و مادر یا سایر افراد، حبس و جزای نقدی، از جمله مجازاتهای کودک آزاری میباشند. در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرم کودک آزاری، ترتیب شکایت از این جرم را بر مبنای قانون، به صورت زیر است.
نحوه شکایت با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم شکواییه امکانپذیر خواهد بود. نحوه شکایت کودک آزاری از طریق گزارش نیروی انتظامی یا ضابطین قضایی نیز امکانپذیر میباشد. در ادامه به نحوه رسیدگی به جرم کودک آزاری پرداخته شده است.
شاکی خصوصی ندارد.به طور مثال؛ در صورتی که در جامعه، والدین کودک یا هر فرد دیگری، اقدام به کودک آزاری نماید، هر شخصی که ناظر این اتفاق است، میتواند، اقدام به گزارش موضوع نماید. در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرم کودک آزاری نیز مطابق مراحل زیر عمل میشود:
پس از ثبت شکایت یا گزارش کودک آزاری، پرونده فرد کودک آزار، جهت رسیدگیهای مقدماتی، به دادسرا، ارسال میگردد.
در دادسرا، بازپرس یا دادیار، پس از انجام تحقیقات مقدماتی، بر مبنای ادله موجود و نتیجه تحقیقات، اقدام به صدور یکی از انواع قرار نهایی در دادسرا مینمایند.
چنانچه ادله کافی، جهت انتساب اتهام، به متهم وجود داشته باشد، پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، پرونده جهت رسیدگی و صدورحکم مجازات، به دادگاه کیفری، ارسال میشود. چنانچه، ادله کافی، جهت انتساب جرم، به متهم، موجود نباشد، قرار منع تعقیب صادر شده و پرونده در دادسرا، مختومه میگردد.
چنانچه پرونده، به دادگاه کیفری ارسال شود، دادگاه، با بررسی محتویات پرونده و تشکیل جلسه رسیدگی، چنانچه وقوع جرم را محرز و مسلم بداند، اقدام به صدور حکم محکومیت و مجازات کودک آزاری، برای فرد مرتکب می نماید. تنبیه کودک، توسط والدین، چنانچه، مشمول موارد خلاف قانون نبوده و خارج از حد و مرز مشخص نباشد، مجازات کودک آزاری را درپی نخواهد داشت.
مجازات جرم کودک آزاری
مرتکب جرم کودک ازاری، اعم از اینکه والدین کودک باشند یا هر شخص دیگر، با مجازات جرم کودک آزاری، روبرو خواهد شد.
در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات جرم کودک ازاری، توسط پدر و مادر یا هر شخص دیگری که اقدام به آزار کودک نموده است.
در کنوانسیونهای جهانی توجه ویژهای به مجازات کودک آزاری شده است. قانونگذار در ایران در سال 1381، کودک آزاری را با تصویب قانون حمایت از کودکان و نوجوانان به صورت رسمی جرم انگاری کرده است. این قانون در مقایسه با قوانین گذشته موضوعات جدی تری را مورد توجه قرار داده است. با این وجود این قانون در حمایت از کودکان کارآمد نبوده است.
در این اصلاحیه سال 1399 مجازات کودک آزاری با جزئیات بیشتر شرح داده شد. جای امیدواری باقی است که با تصویب قوانین مختلف و مجبور ساختن سازمانهای عمومی و نهادهای مردمی بتوان از قشر آسیب پذیر کودک و نوجوان حمایت همه جانبهای داشت.
بر مبنای ماده 10 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مجازات کودک آزاری، به این صورت که هر کس نسبت به کودک مرتکب ازار یا سوء استفاده جنسی شود، در صورتی که مشمول حد نشود، با در نظر گرفتن شرایط کودک بزه دیده و مرتکب به ترتیب زیر مجازات خواهد شد.
■ آزار جنسی تماسی توسط محارم به مجازات حبس درجه پنج قانون مجازات اسلامی
■ سایر ازارهای جنسی تماسی به مجازات حبس درجه شش قانون مجازات اسلامی
■ آزار جنسی غیر تماسی توسط محارم به یکی از مجازات های درجه 7 قانون مجازات اسلامی
■ سایر آزارهای غیر جنسی غیر تماسی به یکی از مجازات های درجه 8 قانون مجازات اسلامی
هر گونه صدمه و اذیت و ازار جسمی و روحی کودکان و همچنین نادیده گرفتن سلامت کودک و توهین و هر گونه بهره کشی از آنان جرم بوده و مرتکبین به زندان و جزای نقدی محکوم می شوند. کودک آزاری توسط مادر نیز همانند کودک آزاری توسط دیگر اشخاص ضمانت اجرای کیفری خواهد داشت.
هرگاه بر اثر عدم مواظبت و نگهداری کودک توسط مادر، به گونه ای که کودک در معرض خطر قرار گرفته باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا قیم او یا رییس حوزه قضایی هر تصمیمی که به صلاح طفل باشد را اتخاذ نماید.
اگر پدر یا جد پدری، فرزند خود را بکشد، قصاص نمیشوند و فقط مجازاتهای تعزیری، از قبیل حبس و غیره و مجازات دیه بر وی اعمال خواهد شد. ولی اگر مادر، فرزند خود را بکشد، قصاص میشود.
بر اساس ماده 3 و 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مجازات کودک آزاری، عبارت است از:
حبس از شش ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تومان تا دو میلیون تومان به همراه جبران خسارت؛ در صورت هرگونه خرید، فروش، بهرهکشی و به کارگیری کودکان، به منظور ارتکاب اعمال خلاف، نظیر قاچاق
حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه و یا تا یک میلیون تومان جزای نقدی؛ در صورت هرگونه صدمه، اذیت و آزار، شکنجه جسمی و روحی کودک، نادیده گیری عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی او و ممانعت از تحصیل کودک
حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پانصد هزار تومان؛ برای کلیه افراد، مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگاهداری و سرپرستی کودکان را بر عهده دارند و علی رغم مشاهده کودک آزاری، اقدام به گزارش آن نمی کنند.
در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات صحبت کنیم. بر اساس ماده 3 و 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مجازات کودک آزاری، عبارت است از:
■ حبس از شش ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تومان تا دو میلیون تومان به همراه جبران خسارت؛ در صورت هرگونه خرید، فروش، بهرهکشی و به کارگیری کودکان، به منظور ارتکاب اعمال خلاف، نظیر قاچاق
■ حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه و یا تا یک میلیون تومان جزای نقدی؛ در صورت هرگونه صدمه، اذیت و آزار، شکنجه جسمی و روحی کودک، نادیده گیری عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی او و ممانعت از تحصیل کودک
■ حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پانصد هزار تومان؛ برای کلیه افراد، مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگاهداری و سرپرستی کودکان را بر عهده دارند و علی رغم مشاهده کودک آزاری، اقدام به گزارش آن نمی کنند.
اگر تربیت، سلامت جسمی و روانی کودک به دلیل عدم مراقبت از ایشان توسط والدین یا مشکلات اخلاقی آن ها در معرض خطر قرار گیرد محکمه می توانند با توجه به تقاضای قیم کودک و رئیس حوزه قضایی در رابطه با حضانت فرزند مناسب با مصلحت ایشان تصمیمگیری کنند.
وکیل جرم کودک آزاری
وکیل با تجربه و مسلط به زمینههای مختلف حقوقی میتواند بهترین حامی برای یک کودک در پروندههای کودک آزاری باشد. علی الخصوص در مواجهه با پروندههایی که والدین مجرم هستند.
وکیل دفتر حقوقی حقگرا با بررسی دقیق پرونده و جمعآوری شواهد و اطلاعات لازم، میتواند به کودک در دستیابی به عدالت و تضمین حقوقش کمک کند.
مشاوره حقوقی با وکیل اثبات جرم کودک آزاری به میزان تخصص و تجربه فردی وکیل بستگی دارد، وکلای حقوقی حقگرا با تجربه بوده و در مسیر شکایت و اثبات کودک آزاری شما را همراهی میکنند.
برای مثال میتوان گفت که مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و یا قاضی بازنشسته مسلماً بسیار با کیفیتتر از مشاوره با یک کارشناس یا دانشجوی رشتهی حقوق میباشد؛ چرا که وکیل یا قاضی حقگرا به طور مستقیم با پروندههای کودک آزاری روبرو شده است و تا حد زیادی از آنها اطلاع دارد و میتواند برای حل پروندهها از تجربیات و تخصصی که در زمینه پیگیری دادرسی پروندهها دارد، استفاده کند.
وکیل با تجربه در زمینه کودک آزاری باید دارای دانش کامل در مورد قوانین مربوط به حقوق کودکان و روشهای مقابله با آزار و اذیت باشد. همچنین، این وکیل باید دارای تجربه کافی در دفاع از کودکان در دادگاهها و تسلط بر فرایند قضایی باشد تا بتواند بهترین مدافع برای حقوق کودک در پروندههای کودک آزاری باشد.