شکایت نگهداری حیوان در آپارتمان
مرداد ۷, ۱۴۰۳انواع حبس در قوانین ایران
مرداد ۷, ۱۴۰۳
نحوه
شکایت از صاحبخانه بدین حالت است که مستاجر میتواند با رعایت قوانین و ضوابط مشخصی که قانون اساسی برای اختلاف نظرات میان صاحبخانه و مستاجر وضع کرده، اقدام به این امر نماید. از آن جایی که قرارداد اجاره یکی از مهمترین قراردادهای مدنی است.
روابط اجتماعی میان مستاجر و مالک را حقوق و تعهداتی در این زمینه بر عهده این دو شخص قرار داده شدهاست. در این قرارداد، مسئولیتها و حقوق دو طرف به وضوح ذکر شده و از موجر یا مالک و یا مستاجر خواسته میشود که در جریان قرارداد، به وظایف خود پایبند باشند. شکایت از صاحبخانه، یک فرآیند پیچیده است که نیازمند رعایت مراحل مشخص و مشاوره با
وکیل حقگرا دارد.
صاحبخانه
مؤجر به اجاره دهنده خانه یا باغ یا دکان یا ملک یا چیز دیگری را. مقابل مستأجر. در فقه شخصی که به موجب عقد اجاره منفعت عینی را به شخص دیگری تملیک می کند.
مستأجر
مستأجر یا کرایه نشین به فردی گفته میشود که ملکی یا چیزی را از موجر و صاحب خانه به اجاره بگیرد و مال الاجاره پرداخت نماید.
اجاره
اجاره، یک قرارداد رایج در زندگی روزمره است که بر اساس آن، فردی به نام “موجر” ملک خود را به دیگری به نام “مستاجر” واگذار میکند و در مقابل این خدمت، مستاجر مبلغی به نام اجاره به موجر پرداخت میکند. این قرارداد، حقوق و تعهدات هر دو طرف را به صورت واضح و مشخص بیان میکند.
در این قرارداد، موجر موظف است ملک خود را با وضعیت مناسبی به مستاجر تحویل دهد و در صورت خرابی یا فرسودگی ملک، مسئول تعمیر آن است. همچنین، موجر باید ودیعه مستاجر را پس از پایان قرارداد به او باز گرداند. از سوی دیگر، مستاجر نیز ملزم به پرداخت اجاره بها در موعد مقرر به موجر است و باید ملک را بهطور صحیح و مطابق با قرارداد تنظیم شده، نگهداری کند. در پایان قرارداد، مستاجر باید ملک را به موجر بازگردانده و تحویل دهد.
معوض بودن
در این نوع قراردادها، هر دو طرف مشترک در توافق، تعهداتی به نفع یکدیگر دارند. هر طرف در این قراردادها چیزی ارائه میدهد و از طرف دیگر چیزی دریافت میکند.
اصل مهم معوض بودن در حقوق جمهوری اسلامی ایران، تعهد به اجرای وظایف درج شده در قرارداد است. در یک قرارداد اجاره، اگر موجر وظیفه تحویل ملک را به مستاجر در وضعیت مناسب نپذیرد، مستاجر حق دارد از موجر خسارت خود را درخواست کند. این اصل، اقدامی اجرایی و قانونی برای اطمینان از اجرای صحیح قراردادها میان دو طرف در معاملات است.
انواع دلایل شکایت از مالک خانه
از مهمترین دلایلی که ممکن است زمینه را برای طرح شکایت از صاحب ملک فراهم سازد میتوان به بحث مالی در قرارداد اجاره اشاره کرد. رویه اجاره املاک در کشور ما به این صورت است که باید علاوه بر اجاره ماهانه مبلغی به عنوان ودیعه توسط مستاجر پرداخت گردد. طبق این قانون، با انقضا تاریخ مدت اجاره، مالک وظیفه دارد مبلغ ودیعه را بازگرداند.
در این شرایط اگر مالک قادر به پرداخت مبلغ رهن خانه در تاریخ معین نباشد میتواند با مستاجر توافق کرده و در این زمینه به ایشان مهلت داده شود. عدم بازگشت مبلغ ودیعه زمینه را برای طرح شکایت از مالک ملک خانه آپارتمان فراهم میسازد. اذیت و آزار مستاجر نیز ممکن است از دیگر دلایل طرح این شکایت باشد.
● عدم استرداد مبلغ
قبل از طرح شکایت از مالک ملک خانه آپارتمان به دلیل عدم استرداد مبلغ رهن در مراجع قضایی، می توان از طریق ارسال اظهارنامه اقدامات لازم را انجام داد. مستاجر باید اظهارنامه تنظیم کند و به این موضوع در آن اشاره نماید که مالک در مدت مشخص باید مبلغ ودیعه را به ایشان برگرداند.
اظهارنامه ایشان در سامانه ثنا ثبت میشود و در نهایت برای مالک ارسال میگردد. اگر مالک با ارسال اظهارنامه پول رهن را برنگرداند، در نهایت بحث شکایت از طریق مراجع قضایی مطرح میگردد. اگر مبلغ ودیعه از 20 میلیون تومان کمتر باشد، مستاجر باید به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. در صورتی که این مبلغ از 20 میلیون تومان بیشتر باشد، شکایت در دادگاه حقوقی مورد رسیدگی قرار میگیرد.
• عدم پرداخت ودیعه: صاحب خانه ملزم به بازگرداندن ودیعه مستاجر پس از پایان قرارداد اجاره میباشد و در صورت عدم انجام این تعهد، مستاجر حق شکایت از او را دارد.
• عدم پرداخت اجارهبها: صاحب خانه ملزم است ملک مورد معامله را در موعد مقرر به مستاجر تحویل دهد و عدم انجام این کار موجبات شکایت مستاجر از صاحبخانه را فراهم میکند.
● عدم تامین آسایش و امنیت:
صاحب خانه موظف به تضمین آسایش و امنیت مستاجر در ملک است و در صورت عدم وجود این شرایط، مستاجر میتواند حقوق خود را از طریق دادگاه پیگیری نماید.
● عدم پرداخت هزینه تعمیرات ساختمان
بین مالک و مستاجر ممکن است در رابطه با هزینه تعمیرات ساختمان مشکل ایجاد گردد. ساختمانی که مستاجر دارد اگر دچار خرابی یا نقص فنی شود، باید مالک این موضوع را پیگیری کند. اکثر اختلافات در این زمینه به این دلیل است که مالک زیر بار هزینه تعمیرات نمیرود و مستاجر برای پرداخت این هزینه وظیفه ندارد.
ابتدا باید بررسی کنید که از نظر قانونی هزینه پرداخت تعمیرات با چه کسی است. برای این مورد می توان با قانون مالک و مستاجر مراجعه کرد. مالک موظف به پرداخت هزینه تعمیرات کلی و اساسی ساختمان است و در صورت کوتاهی در این زمینه مستاجر میتواند علیه ایشان در دادگاه شکایت طرح کند.
تامین هزینه تعمیرات ملک اجاره
طبق ماده 20 قانون روابط موجر و مستاجر تعمیرات کلی و اساسی مورد اجاره که مربوط به اصل بنا یا تاسیسات عمده منصوبه در آن از قبیل دستگاه های حرارت مرکزی و تهویه و آسانسور باشد به عهده موجر است و تعمیرات جزئی و همچنین تزئین و تعمیری که مربوط به استفاده بهتر از مورد اجاره باشد با مستاجر خواهد بود.
اختلاف بین مستاجر و صاحبخانه در تعمیرات
مرجع رسیدگی به اختلاف بین مستاجر و صاحبخانه راجع به تعمیرات با دادگاه است. در صورتی که موجر تعمیرات کلی مورد حکم دادگاه را در مهلتی که از طرف دادگاه تعیین می شود انجام ندهد مستاجر می تواند برای فسخ اجاره به دادگاه مراجعه کند یا از دادگاه درخواست کند و به او اجازه داده شود تعمیرات مزبور را با نظارت دایره اجرا انجام داده مخارج آن را حداکثر تا معادل شش ماه اجاره بها به حساب موجر بگذارد.
رسیدگی به دعاوی مذکور خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی صورت خواهد گرفت و حکم دادگاه قطعی است. اقامه دعوای تخلیه از طرف موجر مانع رسیدگی به دعوای تعمیرات نیست.
موارد فسخ اجاره مستاجر
مستاجر در موارد گوناگونی میتواند حق فسخ قرارداد اجاره را داشته باشد که شامل موارد زیر میباشد:
•
عدم تحویل مورد اجاره توسط موجر:
اگر موجر مورد اجاره را در زمان مقرر به مستاجر تحویل ندهد، مستاجر میتواند قرارداد اجاره را فسخ کند.
•
وجود عیب در مورد اجاره:
اگر مورد اجاره دارای عیبی باشد که استفاده از آن را مشکل کند، مستاجر میتواند حق فسخ قرارداد را داشته باشد.
•
عدم تعمیر مورد اجاره توسط موجر:
اگر موجر تعهدات خود در تعمیر مورد اجاره را انجام ندهد، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ کند.
•
افزایش غیرمنصفانه اجاره بها توسط موجر:
اگر موجر بهطور ناعادلانه اجاره را افزایش دهد، مستاجر میتواند حق فسخ قرارداد را داشته باشد.
•
ممانعت از استفاده مستاجر از مورد اجاره توسط موجر:
اگر موجر مانع از استفاده مستاجر از مورد اجاره شود، مستاجر حق فسخ قرارداد را دارد.
•
تخلف موجر از سایر تعهدات قراردادی:
در صورتی که موجر از سایر تعهدات خود در قرارداد اجاره تخلف کند، مستاجر از حق فسخ قرارداد بهرهمند میشود
شکایت کیفری و حقوقی از صاحب ملک
تخلفات مالک علاوه بر زمینه حقوقی ممکن است زمینه کیفری را نیز به همراه داشته باشد. مستاجر در حقیقت می تواند علاوه بر شکایت حقوقی، شکایت کیفری را با وکیل کیفری حقگرا نیز علیه مالک ملک مطرح سازد. اگر مالک مبلغ ودیعه اجاره خانه را بازنگرداند مستاجر قادر به طرح شکایت حقوقی علیه ایشان میباشد. این شکایت در دادگاههای حقوقی و گاهی اوقات در شورای حل اختلاف مورد رسیدگی قرار میگیرند.
1.طرح شکایت به صورت حقوقی
عدم توجه به درخواست مستاجر برای تعمیر خانه از دلایل طرح شکایت از صاحب ملک به صورت حقوقی میباشد. تعمیرات کلی ساختمان از وظایف اصلی مالک ساختمان است از این رو اگر در این زمینه اقدامی انجام نگیرد و اگر با توجه به تذکرات مستاجر به صورت مکرر در این زمینه عملی انجام نگیرد، مستاجر میتواند شکایت حقوقی را مطرح سازد.
2. طرح شکایت به صورت کیفری
گاهی اوقات تخلفات مالک ممکن است زمینه را برای طرح شکایت کیفری فراهم سازد. در حقیقت مالک با رفتارهای خود ممکن است مرتکب جرم شود و مستاجر در این زمینه شکایت کیفری مطرح کند. یکی از تخلفات بارز با جنبه کیفری که امکان وقوع آن از سوی مالک وجود دارد، تصرف عدوانی میباشد. که در این موارد میتوان شکایت از تصرف عدوانی را مطرح کرد. اگر مالک بدون دلیل منطقی به خانهای که اجاره داده وارد شود و هدف ایشان تصرف باشد، مستاجر به دلیل این جرم میتواند علیه مالک شکایت مطرح کند.
از دیگر دلایل طرح شکایت از صاحب ملک، آزار و اذیت مستاجر میباشد. آزار و اذیت مستاجر به روش های مختلف ممکن است توسط مالک انجام گیرد. اگر آزار و اذیت مستاجر به صورت پیوسته ادامه یابد، زمینه برای طرح شکایت کیفری فراهم میشود.
گاهی اوقات ممکن است صاحبخانه به مستاجر توهین و فحاشی کند. در این شرایط مستاجر قادر به طرح شکایت کیفری علیه صاحب خانه میباشد. مستاجر از دیگر روشهای قانونی همچون ثبت اظهارنامه میتواند تخلفات مالک را پیگیری نماید. در صورتی که ارسال اظهارنامه به صاحبخانه بیتاثیر باشد، باید شکایت خود را در مراجع قضایی مطرح کرد.
نحوه شکایت از صاحب خانه توسط مستأجر
درصورتیکه مالک پول پیش را پرداخت نمیکند، اگر پول پیش کمتر از 20 میلیون تومان باشد باید به شوراهای حل اختلاف مراجعه کنید.
از مالک شکایت کنید و پول پیش را باتوجهبه حکم قاضی دریافت کنید.
اگر مبلغ ودیعه بیش از 20 میلیون تومان باشد، و مالک آن را پرداخت نکند، مستأجر میتواند برای دریافت پول پیش، از راه قانونی به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و از مالک شکایت نماید.
مدارک مورد نیاز شکایت از صاحب خانه
مستأجر باید با ارائه مدارک و مستندات اعم از برگ دادخواست، اجارهنامه یا قرارداد اجاره و فیش پرداخت پول بهعنوان ودیعه به مالک،اظهارنامه رسمی ارسال شده به موجر، مدارک هویتی، مدارک مثبته در مورد ادعای خود و انجام مراحل قانونی، صاحبخانه را محکوم به پرداخت مبلغ ودیعه خود نماید.
دادگاه صالح رسیدگی به شکایات مستاجر از صاحب ملک
دادگاه صالح برای رسیدگی به اختلافات میان صاحب خانه و مستاجر، دادگاه عمومی حقوقی نزدیک به محل واقع شدن ملک مورد اجاره میباشد. در صورتی که صاحب خانه یا مستاجر نظریهها یا اختلافاتی در مورد قرارداد اجاره داشته باشند، این طرفین میتوانند از نزدیکترین دادگاه عمومی حقوقی به ملک مورد اجاره، درخواست رسیدگی به اختلافات خود نمایند.
پس از ارائه مدارک و ادله مربوط، دادگاه به بررسی اظهارنظرها و ادلههای طرفین میپردازد و حکم مورد نیاز را صادر میکند. این حکم شامل تعیین حقوق و تعهدات صاحب خانه و مستاجر در ارتباط با مسائل مربوط به قرارداد اجاره میشود.
چگونگی شکایت از صاحب ملک
برای شکایت از صاحبخانه میتوانید مراحل زیر را طی کنید تا به نتیجه برسید:
○ تنظیم اظهارنامه در دفاتر خدمات قضایی
○ تنظیم دادخواست تأمین دلیل (چنانچه پس از تنظیم اظهارنامه نیز موجر مبلغ را مسترد نکرد)
○ تنظیم دعوی استرداد ودیعه به انضمام خسارات وارد شده
○ چنانچه موجر پس از اتمام قرارداد از پس دادن پول پیش سرباز زند، مستاجر بایستی ابتدا با تنظیم اظهارنامه مبلغ ودیعه را در زمان مشخص مطالبه کند.
○ سپس چنانچه موجر مبلغ ودیعه را پس نداد، مستأجر میتواند بر اساس مقدار پول رهن با مراجعه به شوراهای حل اختلاف و یا دادگاه محل سکونت موجر، استرداد مبلغ رهن خانه را درخواست نماید.
○ همچنین مستأجر در چنین مواردی علاوه بر دریافت مبلغ ودیعه میتواند جریمه یا خسارت تأخیر استرداد ودیعه را نیز از مالک دریافت نماید.شرایط و مراحل شکایت از صاحب خانه توسط مستاجر
مراحل شکایت از صاحب خانه توسط مستاجر
انجام شکایت از صاحب ملک به دلیل عدم استرداد مبلغ رهن دارای مراحل و شرایط خاصی است. در هر مرحله، ارائه شواهد و مدارک معتبر و رسیدگی به پرونده در مدت زمان مشخص شده از سوی هر دو طرف الزامی است. از جمله این مراحل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مرحله اول: ارسال اظهارنامه رسمی به صاحب ملک
مستاجر با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اظهارنامه ای رسمی به موجر ارسال میکند و پس از آن مستاجر از صاحب خانه خواهان مسترد کردن مبلغ رهن در ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه میشود.
مرحله دوم: طرح دعوی در دادگاه
اگر صاحب ملک در مدت مقرر اظهارنامه مبلغ رهن را مسترد نکند، مستاجر میتواند با تقدیم دادخواست تنظیم شده به کمک وکیل حقگرا به دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک مورد اجاره، درخواست استرداد مبلغ رهن را کند. در دادخواست، مستاجر موظف به ارائه مدارکی مانند قرارداد اجاره، اظهارنامه رسمی ارسالی به موجر و اسناد مورد نظر در مورد ادعای خود میباشد. مدارک لازم برای طرح دعوی شامل قرارداد اجاره، اظهارنامه رسمی ارسال شده به موجر و اسناد و مدارک مثبته در مورد ادعای خود است.
مرحله سوم: مراحل رسیدگی به دعوی
پس از تقدیم دادخواست، دادگاه دعوی را ثبت و به طرفین ابلاغ میکند. موجر و مستاجر باید ظرف مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ دادخواست، به دادگاه پاسخ دهند. در صورت عدم پاسخ صاحب خانه، دادگاه بدون اخذ دفاع از او، رسیدگی به دعوی را ادامه میدهد. دادگاه پس از بررسی مدارک و ادله طرفین، حکم مقتضی را صادر میکند.
مرحله چهارم: حکم دادگاه
اگر دادگاه حکم به نفع مستاجر صادر کند، موجر موظف است ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ حکم، مبلغ رهن را به مستاجر مسترد کند. در صورتی که موجر ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ حکم، مبلغ رهن را مسترد نکند، مستاجر میتواند از طریق اجرای احکام مدنی، اموال صاحب خانه را توقیف کرده و طلب خود را وصول نماید که در این مراحل وکیل حقگرا در کنار شما خواهد بود.
مرحله پنجم: خسارت تاخیر تادیه
در صورت عدم پرداخت مبلغ رهن توسط موجر، مستاجر میتواند خسارت تاخیر تادیه را از صاحب ملک دریافت کند. خسارت تاخیر تادیه بر اساس نرخ سود بانکی سالانه تعیین میشود. برای دریافت خسارت تاخیر تادیه، مستاجر باید ضمن طرح دعوی در دادگاه، درخواست محاسبه و پرداخت خسارت تاخیر تادیه را نیز کند. دادگاه پس از بررسی مدارک و ادله طرفین، خسارت تاخیر تادیه را محاسبه و به موجر حکم میدهد که خسارت تاخیر تادیه را به مستاجر پرداخت کند.
در صورتی که نیاز به دریافت مشاورههای حقوقی و تخصصی برای اقدام به شکایت علیه صاحب خانه یا صاحب ملک دارید میتوانید با وکیل حقگرا تماس حاصل فرمایید. وکلای دفتر حقوقی حقگرا به شما برای رسیدن به احقاق حق قانونی شما تلاش میکند.