وکیل شکایت از بلاگر
فروردین ۶, ۱۴۰۳تفاوت دادسرا و دادگاه
فروردین ۶, ۱۴۰۳
سیستم قضایی ایران شیوه های مختلفی برای ابلاغ اوراق قضایی خود در نظر گرفته است . اخطاریه و احضاریه از انواع ابلاغیههای صادره از دادگاه می باشد. هنگام رسیدگی به پروندههای قضایی برای آگاهی اصحاب دعوا از روند پرونده و احضار آنها به دادگاه جهت ادای توضیحات قانون تشریفات خاصی را تحت عنوان ابلاغ اوراق قضایی در نظر گرفته است.
رسیدگی به یک پرونده در مراجع قضایی مستلزم نظم است. این نظم زمانی محقق می گردد که بتوان زمان و نحوه ی حضور اصحاب دعوا ، آگاهی از جزئیات پرونده و نحوه ی روند دادرسی را برای هریک از طرفین پرونده روشن ساخت.
ابلاغیه
یکی از مهمترین تشریفاتی که دادگاه های حقوقی و کیفری، در راستای رسیدگی به دعاوی به آن عمل میکنند ، ارسال ابلاغیه برای اصحاب دعوی میباشد
مفهوم ابلاغیه دادگاه، شامل اطلاع رسانی در خصوص هر گونه موضوعی است که اطلاع از آن برای طرفین دعوا ، لازم و ضروری است؛ حتی صدور رای توسط دادگاه نیز به موجب یک ابلاغیه ، به طرفین اطلاع داده میشود تا بتوانند در اسرع وقت، رای صادره را مشاهده کرده و در صورت لزوم، نسبت به آن، طرح اعتراض نمایند .
بعد از اقامه دعوای حقوقی یا کیفری، علیه یک شخص، اولین و مهم ترین حق قانونی وی، آن است که از اقامه چنین دعوایی علیه خود، اطلاع یابد. علت تاکید بر اهمیت این حق اطلاع، آن است که بدون آگاهی از از دعوای طرح شده، فرصت دفاع برای آن فرد وجود نداشته و چه بسا این عدم اطلاع، منجر به از بین رفتن حقوق قانونی آن فرد شود.
ارسال ابلاغیه برای اصحاب دعوی میباشد که این ابلاغیهها ، میتواند شامل موارد مختلفی همچون اخطاریه و یا احضاریه باشد
احضارنامه
احضارنامه
در دعاوی کیفری که نیاز به حضور طرفین ( معمولا متهم ) در دادسرا باشد ، احضاریه یا احضارنامه صادر میشود .
دستور به حاضر شدن و فراخواندن شخص یا اشخاص به عنوان مظنون یا متهم و یا شاهد و مطلع به وسیله بازپرس یا مراجع قضایی، برای ادای توضیحات یا بازجویی و هر امر لازم دیگر در نزد ایشان و در زمان معین، احضار اشخاص گویند و به وسیله ابلاغ ورقه احضارنامه صورت میگیرد. در برخی موارد احضار متهم، نتیجه عدم توجه به احضار دادگاه و عدم حضور، صدور دستور جلب است.
معمولاً یک روز پس از شکایت، برگه احضاریه صادر میشود. البته گاه پیچیدگی پرونده بیشتر است و شاید 48 الی 72 ساعت بعد، برگه احضاریه تنظیم و ارسال شود. در مورد عدم حضور به موقع شما در دادگاه، باید بدانید که حکم جلب صادر خواهد شد. تاریخی که در برگه احضاریه قید شده است بسیار مهم بوده
اخطاریه
اخطاریه دادگاه، به این معناست که گاهی، اطلاع یافتن خواهان یا خوانده دعوی، در خصوص یک موضوع، ضرورت دارد و به همین خاطر، دادگاه، در قالب صدور یک اخطاریه، آن موضوع را به ایشان اطلاع میدهد تا بتوانند بر اساس قانون، اقدامات لازم را در خصوص پرونده خود، انجام دهند. برگههای اخطاریهای که معمولا دادگاهها صادر میکنند، میتوان پی به مفهوم اخطاریههای دادگاه برد .
در واقع میتوان گفت برگه اخطاریه دارای موضوع های متنوعی بوده و در هریک از آن ها متناسب با نوع پرونده متنون متغیری خواهد داشت. برگه اخطاریه دادگاه به دو صورت حضوری و پیامکی برای طرفین پرونده ارسال میگردد، شما میتوانید برای رویت اخطاریه دادگاه پرونده مورد نظر خود و یا همان دیدن اخطاریه دادگاه از طریق سامانه مشاهده ابلاغیه های الکترونیکی ها همان سامانه ثنا اقدام نمایید.
ابلاغیه اخطاریه دادگاه به منظور اطلاع داشتن و یا انجام دادن اموری است که از طرفین دعوا خواسته شده استلذا ضمانت اجرای جلب را به هیچ وجه در پی ندارد حتی اگر اخطاریه برای حضور در دادگاه و ادای توضیح توسط خواهان باشد.
متن پیام احضاریه و اخطاریه دادگاه
پیامک اخطاریه دادگاه دریافت کنند که در آن نوشته است « جهت پرونده شماره … با ردیف فرعی …. در تاریخ ….. ساعت ….. در شعبه ………. دادگاه حاضر شوید » . پس از دریافت این پیامک احضاریه و دعوت قضایی به دادگاه ، لازم است که شخص برای ملاحظه اصل احضاریه دادگاه به سامانه ثنا مراجعه کنید.
برای مشاهده جواب اخطاریه دادگاه و عکس اخطاریه دادگاه نیز میتوانید وارد سامانه ثنا شده و با وارد کردن شماره ملی و شماره پرونده مورد نظرتام اقدام به پیگیری اخطاریه دادگاه نمایید.
موضوع ابلاغیه:
ابلاغ اخطاریه/احضاریه تعیین مهلت جهت انجام کاری برای شخص ذی سمت و مرتبط. متن ابلاغیه:
مهلت حضور 4 روز نوع علت حضور:
دفاع از اتهام انتسابی باتوجه به علت حضور مندرج در این ابلاغیه به شما ابلاغ میگردد ظرف مهلت مقرر اقدام، در غیر این صورت مطابق مقررات اتخاذ تصمیم خواهد شد.
تفاوت اخطاریه و احضاریه دادگاه
حضاریه و هم اخطاریه، نوعی ابلاغیه هستند و تفاوتهای زیادی میان آنان وجود ندارد؛ چرا که هم در احضاریه و هم در اخطاریه ، قرار است که موضوعی به اطلاع طرفین پرونده برسد ، تا اقدامات خواسته شده توسط دادگاه ، انجام گیرد.ابلاغیههای دادگاه شامل اخطاریه و احضاریه هستند.
در پروندههای کیفری هنگامی که دادگاه توضیحاتی را از شاکی و متهم میخواهد، با ابلاغ احضاریه آنها را فرا میخواند تا در دادگاه حاضر شوند.
احضاریه در پروندههای کیفری صادر میشود و علت آن ارائه توضیحات در خصوص شکایت است. در قانون آیین دادرسی کیفری مقرر شده که احضار متهم به وسیله احضاریه صورت پذیرد و عدم بیتوجهی به آن ممکن است باعث حکم جلب شود.
اما اخطاریه دادگاه اینگونه نیست و صرفا جهت اطلاع دادن به طرفین دعوا صادر میشود و ضمانت کیفری در بر نخواهد داشت