فروش جهیزیه توسط مرد
بهمن ۱۱, ۱۴۰۲خسارات بر هم زدن نامزدی
بهمن ۱۱, ۱۴۰۲
جرم کلاهبرداری یکی از جرائم کیفری است که قانونگذار، مجازات سنگینی برای مرتکب این جرم درنظر گرفته است. در جرم کلاهبرداری، فردی با سوء نیت و فریب مال فرد دیگری را تصاحب مینماید. اثبات کلاهبرداری با توجه به ماهیت و ارکان آن جز پیچیدهترین دعاوی کیفری است. بنابراین مشاوره با وکیل برای این گونه پروندهها بهترین کار میباشد..
قانونگذار، با تعیین مجازات برای عمل کلاهبرداری، به جرم انگاری آن پرداخته و امکان شکایت و پیگیری کیفری را برای قربانیان و زیان دیدگان از این جرم فراهم کرده است.
کلاهبرداری
هر کسی از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها یا تجارتخانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب میشود.
کلاهبرداری از جرایم مقید و مرکب است. جرم مقيد جرمی است كه قانونگذار برای تحقق آن نتيجه خاصی را معين نموده است که این نتیجه خاص متضرر شدن قربانی (بزه ديده) و كسب منفعت برای مرتكب است.
تحقق جرم کلاهبرداری میتواند با توسل به وسایل متقلبانه و فریب باشد. دو نمونه مثال برای کلاهبرداری با وسایل متقلبانه و کلاهبرداری به وسیله فریب:
• توسل به وسایل متقلبانه میتواند از ابتدا ساختگی (از قبیل سند) و یا خالی از وجه (مانند چک) باشد.
• فریب در واقع غفلت و عدم آگاهی مالک است. پس زمانی یک جرم، کلاهبرداری محسوب میشود که عنوان فریب وجود داشته باشد.
نکته صرف گفتن یک یا چند دروغ ساده مصداق کلاهبرداری نیست و باید حیله و مانور متقلبانه و نیز صحنهسازی فرد کلاهبردار مشخص گردد.
کلاهبرداری در معامله
ارتکاب جرم کلاهبرداری به شیوههای مختلفی صورت میگیرد که یکی از رایجترین آن در رابطه با وقوع معاملات است. روزانه انواع گوناگونی از قراردادها و معامله بین افراد صورت میگیرد که در این صورت باید طرفین، توجه خاصی نسبت به معاملاتی که انجام میدهند، داشته باشند.
کلاهبرداری در معامله میتواند در قالب خرید و فروش ماشین، مسکن و قراردادهای دیگری مانند صلح و غیره باشد. تنها کلاهبرداری در فضای مجازی و
کلاهبرداری اینترنتی
نداریم، بلکه معاملاتی که انجام میشود نیز امکان ارتکاب جرم کلاهبرداری برای آنها وجود دارد که این جرایم نیاز به اثبات جرم دارند.
بخش زیادی از پروندههای دادگاهها و دادسراها، به این نوع از کلاهبرداری، اختصاص دارد. با توجه به اینکه جرم کلاهبرداری در معامله، ارکان ویژهای داشته، متضررین از این جرم، جهت احقاق حق خود و برگشت مال، باید کلاهبرداری را به اثبات برسانند. دریافت اطلاعات و راهنماییهای لازم از نحوه شکایت این جرم، اثبات کلاهبرداری، جهت صدور حکم کلاهبرداری را به وکیل کیفری حقگرا بسپارید.
مراحل شکایت کلاهبرداری
- جمع آوری ادله
مرحله اول جمع آوری ادله است. بابت هر موضوعی که می خواهید شکایت کنید باید دلایل و مدارک مورد نیاز را جمع آوری کنید. مثلاً اگر شکایت کلاهبرداری خودرو باشد باید مبالغ واریزی و مبایعه نامه و استشهادیه شهود را برای اثبات جرم آماده کنید.
- تنظیم شکواییه
شکایت نامه توسط شخص آشنا به حقوق یا وکیل کیفری نوشته شود.
- ثبت شکایت کلاهبرداری در دفتر خدمات قضایی
جهت ثبت هرگونه شکایت، ابتدا شما باید عضو سامانه ثنا باشید. دفاتر خدمات قضایی قبل از ثبت شکایت کلاهبرداری، ثبت نام سامانه ثنا را انجام می دهند و سپس شکواییه شما را ثبت می کنند. دفاتر خدمات، متن شکایت و مدارک شما را می گیرد و پس از وارد کردن متن شکایت در سیستم و اسکن مدارک، آنها را به شما پس می دهد.
- ارسال شکواییه به دادرسرا
دفتر خدمات قضایی شکایت را به دادسرا ارسال میکند و برای شما پیامکی حاوی ارجاع پرونده به یکی از شعبههای دادسرا ارسال میگردد و شما باید جهت پیگیری پرونده به مرجع مربوطه مراجعه نمایید.
- ارجاع پرونده به دادگاه توسط دادسرا
دادسرا پس از انجام تحقیقات و همچنین بررسی اظهارات شما در صورتی که با وقوع جرم موافق بود، پرونده کیفری و اثبات کلاهبرداری را به دادگاه ارسال میکند.
فرم شکوائیه اثبات جرم کلاهبرداری
مواردی که در شکوائیه اثبات کلاهبرداری باید رعایت شود :
نام و نام خانوادگی، نام پدر، نشانی دقیق شکایت کننده ( شاکی )
نام و نا خانوادگی، نام پدر، نشانی دقیق مشتکی عنه ( کسی که از او شکایت دارید )
موضوع شکایت و عنوان مجرمانه
دلایل و مستندات و اسامی و مشخصات گواهان (در صورت وجود )
ضرر و زیان مالی که به وی وارد شده است.
زمان وقوع جرم
محل وقوع جرم
شرح ما وقع
امضاء شاکی
بسیاری از اشخاص تصور میکنند که برای شکایت از جرم کلاهبرداری باید به دادسرای محلی که متهم در آن سکونت دارد مراجعه نمایند در حالی که اینطور نیست باید بدانید در خصوص جرائم کیفری، محل وقوع جرم ملاک صلاحیت است.در اثبات جرم کلاهبرداری، دادگاهی صالح به رسیدگی است که مال شخص در آنجا برده شده است. بنابراین در نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری به صلاحیت دادگاهها دقت فرمایید.
نحوه شکایت از کلاهبرداری در معامله
نخستین گام برای تشکیل پرونده کیفری و دعوای کیفری اثبات این جرم، تنظیم شکواییه شکایت کلاهبرداری از متهم یا متهمان پرونده است. نحوه شکایت کلاهبرداری به این صورت است که پس از تنظیم شکوائیه به نحو صحیحی و قانونی نسبت به ثبت آن در دادسرا از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی اقدام مینماییم. برای اینکه در محاکم قضایی مسیر درست را طی کنید و در دادگاه کیفری موفق شوید باید “عمل مجرمانه” را بتوانید به درستی اثبات کنید.
یعنی برای شکایت کلاهبرداری و اثبات جرم کلاهبردای باید اقدامات کلاهبرداری با تعریف قانونی آن انطباق داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است هزینه و زمان از دست بدهید و چه بسا آثار بد حقوقی برای شما داشته باشد. پس بهتر خواهد بود اثبات کلاهبرداری و پیگیری پرونده کیفری را به وکیل دفتر حقوقی حقگرا بسپارید.
نحوه شکایت از کلاهبرداری در معامله و اثبات جرم کلاهبرداری، تا حد زیادی از حیث مراحل ابتدایی و کلیت امر، مانند نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی بوده است. شاکی با تنظیم شکواییه جرم کلاهبرداری در معامله و ذخیره فایل آن، در یک فایل ورد یا سی دی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و شکواییه خود را ثبت و به دادگاه، ارسال کند. البته، شاکی میتواند، برای اثبات کلاهبرداری و شکایت از آن، تمامی مراحل پیگیری پرونده را به وکیل کیفری بسپارد.
از آنجایی که داشتن حساب کاربری سامانه ثنا از ضروریات اطلاع از جلسات رسیدگی و رایهای صادره در خصوص پرونده جرم کلاهبرداری در معامله میباشد، چنانچه شاکی، از حساب کاربری این سامانه و نام کاربری و رمز عبور آن، برخوردار نبوده، باید، در مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت نام سامانه ثنا کند یا در صورت دسترسی به اینترنت، با مراجعه به آدرس sana.adliran.ir، به صورت اینترنتی و شخصا، اقدام به ایجاد حساب کاربری نماید.
نحوه رسیدگی به اثبات کلاهبرداری
پس از ثبت شکواییه جرم کلاهبرداری، توسط شاکی و ارسال پرونده به همراه ادله برای اثبات کلاهبرداری به دادگاه، توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده جرم واقع شده، در دادسرا، تشکیل میگردد و مراحل رسیدگی به پرونده و جرم در دادسرا، آغاز میشود.
ابتدا، مسئول تحقیق، تحقیقات مقدماتی را آغاز کرده و به بررسی ادله اثبات جرم ارائه شده، توسط شاکی، برای وقوع کلاهبرداری میپردازد و در صورتی که ادله را برای انتساب اتهام، به متهم کلاهبرداری در معامله، کافی نداند، منع تعقیب و در غیر این حالت، قرار جلب به دادرسی را صادر کرده و پرونده را جهت صدور کیفر خواست، نزد دادستان، ارسال میکند و دادستان، ظرف سه روز، باید، با بررسی پرونده، در صورت موافقت، کیفر خواست را صادر کند.
پس از صدور کیفر خواست، توسط دادستان، پروند از دادسرا، به دادگاه کیفری دو، فرستاده خواهد شد تا قاضی پرونده، به دلایل شاکی و اتهام وارده، رسیدگی کرده و حکم کلاهبرداری در معامله را صادر نماید.
شخصی که به عنوان متهم در دادسرا وارد میشود بعد ازتفهیم اتهام ، برای اینکه ضمانتی وجود داشته باشد که متهم در دادسرا حضور داشته باشد متهم را با قرار وثیقه آزاد میکند. میزان قرار بسته به میزان اتهام تفاوت دارد. همچنین، علاوه بر مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا، در این مرحله نیز متهم میتواند، از خود، دفاع کند و ادلهای، مبنی بر اثبات بیگناهی خود ارائه نماید تا حکم بر برائت او صادر گردد.
مجازات انواع کلاهبرداری
کلاهبرداری به 2 نوع ساده و مشدد تقسیم میشود. میزان حبس مجازات کلاهبرداری مشدد 2 تا 10 سال میباشد که برای تحقق کلاهبرداری مشدد باید یک یا چند مورد از سه مورد زیر وجود داشته باشد:
- کلاهبرداری را از طریق رسانههای ارتباط جمعی مثل رادیو، تلویزیون و روزنامه به انجام برساند.
- شخصی که کلاهبرداری کرده است، کارمند دولت یا یکی از مؤسسات عمومی باشد.
- مرتکب، کارمند دولت یا مؤسسات عمومی نیست اما سمت کارمند دولت را جعل کند.
مجازات کلاهبرداری از نوع ساده:
یک تا هفت سال حبس و پرداخت جزای نقدی معادل مال برده شده، میباشد.
مجازات کلاهبرداری از نوع مشدد:
به مجازات حبس از 2 تا 10 سال و انفصال ابد از خدمات دولتی (ممنوعیت کارمند از شغلی که به سبب آن مرتکب جرم شده است) و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که کلاهبرداری کرده است، محکوم میشود.
قانون گذار تخفیف مجازات حبس را به کمتر از یک سال در کلاهبرداری ساده و دو سال در کلاهبرداری مشدد یا تبدیل آن به مجازات دیگر را جایز ندانسته است. مجازات شروع به جرم کلاهبرداری معمولاً حداقل مجازات تعیین شده در همان مورد است و همچنین در صورتی که آن عمل شروع کننده به جرم کلاهبرداری، خودش به تنهایی نیز جرم باشد، در آن صورت، شروع کننده به جرم، به مجازات آن جرم نیز محکوم خواهد شد.
آثار حکم کلاهبرداری در معامله
با در نظر گرفتن مواد مرتبط با جرم کلاهبرداری، در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ارتشا و کلاهبرداری، عبارت است از:
- قرار گرفتن در معرض مجازات
- درج جرم رخ داده، در سوء پیشینه کیفری فرد، بسته به میزان حبس، به مدت دو یا سه سال و محرومیت از برخی، حقوق اجتماعی
- باطل شدن معامله منعقد شده
وکیل برای اثبات کلاهبرداری
شکایت از کلاهبرداری جز متداولترین جرایم مالی اشخاص علیه یکدیگر میباشد. طرح دعوای کیفری بر مبنای شکایت از جرم کلاهبرداری قطعا نیازمند تخصص و دانش فراوان در این زمینه میباشد. زیرا در بسیاری از موارد تنظیم شکواییه، طرح دعوای کیفری و اثبات جرم کلاهبرداری به نحو صحیح صورت نگرفته و شاکی موفق به اثبات جرم کلاهبرداری و ارتکاب آن توسط متهم نمیشود .
در نتیجه مالباخته نمیتواند ضرر خود را جبران کند، برای نحو صحیح تنظیم شکواییه و جمعآوری ادله مناسب برای اثبات جرم کلاهبرداری از وکیل دفتر حقوقی حقگرا کمک بگیرید.