وکیل پیگیری تعزیرات حکومتی
شهریور ۱۱, ۱۴۰۳
وکیل تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی با تسلطی به قوانین تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی، میتواند تقاضای اعمال نهادهای ارفاقی نسبت به حبس تعزیری موکل خود را داده و از دادگاه صادرکننده حکم تعلیقی بخواهد.
مقایسه حبس تعلیقی و حبس تعزیری ناشی از تفاوت در انگیزه و تعدد انجام جرم است. چرا که انجام جرم همواره ارادی نبوده و در بسیاری موارد مجرم ندانسته و یا ناخواسته مرتکب جرم میشود و قوانین را زیر پا میگذارد.
بر همین اساس از نظر میزان حبس، تعلیق و تخفیف مجازات میزان حبس متفاوت خواهند بود. بر همین اساس نیاز به وکیل برای تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی و یا تخفیف و کم کردن مدت زمان تحمل حبس، بیش از پیش احساس میشود.
حبس تعلیقی
تعلیق در لغت، به معنای آویختن، معلق، درآویختن چیزی را به چیزی و متعلق گردانیدن است. قانون گذار به منظور حفظ نظم و مراعات مصلحت اجتماع در قبال تخلف از مقررات و نظامات حکومتی مجازات را تعیین میکند که این مجازاتها از قبیل حبس، جزای نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی و غیره میباشد. بنابراین، حبس تعلیقی نیز در واقع نوعی حبس و مجازات تعلیق شده است.
همانطور که در ماده 46 قانون مجازات اسلامی گفته شده، تعلیق مجازات عبارت است از به تعویق انداختن اجرای تمام یا قسمتی از مجازات محکوم علیه میباشد، بر اساس این قانون دادگاه صادر کنندهی حکم، اجرای مجازات محکوم را برای مدتی معین و به منظور اصلاح و تربیت مجرم به تعلیق میاندازد.
حبس تعلیقی در واقع همان حبس تعزیری است که دارای شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی بوده و اجرای آن مورد تعلیق قرار گرفته است. بنابراین حبس تعلیقی، حبس تعزیریای است که بنا به حکم دادگاه صادرکننده حکم قطعی تحت شرایطی معلق شده است و به اجرا در نمیآید.
زمانی که فرد، به مجازات حبس تعزیری محکوم میشود، ممکن است بنا به شرایط موجود و تلاش وکیل حقگرا و تصمیم قاضی دادگاه، تمام یا بخشی از مجازات، تعلیق شود. بنابراین، زمانی که فردی، طبق قانون، محکوم بوده و مجازات تعیین شده برای او حبس است، اما بنا به تشخیص قاضی، حبس او برای مدتی، معلق شده و اجرا نمیشود، به این وضعیت، حبس تعلیقی میگویند.
معنی تقلیل مجازات
تقلیل مجازات به معنای کم کردن مدت زمان حبس، تخفیف دادن در جزای نقدی و به طور کلی کاهش دادن میزان مجازات است. این تقلیل مجازات می تواند با استفاده از وثیقه، رفتار خوب فرد و یا نظر قاضی انجام شود.
شرایط تبدیل به حبس تعلیقی
در حبس تعلیقی، برای آن که قاضی بتواند، حکم را معلق کند، شرایط ویژهای لازم است. همچنین، اگر متهم در هنگام حکم تعلیق مرتکب جرم دیگری بشود، علاوه بر مجازات تعیین شده، به مجازات تعلیق شده نیز محکوم میگردد. بنابراین، با توجه به این موضوع که حبس تعلیقی دارای شرایط و احکام ویژهای است، لازم است که این نوع پروندهها ومجازات آنها مورد بررسی وکیل دفتر حقوقی حقگرا قرار گیرد.
اگر فرد محکوم در مدت تعیین شده، مرتکب جرمی نشود، محکومیت حبس او لغو میشود و در صورتی که مرتکب جرمی شود، مجازات حبس تعلیق شده او اجرا خواهد شد. برای مثال، زمانی که گفته میشود، فردی به 10 سال حبس تعلیقی محکوم شده است، به این معنا میباشد که محکوم به 10 سال حبس است که موقتا اجرا نمیشود، ولی اگر در زمان معین شده، به جرم دیگری اقدام نماید، حکم او اجرا شده و زندانی میشود.
شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی
مطابق با ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی در صورت وجود برخی شرایط میتوان حبس تعزیری را به تعلیقی تبدیل کرد. البته توجه داشته باشید که حبس تعلیقی فقط برای حبس تعزیری درجه ۳ تا ۸ قابلیت اعمال دارند. این شرایط شامل موارد زیر میباشند.
۱.
در جرایم تعزیری درجه ۳ تا ۸ در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، دادگاه این امکان را دارد اجرای تمام یا بخشی از مجازات را ۱ تا پنج ۵ سال معلق کند.
۲.
محکوم می تواند پس از گذراندن یک سوم از اجرای مجازات حبس خود در صورت داشتن شرایط تعلیق حکم از طریق دادستان یا قاضی تعلیق اجرای حبس خود را تقاضا نماید.
شرایط تعلیق نمودن اجرای مجازاتهای تعزیری و تعلیق نمودن زندان، همچون حبس یا زندان تعزیری، به موجب ماده 46 قانون مجازات اسلامی، مورد پیشبینی قرار گرفته است که بر اساس این ماده، از جمله شرایط تعلیق در اجرای مجازاتهای تعزیری همچون زندان یا حبس تعزیری، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
در صورتی میتوان حبس تعزیری را به حبس تعلیقی تبدیل نمود که جرم تعزیری، جزء جرایم تعزیری درجه سه تا هشت باشد. به عبارت دیگر ، بر اساس تقسیم بندی مجازات های تعزیری، جرایمی که مجازات آنها ، حبس تا پانزده سال میباشد، قابل تعلیق شدن هستند. بنابراین، در صورتی که مجازات زندان فردی، بیشتر از پانزده سال باشد، شرایط لازم برای تعلیق نمودن آن وجود نخواهد داشت.
یکیدیگر از شرایط تبدیل حبس یا زندان تعزیری به تعلیقی و شرایط تعلیق زندان، آن است که شرایط مقرر برای صدور قرار تعویق صدور حکم وجود داشته باشد. از جمله شرایط تعویق صدور حکم، بر اساس قانون مجازات اسلامی، این است که یکی از جهات تخفیف در مجازات، وجود داشته باشد. همچنین، در حالتی که پیشبینی شود که مرتکب، اصلاح شده است و یا در حالت جبران ضرر و زیان وارده به بزه دیده و فقدان سابقه کیفری موثر در وی، دادگاه میتواند حبس تعزیری را به تعلیقی تبدیل نماید .
از جمله جهات تخفیف در اجرای مجازات که منجر به تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی میشود ، مشارکت متهم در شناخت شرکا و معاونین جرم، اوضاع و احوال تحریک کنندهای که موقع ارتکاب جرم وجود داشته، معرفی کردن خود، وضعیت خاص وی به لحاظ سابقه کیفری و یا تلاش و کوشش وی در راستای تخفیف اثرات جرم و جبران ضرر و زیان وارده میباشد.
یکیدیگر از شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی، این است که دادگاه صادر کننده حکم، تمام یا قسمتی از اجرای مجازات را، برای مدت یک تا پنج سال، به حال تعلیق در آورده و آن را برای مدت زمان مشخص، به تعویق میاندازد. به این معنا که اگر در طول این مدت، مرتکب جرم دیگری انجام نداد مجازات زندان یا حبس، لغو و منتفی میشود؛ اما اگر در طول این مدت، جرم دیگری انجام داد، به مجازات هر دوی آنها، محکوم شده و اجرای مجازات حبس، در خصوص وی انجام میشود.
علاوه بر این، از دیگر شرایط تبدیل مجازات حبس تعلیقی به تعزیری، این است که علاوه بر دادگاه صادر کننده حکم قطعی زندان، دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز، پس از اینکه یک سوم از مجازات زندان تعزیری اجرا شد، میتوانند تقاضای تعلیق اجرای مجازات حبس را داشته باشند. همچنین، خود محکوم نیز، در صورتی که یک سوم از مجازات حبس تعزیری را تحمل کرده باشد، در صورت وجود شرایط قانونی، میتواند از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری، تبدیل مجازات زندان به حبس تعلیقی را درخواست کند.
نهادهای ارفاقی
نهادهای ارفاقی شامل آزادی مشروط، تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات، نظارت الکترونیکی، نظام نیمه آزادی، جایگزینهای حبس و سایر میشوند که وکیل تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی، با استناد به تحقق شرایط هر یک از این نهادها در پرونده موکل خود میتواند درخواستی مستدل به شواهد پرونده و قوانین موجود در این زمینه به دادگاه ارائه دهد و بر حسب پرونده درخواست تعلیق، تخفیف، عفو و ... را بدهد.
تفاوتهای حبس تعزیری و تعلیقی
• مدت حبس:
در حبس تعزیری، مدت حبس به موجب قانون تعیین میشود، اما در حبس تعلیقی، مدت تعلیق حبس توسط دادگاه تعیین میشود.
• شرایط تعلیق:
در حبس تعزیری، شرایط تعلیق حبس در قانون مشخص شده است، اما در حبس تعلیقی، علاوه بر شرایط مقرر در قانون، دادگاه میتواند شرایط دیگری را نیز برای تعلیق حبس تعیین کند.
• آثار تعلیق:
در حبس تعزیری، محکوم باید مجازات حبس را تحمل کند، اما در حبس تعلیقی، محکوم در صورت رعایت شرایط مقرر، آثار محکومیت کیفری از وی رفع میشود.
در مجموع، حبس تعلیقی یک نهاد ارفاقی است که به موجب آن، دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر، اجرای مجازات حبس را برای مدت مشخصی معلق کند. تعلیق حبس میتواند آثار مثبتی برای محکوم داشته باشد، از جمله اینکه محکوم نیازی به تحمل حبس ندارد و آثار محکومیت کیفری از وی رفع میشود.
انواع تعلیق مجازات
●
تعلیق ساده
در این نوع تعلیق مجازات، مجرم در مدت زمان مشخصی بیهیچ قید و شرطی از مجازات جرم خود معاف میشود و چنانچه در این مدت تعلیق مجازات جرم جدیدی مرتکب نشود از تحمل مجازات کاملا معاف میشود اما در صورت ارتکاب جرم جدید باید حکم مجازات اجرا شود.
●
تعلیق مراقبتی
در این نوع تعلیق مجازات، مجرم باید علاوه بر رعایت کردن شرایط تعلیق ساده، باید الزامات دیگری را که دادگاه تعیین تکلیف کرده است رعایت نماید و در صورت انجام دستورات دادگاه از مجازات معاف میشود. در غیر این صورت حکم اجرای مجازات مجرم اجرا خواهد شد و تعلیق مجازات لغو میشود.