وکیل اثبات نشوز زوجه
اردیبهشت ۱, ۱۴۰۳شکایتومجازات قاچاق دارو
اردیبهشت ۱, ۱۴۰۳
الزام به تهیه منزل جزو نفقه زوجه است که مرد باید آن را تهیه کند. در غیر این صورت
خانم میتواند با وکیل الزام به تهیه مسکن، درخواست کیفری نفقه را مطرح میکند
عدم تهیه منزل، ترک انفاق است چرا که منزلی در شان همسرش باشد، جزو نفقه او بوده را تهیه نکرده است.
طبق قانون مدنی، تهیهی مسکن به همراه اثاثش به عهدهی مرد است و تا زمانی که مرد این امکانات را فراهم نکرده باشد، زن هم میتواند علاوه بر درخواست کیفری برخی تکالیف شرعی و قانونی خود را در برابر مرد انجام ندهد.
شروع زندگي مشترك مستلزم وجود يك سري امكانات است. يكي از مهمترين امكانات براي شروع زندگي، تهیه منزل يا مسكن مناسب است. بر اساس قانون مدنی، تهيه مسكن مناسب و اثاث منزل بر عهده مرد است.
نفقه
بر اساس قانون مدنی، مرد موظف به پرداخت نفقه زن است. این نفقه، شامل تامین خوراک، پوشاک، مسکن، هزینههای بهداشتی و درمانی و مواردی از این قبیل است. بنابراین ، طبق قانون، این شوهر است که میبایست پس از عقد نکاح، اقدام به تهیه مسکن نموده و سایر اقلام نفقه زن را نیز، پرداخت کند که این تکلیف ، از همان لحظه عقد ازدواج، به عهده مرد قرار خواهد گرفت.
*
منظور از مسکن مستقل ، منزلی است که حریم آن صرفا به زوجین اختصاص داشته و اشتراکی نباشد. البته منزل مستقل ، باید در شان زوجه نیز باشد که این امر را دادگاه باید تشخیص دهد.
تهیه مسکن و تمکین عام
زن موظف است در همان منزل و مسکنی که شوهر تهیه نموده، اقامت کند و به عبارتی از شوهر خود تمکین عام به عمل آورد؛ مگر اینکه حق سکونت در یک منزل جداگانه برای زن، حین عقد نکاح، شرط شده باشد.
اینکه سکونت در یک مسکن مشترک با شوهر، سبب ایجاد خوف جانی ، مالی ، بدنی ، شرافتی و غیره باشد که در این صورت ، زوجه میتواند از سکونت در منزل مشترک با شوهر خودداری کرده و همچنان، حق نفقه داشته باشد.
در غیر این صورت، مرد قادر خواهد بود به کمک وکیل اثبات نشوز زوجه، در دادگاه ناشزه بودن زن و دلیل برای عدم پرداخت نفقه و حتی طلاق را ثابت کند.
تهیه مسکن و تمکین خاص
تا زمانی که شوهر ، اقدام به تهیه مسکن مستقل در شان زوجه نکرده باشد، زوجه نیز الزامی به تمکین خاص از شوهر نخواهد داشت؛ چرا که شرط تمکین خاص زن، این است که مرد، ابتدا مقدمات زندگی مشترک را فراهم کرده باشد . بنابراین ، صرفا پس از تهیه مسکن مستقل است که شوهر نیز، میتواند دعوای الزام به تمکین زوجه را در دادگاه اقامه نماید که در این صورت نیز، دادگاه ابتدائا مناسب و مستقل بودن مسکن را مد نظر قرار داده و سپس ، زوجه را ملزم به تمکین خواهد کرد .
تهیه مسكن مناسب توسط زوج
همان طور که بیان شد در قانون مدني تهيه مسكن مناسب و اثاث منزل جز نفقه زن است كه بر عهده مرد قرار گرفته است.
اما تهیه هر مسکن و منزلی شرط این قانون و جز نفقه محسوب نمیشود بلکه
قانون گذار معتقد است كه مسكن و ساير مصاديق نفقه باید متناسب با شان زن باشد.
اگر مسکن تهیه شده متناسب با طبقه فرهنگی و اجتماعی زن نباشد و منزل را متناسب با شان و جایگاه خود نداند، میتواند به کمک وکیل الزام به تهیه مسکن، درخواست خود را که منزل تهیه شده متناسب با شخصیت و جایگاه او نیست را به دادگاه مطرح کند.
حق حبس و الزام به تهیه مسکن
اگر مرد مسکن مناسب تهیه نکرده باشد زوجه میتواند از حق حبس استفاده کند. زیرا تهیه مسکن مناسب از وظایف مرد است و انجام ندادن آن موجب ایجاد این حق برای زوجه میشود. بهتر است خانم قبل از ارائه درخواست خود برای الزام به تهیه مسکن یا حبس زوج، با وکیل الزام به تهیه مسکن یا وکیل خانواده متخصص در این زمینه مشورت کند تا دچار مشکل نشود.
در صورتی که زوج با وجود صدور حکم دادگاه بر مبنای الزام به تهیه منزل، باز هم مسکن متناسب با زوجه تهیه نکند، خانم میتواند از طریق کیفری امر را پیگیری کند و از یک دادگاه با صلاحیت گواهی عدم امکان تمکین را بگیرد. با کمک گرفتن از وکیل دفتر حقوقی حقگرا این رویه سریعتر و بدون مشکل انجام میشود.
مراحل الزام به تهیه مسکن مستقل
1- مراجعه زوجه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی با در دست داشتن سند نکاحیه یا عقدنامه و شناسنامه و کارت ملی
2- ثبت دادخواست الزام به تهیه منزل مستقل در دفتر خدمات الکترونیک قضایی
3- ارجاع دادخواست به دادگاه، تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ به طرفین دعوا
4- هزینه دادرسی دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل معادل دعاوی غیر مالی میباشد.
دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل :
در صورتی که زوجین هر دو در یک استان باشند محل اقامت زوج ملاک میباشد. در صورتیکه زوجین هر کدام در دو استان متفاوت اقامت داشته باشند، محل اقامت زوجه ملاک است و دادگاه محل اقامت زوجه صالح به رسیدگی است.
ارائه دادخواست تهیه مسکن به دفاتر قضایی
خواهان یا زوجه ، برای اینکه بتواند شوهر را الزام به تهیه مسکن مستقل نماید، میبایست یک نمونه دادخواست الزام به تهیه منزل مستقل با مشورت وکیل تهیه و آن را از طریق دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند تا دادگاه خانواده، به آن رسیدگی و حکم الزام مرد به تهیه منزل مستقل را صادر نماید .
مدارک مورد نیاز برای ثبت دادخواست الزام به تهیه مسکن:
کارت ملی، شناسنامه، عقدنامه
نمونه دادخواست الزام به تهیه منزل مستقل
ریاست محترم .................
با سلام ؛
احتراما به استحضار می رساند که اینجانب ............................... فرزند ........................... به شماره ملی .............................، در تاریخ ................................ به موجب عقدنامه ................................، به عقد ازدواج دائم خوانده محترم آقای ....................... درآمدهام.
لکن ایشان از آن تاریخ تا کنون ، به وظایف قانونی خود در قبال تهیه منزل مستقل و متناسب به همراه اثاث البیت ضروری، اقدام ننمودهاند . لذا به استناد ماده 1107 قانون مدنی، الزام ایشان به تهیه منزل مسکونی به همراه اثاث البیت ، مورد تقاضای اینجانب است .
دادخواست الزام به تهیه منزل مستقل
اگر شوهر منزل مناسب با شان زوجه و یا مستقل ، تهیه نکرده باشد ، از آن جهت که امکان زندگی مشترک زوجین وجود ندارد ، زوجه میتواند با ارائه یک دادخواست به دادگاه، وی را ملزم به تهیه مسکن نماید .
زوجه میتواند با ارائه یک دادخواست به دادگاه، طرح دعوی نماید و در صورتی که زوج باز هم از تهیه منزل امتناع نماید، میتواند به استناد این امر، تقاضای طلاق عسر و حرج کند؛ چرا که نبود مسکن، سبب ایجاد سختی غیرمتعارف برای زن خواهد شد.
تنظیم این دادخواست شامل اطلاعاتی از جمله اطلاعات خواهان ( زوجه ) و خوانده ( زوج )، عبارت صدور حکم مبنی بر الزام زوج به تهیه منزل مستقل، تنظیم ستون دلایل و منضمات دادخواست ( این قسمت از دادخواست بهتر است با مشورت با وکیل خوانواده پر شود) و با پیوست مدارکی که در اختیار دارید، میتوان دادخواست را تکمیل نماید.
دیگر مدارک مورد نیاز برای دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل شامل:
مدارک هویتی طرفین، عقدنامه، شهادت شهود و غیره است. در قسمت شرح خواسته نیز، توضیحی کلی در خصوص عدم تهیه مسکن مستقل قید شده و تقاضای صدور حکم مبنی بر الزام شوهر به تهیه منزل مستقل نوشته میشود.
مجازات تهیه نکردن منزل برای زوجه
در برخی موارد حتی بعد از اینکه مرد حکم الزام به تهیه مسکن را از دادگاه دریافت میکند، از تهیه منزل سر باز میزند یا خانهای را در اختیار زوجه میگذارد که از هر نظر مورد تایید نباشد.
در این شرایط خانم درخواست کیفری نفقه را مطرح میکند و گواهی عدم امکان تمکین میگیرد. هنگامی که این اتفاق بیفتد، حبس زوج نیز پیش بینی میشود. مجازاتی که برای عدم تهیه منزل صادر میشود با توجه به شرایط پروندههای مختلف زن و شوهرها، متفاوت است.
اگر زوجه دادخواست پرداخت نفقه داده باشد و زوج آن را پرداخت نکند، زوجه میتواند از دادگاه حکم طلاق بگیرد و زوج چارهای جز توافق ندارد. بنابراین اگر الزام به تهیه مسکن صورت بگیرد و آقا از انجام آن سرپیچی کند، خانم میتواند با اثبات سرپیچی زوج از تهیه مسکن مناسب، مطالبه نفقه یا طلاق را داشته باشد.