وکیل رسیدگی به جرم قذف
آبان ۱۹, ۱۴۰۳تفاوت اجاره نامه دستی با اجاره نامه رسمی
آبان ۱۹, ۱۴۰۳
اعاده حیثیت از جمله مهمترین پروندههای در حال اجرا در دادسراهای کشور است که دفاع کردن در این نوع موضوعات بسیار کار سختی است.
در صورتی که جرمی به دیگری نسبت داده شده باشد یا اکاذیبی علیه وی منتشر شده باشد میتواند بعد از دادخواست اعاده حیثیت به دادگاه شکایت کرده و اعاده حیثیت نماید.
دعاوی اعاده حیثیت زمانی در مراجع قضایی مطرح میشود که به شهرت، آبرو و اعتبار فردی خدشه وارد شده باشد و اتهام جرمی غیرقانونی را به او نسبت داده باشند. اگرچه ممکن است فرد در دادگاه بیگناه شناخته شود ولیکن به دلیل اتهام وارد شده دچار ضررهای مادی و معنوی شده باشد.
شخصی که مطالب دروغی منتشر کرده و تهمت و افترایی مطرح کرده باشد، نتواند صحت آن را اثبات نماید، طرف مقابل میتواند با ارائه
دادخواست اعاده حیثیت به دادسرا ، علیه او شکایت نماید و پس از آن، وی را به مجازات قانونی محکوم میکنند.
اعادهٔ حیثیت
اعادهٔ حیثیت یا بازگردانش آبرو عبارت است از جبران تمامی ضرر و زیانهای مادی و معنوی ناشی از هتک حیثیت افرادی که قربانی اشتباهات قضایی گردیده یا محکومیت قضایی یافتهاند و رفتارشان در طول زمان به نحوی بوده که عدالت و انصاف اقتضای آن را دارد که آثار محکومیت کیفریشان محو شود.
حیثیت نیز به معنای آبرو، اعتبار، حقوق و شخصیت میباشد. در اصل ۲۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به اهمیت حیثیت افراد اشاره شده است و بنابراین ماده حیثیت،جان،مال،حقوق مسکن و شغل اشخاص مصون است،مگر در مواردی که قانون تجویز کرده است.
دادخواست اعاده حیثیت
برای دادخواست اعاده حیثیت، طبق ماده ۶۹۷ قانون مجازات شخصی را که به او اتهام ناروا زده است مورد تعقیب کیفری قرار دهد. به همین جهت باید شکایت افترای خود را که توسط وکیل دادخواست اعاده حیثیت تنظیم شده به دادسرا تقدیم کند و درخواست تعقیب، تحقیق و محکومیت بدهد.
در مرحله بعد دادسرا از افترا زننده میخواهد که در جلسه رسیدگی حاضر شود و اظهارات و دفاعیات خود را ارائه کند. در صورتیکه سونیت و اتهام ناروای وی اثبات شود برای آن کیفرخواست صادر میشود و پرونده برای رسیدگی به داداگاه عمومی جزایی منتقل میشود.
ارکان اعادهٔ حیثیت
― ورود ضرر مادی یا معنوی به فرد خاص
― ضرر و زیان ناشی از تفسیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص
― کوتاهی و قصور قاضی
― جبران خسارت توسط دولت در صورت عدم تقصیر قاضی
― اعادهٔ حیثیت از متهم
انواع اعاده حیثیت
شکایت و دادخواست اعاده حیثیت را میتوان به دو صورت مطرح کرد:
1. اعاده حیثیت از لحاظ کیفری
در صورت قرار گرفتن مورد اتهام جرم از سوی شخص دیگر و تشکیل جلسه دادگاه به موجب آن، برای اثبات بیگناهی خود میتوانید پس از تنظیم دادخواست اعاده حیثیت، شکایت و اعاده حیثیت را مطرح نمایید. اعاده حیثیت را به چندین صورت افترا، توهین و نشر اکاذیب مطرح کرد.
2. اعاده حیثیت از لحاظ حقوقی
اگر فرد در گذشته جرمی مرتکب شده باشد و به دلیل جرم ارتکابی خود و مجازات آن از حق اجتماعی محروم شده باشد و این امر حیثیت و آبروی ایشان را لکه دار کرده باشد، فرد میتواند بعد از از تنظیم دادخواست اعاده حیثیت، درخواست خود را مطرح نماید. با ارائه دادخواست میتوانید اهلیت خود در رابطه با حقوق اجتماعی را باز یابید. به موجب اعاده حیثیت اهلیت و حقوق فرد باز خواهد گشت.
شرایط تحقق جرم اعاده حیثیت
شرایط تحقق جرم اعاده حیثیت عبارت است از:
•
فردی که از او شکایت شده، باید دارای وجود خارجی باشد.
•
درصورتیکه فرد، اتهام وارد کرده به کس دیگری را از طریق قانونی ثابت نکند.
•
کسی خبری را در مورد شخصی از طریق انتشار مطالب، سخنرانی و... پخش کند.
•
جرم انجام شده به گردن فرد دیگری انداخته شود و ناروایی به او بیان کنند.
چگونگی اعاده حیثیت
شخصی که قصد دارد علیه دیگری اعاده حیثیت کند پس از طی شرایط اعاده، از فردی که اتهام زده شکایت کنید. البته این شکایت نیز دارای روندی است که در ادامه به مراحل آن میپردازیم.
در ابتدا بهتر است به یک وکیل حرفهای و کاربلد مراجعه کنید و پس از تنظیم شکواییه و ذکر دلایل در آن، فرد به دفتر خدمات الکترونیکی قضایی برود.
حال میتوانید پس از مراجعه به دفتر قضایی و آگاهی از ادامه روند کار، در سامانه ثنا به ثبت شکواییه خود اقدام کنید.
پس از ثبت شکواییه منتظر بمانید که زمان جلسه رسیدگی به شکایتتان مشخص شود و در زمان مشخص شده، در دادگاه حضور یابید.
با حضوریافتن در دادگاه، بازپرس از شما سوالاتی میپرسد تا از روند پرونده آگاه شود و بتواند مجرمین آن را شناسایی کند.
سپس قرار جلب دادرسی صادر خواهد شد و پس از اینکه دادستان نیز از ماجرا باخبر شد، اقدام به صادرکردن کیفرخواست میکند. با صادرشدن کیفرخواست، پرونده به دادگاه کیفری فرستاده میگردد تا به آن رسیدگی شود.
این دادگاه نیز با بررسی پرونده و آگاهی از افترا، شکایت اعاده حیثیت را قبول میکند و فرد مجرم یا مجرمین را مجازات خواهد کرد.
اگر شکایت را مقرون به صحت بدانند آن را برای رسیدگی اصلی به دادگاه کیفری ارسال میکنند و در این شرایط، قاضی دادگاه نسبت به شکواییه اعاده حیثیت رسیدگی و حکم صادر میکند و ممکن است مرتکب را به یکی از مجازاتهای مذکور محکوم نماید.
مدلهای اعاده حیثیت
اعاده حیثیت قانونی
علاوه بر این که برای مرتکبین برخی از جرائم مجازات در نظر گرفته میشود ممکن است به عنوان مجازات تبعی این افراد، از برخی از حقوق اجتماعی نیز در مدت مشخص محروم شوند. اعاده حیثیت قانونی به این معنا است که پس از گذشت مدت مذکور این افراد میتوانند بدون حکم مرجع قضایی از حقوق محروم شده خود استفاده کنند.
اعاده حیثیت در جامعه
کسانی می توانند درخواست اعاده حیثیت کنند که جرمی مرتکب نشده باشند و بیگناهی آنها اثبات شود. کسانی که جرمی مرتکب شده و به واسطه ارتکاب جرم از برخی از حقوق اجتماعی خود محروم شدهاند، نمیتوانند بعد از پایان مجازات خود درخواست اعاده حیثیت کنند. برای اعاده حیثیت و آبرو اشخاص آگهی در رسانهها و جراید منتشر میشود که نشانه صحت اعتبار معنوی این اشخاص خواهد بود.
اعاده حیثیت در محل کار
برای کارمندان ادارات یا مستخدمین اشخاصی که در زمان خدمت مرتکب تخلف اداری، انضباطی یا انتظامی می شوند. تنبیههایی نظیر تنزل رتبه یا کاهش حقوق در نظر گرفته میشود. برای از بین بردن آثار این گونه محکومیتها اعاده حیثیت اداری و انتظامی وضع شده است.
اعاده حیثیت عام و خاص
گاهی شخص به علت اشتباهات خود مرتکب جرایم متعدد شده و به اعتبار و آبروی خود لطمه وارد می کند. این شخص پس از تحمل مجازات قانونی خود باید خود را اصلاح و اعتبار و آبرو رفته را باز گرداند. و یا گاهی ضرر و زیانی که به آبرو و حیثیت شخص وارد می شود به علت تهمت یا افترا دیگران یا اشتباهات قاضی اتفاق می افتد لذا این شخص می تواند با درخواست اعاده حیثیت از دادگاه ضرر و زیان مادی و معنوی وارد شده را مطالبه و اعتبار و آبرو خود را باز گرداند.
اعاده حیثیت قضایی
زمانی که شخص با وجود تعقیب قضایی و حتی بازداشت، تبرئه شود. می تواند از دادگاه درخواست اعاده حیثیت کند.
اعاده حیثیت از همسر در زندگی اجتماعی
اعاده حیثیت در زندگی اجتماعی زوجین قابل فهم تر و دارای ظهور خارجی بارزتری است، چرا که اعاده حیثیت شامل اقداماتی دال بر اعلام و انتشار بی گناهی از همسر از اتهام نسبت داده شده، بطلان ادعای شاکی و اثبات سلامت رفتاری مشتکی عنه (همسری که از او شکایت شده است) می شود. در قانون به منظور تقویت این وضع مقرر شده است که غیر از انتشار بی گناهی شخص از طریق جراید، رسانهها و روزنامه ها، می توان فرد شاکی (همسر) را نیز به عنوان مفتری تعقیب و به مجازات قانونی محکوم کرد.
البته اگر شخصی با نشر اکاذیب در جمع یا از طریق رسانهها از دیگری هتک حیثیت و آبرو کند، بزه دیده (همسر) میتواند به عنوان نشر اکاذیب او را تعقیب و در نتیجه به عموم اعلام کند که مطالبی که این شخص به صورت نادرست برای هتک حیثیت او در جمع یا در نزد مقامات اعلام کرده، دروغ بوده است و مجازات نشردهنده اکاذیب ثابت میکند که منتشرکننده اطلاعات نادرست مجرم است.
مدت زمان شکایت اعاده حیثیت
مدت زمان شکایت اعاده حیثیت طبق ماده 106 قانون مجازات اسلامی به این صورت میباشد که ”در جرایم تعزیری قابل گذشت، هر گاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم ، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط میشود؛ مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه میشود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف نظر وی از طرح شکایت نباشد، هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد”.
مجازات اعاده حیثیت
مجازاتهای مختلفی برای اعاده حیثیت کیفری در قانون مجازات اسلامی پیشبینی شده است و به موضوع جرم رخ داده نیز وابسته میباشد. اگر طبق ماده 697 قانون مجازات اسلامی مرتکب افترا شده باشید و به صورت لفظی به فرد دیگر جرم نسبت دهید و قادر به اثبات آن نباشید مجازات یک ماه تا یک سال حبس و 74 ضربه شلاق یا یکی از این مجازاتها بر حسب مورد محکوم خواهید شد.
در صورت نسبت دادن جرم منافی عفت همچون لواط یا زنا یه دیگران و عدم توانایی اثبات آن در دادگاه، طبق این ماده به مجازات جرم قذف 80 ضربه شلاق محکوم خواهید شد. اگر امری را علیه دیگری انتشار دهید که اشاعه فحشا محسوب میشود به مجازات یک ماه تا یک سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم خواهید شد.
اگر افترا به عملی وارد گردد این موضوع طبق ماده 699 قانون مجازات اسلامی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. در صورتی که عمدا و با هدف متهم کردن دیگری ابزار و آلات جرم که موجب اتهام میشود را در منزل، جیب و محل کار فرد دیگر قرار دهید یا وانمود کنید که این ابزار به ایشان تعلق دارند و طبق این عمل، فرد مورد تعقیب کیفری قرار گیرد پس از صدور حکم منع تعقیب یا اعلام برائت متخلف به شش ماه تا سه سال حبس یا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
اتهام جرم قذف بدون اثبات
نمونه دادخواست کیفری اعاده حیثیت برای جرم نشر اکاذیب
ریاست محترم ………….
با سلام
احتراما به استحضار میرساند که اینجانب و مشتکی عنه دچار اختلافاتی شدیم که متاسفانه ایشان با قصد اضرار به اینجانب شایعات و مطالب کذبی را در تاریخ ………… به قصد تشویش اذهان عمومی با استفاده از ……….. انتشار داده اند که به حیثیت و اعتبار اینجانب لطمه شدیدی وارد شده است.
علیهذا اینجانب با استناد به اسناد و مدارک ضمیمه شده، تقاضای رسیدگی و تعقیب ایشان به استناد ماده 698 قانون مجازات اسلامی را دارم.
با تشکر .
اتهام جرم قذف بدون اثبات
نمونه دادخواست کیفری اعاده حیثیت برای جرم افترا
ریاست محترم…..
با سلام
احتراما به استحضار میرساند که مشتکی عنه ………….. در تاریخ ……………….. در حضور سایرین علیه اینجانب ………….. اتهاماتی را وارد نموده ولیکن موفق به اثبات آن در مراجع قضایی نشدند و در نهایت دادگاه کیفری حکم بر برائت اینجانب صادر نمودهاند.
علیهذا اینجانب با استناد به اسناد و مدارک ضمیمه شده، تقاضای تعقیب و مجازات ایشان را به استناد ماده 697 قانون مجازات اسلامی دارم.
با تشکر.
وکیل اعاده حیثیت
تنظیم دادخواست اعاده حیثیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بهتر از این کار توسط افرادی که آگاهی لازم را ندارند صورت نگیرد. علاوهبر تنظیم دادخواست نیاز به اسناد و مدارک برای اثبات اتهام و کذب بودن آن را داریم که باید در کنار دادخواست اعاده حیثیت ضمیمه پرونده شود.
روند شکایت اعاده حیثیت نیاز به طی مراحلی دارد که کار هرکسی نیست. با وکیل دفتر حقوقیحقگرا شکایت اعاده حیثیت از متهم را طی مدت کوتاهی به انجام برسانید.