شکایتومجازات قاچاق دارو
اردیبهشت ۸, ۱۴۰۳ترفند دریافت رضایت شاکی
اردیبهشت ۸, ۱۴۰۳
آمار بالای شکایت به دلیل سقط جنین در ایران این نگرانی برای افراد به وجود میآورد که در مورد سقط جنین با دقت بیشتری عمل کنند، چرا که انداختن جنین بدون دلیل پزشکی موجه، جرم محسوب میشود.
امروزه سقط جنین یکی از معضلات مهم اجتماعی و یکی از موضوعات بحث برانگیز میباشد. سقط جنین میتواند با مباشرت و معاونت فرد دیگری مانند پزشک، ماما و ... صورت بگیرد و یا ممکن است مادر، خود، اعمالی را انجام دهد که جنین خود را سقط کند.
سقط جنین
سقط جنین به معنای پایان یافتن بارداری است که با خارج یا دفع شدن رویان یا جنین همراه است. این اتفاق میتواند به طور خودبخودی رخ دهد یا به طور عمدی انجام شود.
سقط جنین، از دست دادن جنین قبل از هفته بیستم بارداری است. از دست دادن جنین بعد از هفته 20 بارداری مرده زایی نامیده میشود. از هر 5 بارداری تایید شده، یک مورد قبل از 20 هفتگی به سقط جنین ختم میشود، اما بسیاری از زنان بدون اینکه متوجه بارداری خود شده باشند، سقط جنین دارند.
بسیاری از زنان در سهماهۀ اول، لکهبینی واژینال را تجربه میکنند که منجر به از دست دادن بارداری نمیشود. بهتر است در صورت مشاهده چنین علائمی، پزشک خود را مطلع کنید.
در قانون جمهوری اسلام فقط زمانی که به دنیا آمدن جنین برای مادر یا خود بچه مشکل ایجاد کند یا سلامتی آنها را به خطر بیندازد با طی مراحل قانونی امکان پذیر خواهد بود و اگر تصادف موجب از بین رفتن جنین شود، سقط غیر عمدی محسوب شده و مجازاتی درپی نخواهد داشت؛ شکایت و مجازات جرم سقط جنین بسیار سنگین است .
انواع سقط جنین
انواع سقط در کل شامل دو مورد سقط ناخواسته و سقط عمدی میشود که هرکدام از آنها ویژگی خاص خودشان را دارند.
- در بعضی موارد سقط جنین، سقطی اجتناب پذیر و کاملا ناخواسته است.
- سقط عمدی نیز به طور خودخواسته با استفاده از دارو و قرص و در مواردی جراحی انجام میشود.
علائم و دلایل سقط جنین خود به خودی و سقط ناخواسته عبارتانداز:
• انقباضات شکمی شبیه درد پریود
• خونریزی واژینال
در بیشتر موارد، سقط جنین ناخواسته، هیچ ارتباطی با فعالیتهای روزمره شما ندارد. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ورزش، استرس، کار کردن یا داشتن رابطه جنسی در بارداری باعث سقطجنین میشود. در اغلب موارد سقطجنین به این دلیل اتفاق میافتد که جنین به درستی رشد نمیکند. رشد جنین معمولاً به دلیل ناهنجاری کروموزومی متوقف میشود.
سقط فرزند ناخواسته
این نوع سقط به پایان یافتن دوران بارداری و از دست رفتن جنین اشاره دارد که معمولاً در سه ماهۀ اول بارداری به دلیل وزن کم جنین (کمتر از 500 گرم) و یا مشکلات دیگر اتفاق میافتد.
سقط جنین اجتنابناپذیر میتواند پس از تهدید سقط جنین یا بدون هیچ علائم قبلی رخ دهد. در این شرایط معمولاً خونریزی واژینال بسیار بیشتر شده و گرفتگیهای شکمی قوی در ناحیه تحتانی شکم به وجود خواهد آمد. در طول سقط جنین دهانه رحم باز شده و جنین در حال رشد، همراه خونریزی خارج میشود.
سقط جنین کامل
زمانی که تمام بافت بارداری از رحم خارج شده باشد، سقط جنین کامل اتفاق افتاده است. در این نوع سقط ممکن است خونریزی واژینال برای چند روز ادامه یابد. در این شرایط، علائمی همچون انقباضات شکمی شبیه درد زایمان یا پریود شدید بوجود میآیند؛ این دردها ناشی از منقبض شدن رحم برای تخلیه جنین است. افرادی که بدون نظارت پزشک سقط جنین داشتهاند باید توسط ماما یا پزشک معاینه شوند تا از کامل شدن روند سقط مطمئن شد.
سقط عمدی جنین
زمانی که به تشخیص پزشک با استفاده از دارو یا عمل جراحی به بارداری پایان یابد، سقط عمدی جنین یا القایی اتفاق میافتد.
این سقط عمدی جنین میتواند با دلایل قانونی و پزشکی همراه بوده (سقط قانونی) و یا به صورت غیرقانونی (سقط غیر قانونی) و دلایل شخصی باشد
سقط غیرقانونی جنین
سقط غیر قانونی جنین و غیر ایمن که توسط افراد غیر ماهر یا در محیطهای با امکانات پزشکی ناکافی و شرایط غیربهداشتی انجام میشود، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر مادران است.
از آنجایی که سقط جنین به شیوه غیرقانونی با عوارض جدی همراه است و میتواند باعث بروز مشکلات مختلف در مادر شوند و امکان برداری مجدد را از مادر سلب کند.
گاهی عمل سقط جنین غیر قانونی توسط زن و به صورت ارادی انجام میشود.این عمل بدون مجوز قانونی، جرم سقط جنین محسوب میگردد.
دلایل مختلفی برای سقط غیر قانونی جنین با انگیزه شخصی وجود دارد:
•
بارداری در زمان مراحل اداری طلاق
•
بارداری ناخواسته در دوران نامزدی
•
بارداری در روابط ناسالم و نامشروع بودن جنین
•
سقط به دلیل تعداد زیاد بچه
•
سقط جنین به دلیل مشکلات مالی
•
به دلیل شیر به شیر شدن بچه ( اختلاف سنی کم) و ..
در همه موارد با دلیل شخصی که زن به صورت ارادی اقدام به سقط جنین غیرقانونی نماید و همسر از این سقط بیاطلاع بوده باشد، مرد میتواند علیه همسرش
شکایتی به دلیل سقط جنین تنظیم نماید.
* در تمامی موارد مذکور میان جنین مشروع یا نا مشروع (جنینی که از طریق زنا به وجود آمده باشد) تفاوتی وجود ندارد و مرتکبین با تنظیم شکوائیه سقط جنین مورد پیگیری قانونی و مجازات قرار میگیرند
سقط قانونی جنین
در قانون در برخی موارد سقط جنین مجاز بوده و قابل انجام است. در این موارد، ادامه حیات جنین برای مادر خطرناک خواهد بود و خطر جانی برای مادر به همراه دارد که باید با تایید پزشک و دریافت مجوز از پزشکی قانونی، سقط صورت بگیرد.
. در مواردی نیز که جنین دچار ناهنجاریهای ژنتیکی و یا مشکلات و نارساییهای شدید و بیماریهایی از این قبیل است، مجوز به دلیل سقط درمانی جنین انجام خواهد شد
باید توجه داشت که سقط قانونی جنین تنها برای بارداری قبل از ۱۹ هفتگی انجام میگیرد و چنانچه بارداری از این زمان گذشته باشد، عمل سقط جنین حتی به صورت قانونی نیز امکانپذیر نبوده و جرم تلقی میشود.
شرایط قانونی سقط جنین
پس از بررسی شرایط پزشکی مادر و جنین و زمان بارداری با تشخیص و تایید سه پزشک متخصص اگر مادر و جنین در این شرایط باشند، تایید و مجوز قانونی برای سقط جنین صادر میشود.
- تایید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین از جمله عقب افتادگی یا ناقصالخلقه بودن که موجب آزار و سختی مادر و بچه است.
- بیماری مادر که منجر به تهدید جانی وی در طول بارداری و یا زایمان میشود.
نکته عمل سقط جنین باید قبل از دمیدن روح یعنی ۴ ماهگی انجام بگیرد. اگر دلیل سقط جنین به صورت قانونی تایید شود، سقط باید در محیطی استریل شده با رضایت همسر و برگه مجوز قانونی و زیر نظر پزشک متخصص انجام شود. سقط قانونی جنین یکی از ایمنترین اقدامات پزشکی تلقی میشود. در واقع، خطر مرگ و میر مادران پس از این سقط به طور قابل توجهی پایینتر میشود. توجه به این نکته ضروری است.
به جز سقط درمانی جنین باقی انواع سقط، غیرقانونی است و مجازات دارد. و امکان شکایت برای انجام این جرم وجود دارد.
وسایل شکل گیری در جرم سقط جنین
۱ –
سقط جنین ممکن است با استفاده از وسایل فیزیکی باشد.
هر گاه سقط جنین به وسیله فیزیکی صورت گیرد اعم از اینکه موجب آزار و صدمه شخص شود و یا با استفاده از ابزاری جهت از بین بردن جنین باشد باید شخص به کیفر خود برسد (اعم از قصاص یا دیه طبق قانون مقرر).
2 –
ممکن است سقط جنین به روش شیمیایی یعنی با استفاده از دارو باشد که قابل بررسی است.
در این بحث هر دارو و موادی را شامل نخواهد شد، زیرا
همه آنها
زیر مجموع جرم نیستند، لذا باید استفاده از هر مورد نهایتا محرز و ثابت شده باشد که سقط از آن راه انجام شده که در قانون ذکر شده و مطابق قانون برخورد خواهد شد.
شکایت به دلیل سقط جنین از زن
شکایت سقط جنین مانند سایر جرایم نیاز به تنظیم شکوائیه توسط وکیل حقگرا دارد، برای این کار باید به یکی از دفاتر خدمات الکترنیک قضایی مراجه کرد و اقدام به تنظیم شکوائیه تحت عنوان شکایت به دلیل سقط جنین نمود یا میتوان با مراجعه به وکیل متخصص دفتر حقوقی حقگرا بعد از مشاوره حقوقی، پرونده شکایت سقط جنین را به وی محول نماید.
گاهی ممکن است سقط جنین توسط زن به صورت ارادی صورت گیرد و هیچ مبنا و مجوز قانونی هم نداشته باشد.
این امر بیشتر در مواردی پدید میآید که زوجنین تمایلی به ادامه زندگی مشترک ندارند و در شرف طلاق هستند که زن متوجه باردار بودن خود میشود و اقدام به سقط جنین مینماید. در این صورت زوج میتواند علیه زوجه شکایت نماید که در این مورد نیز بحث شکایت به دلیل سقط جنین مطرح میشود.
شکایت به دلیل سقط جنین از مرد
در صورتی که پدر نوزاد همسر خود را وادار به سقط جنین نماید، برای پدر به دلیل اجبار به سقط جنین نیز مادر قادر به شکایت از همسر خود خواهد بود که این شکایت به دلیل اجبار به سقط و یا به دلیل ضربه منجربه سقط میتواند توسط وکیل تنظیم شود.
برای اجبار به سقط مجازاتهای سنگینتری در نظر خواهد شد و پیگیری شکایت از شوهر به دلیل اجبار به سقط، در صورتی که قاضی تصمیم بگیرد که مجازات پرداخت دیه را برای سقط جنین در نظر بگیرد پدر موظف است که دیه جنین را به مادر پرداخت نماید..
از انجا که سقط غیر قانونی، عمدی و ... یکی از جرایم کیفری میباشد
برای شکایت به دلیل سقط جنین
از عامل سقط و پیگیری پرونده و دریافت دیه باید از وکیل با تجربه استفاده کنید.
شکایت سقط جنین از طریق دارو و تنظیم شکوییه
در ماده ی ۶۲۳ قانون مجازات اسلامی به مجازات افرادی به غیر از پزشک یا ماما یا مواردی از این قبیل اشاره شده است. در این ماده چنین نوشته شده است:
“هر کس به واسطه دادن ادویه یا وسایل دیگری موجب سقط جنین زن گردد به شش ماه تا یک سال حبس محکوم میشود و اگر عالماً وعامداً زن حاملهای را دلالت به استعمال ادویه یا وسایل دیگری نماید که جنین وی سقط گردد به حبس از سه تا شش ماه محکوم خواهد شد مگر این کهثابت شود این اقدام برای حفظ حیات مادر میباشد و در هر مورد حکم به پرداخت دیه مطابق مقررات مربوط داده خواهد شد.”
افراد متخلف را در این ماده میتوان از طریق شکوائیه سقط جنین مورد پیگیری قانونی قرار داد.
علم و آگاهی به باردار بودن زن ، شرط تحقق جرم می باشد.
نکتهی حائز اهمیت این است که در هر دو ماده ۶۲۳ و ۶۲۴ جنین از طریق دارو سقط شده است. اما شایان ذکر است به علت این که عمل سقط از طریق دارو اگر توسط پزشک انجام شود جنبه ی بدتری دارد مجازات وی نیز شدید تر میباشد.
همچنین لازم به ذکر است حتی اگر درخواست سقط توسط مادر مطرح گشته باشد ، از مجازات افراد مذکور کاسته نمی شود. حتی اگر اجازه پدر برای سقط جنین نیز موجود باشد تاثیری در جرم ایجاد نمی شود.
مجازات جرم سقط جنین
مجازات جرم سقط جنین بسیار سنگین است، زیرا سقط جنین در حکم قتل نفس است و مجازات قتل نفس قصاص و دیه است. اما تعیین نوع مجازات به عوامل زیادی همچون سن جنین و نوع سقط بستگی دارد که با چه چیزی و توسط چه کسی از بین رفته این عوامل مجازات را با استفاده از ادله ارائه شده به دادگاه تعیین میکنند. توصیه میشود برای ارائه ادله مناسب و شکایت به دلیل جنین سقط شده از مشاوره حقوقی حقگرا در این مورد استفاده کنید.
سقط جنین توسط عامل خارجی
گاهی سقط جنین توسط شخص خارجی و تعمدا انجام می شود. در این صورت میتوان علیه فرد مذکور شکوائیه سقط جنین تنطیم نموده و وی را مجازات کرد. در قانون ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی در مورد این جرم چنین نوشته شده است:
“هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین وی شود، علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.”
- در این ماده به سقط جنین به واسطه ضربه یا ازار و اذیت اشاره شده است.
- سهوی یا عمدی بودن عمل در این ماده مورد نظر قرار گرفت است و برای ارتکاب این جرم، عمل باید تعمدی صورت بگیرد.
- میتوان علیه فرد مرتکب شکوائیه سقط جنین تنظیم کرد که بهتر است برای پیگیری قانونی پرونده از طریق وکیل حقگرا استفاده کنید.
مجازات سقط جنین بدون اجازه شوهر
در صورتی که جنین دارای بیماری مادرزادی،عقب افتادگی یا ناقصالخلقه بودن باشد و یا ادامه بارداری و زایمان برای مادر خطر جانی در پی داشته باشد و سقط از نوع درمانی صورت بگیرد، زوج نمیتواند از زن شکایت کند.
زیرا در این صورت از آن جایی که وجود جنین برای مادر خطر جانی را در پی دارد اجازه پدر لازم نیست و اجازه مادر به تنهایی کافی است. ولی اگر جنین به صورت غیرقانونی و بدون دلیل و اجازه پدر سقط شود، زوج میتواند از زوجه شکایت سقط جنین کند.
در واقع، مجازات سقط جنین صرفا دیه (ماده ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی) و تعزیر(مواد ۶۲۲، ۶۲۳ و ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی) حسب مورد میباشد و قصاص وجود ندارد هر چند پس از دمیده شدن روح باشد.
در صورتی که جرم سقط جنین به صورت عمدی باشد مرتکب به دیه و تعزیر محکوم میشود و در صورتی که شبه عمدی یا خطای محض باشد به پرداخت دیه محکوم میشود.
ولی مجازات سقط جنین توسط مادر متفاوت است. ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات ۱۳۷۵) مقرر میدارد: ” هر گاه زنی جنین خود را در هر مرحلهای که باشد به عمد، شبه عمد یا خطا از بین ببرد دیه جنین حسب مورد توسط مرتکب یا عاقله او پرداخت میشود. “
اگر مادر درخواست کرده باشد تا با دریافت دارو فرزند خود را سقط کند، خود مسئول دیه خواهد بود. ولی اگر افرادی بدون اطلاع مادر دارویی به او بدهند که موجب سقط جنین شود، در این صورت مسئول دیه افرادی خواهند بود که وسایل سقط یا دارو را فراهم کردهاند. بهتر است برای دریافت دیه خود و تشکیل پرونده از طریق وکیل اقدام به تنظیم شکوائیه سقط جنین کنید.
مجازات سقط جنین توسط پدر
در صورتی که پدر به هر علت به صورت عمدی مرتکب جرم سقط شود وی نیز مانند سایر افراد عادی به دیه و تعزیر محکوم می شود و در صورتی که غیر عمدی باشد به پرداخت دیه محکوم می شود
اگر یک پدر به هر دلیلی به صورت عمد یا غیرعمد موجب سقطجنین شود مرتکب جرم شده است و مجازات میشود. در نتیجه امکان شکایت از شوهر، توسط زن برای سقطجنین وجود دارد. در صورتی که سقطجنین توسط مرد عمدی انجام شود. او مانند سایر افراد محکوم به پرداخت دیه و همچنین تعزیر و حبس میشود. همچنین اگر سقطجنین توسط پدر به صورت غیرعمدی رخ دهد. به عنوان مجازات مرد تنها به پرداخت دیه محکوم خواهد شد.
در صورتی که جنین در اثر ضربه یا اتفاقی مثل کتک زدن پدر از بین برود و به اصطلاح بچه بیافتد و این موضوع مورد تایید پزشکی قانونی قرار بگیرد، دادگاه میتواند برای پدر جرایمی مثل زندان را نیز در نظر بگیرد.
مجازات پزشک به دلیل سقط غیر قانونی
در ماده ی ۶۲۴ به عمل غیر قانونی سقط جنین توسط ماما یا پزشک یا مواردی از این قبیل اشاره شده است:
“اگر طبیب یا ماما یا داروفروش و اشخاصی که به عنوان طبابت یا مامایی یا جراحی یا داروفروشی اقدام میکنند وسایل سقط جنین فراهم سازند و یا مباشرت به اسقاط جنین نمایند به حبس از دو تا پنج سال محکوم خواهند شد و حکم به پرداخت دیه مطابق مقررات مربوط صورتخواهد پذیرفت.”
در این ماده افراد پزشک یا ماما مورد تاکید قرار گرفته اند و سایر اشخاص مشمول این ماده نمیشوند.
اگر اشخاص مذکور به واسطه ضربه یا مواردی از این قبیل مرتکب سقط جنین شوند مشمول این ماده نخواهند بود.
علم و داشتن آگاهی به باردار بودن مادر شرط تحقق جرم است.
با تنظیم شکوائیه سقط جنین از افراد مذکور میتوان متخلفین را از جایگاه شغلی خود عزل کرد که برای این کار بهتر است از طریق وکیل حقگرا مورد نظر اقدام کنید.
سایر موارد فراهم کردن وسایل سقط جنین، جرم نمیباشد و برای تحقق جرم، سقط جنین باید صورت بگیرد. ولی در مادهی ۶۲۴ حتی فراهم کردن وسایل سقط جنین نیز جرم تلقی شده و برای اشخاص مذکور مجازات به همراه دارد که میتوان از طریق شکوائیه سقط جنین مورد پیگیری قرار داد.
پرداخت دیه جنین
یکی از مجازاتهایی که قاضی برای مجازات حکم به آن میکند، پرداخت دیه جنین در اسلام میباشد دیه سقط جنین نسبت به هفته و ماه، دمیده شدن روح و ... متفاوت است.
البته از آنجایی که دیه را بر اساس حکم اسلام محاسبه میکنند، در ماههای حرام نرخ دیه دو برابر میباشد یعنی موارد ذکر شده در قانون را در ماههای حرام مانند ماه محرم و ماه صفر دو برابر در نظر میگیرند.
تنظیم شکایت نامه برای سقط جنین
شکایت سقطجنین مانند سایر جرائم باید حتماً یک شکایتنامه یا شکوائیه تنظیم کرد. شکایتنامه برای سقطجنین از نظر ساختار با شکایتنامه سایر جرائم تفاوتی ندارد. در تنظیم شکایتنامه باید مشخصات افراد مربوطه یعنی شاکی و مشتکیعنه درج شود. و سپس عنوان مجرمانه، زمان و مکان وقوع جرم، شرح ماوقع نوشته شود. همچنین ادله لازم برای اثبات شکایت سقط جنین نیز به آن پیوست گردد. ادله اثبات برای سقطجنین میتواند شهادت دو نفر یا فیلم و عکسی که دلالت بر اثبات وقوع جرم سقطجنین دارد؛ باشد.
نمونه شکواییه سقط جنین توسط زن
یک نمونه شکواییه افتادن عمدی جنین توسط مادر را میتوانید مشاهده نمایید.
بسمهتعالی
شاکی/ شاکیه /شکات …فرزند/ فرزندان … به آدرس …
مشتکیعنه/ متشاکی/ مشتکیعنهم … فرزند/ فرزندان … به آدرس …
موضوع: سقط جنین با دارو
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهر / شهرستان …
با سلام
احتراماً به استحضار عالی میرساند؛ همسر اینجانب با مراجعه به پزشک جهت سقط جنین خود که روح در آن دمیده شده است در ماه .... حاملگی، مشتکیعنه عالماً و عامداً همسر اینجانب را دلالت به استعمال دارویی مینماید که جنین وی سقط گردد؛ فلذا با تقدیم این شکوائیه مستنداً به ماده ۶۲۳ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) تقاضای رسیدگی و تعقیب کیفری نامبرده را از محضر عالی مستدعی میباشد.
با تجدید احترام
امضاء شاکی
پیشنهاد ویژه: نمونه متن اعتراض به نظریه پزشکی قانونی
نمونه شکواییه سقط جنین توسط شوهر
در بخش زیر هم نمونه شکواییه ارائه دلیل شکایت سقط جنین توسط همسر
است.
شاکی:
شاکی عنه:
موضوع :
دلایل:
دادستان محترم شهر / شهرستان…..
با سلام و دعای خیر .... احتراما به استحضار میرساند مشتکی عنه با علم و اگاهی به حامله بودن اینجانبه، مرا مورد ضرب و شتم قرارداده تا اینکه، جنین ..... ماههام سقط گردیده است و گواهی پزشک قانونی نیز علت سقط را ایراد ضرب و شتم از سوی مشتکی عنه اعلام نموده است .
لذا با تقدیم این شکوائیه مستندا به ماده ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی تقاضای رسیدگی و تعیین کیفربرای مشتکی عنه دارم.
اثبات وقوع جرم در پرونده شکایت سقط
در خصوص جرم سقط جنین نیز باید بدانید، مانند سایر موضوعات کیفری و پروندههای کیفری که شاکی علیه متهم طرح مینماید، بار اثبات ادعا بر عهده مدعی میباشد. پس اگر زن یا مرد بعنوان مادر یا پدر، مدعی سقط جنین توسط متهم میباشند، باید ادله قابل قبولی نیز ارائه نمایند.
استناد به سابقه پزشکی بیمار، مادری که حامله بوده است، و اقامه دلیل بر علیه کسی که موجب این سقط فرزند شده است، مانند آنکه شخصی با دارویی و یا دیگری به سبب ضرب و جرح موجب سقط شده است و یا زن را مجبور به سقط کرده باشد، و شاهد در این خصوص یا عکس و فیلم موجود باشد، میتواند در مورد اثبات موضوع بسیار کمک کننده باشد و باید مورد استناد مقام قضایی قرار بگیرد. با وکیل جرایم پزشکی و وکیل کیفری دفتر حقوقی حقگرا برای دریافت مشاوره و پیگیری پرونده صحبت کنید..